Urmariti-ne

MATERIALE

Aparatele dentare fixe sunt compuse din elemente fixate pe suprafața dintelui (brackeți) și care sunt conectate prin intermediul arcurilor ortodontice, împreună realizând deplasări dentare foarte precise.


Brackeții sunt realizați fie din metal, fie din materiale estetice (compozit, ceramică). Aceste materiale au avantaje și dezavantaje.

Brackeții metalici sunt realizați din aliaje inoxidabile, special create pentru a oferi rezistență și pentru a facilita transmiterea optimă a forțelor ortodontice.

Ei sunt confortabili deoarece au dimensiuni reduse, sunt foarte eficienți, rezistenți și se îndepărteaza fără riscuri de pe smalț la sfârșitul tratamentului; ei se pot relipi în cazul în care se desprind de pe dinte, dar numai o dată, a doua oară fiind nevoie să îi înlocuim.

Există cazuri în care, din punct de vedere strict medical, un pacient nu necesită tratament ortodontic („mușcătura" sa este în limite normale, masticația este satisfăcătoare), dar din punct de vedere estetic tratamentul este extrem de benefic pentru fizionomia și confortul psihic al pacientului.
De asemenea, au un cost mai scăzut și sunt ușor de procurat. O variantă care ușurează igienizarea și schimbarea arcurilor este cea a brackeților autoligaturanți – au un sistem propriu de prindere a arcului, fără a mai fi necesare elemente auxiliare care pot retenționa alimente. Singurul dezavantaj este faptul ca sunt vizibili.

Brackeții metalici reprezinta varianta cea mai buna pentru adolescenti si pentru persoanele care doresc un tratament cat mai eficient, fără a avea cerințe deosebite legate de estetica aparatului.


Bracketii estetici:

  • Din compozit  - se colorează în timp și nu au rezistența necesară; există tendința dispariției lor de pe piață; avantajul este că au un cost mai scăzut decât brackeții ceramici. Reprezintă un compromis acceptabil pentru pacienții care își doresc un aparat estetic, dar care necesită corecturi minore si la care durata tratamentului este redusă.
  • Din ceramică  - au un grad de transparență care îi face mai greu de observat, așadar sunt foarte estetici, rezistenți la colorare, dar sunt mai voluminoși decât brackeții metalici, deoarece pentru a avea rezistență, ceramica are nevoie de grosime; aceștia au un cost mai ridicat și nu se pot relipi în cazul dezlipirii lor de pe dinte.

Tratamentul cu brackeți ceramici este mai anevoios deoarece arcurile folosite sunt fie din metal (astfel va exista o fricțiune între ceramică și metal, deci dinții se vor deplasa mai greu), fie din metal îmbrăcat în material alb (caz în care fricțiunea este foarte mare și deplasarea se face mai greu).

Deoarece duritatea ceramicii este mai mare decât cea a smalțului, este contraindicată aplicarea bracketilor ceramici la dinții de jos, deoarece ei pot toci dinții de sus daca vin în contact cu aceștia.


Variante:

  • ceramică ranforsată cu metal – au eficiență crescută deoarece slotul în care se aplică arcul estee realizat din metal; astfel, fricțiunea este asemănătoare cu cea a brackeților metalici;
  • ceramică autoligaturantă – pentru o igienă superioară;
  • brackeți din safir – (denumire comercială - este vorba despre o ceramică foarte transparentă și prin urmare foarte estetică). Aceștia există numai în varianta simplă, nu și autoligaturantă sau cu slot metalic.

Brackeții ceramici sunt recomandați persoanelor cu cerințe estetice mari și care sunt dispuse să accepte toate dezavantajele lor.

Pentru detalii și programari adresați-vă medicilor de la Advanced Gentle Dentist. 

Consultația este gratuită!


ContactBrosura Ortodontie

INHALOSEDARE


Stomatologie fara Durere prin InhaloSedare!" "Transforma anxietatea dentara intr-o stare calma si relaxata"

Mai mult

STOMATOLOGIE COPII


Stomatologie laser copii fara durere, fara sangerare. Medici pedodonti si ortodonti specializati

Mai mult

LASER STOMATOLOGIC


Fara Freza! Fara Anestezie! Fara durere! Pentru copii si adulti FARA: anestezie, vibratie, zgomot, miros si presiune asociata turbinei stomatologice!

Mai mult

  • 1
  • 2
  • 3