Aparat dentar fix

Cui se adresează aparatul fix?

În cazul adolescenților care nu mai pot beneficia de terapia cu aparate mobile, întrucât au încheiat creşterea scheletală, precum şi în cazul adulților, deplasările dentare şi corectarea ocluziei („muşcăturii”) se realizează cu aparate fixe.

În cazul adulţilor, tratamentul ortodontic poate fi extrem de util şi în îndreptarea unor dinţi care urmează să fie pregătiţi pentru aplicarea unor lucrări dentare, şi, care în absenţa terapiei, nu ar putea fi realizate corect.

O altă situaţie este aceea în care o persoană are un dinte lipsă, iar spaţiul respectiv poate fi închis prin migrarea dinţilor „din spate”, aşa încât să nu se şlefuiască dinţii adiacenţi pentru o punte, sau să nu se aplice un implant. Cu alte cuvinte, persoana în cauză va avea numai dinţii săi naturali, care nu se pot compara ca rezistenţă şi funcţionalitate cu nicio altă lucrare protetică.

Putem vorbi însă și despre situația în care este necesară inserarea unui implant, locul creat nu mai este suficent de mare, iar dinții trebuie să fie aduși la poziția inițială, înainte de a se începe inserarea implatului.

Există cazuri în care, din punct de vedere strict medical, un pacient nu necesită tratament ortodontic („muşcătura”  sa este în limite normale, masticaţia este satisfăcătoare), dar din punct de vedere estetic tratamentul este extrem de benefic pentru fizionomia şi confortul psihic al persoanei în cauză.

Ce trebuie să fac pentru a afla dacă am nevoie de un aparat dentar (ortodontic)?

Medicul ortodont este cel care va face o consultație, va evalua situația și va efectua un plan de tratament. O să îți explice ce variantă ți se potrivește cel mai bine, care sunt opțiunile pe care le ai, veți discuta despre perioada de purtare e aparatului și îți va explica ceea ce trebuie să știi despre acesta.

Importanța materialelor

Aparatele dentare fixe sunt compuse din elemente fixate pe suprafaţa dintelui (poartă denumirea de brackeţi) care sunt conectate prin intermediul arcurilor ortodontice, împreună realizând deplasări dentare foarte precise.

Brackeţii sunt realizaţi fie din metal, fie din materiale estetice (compozit, ceramică). Fiecare dintre materiale are avantaje şi dezavantaje, tocmai de aceea este esențial să discuți despre alegerea acestuia cu medicul ortodont pentru a stabili de comun acord care este varianta ideală pentru tine.

Aparatul dentar şi igiena

Aparatul dentar nu produce carii şi nu „atacă” smalţul dinţilor, așa cum este posibil să fi auzit până acum. Elementele aplicate pe dinţi „adună”, însă, resturi alimentare care, dacă rămân perioade lungi în contact cu dinţii, pot produce carii şi, mai ales la adolescenţii la care activitatea hormonală este foarte intensă, gingivite – primul pas în îmbolnăvirea parodontală. Pe parcursul tratamentului ortodontic, pacientul are responsabilitatea de a avea grijă de aparatul sau, care trebuie să aibă toate componentele la locul lor pentru a fi eficient în continuare.

Pacienţii noştri primesc instrucţiuni amănunţite despre cum trebuie să-şi realizeze igiena dentară pe perioada purtării aparatului, precum şi periuţe speciale şi o serie de alte elemente ajutătoare. De asemenea, aceștia îşi pot procura un duş bucal, care reprezintă un ajutor excelent pentru o igienă corectă.

În cazul aparatelor fixe este necesară igienizarea profesională în cabinet mai des decât de obicei. În funcție de igiena pe care o are fiecare pacient și de ritmul de depunere a tartrului, medicul va recomanda o anumită frecvență a igienizărilor profesionale (în majoritatea cazurilor o dată la 2-3 luni).