Anestezia dentară – Tipuri, indicații & recomandări
Știm cu toții că frica de durere din cabinetul stomatologic este cea care, de cele mai multe, ne împiedică să cerem ajutorul medicului dentist. Ce trebuie să reținem este că, în stomatologia actuală, substanțele anestezice sunt foarte sigure, riscul ca ele să producă reacții alergice este minim, iar tehnologia de anestezie digitală face tot procesul de eliminare a durerii mai ușor.
Xilina nu mai este utilizată acum în stomatologie, substanțele pe care le au acum medicii la dispoziție fiind mult mai sigure, cu efecte îmbunțătățite și riscuri reduse. Printre substanțele actuale se numără articaina, mepivacaina, lidocaina și benzocaina.
Ce este anestezia dentară / stomatologică?
Anestezia dentară reprezintă procedura prin care se elimină durerea provocată de procedurile stomatologice sau durerea provenită în urma afectării dinților de către caria dentară. Ea poate fi făcută în mai multe moduri, în funcție de necesitățile fiecărui caz în parte.
Anestezia locală
Una dintre cele mai comune proceduri din repertoriul medicului dentist este anestezia locală. Este atât de des folosită deoarece ajută pacientul să se simtă confortabil pe toată durata tratamentului, medicul putând desfășura actul medical fără impedimente, iar vizitele în cabinetul stomatologic nu mai reprezintă un chin.
Anestezia topică / pre-anestezia dentară
Înainte de a face anestezia propriu-zisă, pe mucoasa unde va fi injectată anestezia, se va aplica un anestezic topic, pentru a diminua disconfortul cauzat de înțepătură. Anestezia topică se poate face cu ajutorul unui spray cu lidocaină sau gel cu benzocaină. De asemenea, această metodă poate fi folosită și în extracțiile dinților de lapte care se mișcă foarte tare, nefiind necesară anestezia tradițională, prin infiltrație.
Anestezie prin injectare
După ce mucoasa a fost amorțită în prealabil, se face anestezia prin injectare (prin infiltrație) prin care, cu ajutorul unei seringi speciale stomatologice, se depune anestezic fie în dreptul dintelui care trebuie tratat, anesteziind nervul din regiunea respectivă, fie se anesteziază toată regiunea în care se va lucra, substanța fiind injectată la nivelul rădăcinii nervului. Anestezia va începe să își facă efectul în câteva minute, atingând un maxim la aproximativ 25 minute de la injectare.
Anestezie osteocentrală
Anestezia osteocentrală reprezintă procedura prin care se infiltrează substanța anestezică direct în os. Acest tip de anestezie are multiple avantaje precum: anestezia se instalează imediat, iar sensibilitatea va fi redusă doar la dinte și nu vor mai fi implicate și țesuturile moi (gingii, limbă, obraz, buze). Este ușor mai dureroasă decât anestezia prin injectarea mucoasei.
Anestezia fără adrenalină – pentru cardiaci
Adrenalina este combinată cu substanța anestezică datorită proprietăților sale de a reduce sângerarea din timpul intervențiilor stomatologice (efect vasoconstrictor), de a reduce absorbția anestezicului local în organism și de a oferi un timp mai îndelungat al anesteziei. Afecțiunile cardio-vasculare nu reprezintă o contraindicație pentru adrenalină, dacă aceasta este administrată cu măsură și precauție. Efectele pe care le produce adrenalina la nivelul aparatului cardio-vascular sunt hipertensiunea arterială și tahicardia. Însă, cantitatea de adrenalină din substanța anestezică este mică și extrem de rar au fost raportate efecte secundare.
Anestezia digitală (cu Dentapen)
Un nou tip de anestezie introdus în stomatologia modernă o reprezintă anestezia digitală, iar la Gentle Dentist o realizăm cu ajutorul dispozitivului DentaPen. Așa cum îi spune și numele, acest dispozitiv sub forma unui creion cu un mic panou de comenzi înlocuiește clasica seringă metalică folosită pentru administrarea anesteziei.
Partea bună a acestei tehnologii de administrare a soluției anestezice o reprezintă ritmul de injectare, care poate fi ajustat în funcție de necesități:
- ritm scăzut, în care injectează 1ml de soluție în 90 secunde;
- ritm moderat cu 1 ml în 60 secunde;
- ritm rapid cu 1 ml în 30 secunde.
A fost conceput astfel, deoarece durerea provine, de cele mai multe ori, nu de la înțepătură, ci la contactul soluției cu țesuturile în care este injectată. Soluția anestezică are un pH acid, de aici și iritația țesuturilor. Așadar, cu cât este injectată mai lent, cu atât disconfortul este mai mult diminuat.
Tipuri de sedare a pacientului
Știm cu toții cel puțin o persoană căreia îi e teamă să meargă la medicul stomatolog și de aceea amână cât se poate momentul sau chiar refuză o consultație, până când durerea este cea care o forțează să ia decizia inevitabilă de a se prezenta. Pentru frica, anxietatea și fobia dentară există anumite soluții care fac ca tratamentul stomatologic să fie ușor acceptat.
Inhalosedarea
Cel mai ușor mod prin care anxietatea poate fi redusă este inhalosedarea. Aceasta se face prin purtarea unei măști din silicon pe nas, pe toată durată tratamentului. Se administrează prin mască un amestec de gaze format din oxigen și protoxid de azot și este potrivită atât pentru adulți, cât și pentru copii. Printre beneficiile protoxidului de azot se numără:
- absența efectelor adverse;
- posibilitatea continuării activităților din ziua respectivă;
- are extrem de puține contraindicații;
- miros dulceag.
Inhalosedarea poate fi utilizată cu ușurință și la copii, tocmai din acest motiv. Pacienții sunt conștienți pe tot parcursul procedurii, anxietatea dispare, ei simțind o stare de euforie. Pentru inhalosedare nu este necesară prezența unui medic anestezist.
Sedarea profundă/ intravenoasă
Când anxietatea și fobia dentară sunt extrem de mari, inhalosedarea nu va avea efect asupra acestor pacienți. Pentru astfel de cazuri, se apelează la sedare profundă. Pentru aceasta, este nevoie de un medic anestezist în cabinet, pentru a pune o branulă și pentru a administra medicamentele necesare. Anestezia intravenoasă este ușor de tolerat pentru majoritatea pacienților, deoarece ei sunt semiconștienți, extrem de relaxați, dar pot răspunde la comenzile medicului dentist.
În cazul unor proceduri mai complicate, pe aceeași branulă pot fi administrare și medicamentele care să ajute la vindecarea mai rapidă, precum antibiotice și antiinflamatoare. Se recomandă ca, după sedarea profundă, pacientul să nu conducă în ziua respectivă și să se odihnească.
Anestezia dentară în sarcină & alăptare – Este permisă?
Sarcina este o perioadă fiziologică din viața femeilor și nu este o patologie care să contraindice intervențiile stomatologice. Există, însă, anumite perioade din timpul sarcinii în care medicii trebuie să fie precauți cu anestezia dentară.
- Spre exemplu, primul trimestru este perioada în care are loc organogeneza bebelușului, adică momentul formării organelor și, aproape orice medicament trebuie luat cu multă grijă în primele 3 luni. Se poate face anestezie dentară atunci când beneficiul depășește riscul. Totodată, viitoarea mămică poate resimți pe deplin greața și vărsăturile, astfel că reflexul de vomă este accentuat în primele luni, în special la contactul mucoasei cu instrumentele dentare.
- Trimestrul al doilea este perioada ideală în care se pot efectua în siguranță tratamentele dentare, iar anestezia dentară nu mai reprezintă un pericol în dezvoltarea organelor. Această perioadă este propice pentru rezolvarea problemelor dentare, deoarece pacienta este în echilibru și disconfortul creat de senzația de greață dispare.
- Cel de-al treilea trimestru este puțin mai complicat, deoarece anestezia cu adrenalină ar putea declanșa contracții și apoi travaliul, ducând la o naștere prematură. Totodată tratamentele dentare sunt mai dificil de făcut, din cauza dimensiunii crescute a uterului.
Anestezia dentară la copii – Cum se procedează?
Atunci când o carie este foarte adâncă și a ajuns la nerv și trebuie efectuat tratamentul de canal sau extracția, este necesară anestezia. Problema cu anesteziile la copii nu o constituie substanța în sine, ci frica de seringă și ac.
De obicei, medicul pedodont alege să nu arate copilului seringa, asistenta pasându-i instrumentul pe după scaun. Medicul îl va anunța pe copil că va simți o mică pișcătură, pentru a nu fi luat prin surprindere, însă nu va menționa cauza. La copii se pune problema alergiilor și prezența unui teren atopic. Alergiile la componentele soluției anestezice, în zilele noastre, sunt reacții extrem de rare, deoarece expunerea la alergeni și conservanți (cei care dau reacțiile alergice) în viața de zi cu zi este foarte mare, iar acum există și substanțe anestezice care nu conțin conservanți.
Pregătirea înainte de anestezia dentară – Ce trebuie să faci?
Anestezia dentară nu necesită o pregătire specială în prealabil, deoarece este o procedură comună, practicată zilnic de către medicii dentiști. Este important ca pacientul să mănânce înainte de procedură (există posibilitatea ca medicul să plombeze o măsea sau să cimenteze o coroană, iar prima masă să poată fi permisă după 2 ore). Totodată, este de preferat reducerea consumului de cofeină înainte de programare, pentru ca efectul anesteziei să fie maxim.
Cum decurge anestezia dentară?
- Medicul dezinfectează mucoasa.
- Aplică spray-ul sau gelul anestezic, pentru diminuarea disconfortului înțepăturii.
- După 2-3 minute, pacientul este rugat să respire și, eventual, să închidă ochii, dacă seringa îi provoacă anxietate.
- Medicul stomatolog își alege reperele pentru a injecta anestezia, în funcție de dintele care trebuie amorțit.
Fiolele de anestezie vor fi la temperatura camerei, pentru a nu crea disconfort suplimentar, iar soluția anestezică va fi injectată lent.
După anestezia dentară
- În funcție de tipul și cantitatea anesteziei administrate, sensibilitatea poate fi absentă între 45 minute și 2 ore.
- Dacă s-a optat pentru o tehnică de anestezie mai complexă, buza, limba sau obrajii pot fi amorțite și ele în acest interval.
- După încheierea procedurii stomatologice, se recomandă evitarea consumului de alimente deoarece, din cauza amorțelii, există riscul ca țesuturile moi să fie mușcate.
- Cel mai bine este ca pacientul să aștepte să treacă efectul anestezic.
Anestezie dentară – Contraindicații
Anesteziile dentare sunt contraindicate persoanelor cu insuficiență renală severă, deoarece rinichii nu mai au capacitatea de a filtra substanțele introduse în organism.
Totodată, infarctul miocardic recent (mai recent de 3-6 luni) reprezintă o contraindicație pentru anesteziile din cabinetul stomatologic, crescând riscul unui nou infarct. Angina pectorală instabilă, adică durerile din piept diagnosticate, dar fără răspuns la medicație constantă, este de asemenea o contraindicație pentru utilizarea anesteziei cu adrenalină, deoarece poate crește riscul de infarct miocardic.
Printre afecțiunile cardio-vasculare periculoase, se numără și hipertensiunea arterială necontrolată sau netratată. În schimb, hipertensiunea arterială sub tratament nu reprezintă o contraindicație pentru folosirea anestezicelor locale.
Diabetul zaharat necontrolat este, de asemenea, o afecțiune gravă în ceea ce privește tratamentul stomatologic cu anestezie locală, deoarece adrenalina are efect opus față de insulină, producând astfel hiperglicemie (glucoză crescută în sânge).
Alte afecțiuni care pot influența negativ tratamentul stomatologic:
- feocromocitom;
- tratament cu antidepresive;
- hipertiroidism necontrolat (fără medicație).
Complicații și efecte adverse ale anesteziei dentare
Cea mai frecventă complicație care apare după anestezia dentară este durerea la locul înțepăturii, dar care cedează în câteva zile. O altă complicație o reprezintă hematomul, care poate apărea dacă prin injectare a fost lezat un vas de sânge, însă este o complicație rară, mai ales în cazul unei tehnici corecte. Înțeparea nervului cu acul în timpul anesteziei este, de asemenea, o complicație rară, iar atunci când se întâmplă acest lucru pacientul simte o durere fulgerătoare pe moment. Poate apărea absența sensibilității la nivelul acelui nerv care, în timp, își va reveni complet.
Întrebări frecvente
Cât timp durează o anestezie dentară?
În funcție de cantitatea injectată, tipul anesteziei (cu mai multă sau mai puțină adrenalină), tehnica și locul în care se face, anestezia poate dura de la 1 oră (atinge un maximum de efect la 25 minute de la injectare) până la câteva ore. În anumite intervenții mai complicate (cele chirurgicale, spre exemplu), cantitatea de anestezic administrată este mai mare, pentru că se lucrează pe zone mai întinse, iar procedurile durează mai mult.
După cât timp poți manca după anestezia dentară?
De obicei, pot trece 2-3 ore de la anestezie pentru a putea mânca. La unele persoane, efectul anesteziei trece mai repede, la unele durează mai mult. Important este să se aștepte până când trece amorțeala, pentru a nu leza țesuturile moi în timpul masticației.
În cât timp trece anestezia dentară?
În funcție de cantitatea injectată, anestezia poate trece într-o oră sau poate persista până la 2-3 ore. Totodată, depinde și de sănătatea generală a pacientului și de funcționalitatea rinichilor și ficatului (locul unde ele sunt metabolizate și excretate).
Ce nu poți consuma după anestezia dentară?
Se recomandă ca după anestezia dentară să nu fie consumate alimente dure, tari, care în timpul masticației pot provoca leziuni ale mucoasei. Cel mai bine este ca amorțeala să treacă până să fie consumate alimentele solide. La lichide însă, nu există restricții, hidratarea fiind încurajată pentru a favoriza eliminarea substanței anestezice.
Este posibil ca anestezia să nu își facă efectul?
Se întâmplă, uneori, ca anestezia să nu prindă, în următoarele situații:
- s-a injectat prea puțin anestezic;
- injectarea s-a făcut incorect, departe de locul unde este nevoie să fie amorțit;
- când nu se așteaptă suficient timp, ca anestezia să își facă efectul;
- injectarea anesteziei în țesuturi inflamate sau infectate.
Ce complicații poate cauza anestezia?
Anestezia poate produce durere la locul injectării, hematom – în cazul în care se lezează un vas și hipoestezie (sensibilitate redusă) pe traiectul unui nerv.
Surse:
- Local anesthesia in dentistry. Ritu Bahl
- Contraindications of Vasoconstrictors in Dentistry. R. Balakrishnan and Vijay Ebenezer
- Advances in Local Anesthesia in Dentistry. Orrett E. Ogle, Ghazal Mahjoubi
Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite