Albirea dintilor

Informații generale

Atunci când ne uităm în oglindă, unul dintre primele aspecte pe care le observăm este nuanța pe care o au dinții noștri. Odată cu trecerea timpului și din cauza alimentelor colorate pe care le consumăm în fiecare zi, albul natural al dinților începe să fie din ce în ce mai diminuat, fiind înlocuit de o nuanță cu o tentă galbenă. Acest detaliu ne duce imediat cu gândul la o dantură neîngrijită, motiv pentru care putem ajunge chiar să evităm să zâmbim larg.

Albirea dinților este un subiect care îi preocupă pe mulți dintre cei care au dinții pătați sau îngălbeniți din diferite cauze, iar cea mai rapidă metodă de albire a dinților este tratamentul realizat în cabinetul medicului dentist.

Este esențial de reținut că în ceea ce privește albirea dinților la cabinetul medicului dentist, substanța activă care albește este aplicată direct pe dinți. Aceste produse pot fi folosite în combinație cu o sursă de căldură, o lumină specială sau un tip de laser.

Cauzele dinților pătați

Dinții noștri sunt diferiți și foarte puține persoane au dinți de un alb strălucitor. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, dinții se pot decolora, așa că o variantă pe care o poți lua în considerare este albirea dinților la cabinetul medicului dentist.

Suprafața dinților poate fi pătată din mai multe cauze, începând de la anumite alimente și băuturi, ca de exemplu ceaiul, cafeaua, vinul roșu sau coacăzele negre. Și fumatul este o cauză a dinților pătați. Pe de altă parte, și tartrul poate afecta culoarea dinților, iar unii pacienți au pete sub suprafața dinților, lucru care poate fi cauzat de folosirea anumitor antibiotice. Așadar, cauzele sunt multiple, însă albirea dentară este potrivită în majoritatea acestor situații.

Ce înseamnă albirea dinților?

Albirea dinților poate fi pentru unele persoane cel mai eficient mod de a obține dinți de o culoare mai deschisă, fără a se îndepărta niciun pic din suprafața dinților. Cu alte cuvinte, nuanța actuală a dinților poate să devină una mai deschisă.

În esență, trebuie să reții că albirea dinților implică utilizarea unui ingredient activ, pentru a-i face să arate mai albi, cu câteva nuanțe mai deschiși la culoare. Reține faptul că înainte de a alege acest tratament este esențial să discuți cu medicul stomatolog.

Cum ne pregătim pentru albire

Primul pas spre a discuta despre albirea dentară îl reprezintă stabilirea sănătății cavității orale (examinarea dinților, a gingiilor, a mușcăturii, a igienei) și evaluarea estetică – partea subiectivă a consultației. Totul depinde de comunicarea dintre tine și medicul dentist, astfel încât așteptările tale să fie comunicate clar, iar medicul să-ți poată oferi cea mai bună soluție care ți se potrivește. Singura modalitate de a obține ceea ce îți dorești de la zâmbetul tău este printr-o comunicare sinceră, deschisă și clară cu medicul dentist.

Pentru a obține rezultatele cele mai bune, pentru a comunica în mod clar de la început cu medicul, pentru a obține ceea ce îți dorești de la zâmbetul tău, adresează-ți următoarele întrebări:

 • Cât de albi vreau să fie dinții mei (ce nuanță de alb îmi doresc: o nuanță naturală sau între alb și natural)?
 • Sunt mulțumit/ă de zâmbetul meu (aspectul dinților atunci când zâmbesc)?
 • Zâmbetul meu dezvăluie niște dinți perfect aliniați?
 • Sunt fericit/ă și cu aceste mici variații?

Albirea laser în cabinetul nostru

Albirea cu laserul este o procedură ideală pentru oricine își dorește rezultate imediate, deoarece întregul tratament se desfășoară într-o singură ședință (pe dinți care au fost deja igienizați). Acest proces începe prin aplicarea unui gel protector pe gingii. Apoi, un gel special activat de laser este aplicat pe dinți, iar laserul stomatologic este utilizat pentru a intensifica acțiunea agentului și scurtarea timpului de activare. Energia laser este esențială aici pentru a putea beneficia de un zâmbet mai alb într-un timp mai scurt decât orice altă metodă de albire disponibilă în cabinet sau acasă.

În cele din urmă îți vom oferi instrucțiuni pentru menținerea zâmbetului strălucitor un timp îndelungat. Materialele și tehnicile au evoluat, astfel că medicii de la Advanced Gentle Dentist îți pot oferi astăzi un zâmbet natural și strălucitor, de Hollywood.

Avantajele albirii laser:

 • Se realizează rapid, într-o singură ședință;
 • Energia laser are rolul de a pătrunde în țesut pentru a elimina petele;
 • Este o soluție minim-invazivă pentru dinți, aceștia nefiind afectați în mod negativ de soluția de albire aplicată datorită timpului foarte scurt de acționare;
 • Se poate reda albul natural al dinților;
 • Sensibilitatea este diminuată considerabil (dacă ai efectuat până acum alt tip de albire vei simți diferența);
 • În majoritatea situațiilor nu există durere nici în timpul, nici după efectuarea procedurii;
 • Efectele obținute pot fi menținute un timp îndelungat (cu respectarea instrucțiunilor primite).

Cât durează efectele albirii dinților?

Albirea dinților nu este permanentă. Pacienții care continuă să își expună dinții la alimente și băuturi care pot colora smalțul pot vedea că, în timp, albul dinților începe să se estompeze, puțin câte puțin, de la o lună la alta.

Gradul de albire a dinților va varia de la o persoană la alta, în funcție de starea în care se află dinții, de cât de pătați sau decolorați sunt aceștia.

În ce situații nu este recomandată albirea dinților

Vârsta prea mică – Albirea dinților la dentist nu este recomandată copiilor cu vârsta sub 16 ani, deoarece nervul dintelui este mărit până la această vârstă. Prin procedura de albire a dinților la această vârstă ar putea irita pulpa dentară sau ar putea să o facă mai sensibilă.

Sarcina – Albirea dinților nu este recomandată la femeile însărcinate ori la cele care alăptează.

Dinți sensibili – Persoanele cu dinți și gingii sensibile, cele cu retracție gingivală sau pacienții cu restaurări dentare incomplete ar trebui să se consulte cu medicul dentist înainte de a folosi un sistem de albire a dinților la cabinetul dentar.

Alergiile – Orice persoană care este alergică la peroxid (agentul de albire) nu ar trebui să folosească procedura de albire a dinților cu acest ingredient.

Boli parodontale, smalțul dinților deteriorat, carii și rădăcini dentare expuse – Persoanele cu aceste condiții, cu o formă de boală parodontală sau cu smalțul dinților deteriorat nu sunt sfătuite să apeleze la o procedură de albire a dinților. Cariile sunt primele care trebuie tratate înainte de a apela la orice procedură de albire a dinților.

Plombe, coroane dentare și alte lucrări dentare – Este important să reții că plombele colorate și materialele folosite în lucrările dentare, coroane, punți și altele nu se vor albi.

Bine de știut!

Fumătorii trebuie să fie conștienți de faptul că, în cazul lor, rezultatele tratamentului de albire a dinților vor avea rezultate limitate dacă nu se vor abține de la fumat, mai ales în timpul procesului de albire.

Avantajele sunt clare când tratamentul are loc la cabinet

Metodele de albire a dinților acasă nu sunt la fel ca tratamentul de albire efectuat de un medic dentist cu experiență. Așa că este bine să cunoști diferențele. În cabinetul stomatologic produsele de albire a dinților aplicate în mod profesional conțin peroxid de hidrogen în concentrații mai mari decât cele ale produselor care se eliberează fără prescripție medicală, în farmacii. Acestea din urmă au un agent activ cu un conținut mai scăzut de peroxid de carbamidă.

În plus, la cabinet, măsurile de protecție sunt sporite. Medicul dentist îți va aplica fie un gel pe țesutul gingival, fie va folosi un scut de cauciuc care alunecă peste dinți înainte de tratamentul de albire, pentru a proteja gingiile de efectele agentului de albire. Produsele cumpărate din farmacii sau din comerț nu oferă aceste măsuri suplimentare de protecție.

Recomandări după albirea dentară

Primele zile după albirea dentară sunt critice și ar trebui să facem tot posibilul să ne bucurăm de zâmbetul alb pe care l-am obținut.

Imediat după albire nu consuma niciun fel de aliment sau băutură timp de o oră. Dupa albire, porii dinților sunt deschiși și predispuși să se păteze. De aceea, pentru un rezultat optim, este necesar să aștepți 36-48 de ore pentru a consuma alimente ce pot păta dinții. 

Dacă după tratamentul de albire dinții sunt sensibili poți folosi o pastă de dinți concepută pentru a diminua disconfortul.

Ce putem comsuma și ce nu putem consuma după albire

Băuturi acceptateBăuturi de evitat
apă plată, lapteceai, cafea, cola, suc de portocale, băuturi acidulate, limonadă
Alimente acceptateAlimente de evitat
pui (fiert, grătar), curcan, pește alb, orez alb, paste din orez, sos alb, cartofimorcovi, mazăre, porumb, broccoli, fasole verde, ciuperci, roșii, varză albă sau roșie, sfeclă, sos roșu, unt sau margarină