Aparat dentar ceramic

Informații generale

Un aparat dentar are rolul de a îndrepta dinții și de a corecta problemele de mușcătură în urma evaluării și recomandării unui medic ortodont. De cele mai multe ori, aparatul dentar este purtat de copii și adolescenți dar, în ultima vreme, din ce în ce mai mulți adulți au devenit conștienți de importanța unei mușcături corecte, în special pe termen lung.

Ce este aparatul dentar ceramic?

Un aparat dentar reprezintă un ansamblu de brackeți, sârmă și alte elemente ortodontice concepute cu scopul de a ajuta alinierea corectă a dinților. Medicul ortodont va recomanda un set de investigații imagistice, în urma căruia va stabili un plan de tratament corect pentru ca dinții să fie conduși într-o poziție care să fie corectă din punct de vedere al mușcăturii, dar și estetic. 

Pentru a combate aspectul mai puțin plăcut al aparatului dentar metalic, a fost propus un aparat dentar cu brackeți ceramici, care este mai puțin vizibil și are un impact mai mic asupra pacientului. Acești brackeți au o culoare asemănătoare cu cea a smalțului dentar și, din punct de vedere estetic, pacienții se vor obișnui mai rapid cu aceștia.

Aparatul dentar ceramic: Avantaje și dezavantaje

Avantajele aparatului dentar ceramic

Printre avantajele aparatului ortodontic cu brackeți ceramici se numără:

  • Arată natural și sunt mai puțin vizibili, uneori chiar trec neobservați.
  • Brackeții ceramici sunt disponibili în nuanțe similare smalțului sau chiar transparenți, fiind astfel foarte estetici.
  • Sunt biocompatibili cu țesuturile din cavitatea orală și sunt soluția ideală pentru persoanele alergice la nichel, care nu pot purta aparat metalic. Alergia la nichelul conținut de aliajele din care sunt făcuți brackeții metalici pot produce dermatite.
  • Igiena orală este mai ușor de întreținut, deoarece suprafața brackeților nu este retentivă pentru placa bacteriană.
  • Rezistă mai bine pe dinți decât brackeții metalici, în special în primele 6 luni, cei metalici având o tendință mai mare de a se dezlipi de pe dinți.
  • Sunt mai confortabili decât cei metalici, datorită suprafețelor lucioase.
  • Tratamentul este mai rapid și mai puțin costisitor decât în cazul celui cu gutiere de aliniere (precum Invisalign).
  • Nu interferează cu investigațiile radiologice (de tipul RMN-ului), spre deosebire de brackeții metalici, care trebuie îndepărtați în cazul necesității unei investigații imagistice.
  • Mișcarea dinților se face într-un ritm mai lent, prevenind astfel apariția bolilor parodontale, asociate cu tratamentele ortodontice.
  • Nu lezează mucoasele din cavitatea orală într-o măsură atât de mare, precum cei metalici, care sunt mai ascuțiți.

Dezavantajele aparatului dentar ceramic

Dezavantajele aparatului cu brackeți ceramici pot fi:

  • Îndepărtarea brackeților ceramici este mai dificilă decât a celor metalici, deoarece nu sunt atât de flexibili și se sparg atunci când se aplică o forță mai mare pe ei. Pentru a facilita îndepărtarea, se poate folosi laserul diodă.
  • Costul este unul mai ridicat decât în cazul brackeților metalici.
  • Din cauza culorii deschise, brackeții ceramici sunt mai predispuși să se păteze la contactul cu băuturile închise la culoare.

Candidatul ideal pentru aparat dentar ceramic

Aparatul dentar ceramic poate fi purtat de persoane de toate vârstele, însă problema ortodontică ce va fi tratată poate reprezenta un impediment pentru unii dintre pacienți. Spre exemplu, pentru ocluzia adâncă acoperită nu se recomandă aparatele dentare ceramice, deoarece în timpul masticației, brackeții de pe dinții frontali de jos vor atinge dinții de sus, urmând ca brackeții să se fractureze. De aceea, medicul ortodont trebuie să facă o selecție riguroasă a cazurilor unde se pot aplica brackeți ceramici. În cazul unei mușcături care solicită foarte mult brackeții, aceștia, la rândul lor, pot afecta smalțul pe care sunt aplicați. De asemenea, când între dinți există spații foarte mari, aceștia nu sunt indicați, ci se preferă brackeții metalici, care sunt mai eficienți în astfel de cazuri.

Pacienții care nu pot menține o igienă riguroasă și o dietă echilibrată nu sunt sfătuiți să opteze pentru un aparat ortodontic ceramic, deoarece brackeții se pot păta de la alimentele și băuturile foarte colorate, dar și dacă nu sunt igienizați corespunzător.

Cum decurge tratamentul ortodontic cu un aparat dentar fix ceramic?

Consultația

Prima etapă, în orice tratament stomatologic, constă într-o discuție cu medicul specialist, pentru a vedea care sunt problemele care îl deranjează pe pacient, dar și pentru ca medicul să analizeze cum sunt aliniați dinții, mușcătura, dacă există probleme musculare sau articulare, prin palparea acestora. Acesta va recomanda pacientului o serie de investigații imagistice, care să îi ofere toate datele necesare întocmirii unui plan de tratament corect. De obicei, se recomandă teleradiografie de profil și o serie de fotografii intra și extraorale.

Planul de tratament

După primirea teleradiografiei și a fotografiilor, medicul ortodont realizează un plan de tratament care să se adapteze nevoilor pacientului, pe care îl va discuta cu acesta în cadrul unei noi ședințe. Se vor lua în calcul igiena, stilul de viață și dieta.

Igienizarea profesională și tratarea celorlalte probleme stomatologice

Înainte de montarea aparatului dentar, vei fi îndrumat către igienistul dentar și către un medic stomatolog pentru tratarea eventualelor carii.

Montarea aparatului ortodontic ceramic

După o verificare finală a dinților, medicul ortodont îi va pregăti pentru lipirea brackeților. Acest lucru se face prin aplicarea unui gel care demineralizează suprafețele pe care vor sta, iar apoi va fi aplicat un lipici (bonding), care se va întări cu ajutorul unei lumini albastre (lampă fotopolimerizabilă). 

După plasarea brackeților, se pune și arcul metalic, care va trece prin fiecare bracket în parte și va ajuta la mișcarea propriu-zisă a dinților în direcția dorită. Medicul ortodont va tăia capetele arcului care, de obicei, se află pe ultimii molari, pentru a nu leza mucoasa obrajilor. Programarea durează aproximativ 1-2 ore, depinzând de întinderea aparatului (dacă este doar pe o arcadă sau pe ambele).

Culorile aparatului dentar ceramic

Brackeții pot fi transparenți, albi sau chiar de culoarea dinților, fiind extrem de estetic și greu de observat. De asemenea, inclusiv arcul poate fi de culoare albă, îmbrăcat într-un material fizionomic, însă mișcarea dinților va fi mai lentă, deoarece fricțiunea va fi mai mare dacă arcul este mai gros. Dacă pacientul este mai îndrăzneț, poate opta pentru elastice colorate, medicul ortodont având la dispoziție o întreagă trusă, extrem de colorată.

Cât costă un aparat dentar ceramic?

Aparatul dentar ceramic este, într-adevăr, mai costisitor față de cel metalic. Se va în calcul necesitatea montării unui aparat ortodontic pe una sau pe ambele arcade, dorințele pacientului în ceea ce privește arcurile și culoarea brackeților, dar și procedurile suplimentare de igienizare și tratare a cariilor înainte de tratamentul ortodontic. Poți consulta lista noastră de prețuri pentru fiecare tip de aparat dentar AICI.

Aparat dentar ceramic vs. safir - Care este diferența?

Safirul folosit pentru fabricarea brackeților ceramici este, de fapt, un material inovator din medicina dentară, care imită perfect safirul, fiind un safir sintetic cu aceleași proprietăți, rezistență și duritate precum cel natural.

Ca aspect, între cele 2 tipuri de aparate dentare nu există o mare diferență, cele din safir fiind transparente, iar cele din ceramică având o varietate mai mare de nuanțe, apropiate de cele ale dinților. Ceea ce le deosebește pe cele două este faptul că safirul este mult mai stabil din punct de vedere al culorii în timp, spre deosebire de cel ceramic, care se colorează în timp, la contactul cu alimentele și băuturile intens colorate. În ceea ce privește durata tratamentului, este greu de prezis care dintre cele două este mai eficient, deoarece întinderea tratamentului va fi în funcție de anomaliile dentare ale fiecărui pacient în parte. Poți afla mai multe despre aparatul din safir, accesând acest link.

Aparatul dentar ceramic vs. metalic

Cea mai vizibilă diferență între aparatul ceramic și cel din metal este dată de aspectul estetic al fiecăruia dintre cele două. Aparatul ceramic este fizionomic, se observă cu dificultate și nu iese în evidență, spre deosebire de cel cu brackeți metalici, care este extrem de vizibil. Este adevărat că aparatul dentar metalic este mai puțin costisitor, iar durata tratamentului poate fi mai scurtă, deoarece fricțiunea între elementele aparatului este mai mică. Găsești aici toate detaliile de care ai nevoie despre aparatul dentar metalic.

Igiena orală cu aparat dentar ceramic

  • igiena orală trebuie respectată cu mai multă atenție, deoarece aparatul dentar reține mai multe resturi alimentare decât dinții în mod normal;
  • băuturile carbogazoase și colorate se vor consuma cu paiul, pentru a nu păta brackeții ceramici;
  • se vor folosi mijloace suplimentare de igienă, precum ața dentară și dușul bucal, pentru a îndepărta resturile alimentare dintre dinți, cu scopul de a preveni cariile interdentare;
  • se evită mâncărurile intens colorate pe perioada purtării aparatului sau se periază dinții imediat după masă;
  • se recomandă controale periodice la medicul ortodont, pentru a vedea ritmul de mișcare al dinților și dacă direcția acestora este corectă.

Întrebări frecvente

  1. Cât timp trebuie să port aparatul dentar ceramic?

    Acest lucru se va stabili împreună cu medicul ortodont, în funcție de problema pe care o ai. Nu există un termen prestabilit pentru care să fie purtat un aparat dentar de orice fel, deoarece fiecare caz are particularitățile sale și numai medicul ortodont te poate ajuta cu aceste informații.

  2. Aparatul dentar ceramic este mai puțin eficient?

    Mișcările pe care le efectuează aparatul dentar ceramic pot fi, într-adevăr, mai lente decât prin purtarea unui aparat metalic, însă eficiența nu este compromisă de brackeții ceramici. Mișcările mai lente se datorează fricțiunii dintre arcul metalic simplu sau îmbrăcat într-un material fizionomic și brackeții, care încetinesc ușor mișcarea dinților în poziția dorită.

  3. Aparatul dentar ceramic se pătează în timp?

    Din păcate, brackeții ceramici își schimbă culoarea în timp și nu sunt atât de stabili coloristic, precum cei din safir. La contactul cu diverse alimente sau băuturi intens colorate, ei se pot păta, mai ales dacă nici igiena nu este excelentă. Pe timpul purtării aparatului se recomandă evitarea alimentelor pigmentate și consumul băuturilor precum cafeaua sau sucurile cu ajutorul paiului.

  4. Cât de des trebuie să merg la control?

    Acest lucru va trebui stabilit împreună cu medicul ortodont încă de la început și apoi, la fiecare ședință de control, care are loc, de regulă, în fiecare lună. La control, medicul ortodont va activa anumite părți din aparatul ortodontic, pentru a ghida dinții în poziția și în mușcătura dorită. 

  5. Dinții se vor strâmba după ce dau jos aparatul dentar ceramic?

    În funcție de anomalia dentară pe care ați avut-o, medicul ortodont poate recomanda o contenție, care ajută chiar la prevenția migrării dinților în direcția pe care au avut-o inițial. Însă, trebuie menționat că în unele cazuri, aceasta nu este necesară, dinții rămânând în aceeași poziție.

  6. Poți schimba culorile brackeților?

    Odată lipiți pe dinți, brackeții nu se schimbă, deoarece smalțul ar fi afectat dacă am cimenta și decimenta de mai multe ori. Dacă te-ai plictisit de aspectul acestora, poți oricând să optezi pentru elastice de diferite culori, care vor schimba complet felul în care arată aparatul ortodontic.