Albirea dintilor
Informații generale
Albirea dentară constituie una dintre procedurile cele mai solicitate în cadrul cabinetelor stomatologice, cu o popularitate în creștere în ultimii ani, pe fondul apariției tot mai multor studii care arată efectele sale benefice și potențialul foarte redus de complicații. Albirea dinților ajută la obținerea unei nuanțe cât mai albe a danturii, un detaliu important pentru orice persoană.
Nuanța dinților noștri este primul aspect pe care îl putem remarca atunci când zâmbim. Odată cu trecerea timpului, din cauza alimentelor consumate, cât și a uzurii naturale a smalțului dentar, albul natural al dinților începe să fie din ce în ce mai diminuat, fiind înlocuit de o nuanță cu o tentă galbenă. Un astfel de detaliu ne duce imediat cu gândul la o dantură neîngrijită, motiv pentru care putem ajunge chiar să evităm să zâmbim larg.
Albirea dinților este un subiect care îi preocupă pe mulți dintre cei care au dinții pătați sau îngălbeniți din diferite cauze, iar cea mai rapidă metodă de albire a dinților este tratamentul realizat în cabinetul medicului dentist. Este esențial de reținut că în ceea ce privește albirea dinților la cabinetul medicului dentist, substanța activă care albește este aplicată direct pe dinți. Aceste produse pot fi folosite în combinație cu o sursă de căldură, o lumină specială sau un tip de laser.
Ce este albirea dinților?
Albirea dinților presupune eliminarea petelor dentare care nu pot fi îndepărtate prin curățare mecanică, scopul fiind acela de a obține un zâmbet cât mai strălucitor și mai alb. Albirea dentară poate fi, pentru unele persoane, cel mai eficient mod de a obține dinți de o culoare mai deschisă, într-un mod minim-invaziv.
Procedurile de albire dentară efectuate în cabinetul medicului stomatolog sunt considerate mai eficiente decât cele realizate la domiciliu, cu ajutorul produselor de albire dentară.
De ce se îngălbenesc dinții
Stilul de viață sau obiceiurile unei persoane pot favoriza modificarea culorii dinților, unele activități, precum fumatul sau utilizarea excesivă a fluorului în timpul curățării dentare, fiind asociate cu îngălbenirea dinților. Alți factori care cresc riscul de îngălbenire a dinților sunt:
- moștenirea genetică: unele persoane pot avea o nuanță întunecată a dinților, similară cu cea a membrilor familiei, deși stilul lor de viață nu predispune în mod normal la îngălbenirea dinților;
- înaintarea în vârstă: uzura smalțului, asociată cu îmbătrânirea, predispune la pierderea culorii albe a dinților;
- anumite alimente și băuturi: consumul de cafea, ceai, ciocolată, vin, sos de roșii sau fructe de pădure reprezintă o cauză frecventă a dinților galbeni;
- anumite medicamente: administrarea anumitor tipuri de antibiotice în primii ani de viață poate determina îngălbenirea dinților – simultan, tratamentele cu medicamente antipsihotice sau antihipertensive, oricând sunt administrate, pot modifica culoarea dinților;
- traumatisme (inclusiv cele provocate prin scrâșnitul dinților), afecțiuni dentare sau tratamente dentare efectuate eronat, care duc la devitalizarea dintelui.
În ce constă albirea dentară cu laser în cabinet
Albirea cu laserul în cabinetul stomatologic este o procedură ideală pentru oricine își dorește rezultate imediate. Întregul tratament se desfășoară într-o singură ședință, pe dinții care au fost deja igienizați. Procesul de albire dentară efectuat în cabinet începe prin aplicarea pe gingii a unui gel cu rol protector. Ulterior, un alt gel (peroxid de hidrogen) este aplicat pe suprafața dinților, iar laserul stomatologic este folosit pentru intensificarea acțiunii sale și pentru scurtarea timpului de activare. Expunerea la dispozitivul laser este esențială pentru a putea beneficia de un zâmbet mai alb într-un timp mai scurt decât orice altă metodă de albire disponibilă în cabinet sau acasă.
De ce să optezi pentru albirea dentară cu laser?
Albirea cu laser oferă o serie de avantaje, în condițiile în care riscurile sunt unele minore, de regulă tranzitorii și temporare. Avantajele albirii laser:
- se realizează rapid, într-o singură ședință;
- energia laser are rolul de a pătrunde în țesut pentru a elimina petele;
- constituie o soluție minim-invazivă pentru dinți, aceștia nefiind afectați în mod negativ de soluția de albire aplicată, datorită timpului foarte scurt de acționare;
- poate reda albul natural al dinților;
- sensibilitatea este diminuată considerabil (dacă ai efectuat până acum alt tip de albire vei simți diferența);
- în general nu există durere nici în timpul, nici după efectuarea procedurii;
- efectele obținute pot fi menținute un timp îndelungat (cu respectarea instrucțiunilor primite de la medicul stomatolog).
Cât costă albirea dentară profesională. Preț:
Costul procedurii de albire dentară efectuată în cabinetul Gentle Dentist este unul fix și poate fi regăsit în secțiunea tarife, chiar AICI.
Cât durează procesul de albire dentară cu laser?
Întregul proces de albire dentară cu laser efectuat în cabinetul stomatologic durează în general aproximativ 60-90 de minute, în funcție de numărul de aplicări ale gelului de albire și se desfășoară într-o singură ședință.
Albirea dentară cu laser este dureroasă?
Albirea dentară cu laser nu provoacă în general dureri, însă, la anumite persoane, poate produce un ușor disconfort. Pentru a reduce riscul de apariție a durerilor în urma procedurii se recomandă evitarea alimentelor sau a băuturilor cu temperaturi prea ridicate sau prea scăzute.
Există restricții de vârstă privind albirea dentară?
În mod normal, de albirea dentară profesională poate beneficia orice persoană de peste 14 ani, vârstă la care are loc erupția completă a dinților definitivi. Cu toate acestea, în cazul persoanelor tinere, cu vârsta de sub 16 ani, deoarece structura dinților este într-o continuă modificare, iar riscul de complicații mai mare, medicii stomatologi pot recomanda amânarea procedurii de albire dentară.
Cât de mult se pot albi dinții?
În mod similar cu alte proceduri medicale, albirea dentară nu oferă întotdeauna aceleași rezultate pentru fiecare persoană. Rezultatele pot fi diferite în funcție de metoda de albire folosită, cele mai evidente îmbunătățiri ale culorii dinților fiind obținute în urma albirii cu laser, efectuate în cabinetul stomatologic. În plus, gradul de albire a dinților va varia în funcție de starea în care se află dinții (de cât de pătați sau decolorați sunt aceștia).
Cât persistă efectul de albire dentară realizat în cabinet?
Albirea dinților nu este permanentă. În general, efectele albirii dentare profesionale durează între șase luni și trei ani, în funcție de igiena dentară, stilul de viață și de obiceiurile fiecărei persoane. Expunerea continuă a dinților la alimente sau băuturi care pot colora smalțul, chiar și după procedura de albire dentară, va face ca efectul albirii să fie redus.
Recomandări eficiente privind menținerea dinților mai albi
Pentru a putea avea dinții albi pentru o perioadă cât mai lungă de timp, se recomandă:
- reducerea consumului de cafea sau ciocolată, cât și a altor alimente sau băuturi care pot decolora dinții (vin roșu, băuturi cu coloranți, sfeclă, varză, etc);
- păstrarea unei bune igiene orale.
Ce NU ai voie să faci face după procedura de albire dentară:
Procedura de albire dentară este însoțită de o serie de restricții, menite să protejeze suprafața dinților și să prelungească efectul albirii. Astfel, trebuie să știi că în urma albirii dentare, nu ai voie să:
- consumi alimente sau băuturi care pot decolora dinții (este interzis consumul băuturilor sau al alimentelor colorate în primele 48 de ore de la efectuarea albirii dentare);
- consumi alimente sau băuturi acide sau bogate în carbohidrați (este recomandată evitarea alimentelor sau băuturilor acide sau cu zaharuri în primele 2-3 săptămâni de la procedura de albire dentară);
- fumezi (fumul de țigară este o cauză importantă a decolorării dinților, astfel că fumatul în primele zile după tratamentul de albire este contraindicat);
- utilizezi o apă de gură colorată în primele 48 de ore de la albirea dentară; poți opta pentru o apă de gură fără coloranți (același principiu se aplică și pentru pasta de dinți, care trebuie să fie albă sau fără coloranți);
- neglijezi periajul dentar (acesta trebuie să fie efectuat de minimum două ori pe zi, cu o pastă de dinți cu fluor).
Ce putem comsuma și ce nu putem consuma după albire
Băuturi acceptate | Băuturi de evitat |
apă plată, lapte | ceai, cafea, cola, suc de portocale, băuturi acidulate, limonadă |
Alimente acceptate | Alimente de evitat |
pui (fiert, grătar), curcan, pește alb, orez alb, paste din orez, sos alb, cartofi | morcovi, mazăre, porumb, broccoli, fasole verde, ciuperci, roșii, varză albă sau roșie, sfeclă, sos roșu, unt sau margarină |
Albirea dentară în cabinet vs. albirea dentară acasă
Datorită creșterii popularității sale, albirea dentară poate fi realizată în prezent atât în cabinetul medicului stomatolog, cât și la propriul domiciliu, fără ajutor de specialitate. Deși ambele metode pot aduce beneficii vizibile, albirea dinților acasă este mai puțin eficientă și uneori poate fi asociată cu efecte adverse nedorite, în special din cauza lipsei de cunoștințe și a aplicării eronate a soluțiilor de albire. Dacă optezi pentru albirea acasă, este recomandat să soliciți opinia medicului înainte de utilizarea oricărui produs de albire.
Există o serie de diferențe între albirea dinților la domiciliu și cea profesională, efectuată de către medicul stomatolog, astfel că alegerea depinde de rezultatele pe care le doriți și de starea generală de sănătate. În afara eficacității, care este mai crescută în cazul albirii profesionale, alte diferențe sunt:
- timpul până la obținerea nuanței dorite (de doar câteva zeci de minute în cazul albirii în cabinet și de câteva săptămâni pentru albirea acasă);
- persistența rezultatelor obținute (efectul de albire dentară obținut în urma albirii la domiciliu este semnificativ mai redus, comparativ cu cel obținut după albirea în cabinet, uneori de doar câteva luni);
- costul (mai ridicat în cazul procedurii profesionale).
Albirea dentară cu gutiere, la domiciliu
Albirea dentară cu gutiere este un proces inițiat de medicul stomatolog, care nu se desfășoară însă în cabinet. Procedura presupune utilizarea pentru o perioadă de aproximativ două săptămâni a unui set de gutiere personalizate de către stomatolog și a unui gel cu peroxid de hidrogen. Principalele avantaje ale procedurii sunt:
- efectul îndelungat (persistența albirii cu gutiere este similară cu cea a albirii profesionale);
- lipsa durerilor (procedura este nedureroasă și neinvazivă);
- prețul accesibil.
Albirea dentară cu gutiere are însă și dezavantaje, cele mai importante dintre acestea fiind:
- efectul de albire este mai puțin intens (gelul folosit are o concentrație mai redusă de peroxid de hidrogen decât gelul folosit de către medicul stomatolog, astfel că rezultatele vor fi mai puțin eficiente);
- gingiile pot deveni sensibile în timpul utilizării gutierelor.
Albirea dentară cu produse dedicate
Produsele dedicate folosite în timpul albirii la domiciliu nu oferă întotdeauna rezultatele dorite și pot fi asociate cu riscuri de inflamații. Cele mai utilizate produse pentru albirea dentară la domiciliu sunt:
- benzile de albire: utilizarea lor poate fi periculoasă, în condițiile existenței unor carii sau a unor afecțiuni dentare sau gingivale;
- bicarbonatul de sodiu: descrisă adesea drept o soluție miraculoasă de albire dentară, bicarbonatul de sodiu nu face decât să ofere o albire temporară, uneori cu o persistență de sub 24 de ore – în plus, bicarbonatul de sodiu afectează mucoasa orală și gingiile;
- pasta de dinți pentru albire: nu ajută la schimbarea nuanței dinților, ci la păstrarea nuanței actuale;
- aparatele cu LED: folosite adesea eronat, aparatele cu LED pot conduce la sensibilitate orală.
Indiferent de produsul pe care doreștii să îl utilizezi este recomandat să soliciți opinia medicului stomatolog.
Mituri despre albirea dentară pe care NU trebuie sa le mai crezi
Albirea dinților este o procedură extrem de populară, astfel că în jurul său planează o serie de mituri. Majoritatea acestor mituri, precum cel al durerii din timpul albirii dentare sau al sensibilității prelungite în urma procedurii, sunt favorizate de utilizarea eronată a produselor de albire dentară destinate utilizării la domiciliu.
Albirea dentară favorizează sensibilizarea dinților
În primele ore de la tratament este posibil să resimți un mic disconfort, care însă este de scurtă durată și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Albirea dentară profesională nu favorizează sensibilitatea dinților sau a gingiilor pe termen lung. În schimb, albirea la domiciliu, folosind produse neadecvate, fără o instruire în prealabil, poate crește riscul de complicații, inclusiv de sensibilitate dentară.
Albirea dentară este dureroasă
Unul dintre cele mai frecvente mituri este cel al durerilor asociate albirii dentare. În realitate, însă, albirea dentară nu produce dureri, nici în timpul efectuării procedurii, nici după aceasta. Albirea dentară poate accentua însă disconfortul resimțit după consumul de alimente sau băuturi mult prea reci sau prea calde, însă doar temporar.
Albirea dentară își păstrează efectele pentru totdeauna
Din păcate pentru pacienți, mitul conform căruia albirea dinților este permanentă este unul fals. În realitate, efectele albirii dentare durează până la maximum 2-3 ani, indiferent de metoda aleasă pentru albire sau de obiceiurile de viață.