Aparat dentar metalic

Informații generale

Fie că discutăm despre dinți înghesuiți, dinți cu spații prea mari între ei, fie că este vorba despre o mușcătură (ocluzie) incorectă, care are repercusiuni asupra sistemului digestiv, consultul la un medic specialist ortodont și urmarea unui tratament ortodontic este soluția rezolvării acestor probleme. Deși unele afecțiuni ortodontice minore pot fi rezolvate prin purtarea unor gutiere de tip aligner, majoritatea se corectează prin purtarea unui aparat dentar fix.

Ce este și cum arată aparatul dentar metalic?

Unul dintre cele mai accesibile aparate ortodontice fixe este cel metalic. Un aparat dentar fix constă în corectarea afecțiunilor ortodontice cu ajutorul unui dispozitiv care aplică forțe în mod controlat, ghidate de medicul ortodont și periodic reevaluate, pentru ca dinții să vină într-o poziție corespunzătoare. Aparatul metalic este argintiu și se montează pe suprafața tuturor dinților, pentru ca mișcările acestora să se realizeze lent, dar eficient, fără a provoca alte afecțiuni ale acestora.

Din ce este compus aparatul dentar fix metalic?

Așa cum am menționat mai sus, aparatul dentar metalic este un dispozitiv ortodontic, menit să rezolve alinierea incorectă a dinților, pentru ca toate elementele care alcătuiesc ansamblul dento-facial (dinți, musculatură facială, articulațiile temporo-mandibulare și oasele faciale) să fie în armonie și să funcționeaze perfect. Acesta este alcătuit din:

  • Brackeți metalici: realizaţi din aliaje inoxidabile, special create pentru a oferi rezistenţă şi pentru a facilita transmiterea optimă a forţelor ortodontice.
  • Arcul metalic: realizat de obicei din oțel inoxidabil, arcul trece prin spațiile din suprafața brackeților și sunt folosite pentru presiunea pe care o exercită asupra brackeților.
  • Ligaturi (module): elasticele care fixează arcul de brackeți.

Cine are nevoie de aparat dentar metalic?

Toți pacienții care au dinții prea înghesuiți, care se asociază, de cele mai multe ori, cu compresia de maxilar (adică maxilarul este dezvoltat insuficient, iar dinții nu au loc să se alinieze), au nevoie de tratament ortodontic, prin aparat dentar fix, cel metalic fiind cel mai popular și mai accesibil la preț, spre deosebire de celelalte.

Totodată, mușcătură incorectă (ocluzie adâncă, deschisă, inversă) sau chiar diastemă (spațiul dintre incisivii centrali) sau treme (spații între ceilalți dinți sau măsele), sunt afecțiuni ale pacienților eligibili pentru purtatul unui aparat dentar metalic.

Cât costă un aparat dentar metalic? - Preț

Prețul unui tratament ortodontic cu aparat dentar metalic diferă la fiecare pacient, în funcție de patologia pe care acesta o prezintă. De cele mai multe ori, cazurile ortodontice trebuie tratate interdisciplinar, astfel că nu se poate lua în calcul doar prețul aparatului dentar.

Înainte de orice tratament ortodontic, sunt necesare investigații imagistice speciale, depinzând de particularitățile cazului (teleradiografie de profil, computer tomograf), tratarea tuturor cariilor înainte de începerea tratamentului, extracția dinților de lapte sau definitivi care nu mai pot fi salvați.

De aceea, cel mai bine este ca înainte de toate, să consulți un medic specialist, care va analiza toate laturile problemei, pentru a putea avea parte de un plan de tratament complet, iar în funcție de acesta se va calcula și prețul total al intervențiilor necesare. Poți consulta tarifele noastre AICI.

Aparat dentar metalic vs safir - Care este diferența?

Deoarece lumea stomatologiei din zilele noastre se axează foarte mult pe partea estetică, iar cerințele din partea pacienților au devenit din ce în ce mai exigente, aparatele ceramice și cele din safir au câștigat teren în fața celor metalice.

  • Aparatele dentare din safir sunt mult mai estetice, spre deosebire de cele din metal, brackeții fiind transparenți și greu de observat.
  • În ceea ce privește eficiența, mișcările produse de brackeții metalici sunt mai ample, durata tratamentului ortodontic putând fi ușor scurtată.
  • Rezistența brackeților metalici este asemănătoare cu cea a celor din safir, oferind astfel un avantaj celor din urmă.
  • Unul dintre dezavantajele aparatului dentar din safir este prețul acestuia, fiind mai ridicat față de costul celui metalic, deoarece costul producției este mai mare, fiind necesare materiale care imită perfect structura safirului.

Poți citi mai multe despre aparatul ortodontic din safir aici, unde vei afla despre durata de tratament a acestuia, avantajele și dezavantajele purtării unui astfel de aparat.

Aparat dentar metalic vs ceramic - Care este diferența?

La fel cum am menționat, cerințele exigente în ceea ce privește estetica au câștigat popularitate în rândul pacienților. Pentru un aparat dentar cu brackeți de o culoare asemănătoare cu cea a dinților se apelează la aparatul ceramic.

  • Deși au un aspect îmbunătățit, dacă pacientul nu este atent la alimentația sa (alimente colorate, cu pigmenți puternici), brackeții ceramici se pot colora sau păta pe parcursul tratamentului.
  • Eficiența acestora este ușor mai redusă, spre deosebire de cea a brackeților metalici, astfel că tratamentul poate dura mai mult. Dacă vrei să citești despre aparatul dentar ceramic, găsești aici mai multe detalii despre acesta.

Aparat dentar metalic: avantaje și dezavantaje

Aparat dentar metalic – Avantaje

Printre avantajele purtării acestor tip de brackeți, cel mai importante ar fi:

  • sunt confortabili deoarece au dimensiuni reduse și nu te vor jena foarte mult în timpul purtării;
  • sunt confecționați pentru a fi păstrați în cavitatea orală o perioadă îndelungată de timp, indiferent de durata tratamentului ortodontic;
  • sunt foarte eficienţi & rezistenţi datorită materialului din care sunt confecționați;
  • se îndepărtează fără riscuri de pe smalţ la sfârşitul tratamentului, iar dinții tăi nu vor avea de suferit în niciun fel;
  • reprezintă cea mai accesibilă variantă disponibilă din punct de vedere financiar;
  • se pot alege elastice colorate care înconjoară brackeții și pot fi schimbate frecvent astfel încât ai opțiunea să te bucuri mereu de o schimbare.

Ce dezavantaje poate avea aparatul dentar metalic?

La fel ca orice tip de aparat dentar, cel metalic vine și cu câteva dezavantaje pe care este bine să le știi încă de la început pentru a putea lua cea mai bună decizie în ceea ce privește alegerea celui mai bun dispozitiv ortodontic pentru tine. Acestea sunt:

  • brackeții metalici sunt ușor de observat de către cei din jur, în ciuda faptului că au dimensiuni reduse în comparație cu cei confecționați din alte materiale;
  • necesită o atenție sporită la curățare;
  • uneori, când un bracket se freacă de interiorul gurii, pielea devine iritată și se formează o rană (care se vindecă).

Cu toate acestea, purtarea unui aparat dentar metalic vine cu rezultatele așteptate, iar la final te vei putea bucura de un zâmbet minunat & dinți aliniați!

Cum funcționează tratamentul cu aparat dentar metalic?

  1. Toată călătoria unui tratament ortodontic, începe printr-o consultație la medicul specialist ortodont. În urma discuției, acesta va recomanda un set de investigații imagistice, pentru a se realiza dosarul ortodontic, care constă într-o serie de fotografii intraorale și extraorale, care cuprind dinții, mușcătura și țesuturile moi, urmate de o teleradiografie de profil.
  2. Aceasta radiografie mai specială va fi analizată de medicul ortodont, prin calcularea tuturor unghiurilor care trebuie corectate (unghiuri dintre diferite puncte ale feței).
  3. Indiferent de tipul de tratament ortodontic realizat, se va lua o amprentă a cavității orale, pentru a realiza un model de studiu. Practic, medicul va putea analiza o copie a cavității tale orale, fără ca tu să fii prezent, având la dispoziție un model prin care poate vedea perfect dinții și mușcătura.
  4. Înainte de a plasa aparatul dentar, medicul va recomanda o igienizare profesională și tratarea tuturor celorlalte probleme dentare, precum cariile.
  5. Se va stabili momentul când se va monta aparatul ortodontic. Procedura nu este una dureroasă și durează între 1-2 ore.
  6. Se va face un periaj profesional pentru a avea o suprafață cât mai curată, pe care se vor plasa brackeții metalici. Apoi, suprafața dinților va fi pregătită cu ajutorul unui acid, adică un gel albastru care va demineraliza ușor suprafața, pentru ca brackeții să se lipească. Se va aplica apoi un lipici special (bonding), care se va întări cu ajutorul unei lămpi cu lumină albastră. Brackeții se vor poziționa de către medic în poziția corectă cu un material asemănător celor pentru obturații (plombe), iar apoi se va întări acel material cu aceeași lampă.
  7. După toate aceste manopere, se va monta un arc metalic, care va trece prin toți brackeții, pentru a asigura mișcările pe care trebuie să le facă dinții spre poziția corectă, ghidate de medic și se vor pune și ligaturile, pentru ca arcul să rămână în poziția dorită.

Cât timp trebuie purtat aparatul metalic?

Tratamentul ortodontic diferă de la pacient, la pacient, însă în medie, un tratament durează între 1-2 ani. Cel mai important factor decizional în durata tratamentului este afecțiunea care trebuie rezolvată. Anumite anomalii dento-faciale necesită mai mult timp, nu neapărat pentru a fi tratate, cât pentru a asigura un rezultat satisfăcător pe termen lung.

Aparat dentar fix metalic la copii - La ce vârstă se poate pune?

Vârsta ideală la care un copil trebuie să meargă la un consult de specialitate la medicul ortodont, indiferent dacă există probleme de aliniere ale dinților sau nu, este de 7 ani. Medicul ortodont nu va analiza doar poziția dinților, ci și mușcătura și dezvoltarea oaselor maxilare. Uneori, problemele de ocluzie nu sunt foarte evidente, de aceea este bine să fie cerută  o părere de specialitate în acest sens. Dacă este cazul, copilul poate purta încă de la 7 ani un aparat dentar, mai ales că la această vârstă mișcările dinților spre poziția corectă sunt mai eficiente și mai rapide, efectul pe termen lung fiind asigurat.

Igiena orală corespunzatoare cu aparatul dentar metalic

  • Periajul dinților trebuie realizat cu o atenție mai mare, deoarece prezența aparatului duce la o retenție mai mare a alimentelor.
  • Se poate apela la o periuță electrică, în special dacă pacientul nu are o manualitate atât de bună pentru periuța clasică.
  • Se recomandă o pasta de dinți cu fluor, pentru o carioprotecție eficientă. Peste vârsta de 6 ani, concentrația de fluor trebuie să fie de 1500 ppm, cât un bob de mazăre sau, pentru adulți, aproximativ 1 cm de pastă de dinți.
  • Curățarea spațiilor interdentare este esențială, pentru o curățare completă. Se recomandă periuțele interdentare sau dușul bucal, folosite înainte de periaj.
  • Igienizarea periodică trebuie să se regăsească în calendarul fiecărui pacient purtător de aparat ortodontic. Se recomandă o igienizare profesională la fiecare 3 sau 4 luni.

Întrebări frecvente

  1. Aparatul dentar metalic îndreaptă dinții mai repede?

    Având în vedere că brackeții și arcul sunt din același material (aliaj metalic), fricțiunea este mai mică între acestea, spre deosebire de aparatele cu brackeți ceramici sau din safir, iar mișcările sunt, într-adevăr mai rapide.

  2. Odată la cât timp trebuie să merg la control cu acest tip de aparat dentar?

    Vizitele periodice la medicul ortodont  sunt esențiale, pentru monitorizarea mișcărilor și forțelor care acționează asupra dinților. Ele vor avea loc la 4-8 săptămâni, în funcție de necesități și durează mult mai puțin decât montarea aparatului.

  3. Dinții vor migra la loc după ce nu mai port aparat dentar?

    De cele mai multe ori, pentru a se asigura că dinții rămân într-o poziție cât mai corectă și estetică, medicul ortodont va alege un anumit tip de contenție. Fie se va plasa un arc în spatele dinților sau se va alege o gutieră de contenție, astfel încât rezultatele să fie menținute pe termen lung.

  4. De câte ori pe zi trebuie să mă spăl pe dinți dacă port aparat dentar metalic?

    Un purtător de aparat dentar trebuie să fie mult mai atent cu igiena orală. Periajul dinților se realizează de minim 2 ori pe zi, dar se recomandă îndepărtarea resturilor alimentare dintre dinți după fiecare masă.

  5. Ce alimente nu am voie să consum cu aparatul dentar metalic?

    În principiu, se vor evita alimentele extrem de lipicioase sau foarte dense, pentru a evita retenția acestora în jurul brackeților. Dacă ele vor rămâne timp îndelungat, există riscul fermentării lor și producerea cariilor. Totodată, pentru rezistența aparatului, este bine ca acestea să fie evitate.