Cat costa un implant dentar – Pret pe etape si pe planuri de tratament
Pierderea dinților poate fi extrem de supărătoare pentru pacienți, iar gândul unei proteze dentare fixe (dacă se poate) sau mobile, nu este prima lor opțiune. Cu ajutorul stomatologiei moderne, dinții pierduți pot fi înlocuiți prin plasarea unor implanturi, despre care poți afla mai multe aici.
Cât costă un implant dentar?
Prețul unui implant variază în funcție de necesitățile acestuia. Se poate întâmpla ca zona în care trebuie plasat implantul să necesite intervenții suplimentare. Acestea sunt reprezentate de adiție osoasă, cu os artificial sau os propriu recoltat chiar de la pacient, grefă gingivală sau, în cazul absenței unei măsele de pe arcada de sus, procedura de sinus lift. Toate acestea implică costuri adiționale la intervenția de inserare a implantului, care pot modifica drastic prețul inițial al unui implant.
În general, implantul în sine pornește de la 500€, iar acesta variază nu doar din prisma intervențiilor suplimentare, ci și din punct de vedere al calității acestuia, care implică:
- materialul din care este realizat implantul (șurubul propriu-zis);
- bontul protetic;
- bontul de vindecare;
- bontul de transfer;
- coroana dentară – din ceramică sau din zirconiu.
Implant Inno | 2000 lei |
Implant Dentium | 2800 lei |
Implant Bredent | 3250 lei |
Implant Megagen | 3400 lei |
Implant Anthogyr | 4000 lei |
Implant Straumann | 5000 lei |
Implant Nobel Biocare | 6000 lei |
Tipuri de implant dentar: ieftin, mediu, scump
Nobel BioCare – este un producător suedez de implanturi, care excelează prin tehnologia cu care tratează suprafața implanturilor. Au fost făcute mai multe studii prin care s-a demonstrat că osteointegrarea și rata de succes a implanturilor depinde foarte mult de suprafața externă a acestora. Astfel, cercetătorii de la Nobel BioCare au diverse modalități prin care modifică compoziția externă a implantului, care vine în contact cu osul în care este plasat, astfel încât celulele de la acel nivel să ajute la o osteointegrare optimă.
Straumann – implanturile sunt produse în Elveția. Producătorii Straumann se remarcă prin varietatea de produse si modele de implanturi, care se pot adapta cu ușurință oricărui tip de anatomie și nivel de os, inclusiv implanturi miniaturale, pentru cazurile în care pacienții au pierdut dinții de foarte mult timp, iar intervențiile chirurgicale extinse nu sunt o indicație pentru aceștia. Totodată, pentru rezultate estetice din zonele frontale, au dezvoltat implanturi și bonturi protetice ceramice.
Bredent – este un producător german, renumit pentru patentarea sistemului de fast & fixed, o opțiune extrem de populară în rândul pacienților care și-au pierdut toți dinții de pe una dintre arcade. Este un sistem care presupune inserarea în locuri strategice a 4 sau 6 implanturi, pentru ca ulterior să fie montată o proteză totală fixă pe acestea.
Anthogyr – este o companie franceză, care a dezvoltat un sistem de implanturi, care sunt compatibile cu toate tipurile de conexiuni (bonturi) și care promit o osteointegrare biologică. De asemenea, au un sistem unic, care sigilează spațiul dintre implant și os și astfel, este prevenită infiltrarea bacteriană, reducând riscul de periimplantită.
Megagen – este una dintre cele mai populare companii producătoare de implanturi. Dispozitivele produse de Megagen au o stabilitate foarte mare, cresc capacitatea organismului de a crea vase de sânge noi, stimulând astfel osul și, mai nou, au dezvoltat un sistem special de tratare a suprafeței implanturilor, care activează celulele osoase.
Din ce este format un implant dentar?
Bontul de vindecare
După ce s-a produs osteovindecarea, iar implantul dentar se află în parametri optimi, se aplică bontul de vindecare. Acesta reprezintă un șurub de dimensiuni reduse, care se înfiletează în interiorul implantului. În funcție de calitatea , proprietățile și forma acestuia, prețul bontului de vindecare poate fi inclus în prețul implantului sau nu. El se alege în funcție de necesitățile și particularitățile zonei care trebuie tratată.
Bontul de transfer
Așa cum îi spune și numele, bontul de transfer este utilizat pentru momentul în care trebuie transmise laboratorului de tehnică dentară toate detaliile legate de anatomia zonei în care va fi pusă coroana, cum se prezintă țesuturile și poziția exactă a implantului. Aceste informații vor fi comunicate prin intermediul unei amprente (mulaj).
Coroana dentară
Coroana dentară este o componentă extrem de importantă, care contribuie foarte mult la o vindecare și stabilitate optime. Coroana trebuie să fie conformată astfel încât să refacă în mod corespunzător arcada, să vină în angrenaj perfect cu dinții opuși, să nu aplice forțe inutile sau distribuite eronat asupra implantului. Toate aceste lucruri pot afecta stabilitatea implantului și durabilitatea sa pe termen lung. De aceea, componenta protetică este la fel de importantă ca implantul în sine și astfel, chiar dacă prețul coroanei poate părea mare la prima vedere, trebuie să acordăm o atenție sporită și acestei părți. Coroanele dentare, în funcție de indicație, pot fi realizate din multiple materiale, începând de la coroane din PMMA (cele provizorii), până la zirconiu sau ceramică (cele definitive). Poți afla mai multe despre acestea, accesând acest link.
Când ai nevoie de implanturi?
Necesitatea plasării unor implanturi este dată de pierderea timpurie a unuia sau mai multor dinți. Dacă pacientul nu dorește sacrificarea dinților vecini, în scopul realizării unei punți dentare sau dacă nu dorește purtarea unei proteze mobilizabile, implanturile reprezintă cea mai bună soluție. Ele se integrează în interiorul osului precum un dinte natural, iar pacientul poate reveni la obiceiurile sale alimentare în scurt timp de la plasarea acestora.
Cât costă implantul dentar dacă îmi lipsește un dinte?
Implant (Dentium, Bredent, Anthogyr, Straumann, Nobel Biocare) x1 | 2000-6000 lei |
Bont protetic x1 | 400-1500 lei |
Coroana provizorie x1 | 450 lei |
Coroana definitivă x1 | 1000-2000 lei |
Dacă lipsește un singur dinte sau o măsea, cu ajutorul unei radiografii, medicul chirurg va analiza situația osului, iar printr-un examen clinic amănunțit se va observa calitatea țesuturilor moi (gingie). Aceste lucruri sunt foarte importante, pentru a determina necesitatea unor intervenții suplimentare sau nu. Astfel, planul de tratament va decurge astfel:
- consultație multidisciplinară, împreună cu medicul chirurg și protetician;
- realizarea tuturor investigațiilor imagistice necesare, precum radiografie panoramică sau CT, dacă este cazul;
- o nouă întâlnire cu medicul chirurg, pentru interpretarea investigațiilor și stabilirea detaliilor legate de intervenție;
- amprentarea zonei în care va fi plasat implantul, în vederea realizării unei coroane provizorii;
- intervenția propriu-zisă de plasare a implantului;
- îndepărtarea firelor de sutură și plasarea coroanei provizorii;
- control periodic la 3 luni, pentru a verifica vindecarea și osteointegrarea și plasarea bontului de vindecare;
- amprentarea zonei cu ajutorul bontului de transfer, pentru a transmite laboratorului toate detaliile necesare pentru coroana protetică definitivă;
- montarea coroanei definitive.
În general, așa cum am menționat mai sus, prețurile variază în funcție de implantul ales, bonturile de vindecare și transfer alese, dar și coroana care va completa implantul. Depinde de necesitățile și de anatomia zonei, de cât de mult timp a trecut de la pierderea dintelui, dar și de intervențiile suplimentare de care are nevoie pacientul, pentru restaurarea zonei.
Cât costă implantul dentar dacă îmi lipsesc 2 sau mai mulți dinți?
La fel ca în cazul pierderii unui singur dinte, schema de tratament este aceeași. De obicei, se alege acest tratament la pacienții la care lipsesc 2-3 dinți, în locuri diferite. Prețul poate varia în funcție de cât de mulți dinți lipsesc, pentru a înlocui cu implanturi și coroane absența lor. Atunci când lipsesc 3 dinți, de exemplu, aceștia pot fi înlocuiți de 2 implanturi si 2 bonturi, dar de 3 coroane, pentru a acoperi toate spațiile lipsă (rolul fiind unul atât estetic, cât și funcțional).
Îmi lipsesc toți dinții. Cât mă costă implanturile dentare în toată gura?
Un adult are în total 32 dinți, cu tot cu măselele de minte sau 28 dinți fără acestea. Ar fi extrem de costisitoare înlocuirea fiecărui dinte în parte cu câte un implant și, de aceea, au fost create soluții care să anuleze acest dezavantaj. Nu trebuie să ne facem griji pentru cât de scump va fi să restaurăm toată cavitatea orală, deoarece stomatologia modernă vine în ajutorul tuturor pacienților.
Soluția All on 4 (4 implanturi)
Pentru pacienții în vârstă, care au pierdut toți dinții, cea mai bună opțiune pentru reabilitarea cavității orale este sistemul All on 4, pe fiecare dintre arcade. Acest sistem constă în plasarea a 4 implanturi în locuri strategice, astfel încât forțele să fie bine distribuite, iar masticația să se desfășoare într-un mod eficient și corespunzător. Peste cele 4 implanturi, se va pune o proteză totală fixă, ce înlocuiește toți dinții pierduți. Pacienții care optează pentru această soluție nu își doresc o proteză mobilizabilă sau au avut una și nu s-au simțit confortabil cu aceasta. Cel mai frecvent, pentru un astfel de tratament, este necesară o investigație de tip computer tomograf, pentru a vedea resorbțiile osoase și nivelul de os disponibil pentru inserarea implanturilor.
Este o intervenție care se poate face sub sedare conștientă, în special pentru pacienții anxioși. De obicei, implică extracția resturilor radiculare restante, adiție osoasă, sinus lift pentru arcada superioară și, într-un final, plasarea implanturilor. Deși poate părea o procedură costisitoare, în decurs de 3-4 ore, sunt rezolvate toate problemele unei arcade dentare, fără ca pacientul să simtă vreun disconfort, chiar dimpotrivă, va fi extrem de relaxat sub efectul sedării conștiente. Medicamentele administrate intravenos vor ajuta, de asemenea, și la un control al durerii și disconfortului postoperator, dar și la o recuperare mai rapidă.
Include:
- 4 implanturi dentare Anthogyr
- 4 bonturi protetice Antogyr
- Sistemele specifice all-on-4 Anhogyr
- Lucrarea protetică provizorie
Include:
- 4 implanturi dentare Bredent
- 4 bonturi protetice Bredent
- Sistemele specifice all-on-4 Bredent
- Lucrarea protetică provizorie
Soluția All on 6 (6 implanturi)
Opțiunea de tratament All on 6 se pretează persoanelor de vârstă mijlocie, fără probleme de sănătate asociate, care și-au pierdut toți sau aproape toți dinții, având cea mai frecventă cauză, boala parodontală. Acest tratament constă în inserarea a 6 implanturi în locuri bine stabilite, pentru a spori distribuirea forțelor masticatorii. Implică aceleași considerente precum intervenția de All on 4, inclusiv etapele de tratament și investigațiile necesare. Totodată, are un cost mai crescut datorită celor 2 implanturi adiționale, care pot necesita și suplimentarea cu os.
Include:
- 6 implanturi dentare Anthogyr
- 6 bonturi protetice Antogyr
- Sistemele specifice all-on-4 Anhogyr
- Lucrarea protetică provizorie
Include:
- 6 implanturi dentare Bredent
- 6 bonturi protetice Bredent
- Sistemele specifice all-on-4 Bredent
- Lucrarea protetică provizorie
Cum pot plăti implantul dentar în clinicile Gentle Dentist?
Procedura de inserare a unui implant, precum și intervențiile adiționale, pot fi achitate etapizat, adică se poate achita după fiecare ședință sau, dacă pacientului îi este mai ușor, poate achita tot odată. Nu este necesară achitarea integrală din prima, deoarece lucrările protetice definitive vor fi realizate la câteva luni după inserarea implanturilor, implicit după osteointegrarea acestora. De asemenea, există și o variantă de eșalonare a plăților, în funcție de banca la care are pacientul cardul, prin care se achită procedurile efectuate în rate. Acest lucru va fi discutat și stabilit înainte de începerea oricărei proceduri.
Cât rezistă un implant dentar?
Tratamentul implanto-protetic este o opțiune extrem de eficientă pe termen lung. Producătorii de implanturi asigură o longevitate de până la 10-20 ani a acestora, în condițiile în care sunt respectate rutina de igienă făcută acasă (completă, prin periaj de 2 pe zi și utilizarea aței dentare și a dușului bucal), controalele periodice (cel puțin un control pe an), dar și igienizările profesionale făcute de minimum 2 ori pe an, pentru a ne asigura că țesuturile de susținere (gingii și os) sunt sănătoase.
Cel mai bine ar fi să vii la noi în cabinet, să programăm o consultație pentru a vedea care e cea mai bună soluție pentru tine. Vei primi un plan de tratament care cuprinde toate costurile, iar tu vei putea lua cea mai bună decizie.
Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite