Abcesul dentar: tratament, simptome și cauze

in Afectiuni, Blog august 29, 2022

Abcesul dentar este o afecțiune dentară ce poate apărea în diferite zone ale gurii: în interiorul dinților, la nivelul gingiilor sau în osul care fixează dinții. El apare, de obicei, în urma unei infecții bacteriene, la persoane de toate vârstele, de la copii la bătrâni.

Tipuri de abces dentar

În funcție de localizarea lui, abcesul dentar poate fi de trei tipuri:

  • gingival – localizat la nivelul gingiilor, fără să afecteze dintele sau osul;
  • periapical – situat în vârful rădăcinii dintelui;
  • parodontal – apare sub forma unei pungi parodontale pe gingie, la baza dintelui afectat și se poate extinde la nivelul osului și al țesutului conjunctiv.

Simptome: Care sunt simptomele unui abces dentar?

 În cele mai multe cazuri, principalul simptom al unui abces dentar este durerea care apare în zona dintelui afectat, însă nu întotdeauna. Aceasta este, de regulă, o durere ascuțită, pulsantă, care se poate răspândi la maxilar, la alte zone ale feței sau la urechea de pe partea afectată.

Printre simptome se numără, de asemenea:

  • inflamație la nivelul feței;
  • gingii înroșite și inflamate;
  • sensibilitate la băuturi și alimente reci sau fierbinți;
  • durere la mestecare și înghițire;
  • apariția unui gust neplăcut la nivelul cavității bucale;
  • dificultate la deschiderea gurii;
  • respirație urât mirositoare;
  • ganglioni limfatici sensibili, umflați, la nivelul maxilarului sau gâtului,
  • febră.

Cauzele abcesului dentar:  Cum apare abcesul dentar?

Infecțiile bacteriene reprezintă principala cauză a apariției abcesului dentar.

Bacteriile se acumulează continuu în cavitatea bucală, formând placa bacteriană. Ele se hrănesc cu substanțe din alimentele pe care le consumăm și cu salivă. Neîndepărtate printr-un periaj dentar adecvat și prin folosirea aței dentare, ele duc la apariția cariilor și a altor afecțiuni dentare.

Bacteriile se răspândesc în interiorul țesutului conjunctiv de la nivelul dinților sau gingiilor, ducând astfel la apariția abcesului. În funcție de zona infectată apar diferitele tipuri de abcese dentare:

  • În cazul abcesului periapical, bacteriile pătrund în pulpa dintelui prin cariile care se formează în stratul exterior, dur, al dintelui. Pulpa dintelui este alcătuită din țesut conjunctiv, vase de sânge și nerv. Infecția  bacteriană se răspândește de la acest nivel la osul care susține și înconjoară dintele, numit os alveolar, ducând astfel la apariția abcesului periapical.
  • Bacteriile care se regăsesc în placa bacteriană pot infecta gingiile, ducând astfel la apariția afecțiunii numită parodontită. Gingiile devin inflamate, ceea ce poate determina ca țesutul din jurul rădăcinii dintelui să se desprindă de baza lui. În spațiul apărut, bacteriile se acumulează, formând abcesul parodontal.
  • Abcesul gingival e cauzat de acumularea bacteriilor în diferite zone de la nivelul gingiilor, zone în care s-au înglobat corpi străini.

Abcesul dentar la copii

Pentru un părinte ar putea fi foarte util să recunoască cu ușurință un abces dentar la copii și să știe ce ar trebui să facă în acest caz. Cel mai frecvent tip de abces dentar care apare la copii este cel periapical.

Simptomele în cazul copiilor depind de mai mulți factori, printre care și cât de mult s-a răspândit infecția bacteriană. În cazul în care un părinte suspectează un abces la copilul său, acesta trebuie să meargă de urgență la medicul stomatolog pentru a preveni răspândirea infecției bacteriene spre alte zone.

Din păcate, abcesul dentar nu se numără printre afecțiunile care dispar de la sine. Deși simptomele copilului s-ar putea îmbunătăți, vizita la medicul dentist este necesară. În unele cazuri, unele dintre simptome ar putea dispărea dintr-o dată, deși abcesul copilului nu a trecut.

Prevenirea apariției abcesului dentar la copii se poate face în principal prin menținerea unei igiene orale adecvate: un copil trebuie să se spele pe dinți timp de două minute, de două ori pe zi.

De asemenea, pentru evitarea abceselor dentare, sunt recomandate vizitele la medicul stomatolog o dată la șase luni. În timpul acestor vizite medicul poate curăța adecvat dinții copiilor și, în același timp, poate depista posibile probleme, precum carii minore, înainte ca acestea să se agraveze.

Abces dentar în sarcină: Ce trebuie să știm?

În timpul sarcinii, dinții și gingiile sunt afectați în aceeași măsură ca alte părți ale corpului. Din acest motiv, se recomandă o atenție și îngrijire sporită a danturii, pe toată perioada sarcinii, pentru a evita potențialele infecții și afecțiuni.

În timpul primului și celui de-al treilea trimestru de sarcină nu sunt recomandate aplicarea anesteziei sau expunerea la radiații, din cauza riscului ridicat de apariție a malformațiilor fătului.

În cazul apariției unui abces dentar pe perioada sarcinii, se recomandă efectuarea unei vizite la medicul stomatolog, deoarece orice tratament medicamentos administrat fără indicație și supraveghere medicală ar putea afecta fătul.

Abces dentar: tratament. Cum tratăm abcesul dentar?

La apariția unui abces dentar este necesară vizita de urgență la medicul stomatolog. Principalul pas pe care acesta îl va face pentru a trata abcesul este îndepărtarea infecției și a durerii cauzate de aceasta. Abcesul va fi drenat, ceea ce presupune o mică tăietură a acestuia pentru a drena puroiul acumulat. Medicul poate, de asemenea, efectua o radiografie dentară, pentru a se asigura că infecția nu s-a răspândit și în alte zone.

Pentru diferitele metode de tratament ale abcesului dentar se poate folosi tehnologia laser, o procedură care nu utilizează anestezia și care contribuie la confortul pacientului, prin reducerea semnificativă a durerii din timpul tratamentelor stomatologice, dar și prin scăderea numărului de ședințe necesare tratării unei afecțiuni.

Metodele prin care poate fi îndepărtat un abces dentar includ:

Tratamentul medicamentos: analgezicele pot ajuta la îndepărtarea temporară a durerii cauzate de abces. Medicul stomatolog poate prescrie, de asemenea, un antibiotic pentru abces dentar.

Tratamentul endodontic: este, de obicei, aplicat în cazul abcesului periapical. Acesta presupune îndepărtarea țesutului afectat.

Tratamentele endodontice se pot realiza cu ajutorul laserului, acesta având numeroase avantaje, printre care sporirea confortului pacientului, dar și o mai bună eliminare a bacteriilor, comparativ cu metodele tradiționale.

Extracția dintelui: în cazul în care dintele este mult prea afectat, iar medicul nu mai poate face nimic pentru a-l salva, se recurge la extracția lui.

Ameliorarea durerii: Cum scăpăm de durere?

Până în momentul în care o persoană ajunge la stomatolog, aceasta poate controla durerea cu ajutorul analgezicelor. Medicamentele de tipul aspirină, ibuprofen sau paracetamol pot ajuta la ameliorarea durerii, însă este foarte important de ținut minte că acestea trebuie administrate cu atenție, doar după consultarea prospectului. Acestea sunt, însă, doar o soluție temporară.

Antibiotic pentru abcesul dentar: Când și cum trebuie administrat?

Antibioticele precum amoxicilină sau metronidazol pot fi prescrise pentru tratarea infecției bacteriene și pentru prevenirea răspândirii ei. Stomatologul recomandă, de obicei, administrarea de antibiotic timp de șapte zile, chiar dacă simptomele pot dispărea după doar câteva zile.

Este foarte important de reținut faptul că orice tip de antibiotic se administrează doar în urma prescripției și sub supravegherea medicului, în caz contrar acesta putând avea efecte adverse puternice.

Abces dentar netratat: De ce este periculos?

Netratat, abcesul dentar poate duce la apariția complicațiilor. Printre acestea se numără:

  • Chistul dentar: reprezentat de o cavitate plină de lichid, de la baza rădăcinii dintelui. Dacă un chist dentar se infectează, există posibilitatea ca pacientul să ajungă să aibă nevoie de intervenție chirurgicală.
  • Osteomielită: condiție în care bacteriile pătrund în circulația sangvină și infectează osul;
  • Sinuzită maxilară: bacteriile se răspândesc în sinusurile maxilare
  • Slte afecțiuni precum: Angina lui Ludwig (o infecție a spațiului submandibular și sublingual) și Tromboza de sinus cavernos (constă în formarea unui cheag de sânge la nivelul sinusului cavernos – un sistem venos de la baza creierului).

Abces dentar – Trece de la sine?

Fiind cauzat de o infecție bacteriană, abcesul dentar nu trece de la sine. Chiar dacă acesta se sparge sau este spart cu acul (lucru nerecomandat deoarece poate duce la suprainfectare), este în continuare necesară vizita la medicul stomatolog, la cât mai scurt timp, pentru a evita apariția complicațiilor.

Acesta trece, de obicei, după câteva zile de tratament, însă acest lucru variază de la persoană la persoană.

Cum prevenim apariția abcesului dentar?

Pentru a preveni apariția abcesului dentar este necesară menținerea cât mai mult timp posibil, a sănătății dinților. Pentru aceasta este nevoie de:

  • Perierea adecvată a dinților, timp de două minute, de cel puțin două ori pe zi;
  • Utilizarea aței dentare;
  • Evitarea clătirii cu apă sau apă de gură, după spălatul pe dinți (acest lucru duce la îndepărtarea stratului protector oferit de pasta de dinți);
  • Utilizarea unei paste de dinți care conține fluor;
  • Evitarea consumului de alimente și băuturi bogate în zaharuri;
  • Vizitele regulate la medicul dentist.

Factori de risc pentru abcesul dentar

 Printre aceștia se numără:

  • o igienă orală necorespunzătoare;
  • consumul bogat de alimente și băuturi cu conținut ridicat de zahăr;
  • gura uscată – aceasta crește riscul de apariție a cariilor dentare.

Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite