Anestezia generala asistată ATI
Informații generale
Antecedentele dureroase sau neplăcute suferite de un copil în cabinetul de medicină dentară pot avea influențe negative asupra psihicului acestuia, ducând la dezvoltarea unor fobii, a acceselor de anxietate și, uneori, chiar la atacuri de panică. În ajutorul nostru, pentru a putea realiza în condiții de siguranță tratamentele dentare, vine tehnica anesteziei generale asistate ATI.
Anestezia generală asistată ATI reprezintă o formă complexă și completă de anestezie și se bazează pe 4 principii ce acționează simultan:
- Somn profund – starea de inconștiență pe care pacientul o are în timpul anesteziei generale;
- Anxioliză și amnezie – starea de neliniște sau teamă pe care unii pacienți o au înaintea operației va fi mult diminuată. Pacienții vor avea pierderi de memorie ce privesc doar timpul petrecut în sala de operație, fără a afecta memoria de fond;
- Analgezie (lipsa durerii) – în timpul intervenției pacientul nu va percepe stimulul dureros;
- Relaxare musculară – înainte de începerea procedurii se instituie paralizia medicamentoasă a musculaturii, reversibilă în totalitate la sfârșitul acesteia.
Anestezia generală se efectuează cu agenți anestezici intravenoși și inhalatori.
Când utilizăm anestezia generală asistată ATI în stomatologia pediatrică?
- copii prea mici pentru a putea primi un tratament extins;
- copii cu nevoi speciale (fizice/neurologice) sau anomalii maxilo-faciale;
- copii cu probleme dentare majore care ar necesita un număr crescut de ședinte de tratament;
- copii cu un grad crescut de anxietate față de medicul dentist sau mediul din cabinet.
Care sunt avantajele Anesteziei asistate ATI?
- ofera confort psihologic pacientului și amnezia momentului;
- ofera controlul complet al medicului anestezist asupra funcțiilor vitale ale pacientului;
- se pretează atât intervențiilor cu durată mică de timp, cât și celor cu durată mare sau impredictibilă;
- se administrează rapid si este total reversibilă.
În stomatologia pediatrică, aceasta permite:
- rezolvarea tuturor afecțiunilor dentare într-o singură ședință de tratament;
- cel mic nu își amintește nimic din această experiență;
- prin realizarea tratamentelor dentare prevenim apariția infecțiilor locale ce se pot extinde în întreg organismul.
Care sunt dezavantajele?
- impune un grad de pregătire preoperatorie a pacientului;
- în primele 24 de ore după anestezia generală pot apărea fenomene de greață, vărsătură, somnolență, iritație a laringelui.
Cum știm dacă cel mic este potrivit pentru acest tip de anestezie?
Înainte de procedura planificată, medicul anestezist revede datele medicale ale pacientului pentru a determina cea mai bună combinație de medicamente și dozele necesare, precum și gradul de monitorizare necesar pentru a asigura o procedură sigură și eficientă. De asemenea, pacientul va fi supus unor investigații și analize medicale înainte, care să ateste faptul că va putea beneficia de acest tip de tratament.
În ce constă pregătirea pentru intervenție?
- Se recomandă ca alimentele solide să fie întrerupte pentru 6-8 ore înainte de inducerea anesteziei. În cazul bebelușilor și copiilor mici, laptele va intra în această categorie.
- Fluidele clare trebuie evitate pentru 2-4 ore înainte de inducerea anesteziei.
Cum se va realiza intervenția și cât durează?
- Medicul anestezist este prezent pe toată durata intervenției
- Inducerea anesteziei se va realiza prin injectarea intravenoasă a agenților de inducție (medicamente care acționează repede) sau prin inhalarea unor vapori anestezici eliberați printr-o mască sau o combinație a ambelor.
- Anestezia generală este realizată întotdeauna prin intubare, astfel încât toate semnele vitale ale copilului să fie monitorizate în mod continuu.
- Intervențiile durează între 60 – 150 min, în funcție de complexitatea problemelor dentare.
- După intervenție, copilul va fi transferat în cabinetul de recuperare, unde va fi monitorizat până în momentul în care efectul anesteziei dispare complet.
La ce să ne așteptăm după ce efectul anesteziei dispare?
Copilul poate prezenta agitație, supărare din cauza prezenței branulei pe mână, o ușoară usturime în gât din cauza sondei de intubație și a faptului că nu se află în confortul lor alături de cei dragi.
La cat timp îi putem da să mănânce?
Realimentarea nu se face imediat din cauza prezenței riscului să verse. Se realizează la minimum 30 de minute după revenirea completă, treptat și prin alimentație ușoară.
Deseori primim întrebarea: nu este prea mic să primească anestezie generală sau îi afecteaza dezvoltarea creierului această anestezie generală?
Nu există prea mic – și nou-născuții care au malformații severe pot intra în primele ore de viață în sala de operație, iar dacă anestezia generală este corect administrată pe kg/corp și bine monitorizată nu există riscuri nici măcar la cei foarte mici ca vârstă și greutate.