Colaj indirect aparat dentar
Informații generale
Aplicarea aparatului ortodontic fix se numește colaj, deoarece brackeții se colează (se lipesc) pe dinți cu o peliculă de material adeziv. Pentru ca ocluzia („mușcătura”) pacientului să fie cât mai precisă la finalul tratamentului, brackeții trebuie să fie fixați în poziția ideală stabilită prin măsurători pe model de către ortodont.
Timp de foarte mulți ani, brackeții se fixau de către medic direct pe dinți, ceea ce reprezenta o ședință lungă și plictisitoare pentru pacient, care trebuia să stea pe scaunul stomatologic 2-3 ore, nemișcat, cu gura larg deschisă.
Acest procedeu este înca foarte raspandit, dar dezavantajele sale sunt numeroase:
- durata mare de lucru în cabinet;
- riscul ca, din cauza vizibilității reduse din cavitatea orală și a poziției dinților, brackeții să nu fie lipiți corect, ceea ce duce fie la ajustări în timpul tratamentului (brackeții se recolează în poziție corectă), fie la un rezultat final imprecis dacă nu se corectează niciodată aceste erori;
- umiditatea naturală din cavitatea orală poate interfera cu materialul de colaj, iar eficacitatea acestuia poate fi afectată (ulterior, brackeții se pot desprinde cu usurință de pe dinte chiar la forțe mici aplicate pe ei);
- nu în ultimul rând, pentru medic procedura este, de asemenea, solicitantă și obositoare (ceea ce reprezintă încă o sursă de eroare).
Cum aplicăm noi brackeții?
În clinicile noastre, toate aceste dezavantaje sunt eliminate prin tehnica denumită colaj indirect, iar pașii sunt următorii:
- Brackeții se lipesc mai întâi pe modelul pacientului, acesta putând fi infinit mai ușor de manipulat decât pacientul în sine – dinții sunt vizibili, pot fi măsurați și inspectați în orice unghi; în plus, modelul nu salivează și nu se plictisește 🙂
- După ce brackeții se află în poziția corectă, medicul îi transferă de pe model în gura pacientului prin intermediul unei gutiere (un înveliș din materiale speciale ce se mulează perfect pe model și pe brackeți). PS: La sedința de aplicare a aparatului, pacientul este deja igienizat, deoarece aparatul trebuie să stea pe dinți curați.
- Apoi, smalțul este tratat cu un lac adeziv (care are și rol protector anticarie, deoarece eliberează fluor), brackeții sunt curățați de adezivul folosit la lipirea lor pe model, sunt tratați și ei cu un adeziv special și, în cele din urmă, gutiera ce conține brackeții se așează în gura pacientului, iar adezivul se fotopolimerizează asemenea unei plombe estetice.
Totul durează maximum 30 de minute, iar la îndepărtarea gutierei de colaj brackeții rămân pe dinți în poziția corectă.
Dezavantajul timpului suplimentar petrecut de către ortodont în afara programului de cabinet pentru realizarea colajului indirect este compensat de siguranța faptului că aparatul este montat corect – acest aspect este determinant pentru un tratament de succes!