Urmariti-ne

Efectul cariogenic al alimentelor (Partea I)

Medicul nutriționist Mihaela Bilic ne explică în cartea sa, „Sănătatea are gust”, care sunt factorii care contribuie la efectele cariogenice ale alimentelor.

Forma produselor (lichidă, solidă, dizolvabilă în timp)

Forma și consistența alimentelor au un impact semnificativ asupra potențialului cariogenic, durata expunerii și timpul petrecut de mâncare în gură determinând lungimea intervalului în care pH-ul bucat este scăzut.

Astfel, cu cât sunt mai aderente, mai greu de mestecat sau mai mult timp în gură, cu atât produsele sunt susceptibile de a produce carii:

  • Lichidele au aderență scăzută, trec rapid prin gură și nu provoacă carii
  • Alimentele solide (tip pâine, crackers, chips, snacks) se transformă într-o pastă care rămâne lipită de dinți și crește riscul cariogen
  • Produsele crocante (legumele) stimulează masticația și producția de salivă, iar aderența scăzută le permite să fie rapid eliminate de pe dinți.

Fructele bogate în apă (pepene, măr) au o putere cariogenică mai mică față de fructele uscate, foarte dulci și aderente la smalțul dinților (stafide, prune uscate, banane, smochine). Zahărul din ciocolată e mai periculos decât cel din dropsuri pentru că rămâne lipit de dinți mai mult timp.

Compoziția de nutrienți

Compoziția unui aliment determină cât de ușor vor fi „extrase” glucidele necesare fermentației bacteriene din contextul global de lipide, proteine, fibre și carbohidrați:

  • Produsele lactate, deși conțin lactoză (zahărul din lapte) au un potențial cariogenic redus, pentru că fosforul și calciul din compoziția lor neutralizează aciditatea mediului, cresc pH-ul și împiedică acțiunea bacteriilor
  • Brânzeturile fermentate stimulează producția de salivă alcalină și scad numărul coloniilor de bacterii patogene din gură
  • Fructele oleaginoase (nuci, alune) sunt bogate în fibre și grăsimi, de aceea carbohidrații din compoziția lor nu pot fi folosiți drept substrat hrănitor pentru microorganisme.

Puterea cariogenică a glucidelor descrește astfel: pe primul loc este zaharoza, urmată de glucoză și apoi de lactoză și amidon.

Partea II

Fragment preluat din cartea „Sănătatea are gust”

Dr. Mihaela Bilic

Pentru detalii și programări, adresează-te medicilor de la  Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite 

Gentle Dentist DOROBANTI

+40726.773.377 |  +4031.425.0520
Str. Constantin Aricescu Nr.36, Sector 1, Bucuresti
*(Strada cu sens unic paralela cu Putul lui Zamfir si George Calinescu - Zona Dorobanti.)

Gentle Dentist UNIRII

+40723.726.125 |  +40721.773.377
Bulevardul Corneliu Coposu Nr.7, Bl. 104, Sc. 2, Ap. 47, etaj 5, (interfon 047), Bucuresti Sector 3 (Zona Unirii)

Contact

INHALOSEDARE

Stomatologie fără durere prin Inhalosedare. Transformă anxietatea dentară într-o stare calmă și relaxantă

Mai mult

STOMATOLOGIE COPII

Stomatologie laser pentru copii fără durere și fără sângerare. Medici pedodonți și ortodonți specializați.

Mai mult

LASER STOMATOLOGIC

Tratamente laser fără freză, fără anestezie sau durere pentru copii si adulti. Elimină vibrațiile, zgomotul, mirosul și presiunea asociate turbinei stomatologice!

Mai mult

BIOSTIMULARE

Biostimularea este tratamentul prin care energia luminii, emisă de laser, produce un răspuns biologic pozitiv.

Mai mult

  • 1
  • 2
  • 3