Periaj profesional & Air-Flow
Informații generale
Rețeta unui zâmbet sănătos și a unor dinți puternici începe, întotdeauna, cu o curățare profesională temeinică. Igienizarea profesională completă este o procedură stomatologică împărțită în 3 etape: airflow, detartraj si periaj profesional. Toate acestea contribuie, nu doar la sănătatea dinților și la un aspect plăcut al acestora, cât și la sănătatea gingiilor și a celorlalte țesuturi de susținere a dinților.
Ce este air-flow-ul dentar?
Airflow-ul reprezintă procedura prin care petele de pe suprafața dinților sunt îndepărtate cu ajutorul unui aparat special, care funcționează pe bază de aer, apa caldă și o pulbere cu bicarbonat. Mâncărurile și băuturile colorate, cafeaua și fumatul sunt doar câțiva dintre multitudinea de factori care duc la pătarea dinților și aspectul lor îngălbenit. De asemenea, smalțul dinților devine, în timp, poros și mai subțire, acei pori fiind un loc foarte bun unde să se fixeze pigmenții din alimentele sau băuturile menționate mai sus. Airflow-ul contribuie totodată și la albirea dinților, prin curățarea corectă și completă a dinților, astfel că unii pacienți sunt mulțumiți cu rezultatul acestei proceduri, nemaifiind interesați de albire.
Această procedură nu presupune niciun risc pentru pacient (chiar și în cazul în care există o sensibilitate dentară) și nu are niciun efect colateral.
În plus, pe lângă obținerea unor dinți curați, air-flow-ul oferă și un masaj gingival eficient, care are rolul de a stimula circulația sangvină locală.
Ce înseamnă periaj profesional?
Periajul profesional presupune utilizarea unei paste de dinți dentifrice și a unei periuțe montate la un instrumentar rotativ, cu o rotație mai mare decât periuțele de acasă, pentru o curățare profundă. Pasta aleasă poate fi de mai multe feluri, în funcție de nevoile pacientului: cu fluor sau fără, cu granulație mai mică sau mai mare, cu sau fără arome, iar periuța poate fi mai moale sau mai dură.
Când ai nevoie de un air flow & periaj profesional?
În general, la fiecare 6 luni se recomandă o igienizare completă și un control periodic. Vizitele la medicul stomatolog sunt esențiale, în special pentru descoperirea afecțiunilor dentare din timp, dar și tratarea acestora în stadii incipiente, făcând astfel ca timpul petrecut în fotoliul dentar să fie cât mai scurt și mai plăcut.
De asemenea, pentru a păstra sănătatea gingiilor și a țesuturilor de susținere ale dinților pe termen lung, este important să se îndepărteze depozitele de tartru și apoi continuarea igienizării cu airflow. Igienizarea mai poate fi recomandată și înaintea unor intervenții chirurgicale din cavitatea orală (plasarea implanturilor, sinus lift, chiuretaj parodontal), pentru a îndepărta toți factorii care ar putea genera o infecție la nivel local, ar putea să împiedice sau să îngreuneze vindecarea postintervențională.
Detartraj, periaj profesional & air-flow - Care este diferența?
Fiecare dintre procedurile de igienizare are rolul său, de aceea ele se completează una pe cealaltă însă, desigur, la nevoie se pot face și separat.
Detartrajul este procedura prin care se îndepărtează depozitele dure de tartru de pe dinți. Tartrul reprezintă placă bacteriană veche, ce s-a mineralizat datorită sărurilor minerale prezente în salivă, formându-se astfel acea piatră de pe dinți. Detartrajul are rolul de a curăța atât depozitele care se văd cu ochiul liber, deasupra gingiilor (detartraj supragingival), cât și cele care sunt localizate la nivelul rădăcinii, sub gingie (detartraj subgingival). Această procedură stomatologică are ca scop curățarea suprafeței dinților și rădăcinii, pentru o sănătate gingivală pe termen lung. Astfel, el este o manoperă preventivă a bolii parodontale, dar se face și în cazul în care parodontoza s-a instalat deja, pentru a opri evoluția ei. Te invit să accesezi acest link, dacă vrei să afli mai multe despre detartraj.
Beneficii procedură air-flow
Airflow-ul este o procedură neinvazivă, puțin costisitoare, care ajută la îndepărtarea și celor mai încăpățânate pete și care prezintă mai multe avantaje:
- este extrem de eficient și rapid;
- lustruiește suprafețele dentare;
- ajută la remineralizarea smalțului, datorită pulberii de bicarbonat.
Air flow dentar & periaj profesional – Preț
Procedurile de airflow și periaj profesional pot fi făcute individual, în funcție de nevoile pacientului, astfel că prețul este mai mic. În cazul în care acestea două sunt făcute împreuna cu detartrajul, în cadrul tehnicii GBT (Guided Biofilm Therapy), unde igienistul îi arată pacientului toate zonele neglijate la periaj, cu ajutorul revelatorului de placă. Totodată, la airflow vor fi folosite pulberi cu granulație de diferite dimensiuni, astfel încât această manoperă de igienizare este superioară, față de celelalte. Din acest motiv, igienizarea GBT are un preț mai ridicat, în comparație cu procedurile simple. Poți consulta lista noastră de prețuri AICI.
Periaj profesional la copii
Periajul profesional la copii reprezintă o procedură numai bună prin care copiii să se familiarizeze cu mediul din cabinetul stomatologic, cu instrumentele și materialele folosite. Totodată, senzația de vibrație a periuței din cabinet, simplitatea procedurii și varietatea aromelor din pastele de dinți folosite, vor crea o asociere pozitivă pentru copii.
Este bine ca ei să se obișnuiască cu toate aceste lucruri încă de la o vârstă fragedă, aproximativ 3 ani, deoarece, dacă în viitor vor fi necesare proceduri mai complexe, el deja va știi cum să coopereze și la ce să se aștepte, atunci când își vizitează medicul. De asemenea, este bine ca această procedură, chiar dacă este atât de simplă, să fie făcută de un medic pedodont, pentru că el are pregătirea necesară pentru a transforma o procedură banală în ceva cu adevărat plăcut pentru copil. Te invit să citești mai multe despre ce înseamnă stomatologia pediatrică aici.
La ce să te aștepți după periajul profesional
După periajul profesional, pacientul își va simți dinții foarte curați și poate chiar mai albi și, în mod normal, nu există contraindicații după acesta. De altfel, este o procedură care nu are restricții în ceea ce privește frecvența cu care este făcută. Chiar dacă nu există restricții în ceea ce privește consumul de alimente sau băuturi după periaj, este bine să se lase un interval de timp până la consumul acestora, pentru a evita colorațiile de pe dinți.
Ce să NU faci după air-flow & periaj profesional
La fel ca la periaj, nici după airflow nu există contraindicații sau restricții, iar singurele recomandări în acest sens, sunt făcute pentru a păstra efectele pozitive ale igienizării pe termen cât mai lung. Astfel, se recomandă ca următoarele obiceiuri să fie reluate cât mai târziu cu putință după igienizare:
- fumatul;
- consumul de cafea;
- ceai negru sau de fructe;
- băuturi colorate, acidulate;
- alimentele cu pigmenți foarte puternici.
Riscuri & complicații - Profilaxie
Deși fiecare monedă are două fețe, așadar și avantaje, și dezavantaje, igienizarea profesională sau profilaxia nu prezintă niciun dezavantaj. Cu excepția posibilității apariției unei ușoare sensibilități la nivelul dinților și gingiilor, alte reacții adverse nu există. Sensibilitatea apare în urma îndepărtării tartrului, care acoperă suprafețele radiculare (rădăcinile) și, dacă gingiile sunt retrase, cementul (echivalentul smalțului pentru rădăcină) este expus alimentelor și variațiilor de temperatură ale acestora din cavitatea orală. Totodată, prin îndepărtarea particulelor fine de resturi alimentare din porozitățile smalțului, dinții pot fi ușor sensibili pentru o perioadă scurtă de timp. Dar toate aceste dezavantaje sunt contracarate de proprietatea pulberii folosite la airflow, prin care contribuie la remineralizare.
Dacă discutăm despre dezavantaje, acelea apar dacă procedurile de profilaxie periodică sunt evitate, deoarece medicul sau igienistul, pe lângă curățarea temeinică a dinților și întreținerea sănătății gingivale, vor observa și alte modificări care apar la nivelul acestora.
Întrebări frecvente
- Cât durează un periaj profesional?
În mod normal, un periaj durează aproximativ 10-15 minute, dacă nu este asociat și cu alte proceduri de igienizare, precum detartraj sau airflow. Uneori, poate dura mai puțin, dacă igiena orală de acasă este întreținută corespunzător sau mai mult, dacă există și anumite particularități ale pacientului (anxietate, reflex de vomă, pete provocate de bacterii cromogene).
- La cât timp se face air-flow dentar?
Airflow-ul, la fel ca toate celelalte proceduri de igienizare, se recomandă să fie făcut la fiecare 6 luni, pentru a păstra atât un aspect plăcut al dinților, cât și pentru sănătatea acestora și a parodonțiului (gingii și țesuturile de susținere ale dinților din profunzime).
- Este dureros air-flow-ul dentar?
Durerea este o senzație subiectivă, însă airflow-ul nu ar trebui să ridice probleme nimănui. Apa călduță folosită în timpul procedurii, previne apariția durerii provocate de sensibilitatea dinților sau a gingiilor.
- La cât timp după periajul profesional pot mânca?
Nu există contraindicații în ceea ce privește consumul de alimente, însă se recomandă să se aștepte un interval de timp, pentru a evita apariția timpurie a colorațiilor.
- Există alimente ce nu trebuie consumate după periajul profesional?
În mod normal nu, iar recomandările sunt strict pentru efectul cosmetic al procedurilor de igienizare. Se recomandă să fie evitate alimentele și băuturile intens colorate.
- Poți face air flow si periaj profesional acasă?
Cel mai bun lucru pe care îl poate face un pacient acasă pentru dinții săi sunt respectarea unei rutine de igienă orală strictă, care implică curățarea spațiilor interdentare și periajul de 2 ori pe zi. Periajul profesional presupune utilizarea unei turații mai mari a periuței și o pastă de dinți care nu este destinată publicului larg. În ceea ce privește detartrajul acasă, acesta este strict contraindicat, deoarece aparatele din comerț nu sunt prevăzute pentru a funcționa cu apă, putând cauza leziuni serioase dinților. Oricând există îndoieli despre ce poți face acasă pentru dinții tăi, consultă-te întâi cu medicul stomatolog, pentru nu face mai mult rău decât bine.