Periimplantita

Ce este periimplantita?

Dacă ți-ai pus implant dentar și o coroană din zirconiu, metalo-ceramică sau ceramică, află că asta nu înseamnă că nu ar trebui să îți mai pese de dinții tăi. Există pacienți care, odată ce își înlocuiesc dantura naturală, tind să creadă că nu mai e nevoie de periaj dentar sau de îngrijirea riguroasă a danturii.

Doar sunt dinți artificiali, nu? Ei bine, chiar dacă sunt dinți artificiali, aceștia sunt și ei supuși afecțiunilor orale, întocmai cum sunt și dinții naturali. Dacă nu ai grijă de implantul tău dentar, poți ajunge chiar să faci periimplantită și să pierzi acel implant: despre asta vom discuta aici. 

Periimplantita este o boală infecțioasă specifică asociată plăcii bacteriene, care cauzează un proces inflamator al țesuturilor moi și pierdere osoasă de jur împrejurul unui implant dentar osteointegrat. Mai exact, se pierde osul din jurul implantului determinând instabilitatea lui. Această boală avansează, iar netratată va duce, treptat, la pierderea implantului.

Momentul oportun în care această afecțiune poate fi descoperită este la stadiu de mucozită. Mucozita este prima etapă de evoluție a periimplantitei și afectează doar țesuturile moi, adică gingia din jurul implantului. Este singura etapă de cele mai multe ori total reversibilă în cazul tratamentului corespunzător efectuat la timp. Netratată, infecția coboară și ajunge la nivelul osului, cu dezinserarea ligamentelor gingivale și pierdere osoasă ireversibilă.

Care sunt semnele clinice pentru periimplantită?

Din păcate, în primele faze ale sale, periimplantita este chiar asimptomatică, ceea ce înseamnă că va fi mai dificil de diagnosticat – și nu îți vei putea da seama acasă dacă suferi sau nu de această afecțiune. 

Amintim încă o dată cât de important este să mergi regulat la stomatolog – un simplu control de rutină va depista periimplantita într-un stadiu incipient și îți va da voie să o tratezi mai ușor, dar și mai accesibil. De asemenea, chiar și după evoluția sa, periimplantita nu are foarte multe simptome. Iată cum o poți recunoaște: 

  • sângerare gingivală în jurul implantului dentar;
  • supurație, secreții purulente la nivelul implantului;
  • retracție gingivală (practic țesutul moale începe să se retragă de pe gingie și lasă expusă o parte mai mare din dinte);
  • uneori este posibil să apară și durerea, dar nu este obligatorie pentru instalarea bolii;
  • mobilitatea implantului.

Diagnosticarea se poate face în urma investigațiilor imagistice deoarece doar prin radiografie se poate observa resorbția osoasă din jurul implantului.

Care sunt cauzele apariției periimplantitei? Ce contribuie la pierderea implantului dentar?

Periimplantita nu este o afecțiune orală care apare pe fond genetic sau de la sine; ea are niște cauze bine stabilite, pe care le putem controla pentru a evita apariția acesteia. 

Iată care sunt principalele cauze ale dezvoltării periimplantitei: 

  • fumatul;
  • anumite afecțiuni medicale (cum ar fi diabetul);
  • igiena precară (igiena incompletă/greșită de după inserarea implantului dentar: când în jurul implantului se depun constant bacterii este de așteptat să apară inflamația, conducând mai apoi către periimplantită);
  • durata prea mare de timp între igienizările profesionale efectuate în cabinetul dentar;
  • un implant de slabă calitate inserat;
  • inserarea greșită a implantului (un protocol chirurgical eronat);
  • o protezare incorectă a implantului (coroana care se pune pe implant nu este corect adaptată).

Etapele dezvoltării periimplantitei

Începutul periimplantitei nu îți va ridica semne de întrebare. Deoarece nu are simptome în prima instanță, nici nu îți vei da seama că suferi de această afecțiune – de aceea este important să mergi regulat la stomatolog. Însă, odată cu trecerea timpului, periimplantita se va agrava și va dezvălui tabloul simptomatic de mai sus. 

E important de reținut și că periimplantita nu trece de la sine, deci va trebui neapărat să mergi la stomatolog pentru un tratament corect, dar și pentru a-ți salva starea implantului. 

Mucozita peri-implantară

Mucozita peri-implantară este primul stadiu al periimplantitei – care, după cum vezi, nici nu se numește periimplantită, fiind un stadiu extrem de blând, reversibil, care poate să stagneze. Dacă este tratată la timp, mucozita nu se va transforma în periimplantită. În acest punct, vei simți că ai parte de o afecțiune a gingiilor, pentru că acestea devin roșii și inflamate. 

Este important, mai ales atunci când ai un implant dentar, să mergi la igienizări profesionale în cabinet odată la 6 luni, pentru că acolo se va sesiza dacă există mucozita. 

Periimplantita cu pierdere osoasă

Periimplantita cu pierdere osoasă este boala parodontală propriu-zisă a implantului dentar. Când ignorăm semnele mucozitei (prezentate mai sus) afecțiunea nu se va vindeca de la sine ci, dimpotrivă, se va agrava într-un ritm extrem de accelerat. Nu doar că vom avea parte de simptomele de mai sus – înroșire, umflare, inflamare – însă apare și pierderea osoasă. Pe lângă asta, se vor exterioriza pungi de conținut purulent. 

E important să nu neglijăm deloc primele semne ale periimplantitei, pentru că tratamentul său nu este întocmai unul ușor, iar de multe ori se ajunge chiar la îndepărtarea implantului. 

Diagnosticul periimplantitei

Din nefericire, periimplantita în stadiul timpuriu nu vine cu simptome – ceea ce înseamnă că nu vei simți vreo durere sau inflamație suspicioasă. Însă, dacă mergi la stomatolog așa cum este recomandat, o dată la șase luni, această afecțiune nu va fi dificil de diagnosticat: stomatologul va depista periimplantita doar cu ajutorul investigațiilor imagistice (radiografii), în care se va vedea resorbția osului. 

Tratamentul periimplantitei

Un alt motiv pentru care ar trebui să mergi regulat la stomatolog ca să depistezi periimplantita din timp: aceasta este chiar mai dificil de tratat decât parodontoza dinților naturali. Din fericire, stomatologia modernă ne este un aliat de încredere, pentru că vine cu soluții de tratament cât mai confortabile și eficiente. 

Până acum câțiva ani, periimplantita putea fi tratată doar într-un mod clasic, tradițional, care nu se mai folosește astăzi la fel de mult, pentru că are o rată mică de succes. Un tratament clasic, complet chirurgical, nu doar că nu decontaminează în totalitate suprafața implantului, însă crește și riscul de infectare post-operatorie. 

Avantajele utlizării laserului Waterlase:

  • fără suturi;
  • fără lambou, incizie sau bisturiu;
  • nu necesită o recuperare post-intervenție (așa cum se întâmplă în urma tratamentului chirurgical tradițional);
  • este cea mai eficientă metodă de îndepărtare a țesutului de granulație (a infecției) din jurul implantului și de promovare a formării de os nou;
  • soluție minim invazivă (nu mai este nevoie de o intervenție chirurgicală pentru expunerea în totalitate a defectului osos, cauza apariției periimplantitei);
  • fără disconfort în timpul intervenției și post-tratament.

Această afecțiune este deseori asimptomatică în faza incipientă, iar identificarea se face de multe ori atunci când se află deja într-un stadiu mai avansat. Tocmai de aceea este importantă igiena, dar și vizitele regulate la medicul stomatolog pentru a putea fi identificată și tratată la timp, astfel încât implantul dentar să poată fi salvat.

Periimplantita reprezintă o problemă din ce în ce mai frecventă în domeniul implantologiei orale la nivel mondial. În România, rata de eșec a implanturilor dentare se estimează a fi de aproximativ 25% și din ce în ce mai multe implanturi suferă de complicații (mucozită sau periimplantită).

Recomandări privind metodele de prevenție după implant

Să previi este mult mai ușor decât să tratezi: de aceea îi încurajăm pe pacienții noștri să pună preț pe îngrijirea post-implant pentru a preveni apariția periimplantitei, dar și a altor afecțiuni. 

Indicații privind întreținerea implantului dentar

După ce ai apelat la un tratament cu implant dentar, e vital să pui preț mai mult ca niciodată pe igiena orală: periaj dentar zilnic, de două ori pe zi, însoțit obligatoriu de ață dentară/duș bucal și apă de gură. 

Implanturile au nevoie de o îngrijire riguroasă pentru a se menține sănătoase în timp: periază-te timp de două minute, cu o periuță moale, ținută în unghi de 45 de grade, dinspre gingie spre dinte. Și ața de gură sau dușul bucal și apa de gură sunt necesare pentru a elimina complet bacteriile. 

Întreținerea implantului dentar în cabinetul stomatologic

Al doilea pas pe care trebuie să îl bifezi: mentenanța implantului în cabinet. Odată ce ai implanturi dentare va trebui să prioritizezi vizitele regulate la stomatolog la fiecare șase luni, iar procedurile de profilaxie (detartraj/igienizare profesională) vor prelungi durata de viață a implanturilor tale, eliminând riscul de periimplantită. 

E important să nu ratezi vizitele la stomatolog, pentru că și periimplantita, dar și alte afecțiuni, nu au un tablou simptomatic generos în primă fază. Iar când evoluează, sunt mai dificil de tratat. Prevenția rămâne cel mai sănătos și accesibil tratament. 

Restricții după realizarea tratamentului cu laser

Dacă te întrebi ce trebuie să fac după tratamentul cu laser? află că restricțiile după acest tratament sunt aproape inexistente. Față de tratamentul clasic, care vine cu mai multe rigori, când vorbim despre tratamentul cu laser, îți poți relua de îndată stilul de viață. 

Bineînțeles, în primele zile după intervenție, va trebui să consumi cu precădere alimente moi, ușor de digerat, și să rămâi departe de tutun – însă această tehnologie nu impune alte restricții deosebite. Nici de durere nu va fi vorba dacă optezi pentru tratamentul cu laser.