Ce este candidoza bucală (orală)? Simptome, cauze și metode de tratament

in Afectiuni, Blog august 23, 2022

Candidoza bucală este o afecțiune des întâlnită în rândul tuturor categoriilor de vârstă, de la nou-născuți, până la adulți și vârstnici. Deși poate provoca un anumit disconfort, nu este considerată o afecțiune gravă, vindecarea sa fiind adesea obținută, cu ajutorul unui tratament potrivit, în termen de 1-2 săptămâni.

Candidoza bucală (orală): ce este?

Candidoza bucală, denumită uneori, popular și „candida bucală”, este o afecțiune ce apare la nivelul mucoasei bucale, a limbii și a gâtului, în urma înmulțirii necontrolate a ciupercii Candida albicans. 

Această ciupercă este prezentă în mod normal în organism, fără a provoca o stare patologică. În anumite circumstanțe, totuși, fungii (ciupercile) încep să se dezvolte într-un mod rapid și necontrolat, ducând la apariția candidozei bucale.

Cine se poate confrunta cu candidoza orală?

Oricine se poate confrunta cu o formă de candidoză orală, însă există câteva categorii de persoane care sunt predispuse apariției și recurențelor acestei afecțiuni orale: 

  • Persoanele în vârstă;
  • Nou-născuții;
  • Persoanele cu imunosupresie (imunitate scăzută);
  • Persoanele  care suferă de alte patologii (ex: HIV, neoplazii, diabet zaharat);
  • Femeile însărcinate.

Când trebuie să mergi la medicul stomatolog?

În mod normal, candidoza bucală se vindecă în câteva zile cu un antifungic aplicat local. Există însă și situații în care candidoza se agravează, se extinde până la nivelul esofagului și provoacă un disconfort major. 

Ideal ar fi să nu aștepți până ajungi în această situație, ci să mergi la medic încă de la primele simptome ale candidozei, pentru a primi un tratament corect și eficient. 

Dacă te confrunți cu o formă de candidoză recurentă, cu atât mai mult ar trebui să programezi o vizită la medic pentru a identifica posibila cauză și a o elimina. Este important de știut faptul că, în cazurile recurente, tratamentul este mai complex și de lungă durată.

Candidoza orală se transmite?

Candidoza bucală se poate prelua cel mai adesea în cazul bebelușilor și copiilor mici (candidoză bucală la copii). 

În rândul sugarilor alăptați, Candida albicans se transmite foarte ușor prin contactul cu mamelonul mamei infectate. De asemena, la copii, candidoza orală poate apărea și prin contactul cu obiecte contaminate, în special cu jucării. 

Deși mult mai rar, candidoza orală se poate transmite și în rândul adulților, prin contact direct (ex: prin salivă). Astfel, este important de reținut că cele mai multe cazuri de candidoză orală apar pe fondul unei imunități scăzute, nu în urma transmiterii interumane.

Diagnostic candidoză bucală

Diagnosticul de candidoză bucală este pus de către medic, adesea doar în urma examinării fizice a cavității bucale. Dacă se suspectează faptul că această afecțiune s-a extins și la nivelul esofagului, medicul va preleva o probă și o va trimite la laborator pentru confirmarea diagnosticului. 

Pentru a putea obține un diagnostic de certitudine, vor fi efectuate analize de laborator prin care se va izola și identifica ciuperca responsabilă pentru simptomatologia prezentată. În plus, de cele mai multe ori, se va efectua o antifungigramă, cu scopul alegerii antifungicului necesar schemei terapeutice. 

Este recomandată orice analiză care identifică tipul ciupercii ce a determinat apariția candidozei bucale pentru că, în acest fel, poate fi prescris un tratament corect. Acest lucru este util atât în cazul formelor ușoare, dar mai ales în cazul candidozelor severe sau a celor care nu răspund tratamentului inițial. 

De cele mai multe ori însă, examinarea fizică, alături de anamneză (istoricul medical al pacientului) sunt suficiente pentru confirmarea diagnosticului. 

Tipuri de candidoză orală/bucală

În funcție de severitatea simptomelor, putem vorbi despre candidoză ușoară, moderat-severă și persistentă (recurentă), fiecare având anumite particularități.

Candidoza orală ușoară

Candidoza orală ușoară este cea care, de cele mai multe ori, nu necesită intervenția unui medic, ci poate fi tratată acasă cu ajutorul medicamentelor antifungice. 

Candidoza ușoară nu provoacă un disconfort major și se vindecă în maximum 14 zile, cu tratamentul corect. Cazurile ușoare de candidoză apar doar la nivelul mucoasei bucale și a limbii.

Candidoza bucală severă

Candidoza bucală severă se extinde la nivelul esofagului, provocând disconfort. În astfel de situații, medicul prescrie atât un tratament cu aplicare locală, cât și medicație orală, iar durata de vindecare depășește 14 zile.

Candidoza bucala persistentă (recurentă)

Candidoza bucală persistentă apare, de obicei, în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni ce le slăbesc imunitatea. Spre exemplu, persoanele cu diabet, neoplazii sau HIV sunt mult mai predispuse la acest tip de candidoză. 

În cazul formei severe de candidoză orală, succesul terapeutic (rezultat tratament candida bucală) nu este garantat întotdeauna, iar riscul de reapariție al acestei afecțiuni este mare. Prin urmare, scopul tratamentul nu mai este doar oprirea dezvoltării ciupercilor, ci și creșterea imunității.

Simptomele candidozei orale

Candidoza orală poate fi ușor de recunoscut, încă de la primele simptome. Acestea constau în apariția unor depozite de culoare albă, cu un aspect cremos, însoțite de durere și usturime. 

Tocmai din acest motiv, este important să începi cât mai repede un tratament pentru candida bucală ce are ca scop stoparea înmulțirii ciupercii. Cu cât amâni mai mult, cu atât există riscul mai mare să se răspândească și să provoace disconfort. 

În cazurile mai grave de candidoză bucală, pot să apară și alte simptome, precum pierderea parțială a gustului, sângerări sau chiar febră, în cazul în care infecția începe să se extindă.

Simptomele candidozei orale la bebeluși

Candidoza orală se transmite în cazul bebelușilor de la mamă, prin alăptare. Mama ce suferă de o infecție cu microorganismul Candida albicans se poate confrunta cu manifestări la nivelul sânilor  precum roșeață, sensibilitate crescută la nivelul mameloanelor și durere. 

Bebelușii ce prezintă candida bucală au depozite de culoare albă și cu o textură cremoasă pe limbă (în majoritatea cazurilor), însă aceste depozite pot fi prezente și pe cerul gurii, pe suprafața interioară a obrajilor sau pe amigdale. 

Există situații în care aceste leziuni de la nivelul limbii sunt însoțite de durere și usturime, iar bebelușul va semnala acest disconfort nu doar prin plâns, ci și prin refuzul de a suge.

Candidoza orală la femeile însărcinate

Candidoza orală este răspândită în rândul femeilor dintr-un motiv destul de simplu – pe durata sarcinii au loc o mulțime de modificări hormonale care pot provoca dezechilibre la nivelul organismului. Aceste dezechilibre duc la o dezvoltare necontrolată a fungilor și la apariția candidozei bucale. Candidoza bucală la gravide este recurentă în cele mai multe cazuri.

Cauzele candidozei bucale

Înainte de a vedea care sunt principalele cauze ale candidozei bucale, este important să subliniem faptul că, deși acești fungi care duc la apariția candidozei orale se regăsesc în mod normal în organism, pot începe să se înmulțească într-un mod necontrolat în momentul în care sistemul imunitar este slăbit. 

Prin urmare, există anumiți factori interni sau externi care declanșează sau cel puțin contribuie la apariția formelor simptomatice de candidoză orală. Aceștia sunt considerați a fi principalele cauze ce stau în spatele procesului patologic. 

Printre cele mai importante cauze se numără:

  • Igiena orală precară, mai ales în cazul persoanelor cu lucrări protetice;
  • Contactul direct cu persoane care suferă de candidoză orală;
  • Fumatul.

Factori de risc pentru candidoza orală

Orice persoană poate manifesta la un moment dat candidoză orală, însă există anumite categorii de oameni care sunt mult mai predispuși la a se confrunta nu doar cu apariția candidozei, ci și cu recurența. Iată care sunt factorii de risc pentru candidoza orală:

  • Sistem imunitar slăbit (imunosupresie);
  • Anumite afecțiuni, precum HIV, cancer sau diabet zaharat;
  • Modificările hormonale din sarcină;
  • Abuzul de medicamente;
  • Purtarea lucrărilor protetice;
  • Vârsta – candidoza orală apare de cele mai multe ori la extremele de vârstă (bebeluși și persoane vârstnice).

Tratament candidoză bucală

Tratamentul în cazul acestei afecțiuni constă în cele mai multe cazuri în administrarea de antifungice (antifungice pentru candida bucală) și, în cazurile mai severe și complicate, antibiotice. 

De cele mai multe ori, un tratament durează minimum 7 zile, iar în cazurile mai complexe poate depăși și 14 zile. Dacă vorbim despre o candidoză orală recurentă, pacientul are nevoie de o schemă de tratament ce se întinde chiar și pe durata a câteva luni de zile și nu mai are ca scop doar eliminarea fungilor, ci și creșterea imunității pentru a preveni apariția unui alt episod de candidoză.

Tratamentul ambulatoriu

În majoritatea cazurilor, pacienții nu ajung la spital din cauza candidozei bucale, deoarece urmarea unui tratament medicamentos acasă, la recomandarea medicului, este suficientă pentru a obține o vindecare rapidă. 

În stadiile timpurii ale afecțiunii, se indică utilizarea locală a antimicoticelor (antifungicelor) ce au la bază nistatină. Unii pacienți aleg diverse opțiuni naturiste pentru candidoza bucală – tratament cu bicarbonat sau gargara cu diverse soluții. 

Totuși, dacă iei în considerare pentru candidoza bucală tratamentul naturist, ar fi bine să discuți mai întâi cu un medic – unele remedii s-ar putea să îți provoace un disconfort mai mare.

Tratamentul medicamentos

Tratamentul de elecție în candidoza orală cuprinde antifungice aplicate local sau administrate oral (pastile candida bucală). În cazurile mai grave, medicul va prescrie și alte opțiuni terapeutice, cum ar fi antibiotice sau vitamine și minerale care au rolul de a susține imunitatea. 

Tratamentul medicamentos va fi stabilit doar de către medic, în urma unei evaluări fizice și, la nevoie, a analizelor de laborator. 

Metode de prevenire a candidozei bucale

Candidoza orală nu este o afecțiune plăcută, iar dacă vrei să te asiguri că nu te vei confrunta cu ea sau că nu va reveni după tratament, trebuie să ai grijă la anumite lucruri. Iată câteva modalități eficiente de prevenire a candidozei bucale:

  • Igiena orală corespunzătoare – se recomandă periajul corect de două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură;
  • Spălarea mâinilor – candidoza bucală a copiilor se transmite mai ales prin contactul cu obiecte contaminate, așa că, ar fi bine să te asiguri că își spală mâinile corespunzător (acest lucru este valabil și în cazul adulților);
  • Tratarea afecțiunilor care favorizează candidoza bucală – dacă suferi de HIV sau diabet zaharat este necesar să urmezi tratamentul prescris de medic și să mergi regulat la control pentru a ține boala sub control;
  • Susținerea imunității – asigură-te că îți iei zilnic doza necesară de vitamine, minerale și alte substanțe nutritive pentru a-ți menține imunitatea la cote optime;
  • Renunță la fumat, alcool și cafea (sau măcar limitează consumul).

Candidoza orală netratată: complicații

Candidoza orală netratată se poate extinde la nivelul esofagului și chiar la nivelul altor organe, provocând disconfort. Persoanele care suferă de afecțiuni grave se pot confrunta cu diverse infecții sistemice dacă nu tratează candidoza bucală. 

Astfel, de ce să amâni vizita la medic și începerea unui tratament eficient și să riști extinderea fungilor care provoacă la rândul lor alte dezechilibre la nivelul organismului tău?

Remedii pentru reducerea disconfortului produs de candidoza orală

Candidoza orală nu este o afecțiune dureroasă, însă poate produce sensibilitate la nivelul mucoasei bucale, senzații de arsuri și usturime, precum și un disconfort la mestecarea și înghițirea alimentelor. 

După ce medicul a evaluat candidoza bucală – simptome și tratament personalizat – poți opta și pentru diverse remedii care nu interacționează în niciun fel cu tratamentul prescris și te ajută să reduci disconfortul produs de candidoză:

  • Consumul de alimente la temperatura camerei, dacă există o sensibilitate crescută la cald/rece;
  • Consumul de lichide reci poate potoli senzația de arsură și usturime;
  • Consumul de alimente moi, ușor de înghițit;
  • Clătirea gurii cu o soluție salină;
  • Folosirea apei de gură pentru dezinfectarea mucoasei bucale. 

În concluzie, candidoza bucală este o afecțiune din sfera orală ce poate determina apariția unui grad de disconfort variabil și care, prin aplicarea unor metode profilactice, poate fi prevenită. Odată instalată, aceasta beneficiază de opțiuni terapeutice care, cel mai adesea, implementate corect, pot elimina cauza apariției stării patologice și pot împiedica apariția recurențelor. 


Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite