Afte bucale la copii si bebelusi – Simptome, cauze & tratament

in Afectiuni, Blog mai 23, 2023

Aftele bucale pot fi supărătoare, nu doar pentru adulți, ci în special și pentru copii, care se pot manifesta mai zgomotos și pot fi percepute mai dureroase decât sunt în realitate.  Afecțiunile orale la copii sunt foarte frecvente și, deseori, relevă starea de sănătate atât a cavității orale, cât și starea de sănătate a întregului organism. Leziunile orale sunt prezente la copii frecvent și apar la aproximativ 25% dintre aceștia.

Ce este stomatita aftoasă la copii?

Stomatita aftoasă la copii nu este la fel de frecventă, precum este la adulți, iar cauzele apariției acesteia nu sunt complet cunoscute. Leziunea caracteristică a acestei afecțiuni orale este afta, care reprezintă inițial o „bubiță” cu lichid, care se sparge în câteva ore, lăsând în urmă o ulcerație (iritație). Poți citi mai multe aici despre tratamentul și cauzele stomatitei aftoase în general.

Cum arată aftele la copii?

Leziunile aftoase, așa cum am menționat mai sus, au în primă fază aspectul unei bule cu lichid, de mici dimensiuni, cel mai frecvent, care se sparge în scurt timp, formându-se astfel o ulcerație. Această ulcerație are o culoare albicioasă sau chiar gălbuie, înconjurate de un contur roșiatic, iar marginile sunt bine delimitate. Aftele bucale pot apărea pe gingii, pe mucoasa buzelor și a obrajilor (pe interiorul acesora), pe limbă și chiar și la nivelul frenului lingual.

Simptome – Cum se manifestă aftele bucale la copii?

În general, aftele bucale sunt foarte dureroase, în special în timpul masticației și deglutiției (înghițirii) alimentelor. În cazul apariției leziunilor multiple, poate fi prezent și trismusul, adică dificultatea sau imposibilitatea deschiderii gurii. Atunci când este vorba despre stomatită aftoasă recidivantă, implicarea ganglionilor și modificarea stării generale prin febră, lipsa apetitului sau insomnie sunt prezente frecvent.

Afte la copii – Tipuri:

Aftele, în rândul copiilor, pot apărea în mai multe circumstanțe și pot fi de mai multe feluri. De cele mai multe ori, pentru a diferenția tipurile de leziuni aftoase, se ia în calcul dimensiunea și timpul de vindecare al acestora, dar și condițiile în care apar.

Afte bucale minore

Aftele bucale minore se manifestă prin apariția unor leziuni aftoase puține, superficiale, de mici dimensiuni, cuprinse între 0,2 mm și 1 cm. Ele pot fi rotunde sau ovalare, ușor alungite, iar vindecarea este rapidă, între 7 și 10 zile, mai rar 14 zile, spre deosebire de cele majore. Vindecarea este ușoară, țesuturile se refac integral, fără a lăsa în urmă cicatrici. Acest de tip de leziuni este cel mai frecvent la copii, în special cu vârstele cuprinse între 5 și 19 ani.

Afte bucale majore

Aftele bucale majore sunt mai numeroase și mai răspandite pe mucoasa orală decât cele minore, ajungând chiar până la mucoasa faringiană. Au dimensiuni mai mari de 1 cm (1-3 cm),  iar durata de vindecare este mai lungă, putându-se extinde până la 6 săptămâni. Aftele majore au un contur neregulat și se vindecă anevoios, cu formare de cicatrici.

Afte bucale herpetiforme

Stomatita aftoasă herpetică se caracterizează prin ulcerații mici, profunde, care se unesc, formând ulcerații întinse. Este o afecțiune contagioasă, cauzată de virusul Herpes Simplex 1. fiind mai frecventă la copii decât la adulți. Virusul Herpes Simplex 1 are nevoie de o perioadă scurtă de incubație (48-72h).

Întâi apar niște vezicule, pe toată mucoasa cavității orale (pe gingii, interiorul buzelor și obrajilor, limbă, cerul gurii sau la nivelul faringelui). Veziculele se vor sparge în câteva ore și se vor uni formând o ulcerație mare, care se pot suprainfecta, din cauza durerii provocate în timpul periajului, copilul refuzând rutina de igienă orală.

Copiii pot prezenta respirație urât mirositoare, dificultăți în a mesteca și ganglionii din apropiere pot deveni palpabili și dureroși. La copii, în infecția herpetică, pot apărea, de asemenea și febră, dureri de cap și stare generală afectată.

Cauze – Afte bucale la copii

Aftele bucale nu au o cauză certă pentru care pot apărea, însă cercetătorii au reușit să deslușească o serie de mecanisme care să explice apariția acestora. Cel mai important de reținut este că aftele bucale pot apărea atât din cauza unor factori locali, cât și în urma unor mecanisme imunopatologice (factori de ordin general, care afectează întreg organismul). Printre cauzele menționate sunt:

  • dulciuri cu oleaginoase, miere, ciocolată;
  • condimente;
  • erupție dentară;
  • schimbarea periuței dinți;
  • traumatisme locale;
  • anumite medicamente;
  • viruși imunodeprimanți;
  • sindroame febrile;
  • anemie;
  • Helyiobacter pylori;
  • modificări hormonale;
  • deficiențe vitaminice;
  • infecții orale.

Afte traumatice (rănirea cavității bucale)

Aftele traumatice sunt foarte frecvente în rândul copiilor și pot apărea încă de la o vârstă fragedă. Încă din timpul erupției dentare, copiii au tendința de a ronțăi jucăriile, iar dacă acestea nu sunt din materiale moi, maleabile, aceastea pot leza traumatic mucoasa bucală, ducând la apariția aftelor. Totodată, dacă periajul dinților este făcut aplicând o presiune prea mare sau periuța este nouă, pot apărea aceste leziuni aftoase traumatice. De asemenea, cariile netratate pot lăsa dintele „spart”, cu muchii tăioase, care lezează constant mucoasa obrazului sau a limbii, ducând la formarea unor ulcerații dureroase, care împiedică pe cel mic să se hrănească corespunzător.

Afte de la tratamente stomatologice

Cea mai frecventă situație în care aftele își pot face simțită prezența este după montarea aparatului ortodontic fix. Până când copilul se va obișnui cu noul dispozitiv aplicat pe dinții lui, mucoasa orală va fi afectată, rezultatul fiind aftele. De asemenea, ele pot apărea chiar și pe parcursul tratamentului, atunci când apare o fricțiune mai mare în anumite zone între bracket sau arcul metalic și mucoasa bucală. Pentru acest caz, se poate folosi cu succes ceara ortodontică, ce se poate aplica pe suprafața bracketului care creează disconfort, ameliorând fricțiunea. Găsești aici mai multe detalii despre tratamentele ortodontice efectuate la noi în clinică.

Aftele bucale pot apărea și după o procedură stomatologică unde a fost folosită anestezia locală, chiar la locul injectării, fiind o reacție normală a mucoasei. Totodată, dacă anumite obturații (plombe) nu au fost finisate corespunzător, pot traumatiza mucoasa, ducând la formarea aftelor.

Afte de la infecții

În rândul copiilor, manifestările orale ale infecțiilor virale, bacteriene sau fungice sunt foarte frecvente. Spre exemplu, herpangina și boala gură-mână-picior se manifestă prin apariția veziculelor orale. În cazul herpanginei, veziculele sunt prezente la nivelul amignalelor, omușorului sau palatului moale, iar în cazul bolii gură-mână-picior acestea se regăsesc la nivelul mucoasei bucale, limbii, palatului moale și gingiilor.

Deficit de vitamine & minerale

Stomatita aftoasă recidivantă este strâng legată de niveluri reduse de vitamina B12, folat și fier. Poate apărea și dacă doar una dintre cele menționate nu este la un nivel corespunzător și poate apărea la pacienții de toate vârstele. De asemenea, anemia (care poate surveni în urma deficitelor menționate), este prezentă la aproximativ 35% dintre pacienții cu stomatită aftoasă. Pentru a descoperi cauzele apariției frecvente a acestor leziuni, este necesară o hemoleucogramă si dozarea vitaminelor și mineralelor.

Sistem imunitar slăbit

Așa cum a fost menționat, mucoasa orală este un marker important de luat în calcul pentru sănătatea întregului organism. Atunci când copilul trece printr-o infecție virala sau bacteriană, iar imunitatea sa este scăzută, manifestările la nivel oral nu vor întârzia să apară. Ba dimpotrivă, în anumite cazuri, aftele pot fi chiar primul semn al îmbolnăvirii.

Afte la copii de la medicamente

Există dovezi covârșitoare care demonstrează o legătură strânsă între anumite medicamente și apariția erupțiilor de la nivelul mucoaselor cavității orale. Medicamentele la care mucoasa orală poate reacționa prin afte bucale sunt:

  • antibiotice;
  • chimioterapie;
  • antiepileptice;
  • antiinflamatoare;
  • antiretrovirale;
  • sulfonamide;
  • barbiturice.

Stomatita aftoasă la copii de la stres

În perioadele de stres din viața unui copil, precum erupțiile dentare, înțărcarea sau chiar începerea grădiniței, organismul este suprasolicitat, astfel că imunitatea scade, iar mucoasa orală reacționează imediat, prin apariția aftelor, care fie pot fi în număr redus, fie în număr mare, fiind astfel prezentă stomatita aftoasă, ale cărei durată de vindecare și număr de leziuni sunt mai considerabil mai mari. Relația dintre nivelurile crescute de anxietate, depresie și stres psihologic este una strânsă cu apariția aftelor bucale.

Predispoziția genetică

Componenta genetică nu este implicată în apariția aftelor singulare, ci în apariția stomatitei aftoase recidivante, atunci când alte cauze de ordin general au fost excluse. Se vor lua în calcul investigațiile genetice speciale pentru sindromul Bechet sau Lupus eritematos atunci când stomatita aftoasă recidivantă se instalează foarte devreme, revine la anumite perioade de timp, iar această afecțiune nu poate fi corelată cu altele, precum afecțiuni infecțioase, carențe vitaminice etc.

Dereglări / schimbări hormonale

Preadolescența și adolescența sunt perioade din viața copiilor care atrag multe schimbări, de regulă de ordin hormonal. În cazul fetelor, poate apărea menstruația, cu modificarea nivelurilor de estrogeni și progesteron, pe fondul căreia aftele bucale se pot dezvolta. De asemenea, este o perioadă în care copiii au tendința de a neglija igiena orală, astfel că la apariția aftelor contribuie mai mulți factori.

Afte la copii de la diverse boli și  afecțiuni

Într-un studiu realizat pe copiii mai mici de 16 ani, aproximativ 16% dintre aceștia prezintă stomatită aftoasă recidivantă. Mecanismul de apariție încă nu este pe deplin înțeles, dar poate fi corelat cu nivelul redus al fierului, acidului folic și vitaminei B12 din sânge, asociate cu malabsorbția acestora. Apariția aftelor la pacienții cu boală celiacă poate precede anumite simptome digestive, astfel că este bine să fie luate în seamă, atunci când acestea apar.

Leziunile orale la pacienții cu Boala Crohn sunt prezente la aproximativ 20% dintre pacienți, iar leziunile aftoase sunt dferite în cadrul acestei patologii. Ele sunt liniare, nu rotunde sau ovalare, așa cum le regăsim în majoritatea timpului.

Alte cauze posibile

Deși uleiurile esențiale au multiple întrebuințări, administrarea lor pe cale orală poate fi periculoasă pentru copii, provocând nu doar afte la nivelul mucoasei orale, ci și anumite simptome digestive. De asemenea, uleiurile din citrice pot fi iritante pentru ulcerațiile deja prezente, amplificând astfel disconfortul.

Afte la bebeluși – Cum se recunosc?

Vizitele la medicul pedodont se recomandă să înceapă odată cu apariția primului dinte, dar niciodată nu este prea devreme. Este bine să se consulte un pedodont pentru a confirma dacă simptomele micuțului se atribuie erupției (afte bucale, temperatură ușor ridicată a corpului, hipersalivație) sau dacă este cazul să luați legătura cu medicul pediatru, pentru a investiga în amănunt problema.

Aftele bucale apărute în timpul unui episod de erupție dentară vor avea aceeași localizare obișnuită ca cele menționate mai sus, dar cu precădere vor putea fi observate în locul unde vor erupe noii dinți, fiind locul preferat pentru a ronțăi jucăriile sau obiectele de dentiție destinate ameliorării simptomelor erupției. De obicei, sunt apar 1-2 afte, fără implicarea întregii mucoase orale.

Când trebuie să mergi la medic cu copilul tău?

Orice lucru suspect sau nou apărut în gura copilului este un semn că trebuie să îl consulte un medic pedodont. Fie că este vorba despre o umflătură la nivelul gingiei care denotă erupția unui nou dinte sau că este prezentă o „bubiță”, medicul pedodont le va putea deosebi între ele și îți va da cele mai competente sfaturi pentru depășirea acestor perioade. Totodată, este bine ca atunci când observi prezența multiplelor leziuni aftoase să îl vadă un medic, pentru a exclude gingivostomatita herpetică, care necesită atât un tratament local, cât și unul pe cale generală. Poți afla mai multe despre cum se desfășoară vizitele la medicul pedodont, dând un click aici.

Cum se pune diagnosticul de stomatita aftoasa?

De cele mai multe ori, diagnosticul aftelor se pune pe baza examenului clinic și a simptomelor (dacă există), explicate de către părinte. Dacă apariția aftelor este repetată la perioade variabile de timp și sunt excluse cauze de ordin local, medicul pedodont va recomanda anumite analize, pentru a depista cauzele stomatitei aftoase. Pot fi necesare analize simple, precum hemoleucogramă, dozarea vitaminei B12, a acidului folic și a fierului, dar și unele mai deosebite, precum cele genetice, dacă sunt excluse toate celelalte cauze.

Prevenția aftelor bucale la copii & bebeluși

În timpul erupției dentare, părinții trebuie să acorde o atenție deosebită obiectelor pe care bebelușul vrea să le introducă în gură pentru a ameliora senzația de mâncărime sau disconfort de la nivelul gingiilor. Astfel:

  • jucăriile de dentiție trebuie să fie din material moale, siliconic și fără margini ascuțite sau tăioase;
  • periajul să se realizeze de 2 ori pe zi, pentru a evita suprainfectarea ulcerațiilor care rămân după ce aftele se sparg;
  • dezinfectarea jucăriilor de dentiție, suzetei și a tetinelor biberonului periodic;
  • utilizarea gelurilor speciale de dentiție, pentru a calma gingiile.

Tratament – Afte bucale copii

Tratamentul aftelor nu este întotdeauna necesar, deoarece, de cele mai multe ori, ele trec de la sine. În cazul în care acestea nu se vindecă, variantele de tratament sunt multiple, în funcție de cauza stomatitei aftoase.

Tratament medicamentos pentru afte la copii

La tratamentul medicamentos se apelează doar în momentul în care terapiile locale nu funcționează, după o folosire îndelungată sau aftele sunt de o severitate foarte mare. Antibioterapia poate fi eficientă pentru tratarea stomatitei aftoase recurente, precum Penicilina G, care reduc dimensiunea aftelor și disconfortul provocat de acestea. De asemenea, se pot folosi suplimente de zinc, care ajută la reepitelizarea mucoasei orale și la o vindecare mai rapidă. Corticosteroizii pot fi și ei recomandați, dar doar în cazuri extrem de severe.

Spray sau gel pentru afte bucale copii

Cele mai recomandate terapii în cazul aftelor, sunt cele locale, prin aplicarea unor substanțe ajutătoare chiar la nivelul aftelor. Astfel, clorhexidina se numără printre substanțele care ajută la diminuarea numărului de bacterii care pot duce la dezvoltarea aftelor, fiind totodată eficientă și în cazul infecției herpetice sau a infecților tractului respirator. Gelurile cu antibiotice precum doxiciclină sau minociclină, pot fi eficiente, în funcție de cauza aftelor.

Există, de asemenea, gelurile pe baza de analgezic precum benzocaina sau lidocaina sunt extrem de utile în ameliorarea disconfortului. Acestea se administrează, însă, cu precauție, deoarece ele nu se recomandă copiilor mai mici de 2 ani.

Gelurile sau sprayurile pe bază ce acid hialuronic sunt foarte bune, deoarece acidul hialuronic ajută la reparația țesuturilor și la calmarea simptomelor.

În cazul gingivostomatitei herpetice, pe lângă tratamentul antiviral pe cale orală, pot fi recomandate soluții antivirale pentru uz local.

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical nu se recomandă copiilor și extrem de rar, se folosește la adulți. De cele mai multe ori, terapiile locale și sistemice sunt mai mult decât eficiente, astfel încât abordarea chirurgicală nu este necesară.

Internarea pentru afte grave

În anumite cazuri, precum gingivostomatita herpetică, manifestările orale pot fi extrem de severe și însoțite de simptome generale, precum febră, scăderea apetitului, deshidratare și adenopatie loco-regională. Dacă este lăsată să evolueze, infecția herpetică va avea manifestări foarte grave, necesitând chiar spitalizare. De asemenea, în cazul sindroamelor mai sus menționate (Lupus eritematos, sindromul Bechet, boala celiacă, boala Crohn), simptomele nu se ameliorează la tratamentele convenționale, astfel că internarea poate fi necesară pentru investigații amănunțite.

Sunt tratamentele naturiste de folos în cazul aftelor bucale la copii?

Deși este o practică cu tradiție lungă, tratamentele naturiste nu sunt întotdeauna recomandate copiilor. Cel mai bine este să apelezi la sfatul unui medic pedodont sau pediatru, pentru a-ți oferi cele mai bune recomandări pentru tine și copilul tău. Totuși, clătirile cu ceai de mușețel sau câte o linguriță de miere (dacă cel mic are vârsta de peste 1 an), pot fi utile în ameliorarea simptomelor, datorită proprietăților antiseptice ale acestora.

Complicații – Afte bucale netratate la copii

În cazul în care există o afecțiune nedescoperită, episoadele de afte orale vor fi din ce în ce mai repetate, ducând la un disconfort accentuat al copilului, cu lipsa poftei de mâncare și chiar pierdere în greutate. De aceea, este bine să consultăm un medic la orice modificare observată la cel mic. Descoperirea afecțiunii cauzatoare îți va permite să iei cea mai bună alegere pentru cel mic, care îl va ajuta pe viitor să se dezvolte armonios, iar aftele își vor înceta apariția.


Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite