Clinica ortodontie Bucuresti

Informații generale

Ortodonția este o ramură a stomatologiei care se ocupă cu corectarea înghesuirilor dentare și a ocluziei (a felului în care dinții de sus și cei de jos se întâlnesc, numită și mușcătură).

Care este vârsta ideală?

Persoanele de orice vârstă pot beneficia de un tratament ortodontic. Dinții care sunt strâmbi, aglomerați sau scoși în afară afectează întregul aspect al dinților și ocluzia (mușcătura).

Tratamentul ortodontic îmbunătățește atât aspectul zâmbetului, cât și sănătatea orală. Dinții drepți sunt mult mai ușor de curățat și este mult mai puțin probabil să fie afectați de carii. Dacă nu ești mulțumit de modul în care arată dinții tăi sau de felul în care muști, tratamentul ortodontic te poate ajuta.

Cine are nevoie de terapie ortodontică?

Copiii, adolescenții și adulții au nevoie de tratament ortodontic atunci când prezintă anomalii dento-alveolare – de exemplu: au dinții înghesuiți, dinții din față sunt foarte proeminenți, între dinții de sus și cei de jos există un spațiu (ocluzie deschisă) sau dinții de jos vin în fața celor de sus, ceea ce se asociază cu o bărbie proeminentă (prognatism mandibular).

În cazul adulților, tratamentul ortodontic poate fi extrem de util în îndreptarea unor dinți care urmează să fie pregătiți pentru aplicarea unor lucrări dentare, care în absența terapiei nu ar putea fi realizate corect sau în rezolvarea anumitor spații care au apărut în urma migrării dinților.

Motive estetice

Există cazuri în care, din punct de vedere strict medical, un pacient nu necesită tratament ortodontic („mușcatura” sa este în limite normale, masticația este satisfăcătoare), dar din punct de vedere estetic tratamentul este extrem de benefic pentru fizionomia și confortul psihic al persoanei în cauză.

Ce se întâmplă dacă nu este tratată o anomalie dentară?

Efectele pe termen lung variază în funcție de tipul și de gravitatea anomaliei. În general, în cazul în care anomalia afectează masticația sau contactele dintre dinți, suprasolicitarea dinților duce în timp la îmbolnăvirea lor parodontală și la pierderea lor prematură. În cazul dinților înghesuiți, aceștia retenționează alimente și placă bacteriană, igiena este dificil de realizat, iar riscul de carie și de îmbolnăvire parodontală este mult mai mare decât la persoanele cu dinți aliniați corect.

Un aspect foarte important este și estetica, alinierea dentară putând face diferențe semnificative în armonia fizionomiei pacienților.

Care este momentul optim pentru a interveni?

Ideal ar fi ca orice medic stomatolog să orienteze părinții către un serviciu de specialitate de îndată ce constată că un copil are o anomalie dento-alveolara. Tratamentul precoce este cel mai ușor și cel mai eficient, putându-se evita un tratament tardiv, la vârsta adolescenței, care poate fi mai anevoios și poate necesita crearea spațiului prin extracția unor dinți definitivi.

Pacientul ideal este copilul de 7-8 ani, care are atât dinți definitivi, cât și dinți de lapte, la care se pot aplica aparate mobile și cu care se poate colabora. În general este bine să se intervină cât mai devreme, cunoscut fiind faptul că un organism în creștere răspunde cel mai prompt la tratament, iar vârsta matură, deși nu contraindică aplicarea aparatelor ortodontice, face ca deplasarea dentara să se efectueze mai încet. Cu toate acestea, nu este niciodată prea târziu pentru a începe un astfel de tratament, beneficiile sale fiind numeroase la orice vârstă te vei simți pregătit.

Cât durează tratamentul ortodontic?

În cazul unor anomalii foarte ușoare, pot fi necesare 2-6 luni de tratament; în cazul unor anomalii cu evoluție până la încheierea creșterii (de exemplu prognatismul mandibular), supravegherea de specialitate trebuie începută cât mai precoce posibil și trebuie menținută până la vârsta de 16-18 ani.

Tratamentul ortodontic este, în general, unul de lungă durată – în cazul copiilor care se prezintă la medic cu probleme ortodontice, acestea sunt rezolvate cu ajutorul aparatelor mobile, dar rezultatul obținut trebuie păstrat și supravegheat până în momentul apariției tuturor dinților definitivi (în jurul vârstei de 12 ani, când se poate constata necesitatea completării tratamentului cu aparate fixe); prin urmare, un copil ce este luat în tratament la vârsta de 6 ani va merge la ortodont cel puțin 6 ani (cu perioade de controale regulate, la o lună, urmate de perioade de controale de rutină la intervale mai mari, de 3-6 luni).

Este bine de știut că fiecare organism reacționează diferit la tratament, deplasarea dentară făcându-se la unii pacienți foarte ușor, la alții mai încet. Există chiar și diferențe, la același pacient, între partea stângă și cea dreaptă.

Biostimulare laser

O parte importantă a tratamentului ortodontic o reprezintă biostimularea laser, care aplicată după fiecare activare a aparatului, îl va ajuta pe pacient din mai multe puncte de vedere: va fi diminuată considerabil durerea simțită după activare, iar întregul tratament se va realiza mai rapid datorită creșterii de ATP (combustibil celular).

În medie, tratamentul „activ” durează 1,5 – 2 ani, atât în cazul terapiei cu aparate mobile, cât și în cazul terapiei fixe aplicate la persoanele care nu au mai beneficiat de tratament anterior.

Ce se întâmplă la finalizarea tratamentului ortodontic?

Această etapă este urmată, obligatoriu, de o perioadă de contenție – menținerea rezultatului obținut – care trebuie să aibă o durată de cel puțin o jumătate din durata tratamentului activ. Cu alte cuvinte, o persoană care a purtat aparat ortodontic timp de 2 ani trebuie să mai poarte 1 an aparatele de contenție.