Clinica ortodontie Bucuresti
Informații generale
Definiția unui zâmbet sănătos nu înseamnă doar absența cariilor și culoarea albă a dinților, ci și modul în care sunt ei aliniați și mușcătura. Tratamentul ortodontic se recomandă în orice moment în care dinții sunt înghesuiți, prea spațiați, iar mușcătura nu este corectă. O mușcătură necorespunzătoare provoacă, pe lângă aspectul inestetic în cele mai multe dintre cazuri, și o masticație ineficientă, care pe viitor se poate asocia cu probleme digestive.
Ce este medicul ortodont? Dar ortodonția?
Ortodonția și ortopedia dento-facială este specialitatea stomatologiei care se ocupă cu alinierea corectă a dinților, cu corectarea mușcăturii și cu o atenție sporită asupra articulației temporo-mandibulare (articulația din dreptul urechii), care poate fi afectată în cazul unor probleme de funcționare a cavității orale. Totodată, un medic ortodont evaluează tiparul de erupție al dinților permanenți, dacă aceștia au suficient spațiu să iasă și poate anticipa problemele de erupție ale acestora.
Cu ce diferă medicul ortodont de medicul dentist?
Medicul ortodont, spre deosebire de un medic stomatolog generalist, are în plus rezidențiatul de ortodonție și ortopedie dento-facială, care durează 3 ani. La finalul acestei perioade de învățare, acesta susține examenul de medic specialist, devenind astfel specializat în tot ceea ce cuprinde alinierea dinților și modul în care se răsfrânge acest lucru asupra musculaturii și oaselor faciale.
Ce rol are un medic specialist ortodont bun?
Rezidențiatul de ortodonție și ortopedie facială nu este singura specializare pe care medicii ortodonți o au. Aceștia merg la diverse cursuri și congrese pentru a se pune la curent cu cele mai noi tehnologii și cercetări din această sferă, pentru a putea oferi pacientului un tratament de cât mai scurtă durată, cu efecte pozitive pe termen lung, luând în calcul toți factorii care acționează asupra întregului ansamblu dento-facial. Experiența, evident, își spune cuvântul și astfel, cu cât sunt mai multe cazuri tratate și monitorizate, cu atât rezultatele acestuia se îmbunătățesc.
Ortodonție copii - Când trebuie făcută prima vizită la medicul ortodont?
Vârsta ideală la care un copil trebuie adus la un medic ortodont este de aproximativ 7 ani, indiferent dacă există probleme sau nu. În acest moment, medicul poate analiza dinții care sunt prezenți pe arcadă, dacă există întârzieri ale procesului de erupție sau dacă extracțiile dinților de lapte s-au făcut prea devreme și cum afectează acest lucru erupția dinților definitivi.
Din acest motiv, este bine ca tratarea dinților de lapte să se realizeze la timp, pentru a preveni eventualele afecțiuni de ordin ortodontic. Poți afla mai multe despre partea de pedodonție (stomatologie pediatrică) aici, unde vei găsi informații despre ce tratamente pot fi făcute la copii, când trebuie să te prezinți cu el la medicul pedodont și cum vor decurge vizitele.
Care este vârsta ideală pentru începerea tratamentului ortodontic?
Persoanele de orice vârstă pot beneficia de un tratament ortodontic. Dinții care sunt strâmbi, aglomerați sau scoși în afară afectează întregul aspect al dinților și ocluzia (mușcătura).
Tratamentul ortodontic îmbunătățește atât aspectul zâmbetului, cât și sănătatea orală. Dinții drepți sunt mult mai ușor de curățat și este mult mai puțin probabil să fie afectați de carii. Dacă nu ești mulțumit de modul în care arată dinții tăi sau de felul în care muști, tratamentul ortodontic te poate ajuta.
Ideal ar fi ca orice medic stomatolog să orienteze părinții către un serviciu de specialitate de îndată ce constată că un copil are o anomalie dento-alveolara. Tratamentul precoce este cel mai ușor și cel mai eficient, putându-se evita un tratament tardiv, la vârsta adolescenței, care poate fi mai anevoios și poate necesita crearea spațiului prin extracția unor dinți definitivi.
Pacientul ideal este copilul de 7-8 ani, care are atât dinți definitivi, cât și dinți de lapte, la care se pot aplica aparate mobile și cu care se poate colabora. În general este bine să se intervină cât mai devreme, cunoscut fiind faptul că un organism în creștere răspunde cel mai prompt la tratament, iar vârsta matură, deși nu contraindică aplicarea aparatelor ortodontice, face ca deplasarea dentară să se efectueze mai încet. Cu toate acestea, nu este niciodată prea târziu pentru a începe un astfel de tratament, beneficiile sale fiind numeroase la orice vârstă te vei simți pregătit.
Etapele unui tratament ortodontic:
După o primă consultație, în care medicul ortodont evaluează dinții, ocluzia (mușcătura) și articulațiile temporo-mandibulare, acesta va avea nevoie de un anume tip de investigație imagistică (teleradiografie de profil), pentru a analiza toți parametri oaselor faciale și unghiurile dintre acestea. După analizarea acesteia, se va determina planul de tratament necesar și, pentru a vedea mai bine mușcătura, se va lua o amprentă a întregii cavități orale, cu scopul de a obține un model de studiu din gips.
În continuare, medicul ortodont va recomanda purtarea unui aparat ortodontic fix (află aici mai multe detalii despre el), gutiere ortodontice de tipul splinturilor sau alignerelor (invisalign), disjunctor sau aparate mobile. Apoi, în cazul disjunctorului sau aparatului fix, se va decide când acesta se va monta. Este ideal ca înainte de plasarea unui aparat ortodontic să se intervină pentru tratarea tuturor cariilor sau problemelor din cavitatea orală, pentru că după montarea acestora este mai dificil.
Se va stabili câte o vizită la anumite perioade de timp decise de către medicul ortodont împreună cu pacientul, pentru activarea aparatului sau pentru a observa cum evoluează lucrurile.
Cât durează tratamentul ortodontic?
În cazul unor anomalii foarte ușoare, pot fi necesare 2-6 luni de tratament; în cazul unor anomalii cu evoluție până la încheierea creșterii (de exemplu prognatismul mandibular), supravegherea de specialitate trebuie începută cât mai precoce posibil și trebuie menținută până la vârsta de 16-18 ani.
Tratamentul ortodontic este, în general, unul de lungă durată – în cazul copiilor care se prezintă la medic cu probleme ortodontice, acestea sunt rezolvate cu ajutorul aparatelor mobile, dar rezultatul obținut trebuie păstrat și supravegheat până în momentul apariției tuturor dinților definitivi (în jurul vârstei de 12 ani, când se poate constata necesitatea completării tratamentului cu aparate fixe); prin urmare, un copil ce este luat în tratament la vârsta de 6 ani va merge la ortodont cel puțin 6 ani (cu perioade de controale regulate, la o lună, urmate de perioade de controale de rutină la intervale mai mari, de 3-6 luni).
Este bine de știut că fiecare organism reacționează diferit la tratament, deplasarea dentară făcându-se la unii pacienți foarte ușor, la alții mai încet. Există chiar și diferențe, la același pacient, între partea stângă și cea dreaptă.
Afecțiuni care necesită atenția unui medic ortodont:
Medicul specialist ortodont trebuie consultat în momentul în care există:
- Dinți supranumerari – adică dinți în plus față de numărul normal al dinților din cavitatea orală, chiar dacă sunt erupți pe arcadă sau nu, deoarece prezența unui dinte suplimentar poate afecta alinierea celorlalți dinți.
- Anodonție – se poate manifesta prin absența unuia sau a mai multor dinți, până la lipsa totală a acestora.
- Incluzia dentară – reprezintă o anomalie de erupție, care implică rămânerea unui dinte în interiorul oaselor sau sub gingie.
- Ectopia dentară – presupune erupția unui dinte în afara sau, uneori, înăuntrul liniei arcadei și este foarte frecventă, mai ales la caninii de sus sau la premolari;
- Diastema – apare prin existența unui spațiu între cei doi incisivi centrali, denumită și strungăreață. Poate apărea din cauza unui dinte supranumerar, din cauza unui fren labial superior inserat între cei doi dinți sau din cauza anodonției unuia dintre incisivii laterali.
- Compresia de maxilar – reprezintă dezvoltarea insuficientă a maxilarului, din care va rezulta un maxilar îngust. Apare la 30% dintre pacienți și este o afecțiune care necesită tratament ortodontic, deoarece dinții de pe arcada superioară nu vor avea loc să erupă corect și să se alinieze corespunzător.
- Ocluzia adâncă acoperită – dinții de pe arcada superioară acoperă prea mult pe cei de pe arcada inferioară și se manifestă încă din timpul dentiției temporare.
- Ocluzia deschisă – se caracterizează printr-un spațiu între incisivii superiori și cei inferiori, în momentul în care pacientul stă cu gura închisă, astfel că dinții nu vin în contact unii cu ceilalți.
- Prognatismul mandibular – se manifestă printr-un dezechilibru dintre maxilar și mandibulă, mandibula fiind în fața maxilarului (în mod normal, ar trebui ca maxilarul să fie în fața mandibulei). Poate apărea din cauza dezvoltării în exces a mandibulei sau prin dezvoltarea insuficientă a maxilarului.
Motive estetice pentru tratamentul ortodontic
Există cazuri în care, din punct de vedere strict medical, un pacient nu necesită tratament ortodontic („mușcatura” sa este în limite normale, masticația este satisfăcătoare), dar din punct de vedere estetic tratamentul este extrem de benefic pentru fizionomia și confortul psihic al persoanei în cauză.
Cine poate apela la tratamentul ortodontic?
Copiii, adolescenții și adulții au nevoie de tratament ortodontic atunci când prezintă anomalii dento-alveolare – de exemplu: au dinții înghesuiți, dinții din față sunt foarte proeminenți, între dinții de sus și cei de jos există un spațiu (ocluzie deschisă) sau dinții de jos vin în fața celor de sus, ceea ce se asociază cu o bărbie proeminentă (prognatism mandibular).
În cazul adulților, tratamentul ortodontic poate fi extrem de util în îndreptarea unor dinți care urmează să fie pregătiți pentru aplicarea unor lucrări dentare, care în absența terapiei nu ar putea fi realizate corect sau în rezolvarea anumitor spații care au apărut în urma migrării dinților.
Cum ajută biostimularea laser tratamentul ortodontic?
O parte importantă a tratamentului ortodontic o reprezintă biostimularea laser, care aplicată după fiecare activare a aparatului, îl va ajuta pe pacient din mai multe puncte de vedere: va fi diminuată considerabil durerea simțită după activare, iar întregul tratament se va realiza mai rapid datorită creșterii de ATP (combustibil celular).
În medie, tratamentul „activ” durează 1,5 – 2 ani, atât în cazul terapiei cu aparate mobile, cât și în cazul terapiei fixe aplicate la persoanele care nu au mai beneficiat de tratament anterior.
Cât costă serviciile noastre de ortodonție? Prețuri:
Prețul unui tratament ortodontic diferă foarte mult, de la pacient la pacient și în funcție de planul de tratament propus de medicul ortodont: gutiere de tip aligner, disjunctor, aparat ortodontif fix, care poate fi de mai multe feluri: ceramic, metalic sau de safir.
Totodată, dacă tratamentul ortodontic implică o abordare interdisciplinară, precum chirurgie dento-alveolară, protetică, endodonție sau pedodonție, prețul poate varia. Poți consulta lista de prețuri chiar aici.
Ce se întâmplă la finalizarea tratamentului ortodontic?
Această etapă este urmată, obligatoriu, de o perioadă de contenție – menținerea rezultatului obținut – care trebuie să aibă o durată de cel puțin o jumătate din durata tratamentului activ. Cu alte cuvinte, o persoană care a purtat aparat ortodontic timp de 2 ani trebuie să mai poarte 1 an aparatele de contenție.
Complicații ortodontice - Ce se poate întampla daca nu tratăm dinții strâmbi?
Efectele pe termen lung variază în funcție de tipul și de gravitatea anomaliei. În general, în cazul în care anomalia afectează masticația sau contactele dintre dinți, suprasolicitarea dinților duce în timp la îmbolnăvirea lor parodontală și la pierderea lor prematură. În cazul dinților înghesuiți, aceștia retenționează alimente și placă bacteriană, igiena este dificil de realizat, iar riscul de carie și de îmbolnăvire parodontală este mult mai mare decât la persoanele cu dinți aliniați corect.
Un aspect foarte important este și estetica, alinierea dentară putând face diferențe semnificative în armonia fizionomiei pacienților.
Echipa de medici specialiști ortodonți Advanced Gentle Dentist
Clinica Advanced Gentle Dentist se poate mândri cu o echipă de 4 medici specialiști ortodonți, care își vor da silința să aibă grijă de alinierea corectă a dinților și de a construi o ocluzie corespunzătoare. Prin experiența lor, vei putea primi sfaturi atât în ceea ce privește aparatele fixe, cât și despre cele mai noi tipuri de tratamente ortodontice.