Aparat dentar fix
Zâmbetul imperfecta poate avea un impact semnificativ atât asupra aspectului estetic al unei persoane, cât și asupra sănătății generale. Pe plan estetic, o dantură imperfectă poate provoca o pierdere a încrederii în sine și poate afecta relațiile interpersonale.
Pe plan medical, o dantură imperfectă poate duce la probleme de masticație, dureri de cap, dureri în gât, dureri de urechi și chiar la probleme de respirație. De asemenea, poate contribui la apariția cariilor dentare, gingivitei și a altor probleme legate de sănătatea orală. De aceea este atât de importantă vizita la un medic stomatolog pentru a identifica și pentru a trata problemele dentare, dar și pentru a preveni complicațiile și a îmbunătăți aspectul estetic al danturii.
Când este nevoie de aparatul dentar?
Anomaliile dentare sunt afecțiuni care afectează forma, poziția sau numărul dinților. Există diferite tipuri de anomali dentare care pot apărea atât la copii, cât și la adulți, iar cel mai des întâlnite sunt:
- Hipodonția: anomalie dentară care se caracterizează prin prezența unui număr insuficient de dinți (este o patologie în care lipsesc între 1-5 muguri dentari).
- Hiperdonția: anomalie dentară care se caracterizează prin prezența unui număr excesiv de dinți, care pot crește aproape de cei existenți (permanenți sau definitivi).
- Malocluzia: anomalie dentară în care dinții nu se închid corespunzător (nu sunt aliniați corespunzător).
- Diastema (denumită popular strungăreață): anomalie dentară în care există un spațiu mai mare între incisivii centrali superiori, însă este posibil, mult mai rar, să apară și la cei inferiori.
- Impactarea dentară: anomalie dentară în care un dinte nu reuseste să iasă la suprafața gingiei și ramane blocat sub gingie sau în os.
- Agenezia dentară: anomalie dentară în care unul sau mai mulți dinți nu se dezvoltă deloc (lipsește complet mugurele dentar).
- Ectopia dentară: anomalie dentară în care un dinte (de lapte sau definitiv) sau mai multi dinți se dezvoltă în poziții anormale, cu mai mult de 2-3mm în exteriorul sau în interiorul arcadei dentare.
Cui se adresează aparatul fix?
În cazul adolescenților care nu mai pot beneficia de terapia cu aparate mobile, întrucât au încheiat creşterea scheletală, precum şi în cazul adulților, deplasările dentare şi corectarea ocluziei („muşcăturii”) se realizează cu aparate fixe.
În cazul adulţilor, tratamentul ortodontic poate fi extrem de util şi în îndreptarea unor dinţi care urmează să fie pregătiţi pentru aplicarea unor lucrări dentare, şi, care în absenţa terapiei, nu ar putea fi realizate corect.
O altă situaţie este aceea în care o persoană are un dinte lipsă, iar spaţiul respectiv poate fi închis prin migrarea dinţilor „din spate”, aşa încât să nu se şlefuiască dinţii adiacenţi pentru o punte, sau să nu se aplice un implant. Cu alte cuvinte, persoana în cauză va avea numai dinţii săi naturali, care nu se pot compara ca rezistenţă şi funcţionalitate cu nicio altă lucrare protetică.
Putem vorbi însă și despre situația în care este necesară inserarea unui implant, locul creat nu mai este suficent de mare, iar dinții trebuie să fie aduși la poziția inițială, înainte de a se începe inserarea implatului.
Există cazuri în care, din punct de vedere strict medical, un pacient nu necesită tratament ortodontic („muşcătura” sa este în limite normale, masticaţia este satisfăcătoare), dar din punct de vedere estetic tratamentul este extrem de benefic pentru fizionomia şi confortul psihic al persoanei în cauză.
Tipuri de aparat dentar
Există mai multe tipuri de aparate dentare disponibile pentru a oferi cea mai frumoasă dantură. Fiecare tip de aparat dentar are un scop specific și este recomandat pentru anumite probleme dentare. Aparatele dentare pot fi clasificate în mai multe categorii, cum ar fi:
- aparate fixe metalice;
- aparate fixe ceramice;
- aparate fixe din safir;
- aparate linguale;
- aparate invizibile (gutiere);
- aparate mobile.
Aparat dentar metalic
Aparatul dentar metalic este unul dintre cele mai comune tipuri de aparate dentare utilizate pentru a corecta problemele de poziționare a dinților. Acesta este alcătuit din brackeți metalici care sunt atașați pe dinți și un arc metalic ce îi unește. cesta se deosebește de alte tipuri de aparate dentare prin faptul că este mai vizibil, datorită materialului din care este fabricat. Acesta poate fi o opțiune mai puțin atractivă din punct de vedere estetic, mai ales pentru adolescenții care au o preocupare crescută pentru aspectul estetic al danturii. Poți citi mai multe informații despre aparatele dentare fixe metalic AICI.
Principalalele caracteristici ale aparatului fix metalic:
- este cel mai rezistent tip de aparat;
- oferă mai mult control medicului ortodont;
- este cel mai eficient din punct de vedere biomecanic;
- este mai accesibil decât alte tipuri de aparate dentare;
- este ușor de curățat și de întreținut.
Aparat dentar din safir
Aparatul dentar din safir este una dintre cele mai bune alegeri pentru pacienții care își doresc o variantă estetică pentru un aparat dentar și aleg să opteze pentru unul fix. Poți citi mai multe informații despre aparatele dentare fixe din safir AICI
Principalalele caracteristici ale aparatului fix de safir:
- este confortabil, în ciuda faptului că brackeții sunt puțin mai mari decât cei metalici;
- este extrem de discret, brackeții aplicați fiind transparenți.
- brackeții nu își schimbă culoarea în timp;
Aparat dentar ceramic
Aparatul dentar ceramic reprezintă o variantă mult mai estetică decât cel metalic, însă nu este la fel de rezistent ca el. De obicei, pacienții care își doresc un zâmbet care să nu iasă în evidență prea mult vor opta fie pentru acest tip de tratament, fie pentru un aparat de safir, ambele fiind mult mai discrete decât aparatul metalic. Poți citi mai multe informații despre aparatele dentare ceramice AICI.
Principalele caracteristici ale aparatului fix ceramic:
- arata natural și este foarte puțin vizibil;
- brackeții se pot păta, deci necesită atenție la igiena dentară;
- este ideal pentru persoanele alergice la nichel, care nu pot purta aparat metalic.
Aparat dentar mobil
Aparatul dentar mobil este un aparat detașabil, spre deosebire de cel fix care nu se poate da jos până la finalizarea întregului tratament ortodontic, atunci când dinții au fost aliniați corespunzător. Aparatul mobil este indicat, de obicei, copiilor și este indicat de la vârsta de 7-8 ani pentru a avea rezultatele într-un timp rapid. Citește mai multe despre aparatul dentar mobil AICI.
Aparat dentar lingual
Aparatul dentar lingual este un tip de aparat dentar care se atașează pe partea interioara a dinților, în contrast cu aparatele dentare care se atașează pe partea exterioară a dinților. Acesta este compus dintr-un sistem de brackeți și arcuri care sunt personalizate pentru fiecare pacient, în funcție de nevoile lor individuale. Mai multe detalii despre acest tip de aparat poți găsi AICI.
Aparat dentar Invisalign
Invisalign este un sistem de corecție a danturii care utilizeaza un set de aparate dentare detașabile, transparente, numite alignere. Acestea sunt personalizate pentru fiecare pacient, în functie de nevoile lor individuale, și se pot schimba la intervale regulate pentru a ajuta la alinierea dinților. Găsești toate informațiile necesare despre îndreptarea dinților cu ajutorul gutirelor AICI.
Ce este aparatul dentar de contenție (retainer)?
După finalizarea unui tratament ortodontic, indiferent că vorbim despre unul cu un aparat fix, un aparat lingual sau un tratament ce a presupus purtarea unor gutiere transparente, ne dorim să păstrăm rezultatele obținute și să nu le permitem dinților să revină la poziția greșită în care se aflau la începutul tratamentului. Pentru a face acest lucru, pacientul trebuie să poarte o gutieră de contenție (pe timpul nopții) sau se poate opta pentru o contenție colată pe interorul dinților, aceasta nefiind deloc vizibilă. Este vorba, mai exact, despre o sârmă foarte subțire care le lipește cu un material adeziv și cu care te vei obișnui foarte rapid.
Cat costa un aparat dentar
Preturile pentru aparatele dentare pot varia in functie de mai multi factori, printre care:
- Tipul de aparat dentar;
- Complexitatea tratamentului;
- Materialele folosite;
Poți arunca o privire pe lista noastră de tarife, pe care o găsești aici, însă cel mai bine ar fi să discuți cu un medic ortodont pentru a vedea care este varianta potrivită pentru tine.
Beneficii aparat dentar
Există numeroase beneficii pe care le va aduce în viața ta purtarea unui aparat dentar, iar acestea sunt cele mai importante:
- Corectarea malocluziei (poziția incorectă a dinților) și a maxilarelor, care poate cauza probleme de masticație, vorbire sau chiar probleme ale articulației temporo-mandibulare (ATM).
- Prevenirea sau corectarea abraziunii/eroziunii dinților.
- Îmbunătățirea esteticii dentare prin alinierea dinților și obținerea unei armonii a feței.
- Reducerea riscului de carii și a apariției bolilor gingivale prin îmbunătățirea igienei orale.
- Îmbunătățirea vorbirii prin alinierea dinților și a maxilarelor.
- Reducerea riscului de leziuni la nivelul maxilarelor sau dinților prin alinierea corectă a acestora.
Cum se pune un aparat dentar? Procesul pas cu pas
Procedura pentru aplicarea unui aparat dentar cu brackeți constă din mai multe etape:
- Consultație: în primul rând, pacientul va fi văzut de un medic ortodont pentru a se asigura că aparatul dentar cu brackeți este cea mai potrivită opțiune de tratament pentru nevoile sale.
- Curățarea dinților: înainte de aplicarea brackeților este necesară efectuarea unei igienizări pentru a ne asigura că nu există pe dinți tartru sau placă bacteriană.
- Aplicarea brackeților: Medicul ortodont va aplica brackeții pe dinții pacientului folosind un adeziv special.
- Aplicarea firelor și a arcurilor: După aplicarea brackeților, medicul dentist va aplica firele și arcurile necesare pentru a începe procesul de aliniere a dinților.
- Ajustarea și verificarea aparatului: După ce aparatul dentar cu brackeți este aplicat, pacientul va fi programat pentru controale regulate pentru a se asigura că tratamentul decurge conform planului și dinții progresează corect.
Este important să se țină cont că acest proces poate dura câteva luni sau chiar ani, în funcție de gradul de malocluzie și de cât de repede se mișcă dinții. Pacientul ar trebui să țină cont de instrucțiunile medicului ortodont și să respecte întreținerea corectă a aparatului pentru a obține rezultatele dorite.
În cat timp se îndreaptă dinții cu aparat dentar?
Timpul necesar pentru a îndrepta dinții cu un aparat ortodontic poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv:
- Gradul de malocluzie: dacă malocluzia este mai severă va dura mai mult timp pentru a o corecta.
- Vârsta pacientului: copiii și adolescenții au oase maxilare care se mișcă mai ușor decât la adulți, iar tratamentul poate fi mai rapid.
- Gradul de implicare al pacientului: Pacienții care respectă instrucțiunile medicului ortodont, vin la controale la timp și care poartă aparatul dentar conform recomandărilor (în cazul tratamentului cu gutiere ortodontice) vor obține rezultate mai rapide decât cei care nu respectă aceste recomandări.
- Tipul de aparat dentar: Unele aparate dentare sunt mai eficiente decât altele în corectarea malocluziei.
În general, tratamentul cu aparat dentar poate dura de la câteva luni până la 2-3 ani sau chiar mai mult, în funcție de factorii enumerați mai sus. Este important să se discute cu medicul ortodont încă de la început pentru a avea o estimare aproximativă a duratei tratamentului.
Importanța materialelor
Aparatele dentare fixe sunt compuse din elemente fixate pe suprafaţa dintelui (poartă denumirea de brackeţi) care sunt conectate prin intermediul arcurilor ortodontice, împreună realizând deplasări dentare foarte precise.
Brackeţii sunt realizaţi fie din metal, fie din materiale estetice (compozit, ceramică). Fiecare dintre materiale are avantaje şi dezavantaje, tocmai de aceea este esențial să discuți despre alegerea acestuia cu medicul ortodont pentru a stabili de comun acord care este varianta ideală pentru tine.
Igiena orală cu aparatul dentar
Aparatul dentar nu produce carii şi nu „atacă” smalţul dinţilor, așa cum este posibil să fi auzit până acum. Elementele aplicate pe dinţi „adună”, însă, resturi alimentare care, dacă rămân perioade lungi în contact cu dinţii, pot produce carii şi, mai ales la adolescenţii la care activitatea hormonală este foarte intensă, gingivite – primul pas în îmbolnăvirea parodontală. Pe parcursul tratamentului ortodontic, pacientul are responsabilitatea de a avea grijă de aparatul sau, care trebuie să aibă toate componentele la locul lor pentru a fi eficient în continuare.
Pacienţii noştri primesc instrucţiuni amănunţite despre cum trebuie să-şi realizeze igiena dentară pe perioada purtării aparatului, precum şi periuţe speciale şi o serie de alte elemente ajutătoare. De asemenea, aceștia îşi pot procura un duş bucal, care reprezintă un ajutor excelent pentru o igienă corectă.
În cazul aparatelor fixe este necesară igienizarea profesională în cabinet mai des decât de obicei. În funcție de igiena pe care o are fiecare pacient și de ritmul de depunere a tartrului, medicul va recomanda o anumită frecvență a igienizărilor profesionale (în majoritatea cazurilor o dată la 2-3 luni).
Contraindicații
Există câteva situații în care purtarea unui aparat dentar poate fi contraindicată, inclusiv:
- Probleme de sănătate orală care nu au fost rezolvate încă, precum probleme gingivale sau carii dentare. Acestea trebuie tratate înainte de aplicarea aparatului dentar.
- Probleme de sănătate sistemice: Persoanele cu probleme precum diabetul sau sistemul imunitar compromis pot avea dificultăți în procesul de vindecare și pot fi mai predispuse la infecții, astfel acestea ar trebui să discute cu medicul stomatolog înainte de a începe tratamentul.
- Probleme de dezvoltare: persoanele cu probleme de dezvoltare a maxilarelor sau a dinților, precum și copiii sub vârsta de 8 ani, pot fi contraindicați pentru tratamentul cu aparat dentar.
- Alergii: persoanele cu alergii la componentele aparatului dentar, cum ar fi metalul sau adezivul, ar trebui să evite acest tip de tratament și să găsească o alternativă potrivită.
- Probleme de întreținere a igienei: persoanele cu dificultăți în îngrijirea orală pot avea dificultăți în întreținerea aparatului dentar, ceea ce poate duce la rezultate nefavorabile.
Întrebări frecvente
- Cum îmi dau seama dacă am nevoie de un aparat dentar (ortodontic)?
În timpul vizitelor periodice la stomatolog, acesta îți va spune dacă este cazul să mergi la o consultație la un medic ortodont. Apoi, medicul ortodont este cel care va face o consultație, va evalua situația și va efectua un plan de tratament. O să îți explice ce variantă ți se potrivește cel mai bine, care sunt opțiunile pe care le ai, veți discuta despre perioada de purtare e aparatului și îți va explica ceea ce trebuie să știi despre acesta.
- Ce nu ai voie sa mananci cand ai aparat dentar?
- Alimente dure sau tari: nucile, fructele uscate, alunele, caramelul sau bomboanele dure pot rupe sau desprinde firele și brackeții aparatului dentar.
- Alimente lipicioase sau moi: caramele sau bomboanele moi, fructele cu coajă tare, precum mango sau papaya pot desprinde bracketii sau firele aparatului dentar.
- Alimente care necesită mestecat puternic: alimente care necesită mestecat puternic și pot desprinde sau rupe bracketii/firele aparatului dentar.
Este important să se discute cu medicul dentist pentru a afla care sunt alimentele și băuturile pe care trebuie să le evitați în timpul tratamentului cu aparat dentar. În general, este recomandat să se evite alimentele și băuturile care pot deteriora aparatul dentar.
- La ce varsta se pune aparat dentar la copii?
La copii, aparatul dentar fix poate fi pus la o varstă variabila, de obicei în jurul vârstei de 8-14 ani, atunci când copilul are dinții permanenti și când maxilarele sunt suficient de mature pentru a susține un aparat dentar. Până la această vârstă putem discuta însă de un aparat dentar mobil.
Este important pentru copil sa aiba o evaluare dentară regulată pentru a detecta orice probleme de malocluzie sau dezvoltare precoce. Astfel medicul poate să recomande un tratament la timpul potrivit, fie prin aplicarea unui aparat dentar fix, fie prin alte metode de tratament.
- Ce e de făcut dacă am aparat dentar si mi se mișcă un dinte?
Dacă ai un aparat dentar și ți se mișcă un dinte, este important să contactezi imediat medicul ortodont pentru o programare de urgență. Mișcarea dintelui poate fi un semn că aparatul dentar nu mai funcționează corect sau că s-a produs o problemă.
În cazul în care firele sau brackeții s-au desprins este important să se evite mestecatul alimentelor dure sau tari care pot deteriora aparatul dentar înainte de a vedea medicul ortodont.
- Doare când îți pui aparat dentar?
Procesul de punere a aparatului dentar nu este dureros. Adezivul folosit pentru a fixa brackeții pe dinți poate cauza o senzație de disconfort pentru câteva ore după aplicare, dar acest lucru este temporar.
După ce aparatul dentar este pus, pacienții vor simți o presiune în jurul dinților și gingiilor pentru câteva zile sau săptămâni, aceasta este normala si este cauzată de faptul că dinții se acomodează la aparatul dentar și încep să se deplaseze.
- Există o vârstă limită pentru purtarea aparatului dentar?
Nu există o vârstă specifică la care se oprește posibilitatea de purtare a aparatului dentar, deoarece nevoile fiecărui pacient pot varia. Tratamentul cu aparat dentar poate fi eficient la orice vârstă, atât la copii cât și la adulți. Adulții pot avea nevoie de aparat dentar dacă nu au avut tratament în copilărie sau dacă au dezvoltat probleme de malocluzie în timpul vieții adulte.
Este important să se discute cu medicul despre nevoile individuale și să se evaluzee dacă aparatul dentar este potrivit pentru vârsta și starea dentară a pacientului. Cu cât se intervine mai devreme cu tratamentul, cu atât va fi mai ușor și mai rapid procesul de aliniere a dinților.
- Se poate pune aparat dentar pe o singură arcadă (sus/jos)?
Da, se poate pune un aparat dentar pe o singură arcadă, fie pe maxilarul superior, fie pe cel inferior. Acesta este cunoscut sub numele de tratament ortodontic unilaterale sau tratament ortodontic parțial, însă medicul ortodont este cel care decide dacă acest tip de tratament ți-ar putea rezolva problemele.
- Se vor îngălbeni dinții după purtarea aparatului dentar?
Purtarea aparatului dentar poate duce la îngălbenirea dinților deoarece poate acumula placă bacteriană și resturi alimentare care pot provoca colorarea dinților. Acest lucru poate fi însă evitat prin menținerea unei igiene orale adecvate și prin vizite regulate la dentist pentru curățarea aparatului dentar.