Aparat dentar lingual

Informații generale

Atunci când pacienții au nevoie de tratament ortodontic pentru corectarea mușcăturii sau îndreptarea dinților, se gândesc cu groază la purtarea unui aparat ortodontic, în special din considerente estetice. Aparatul lingual, deși nu atât de popular precum gutierele transparente (invizibile), are posibilitatea de a corecta problemele de ordin ortodontic fără a fi vizibil în cavitatea oral și reușește să trateze o gamă mai variată de anomalii dento-maxilare.

Ce este și cum arată aparatul dentar lingual (incognito)?

Atunci când pacienții au nevoie de tratament ortodontic pentru corectarea mușcăturii sau îndreptarea dinților, se gândesc cu groază la purtarea unui aparat ortodontic, în special din considerente estetice. Aparatul lingual, deși nu atât de popular precum gutierele transparente (invizibile), are posibilitatea de a corecta problemele de ordin ortodontic fără a fi vizibil în cavitatea oral și reușește să trateze o gamă mai variată de anomalii dento-maxilare.

Acesta este singurul sistem de îndreptat dinții complet invizibil, întrucât componentele sunt poziționate pe interior, pe spatele dinților către limbă. Este singurul tip de aparat complet individualizat după dinții fiecărui pacient în parte cu ajutorul căruia se pot rezolva chiar și cele mai complexe cazuri. Mai exact, acest aparat se pune în spatele dinților, acesta fiind și motivul pentru care poartă și numele de aparat lingual, fiind imposibil să fie observat de cei din jur.

Pe lângă componenta estetică, aparatul Incognito mai vine cu un mare avantaj: nu contribuie la apariția cariilor, chiar și în cazul pacienților care nu au o igienă foarte bună (copii sau adolescenți), deoarece este poziționat pe fața dinților care este în permanență protejată de salivă.

Din ce este compus aparatul dentar lingual?

Un aparat lingual are aceleași componente precum un aparat ortodontic care se poziționează clasic pe dinți:

  • brackeți metalici: realizaţi din aliaje inoxidabile, sunt montați câte unul pe spatele fiecărui dinte și ajută la transmiterea forțelor, pentru ca dinții să vină în poziția dorită;
  • arcul metalic: făcut din oțel inoxidabil, arcul trece prin spațiile de pe suprafața brackeților;
  • ligaturi: elasticele care fixează arcul de brackeți.

Cine poate beneficia de un aparat dentar lingual?

În general, aparatul lingual poate rezolva aproximativ toate problemele ortodontice pe care le rezolvă și un aparat clasic, dar cu anumite excepții. Spre exemplu, nu se aplică în cazul ocluziei foarte adânci, deoarece brackeții se pot desprinde mai ușor. Cel mai simplu este să te consulți cu un medic ortodont, care îți va spune care va fi cel mai eficient tratament, în funcție de nevoile tale.

Acest tip de aparat este potrivit pentru oricine își dorește dinți drepți fără să se simtă privit diferit de cei din jur pe perioada tratamentului. Adolescenți și adulți, studenți sau profesioniști, oricine ar putea purta un aparat Incognito.

Cum funcționează tratamentul cu aparat dentar lingual?

Prima etapă în începerea unui tratament ortodontic constă în vizita la un medic ortodont. La o primă consultație, acesta va verifica aliniamentul dinților, anomaliile prezente (ocluzie deschisă, ocluzie inversă, ocluzie adancă, dacă dinții sunt într-o poziție normală, rotați sau ieșiți în afara arcadei etc) și dacă rapoartele dintre dinții tăi sunt corecte. De asemenea, va analiza și mușcătura, felul în care închizi și deschizi gura.

Un medic ortodont bun va arunca o privire și la articulațiile temporo-mandibulare (articulația din dreptul urechii) și își va dori să afle dacă articulațiile au de suferit ca urmare a mușcăturii incorecte. Va asculta dacă în timpul mișcărilor acestea trosnesc sau pacientul simte vreun disconfort. Totodată, ansamblul dento-facial se referă și la musculatura facială și a gâtului, astfel că medicul va palpa și mușchii, pentru a vedea dezechilibrele apărute în urma anomaliilor. Așadar, să nu ți se pară ciudat dacă prima consultație va dura mai mult și ți se va palpa fiecare centrimetru din regiunea feței și gâtului.

În urma acestei consultații și a unor investigații imagistice speciale (teleradiografie de profil și fotografii intra- și extraorale), veți stabili împreună planul de tratament și, în funcție de situație, veți alege aparatul ortodontic lingual. Apoi, urmează etapa de amprentare. Cu această amprentă a danturii tale, aparatul se fabrică în Germania, fiind 100% personalizat și adaptat fiecărui pacient în parte.

Atunci când aparatul este gata, vei fi anunțat și vei stabili împreună cu personalul de la recepție o programare pentru montarea acestuia.

În această ședință, dinții tăi vor fi igienizați în prealabil, pentru ca suprafața dentară să fie perfect curată. Apoi, cu ajutorul unui gel, se vor demineraliza suprafețele pe care brackeții vor fi poziționați, iar după 30-60 secunde acesta va fi îndepărtat, după care se va aplica un fel de lipici, care se va usca și se va întări cu ajutorul unei lămpi cu lumină albastră. Se plasează ulterior brackeții pe spatele dinților, iar apoi se va introduce arcul metalic prin aceștia, pentru a ghida mișcările dinților. La final, se vor pune și ligaturile (elasticele) și nu mai rămâne decât să revii la controalele periodice, pentru ca medicul să se asigure că totul decurge conform planului de tratament.

Cât timp trebuie purtat aparatul dentar incognito?

Este evident că pacienții își doresc să știe cât durează un astfel de tratament, însă întotdeauna veți primi un răspuns mai mult sau mai puțin specific, deoarece fiecare pacient este diferit, depinde de tipul anomaliei dento-maxilare și contează modul în care răspund dinții la mișcările produse de aparat. În general, ca la orice alt aparat tradițional, un tratament ortodontic poate dura de la 1 la 3 ani. Bineînțeles că înghesuirile sau spațierile mici dintre dinți vor răspunde mai repede și mai ușor la tratament, pe când mușcăturile incorecte, cu afectarea articulațiilor și a musculaturii vor răspunde mai greu.

Avantajele aparatului lingual

Fiecare dispozitiv ortodontic are avantajele sale, iar pacientul trebuie să cântărească bine decizia și să ia în calcul părțile bune ale fiecăruia dintre ele, făcând astfel cea mai bună alegere pentru stilul său de viață. Iată care sunt avantajele aparatului dentar lingual:

  • Comparativ cu un aparat dentar cu gutiere transparente, acest tip este potrivit chiar și pentru cazurile complexe (înghesuiri dentare, rotații, aglomerări dentare, spațieri sau o mușcătură incorectă), exact ca unul clasic, cu brackeți pe exteriorul dinților.
  • Cum tehnologia evoluează, nu ai niciun motiv să-ți faci griji în privința volumului/mărimii brackeților. Aceștia au dimensiuni reduse și margini rotunjite, astfel încât să te poți adapta rapid.
  • Riscul de apariție a cariilor este minim deoarece partea interioară a dinților este mereu acoperită de salivă, iar saliva este cel mai puternic aliat al nostru împotriva cariilor.
  • Este ideal și pentru cei care practică sporturi de contact.
  • Se evită deteriorarea suprafețelor frontale ale dinților și rănirea interiorului buzelor.

Dezavantajele aparatului lingual

Așa cum probabil îți imaginezi, aparatul lingual nu este potrivit pentru toată lumea și, de aceea, este bine să știi și părțile mai puțin pozitive ale acestui dispozitiv ortodontic:

  • Costul este mai ridicat decât în cazul unui aparat clasic, cu brackeții la vedere. Despre aceste detalii vei putea discuta la consultație, cu medicul ortodont.
  • În ciuda dimensiunilor reduse ale brackeților, vei simți aparatul acolo constant și vei avea mereu tendința de a trece cu limba peste el, astfel provocând iritația limbii.
  • Igiena dentară va fi puțin mai dificil de realizat, însă acest lucru se aplică oricărui alt tip de aparat ortodontic cu brackeți. Acest lucru nu trebuie însă să te demoralizeze: cu o atenție sporită vei reuși să-ți menții dinții curați și sănătoși pe parcursul întregului tratament.
  • Este posibil să îți ia o perioadă de timp să te obișnuiești cu el în ceea ce privește vorbirea și pronunția corectă a anumitor consoane.

Care este diferența între aparatul dentar metalic și cel lingual?

Cele două aparate ortodontice sunt extrem de asemănătoare în ceea ce privește componentele lor: ambele sunt alcătuite din arc metalic, brackeți și ligaturi. Diferența între cele două constă în faptul că la aparatul lingual, toate acestea sunt montate pe spatele dinților, iar buzele și obrajii pot suferi iritații constante din cauza brackeților. De asemenea, aparatul metalic tradițional este extrem de vizibil, fiind montat pe suprafața dinților dinspre buze, mulți pacienți refuzând ideea aceasta. Nu există diferențe majore în ceea ce privește eficiența acestora, fiind foarte similară. Dacă îți dorești să te informezi despre aparatul metalic, te invităm să accesezi acest link.

Aparat dentar incognito vs. invizibil vs. transparent - Care este diferența?

Aparatul dentar transparent se refera la aparatul dentar de safir (găsești aici mai multe detalii despre el) și înseamnă că brackeții sunt realizați dintr-un material care imită safirul, aceștia fiind transparenți și ies cu greu în evidență. Sunt rezistenți și sunt indicați într-o varietate mare de probleme ortodontice, însă, fiind montați pe fața dinților, arcul metalic tot se va observa.

Spre deosebire de aparatul din safir, aparatul invizibil de tipul gutierelor ortodontice Invisalign este și mai discret decât cel din safir, însă are indicații restrânse în tratarea anomaliilor dento-maxilare și se recomandă, de obicei, pentru probleme mici sau moderate, de aici și durata scurtă de tratament. Aici vei găsi toate informațiile de care ai nevoie despre Invisalign. Dintre toate acestea, în ceea ce privește vizibilitatea lor, aparatul lingual este cel mai indicat pentru persoanele care își doresc ca persoanele din jurul lor să nu observe.

La ce vârstă se poate pune aparatul dentar lingual la copii?

În funcție de tipul anomaliei pe care o are copilul, medicul ortodont decide dacă este necesară erupția tuturor dinților permanenți, adică în jurul vârstei de 12-14 ani sau se poate monta mai devreme. În orice caz, cel mai bine este să mergi cu copilul la o primă consultație la medicul ortodont în jurul vârstei de 7 ani, pentru a face un plan de tratament pentru viitor și dacă sunt necesare măsurile timpurii. Dacă vrei să citești mai multe despre stomatologia pentru copiii, apasă aici.

Igiena orală corespunzătoare cu aparatul dentar lingual

Ca în cazul purtării oricărui tip de aparat dentar, igiena orală este esențială și presupune câțiva pași de bază pentru a te asigura că la finalul tratamentului ortodontic nu vei avea numai dinți drepți, ci și sănătoși.

  • periajul dinților se va face în principal de 2 ori pe zi, dar se recomandă și după mesele principale, pentru a evita stagnarea resturilor alimentare pe dinți;
  • curățarea interdentară este esențială pe durata purtării aparatului, astfel că se recomandă periuțele interdentare speciale pentru purtătorii de aparate sau dușul bucal;
  • pasta de dinți deține un rol important în protecția dinților, datorită mineralelor pe care le conține și fluorului, care ajută la remineralizare și au un efect carioprotector;
  • se acordă o importanța mai mare perierii suprafețelor linguale, pentru a îndepărta cuviincios toate resturile de mâncare din jurul brackeților;
  • clătirea gurii după fiecare masă sau gustare este esențială.

Întrebări frecvente

  1. Aparatul dentar lingual îndreaptă dinții mai repede?

    Timpul de acțiune al aparatului lingual este asemănător cu cel al aparatelor convenționale, adică între 1 și 3 ani. Faptul că nu mai este vizibil nu îl face mai eficient în comparație cu celelalte dispozitive ortodontice.

  2. O dată la cât timp trebuie să merg la control cu acest tip de aparat dentar?

    De cele mai multe ori, medicul ortodont își dorește să verifice aparatul și să mai strângă arcul aproximativ o dată pe lună, însă această decizie o vei lua împreună cu el, fie atunci când se face planul de tratament, fie în ședința de montare a aparatului.

  3. De câte ori pe zi trebuie să mă spăl pe dinți dacă port aparat dentar lingual?

    Periajul, în mod obișnuit, se realizează de 2 ori pe zi, însă pentru o igienă orală optimă se recomandă curățarea dinților după fiecare masă, pentru a evita stagnarea mâncării pe dinți și pentru a reduce riscul apariției cariilor.

  4. Ce alimente nu am voie să consum cu aparatul dentar lingual?

    Aparatul dentar nu vine cu foarte multe restricții, iar cel mai adesea se recomandă ca alimentele foarte tari și lipicioase să fie evitate, pentru a nu se lipi de brackeți.

    În cazul în care firele sau brackeții s-au desprins este important să se evite mestecatul alimentelor dure sau tari care pot deteriora aparatul dentar înainte de a vedea medicul ortodont.

  5. O să pot vorbi normal dacă am aparat dentar lingual?

    În general, pacienților le ia ceva timp să se obișnuiască vorbind cu un aparat lingual, dar după ce limba se obișnuiește cu brackeții de pe spatele dinților, purtarea acestuia va fi insesizabilă.