Aparat dentar lingual

Informații generale

Aparatul dentar clasic, cu brackeți, se poziționează pe partea din față a dinților și este ușor de observat de către oricine intră în contact cu tine. Există însă o variantă care ne poate scăpa de această problemă, dar cu aceleași rezultate: aparatul lingual (WIN, Incognito).

Acesta este singurul sistem de îndreptat dinții complet invizibil, întrucât componentele sunt poziționate pe interior, pe latura dinților care privește spre limbă. Este singurul tip de aparat complet individualizat după dinții fiecărui pacient în parte cu ajutorul căruia se pot rezolva chiar și cele mai complexe cazuri. Mai exact, acest aparat se pune în spatele dinților, acesta fiind și motivul pentru care poartă și numele de aparat lingual, fiind imposibil să fie observat de cei din jur.

Pe lângă componenta estetică, aparatul Incognito mai vine cu un mare avantaj: nu contribuie la apariția cariilor, chiar și în cazul pacienților care nu au o igienă foarte bună (copii sau adolescenți), deoarece este poziționat pe fața dinților care este în permanență protejată de salivă.

Cine poate purta Incognito?

Acest tip de aparat este potrivit pentru oricine își dorește dinți drepți fără să se simtă privit diferit de cei din jur pe perioada tratamentului. Adolescenți și adulți, studenți sau profesioniști, oricine ar putea purta un aparat Incognito.

Care sunt pașii?

După vizita la medicul ortodont și alegerea unui astfel de aparat, urmează etapa de amprentare. Cu această amprentă a danturii tale, aparatul se fabrică în Germania, fiind 100% personalizat și adaptat fiecărui pacient în parte.

Atunci când aparatul este gata vei veni pentru instalarea acestuia în cabinet.

Care sunt avantajele?

  • Comparativ cu un aparat dentar cu gutiere transparente, acest tip este potrivit chiar și pentru cazurile complexe (înghesuiri dentare, rotații, aglomerări dentare, spațieri sau o mușcătură incorectă), exact ca unul clasic, cu brackeți pe exteriorul dinților.
  • Cum tehnologia evoluează, nu ai niciun motiv să-ți faci griji în privința volumului/mărimii brackeților. Aceștia au dimensiuni reduse și margini rotunjite, astfel încât să te poți adapta rapid.
  • Riscul de apariție a cariilor este minim deoarece partea interioară a dinților este mereu acoperită de salivă, iar saliva este cel mai puternic aliat al nostru împotriva cariilor.
  • Este ideal și pentru cei care practică sporturi de contact.
  • Se evită deteriorarea suprafețelor frontale ale dinților și rănirea interiorului buzelor.

Care sunt dezavantajele?

  • Costul este mai ridicat decât în cazul unui aparat clasic, cu brackeții la vedere. Despre aceste detalii vei putea discuta la consultație, cu medicul ortodont.
  • În ciuda dimensiunilor reduse ale brackeților, vei simți aparatul acolo constant și vei avea mereu tendința de a trece cu limba peste el, astfel provocând iritația limbii.
  • Igiena dentară va fi puțin mai dificil de realizat, însă acest lucru se aplică oricărui alt tip de aparat ortodontic cu brackeți. Acest lucru nu trebuie însă să te demoralizeze: cu o atenție sporită vei reuși să-ți menții dinții curați și sănătoși pe parcursul întregului tratament.