Carii interdentare (între dinți) – Cauze, simptome & tratament

in Afectiuni, Blog mai 17, 2024

Deși nu sunt întotdeauna vizibile, cariile interdentare există pe suprafețele dintre dinți, putând evolua fără ca noi să ne dăm seama. Periajul dinților nu este mereu suficient pentru a obține o igienă dentară completă, astfel că lipsa utilizării mijloacelor suplimentare de igienă poate duce la formarea unor carii ascunse.

Ce este o carie interdentară

Caria interdentară se formează pe suprafețele laterale ale unui dinte, acolo unde acesta vine în contact cu dinții vecini. Poate apărea atât la măsele, cât și la dinții din față, afectând persoanele de orice vârstă. Caria interdentară este, de asemenea, foarte frecventă și la dinții de lapte, ea fiind descoperită relativ târziu, când procesul carios a avansat spre nerv.

Cauzele apariției cariilor interdentare (între dinți)

În general, cariile interdentare își fac apariția din cauza absenței utilizării aței dentare. Spațiile dintre dinți retenționează fibrele de mâncare, astfel că ele pot rămâne acolo timp îndelungat. Pe măsură ce resturile de mâncare stagnează în acel loc, ele fermentează, producând acizi, benefici pentru dezvoltarea bacteriilor.

Un alt factor predispozant pentru dezvoltarea cariilor interdentare este reprezentat de înghesuirile dentare. Când dinții nu au loc pe arcadă, ei se vor așeza în diverse poziții incorecte, de altfel, făcând astfel curățarea foarte dificilă sau chiar imposibilă.

Carii interdentare – Simptome

Unul dintre cele mai frecvente simptome este sensibilitatea la alimente dulci, reci sau calde. Atunci când procesul carios penetrează smalțul și ajunge la dentină, dentina expusă poate cauza sensibilitate la temperaturi sau mâncăruri dulci sau acre. Acesta este adesea primul semn că ceva nu este în regulă. Dacă smalțul este distrus și se creează o cavitate (gaură), un semn important care semnalează prezența unei carii este reprezentat de acumularea resturilor alimentare la acel nivel și dificultatea de a fi îndepărtate.

În consecință, papila interdentară (gingia dintre dinți) suferă, deoarece este constant presată de detritusurile acumulate, urmând să apară inflamația și durerea la acel nivel. De asemenea, poate apărea și sângerare gingivală și durere la masticație, din același motiv.

Un alt semnal de alarmă este dat de schimbarea culorii dintelui sau o pată mai închisă la culoare, ceea ce înseamnă prezența unei carii la acel nivel. Halitoza (sau mirosul neplăcut al cavității orale) poate fi prezentă, din cauza descompunerii bacteriene și acumulării de resturi alimentare în locuri greu accesibile pentru periaj.

Evoluția cariilor interdentare

Cariile interdentare, cunoscute și sub numele de carii interproximale, se dezvoltă în spațiile dintre dinți, fiind adesea ascunse și dificil de detectat fără ajutorul radiografiilor dentare. Aceste carii progresează în mod similar cu alte tipuri de carii, dar localizarea lor le poate face mai periculoase, deoarece pot deteriora structura dentară profundă, înainte de a fi observate.

Totul începe cu acumularea plăcii dentare, un biofilm bogat în bacterii care se formează pe suprafața dinților și în spațiile interdentare. Aceasta se transformă ușor în acizi, cu ajutorul bacteriilor, care vor duce la demineralizarea smalțului – primul pas în apariția cariei dentare. Acizii eliminați de bacterii încep să erodeze mineralele din smalțul dentar, provocând pierderi minerale sub forma unor leziuni albe, mate, numite leziuni incipiente. Acesta este stadiul inițial și reversibil al cariei. Dacă demineralizarea continuă, structura smalțului este distrusă suficient pentru a forma o cavitate mică, unde bacteriile pot coloniza și continua deteriorarea, procesul carios ajungând astfel la dentină. În acest stadiu, caria de extinde mult mai ușor, deoarece dentina este mai puțin mineralizată și mai vulnerabilă. Dacă nu este tratată, caria poate ajunge la pulpa dentară (nerv), provocând inflamații sau chiar infecții pulpare (pulpită seroasă sau purulentă). Infecția poate progresa la formarea unui abces, o colecție de puroi la baza dintelui, care poate fi extrem de dureroasă și poate necesita intervenție chirurgicală.

În cazul în care suspectezi că ai putea avea o carie interdentară sau dacă nu ai mai făcut demult o vizită la medicul stomatolog, ar trebui să știi și că acumularea bacteriilor și a resturilor de alimente poate duce la gingivită. Te poți informa aici despre ce presupune tratamentul și te așteptăm la o vizită cât mai curând.

Carii interdentare – Complicații & factori de risc

Cariile neobservate și netratate pot penetra profund în dinte, ajungând la dentină și, în cele din urmă, la pulpa dentară, ceea ce poate necesita tratamente complexe, cum ar fi plombele, coroanele sau chiar tratamente de canal. Dacă acestea nu sunt tratate nici în acest stadiu, poate apărea abcesul dentar, care reprezintă o colecție localizată de puroi în țesuturile din jurul unui dinte, care apare de obicei ca urmare a unei infecții bacteriene. Această infecție erodează osul care susține dintele si, netratat la timp, duce la imposibilitatea tratării dintelui și, în final, la pierderea acestuia.

Factorii de risc care predispun dinții la cariile interdentare sunt:

  • igienă orală incompletă și inconstantă;
  • consumul frecvent de carbohidrați;
  • absența controalelor regulate la medicul stomatolog.

Cum se pune diagnostic pentru cariile interdentare

Diagnosticarea cariilor interdentare este adesea mai dificilă decât diagnosticarea cariilor care apar pe suprafețele vizibile ale dinților din cauza localizării lor ascunse între dinți. Această provocare necesită metode de diagnosticare precise și o atenție sporită din partea medicului dentist. Principalele abordări și tehnici folosite în diagnosticul cariilor interdentare sunt:

  • Examinarea clinică – deși cariile interdentare nu sunt întotdeauna vizibile la o examinare obișnuită, dentistul poate identifica semne indirecte, cum ar fi decolorări sau leziuni pe suprafețele adiacente ale dinților, care sunt vizibile.
  • Radiografii dentare – radiografiile de tip bitewing sunt cea mai eficientă metodă pentru detectarea cariilor interdentare. Ele oferă o imagine clară a coroanelor dinților superiori și inferiori, facilitând vizualizarea cariilor la nivelul spațiilor interdentare.
  • Fluorescența laser – cum ar fi Diagnodent, folosește laserul pentru a detecta cariile prin măsurarea fluorescenței provocate de structurile dentare deteriorate. Aceasta este o metodă foarte sensibilă și poate identifica carii extrem de mici.
  • Reevaluare periodică – în cazul în care există suspiciuni de carii interdentare, dar nu sunt confirmate inițial, medicul dentist poate recomanda monitorizarea periodică a zonei respective. Acest lucru este adesea sugerat, atunci când există modificări minore care nu necesită încă un tratament invaziv.

Tratamentul cariei interdentare

Tratamentul cariilor interdentare, similar cu tratamentul cariilor care apar pe alte suprafețe dentare, depinde de severitatea leziunii. Identificarea timpurie și intervenția promptă sunt esențiale pentru a limita deteriorarea și pentru a conserva cât mai mult din țesutul dentar sănătos.

Obturațiile dentare sunt cel mai frecvent mod de a trata dinții cu procese carioase, dacă acestea nu au invadat încă nervul. În primul rând, medicul stomatolog va îndepărta țesutul dentar cariat, curățând zona afectată. Apoi, spațiul rezultat (cavitatea) va fi umplut cu un material de restaurare, cum ar fi compozit (rășină) sau ciment ionomer de sticlă. Dintre materialele utilizate, compozitul este cel mai utilizat, deoarece are proprietăți estetice excelente și o rezistență bună la forțele masticatorii

În cazul în care leziunea carioasă a ajuns la nerv, se recomandă tratamentul de canal, pentru îndepărtarea nervului inflamat sau chiar necrozat. Aceste proceduri vor fi realizate de către un medic endodont. Dacă distrucția dintelui este prea mare, iar o obturație nu va putea reface anatomia dintelui, se va recomanda restaurarea acestuia cu ajutorul unei coroane de acoperire.

Curățare carie interdentară – Preț tratament

În general, prețul variază de la un pacient la altul, în funcție de particularitățile fiecărui plan de tratament în parte. Cu cât caria este mai avansată și cu o distrucție majoră a țesuturilor dure dentare, cu atât costurile vor fi mai pronunțate, din cauza complexității tratamentului. O carie simplă, descoperită la timp, nu va fi la fel de costisitoare precum o carie complicată, cu necesitatea unui tratament endodontic și protezarea acestuia cu o coroană. Pentru mai multe detalii, poți consulta lista de prețuri aici.

Cum prevenim apariția cariilor interdentare

Cea mai bună modalitate de prevenție a cariilor interdentare este implementarea unei rutine de igienă orală riguroase și adoptarea unor obiceiuri sănătoase, pentru a reduce semnificativ riscul de dezvoltare a acestui tip de carii.

Astfel, se recomandă începerea rutinei de igienă orală cu ața interdentară, utilizată înaintea periajului dentar. Folosirea aței dentare zilnic este esențială pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor de mâncare din spațiile dintre dinți, unde periuțele de dinți nu pot ajunge. O alternativă eficientă a aței dentare sunt irigatoarele orale, mai ales pentru persoanele cu aparat dentar, punți sau alte lucrări dentare fixe. Ele folosesc un jet de apă pentru a curăța profund între dinți și în jurul gingiilor.

Apoi, se recomandă periajul dinților de cel puțin două ori pe zi, folosind o tehnică adecvată, o pastă de dinți cu fluor și o periuță de dinți cu peri medii, pentru a evita agresarea gingiilor. Opțional, se mai poate folosi și apă de gură cu fluor la finalul rutinei, pentru o protecție suplimentară.

Cariile interdentare la copii

Smalțul dinților de lapte este mai subțire și mai fragil, decât cel al dinților definitivi. De aceea, dinții temporari sunt mult mai susceptibili la carii, iar distrucția este mult mai rapidă. De asemenea, utilizarea aței dentare nu este atât de populară, iar neutilizarea ei duce la acumularea resturilor de mâncare, ducând la același rezultat ca la dinții adulți, însă într-un interval de timp mult mai scurt. De cele mai multe ori, cariile de pe dinții de lapte evoluează extrem de rapid, ele fiind observate când sunt foarte adânci, fiind astfel necesare tratamente stomatologice mult mai complicate. Este esențial ca părinții să îi aducă pe cei mici la controale periodice, pentru a identifica orice problemă din timp.

Întrebări frecvente privind cariile interdentare

Cum îmi dau seama că am o carie interdentară?

Cel mai bun instrument în detectarea cariilor este oglinda, iar monitorizarea frecventă a dinților, până la controalele periodice este importantă. Orice modificare de culoare sau o acumulare excesivă de mâncare între dinți este un semn de carie interdentară care, cu siguranță trebuie investigată.

Când trebuie să mă prezint la stomatolog?

Se recomandă vizitele periodice la fiecare 6 luni, pentru a detecta din timp orice problemă apărută  sau oricând observă pacientul o modificare asupra dinților săi.

În cât timp evoluează o carie interdentară?

În funcție de pacient și de igiena sa, o carie, indiferent de tipul acesteia, poate evolua în câteva luni, daca are caracter acut sau chiar în câțiva ani, dacă aceasta se cronicizează.

Cât de periculoase sunt cariile interdentare?

Cariile interdentare sunt extrem de periculoase dacă nu sunt tratate la timp. Mai mult decât atât, dacă nu există vizite periodice la medicul stomatolog, acestea pot evolua fără ca pacientul să știe, ajungând, de cele mai multe ori la nerv, creând pacientul disconfort și dureri care cedează cu dificultate la antialgice.


Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite