Aparat de contentie (retainer)
Ce este contenția?
La finalizarea unui tratament ortodontic (atunci când se dă jos aparatul dentar), medicul ortodont va discuta cu tine despre opțiunile pe care le ai pentru păstrarea dinților aliniați în continuare, un timp cât mai îndelungat.
Ținând cont de faptul că a fost nevoie să porți aparatul ortodontic o anumită perioadă de timp (care variază în funcție de necesitate), atunci când acesta este dat jos dinții au tendința să revină la poziția lor inițială – iar noi nu ne dorim acest lucru.
Contenția reprezintă păstrarea rezultatelor obținute cu terapia ortodontică „activă” – aceasta trebuie să aibă o durată de cel puțin o jumătate din durata tratamentului activ. Cu alte cuvinte, o persoană care a purtat aparat ortodontic timp de 2 ani trebuie să mai poarte 1 an aparatele de contenție.
De ce este necesară?
Această etapă este necesară deoarece ligamentele care fixează dinții în os sunt foarte elastice și au o „memorie” foarte bună – odata îndepărtat aparatul, elasticitatea ligamentelor tinde să readucă dinții spre poziția inițială, pierzându-se astfel aspectul ocluziei pentru care atât medicul, cât și pacientul au depus atât de mult efort.
Pentru a se asigura „fixarea” dinților în noua poziție trebuie ca ei să mai fie ținuți pe loc o perioadă suplimentară.
Contenția se realizează prin mai multe metode:
- În cazul terapiei cu aparate mobile, acestea vor fi folosite ca mijloace de contenție ca atare sau cu anumite modificări. Concret, copilul va purta aparatele numai noaptea, urmând a se renunța la purtarea lor treptat, în funcție de indicațiile ortodontului. Controalele se realizează la 1 luna, la 3 luni, la 6 luni, iar apoi din 6 în 6 luni până la apariția dinților definitivi, când se reevaluează situația și, eventual, se optează pentru finisarea tratamentului cu aparate fixe.
- În cazul terapiei cu aparate fixe, la sfârșitul tratamentului se poate opta, în funcție de anomalia pacientului, pentru aparate de contenție mobilizabile (asemănătoare cu aparatele purtate de copii), pentru „retainer” de tip gutieră (de obicei aceasta este varianta aleasă pentru dinții de sus) sau pentru un „retainer” invizibil, lipit cu un material special pe interiorul dinților (aceasta este varianta adoptată de regulă la dinții de jos, foarte rar la cei de sus).
În urma studiilor realizate la persoanele purtătoare de aparat ortodontic, specialiștii au ajuns la concluzia că aparatul de contenție trebuie purtat atâta timp cât pacientul dorește să aibă în continuare dinții drepți!
Mențiune specială în cazul retainerului invizibil (colat) aplicat la dinții de jos: acesta are un rol deosebit de important, deoarece, odată cu vârsta, din cauza reducerii cantității de os la nivelul mandibulei, dinții din față se pot înghesui chiar și la persoanele care au avut toată viata dinții drepți. Nu ai însă niciun motiv să-ți faci griji: fiind pe interiorul dinților, acesta nu este vizibil, iar tu te vei obișnui rapid cu el.
La persoanele care au fost tratate pentru diverse anomalii dentare, mai ales în cazul înghesuirii dentare, riscul ca acești dinți să se înghesuie este mult mai mare. Prin urmare, este necesar ca acest retainer să fie păstrat o perioadă de timp cât mai mare, chiar și toată viața.