Coroane dentare ceramica
Informații generale
Atunci când distrucția unui dinte este prea mare pentru a fi refăcut cu ajutorul unei plombe, se recomandă coroanele de acoperire. Coroanele dentare sunt ca niște haine din diverse materiale, care îmbracă dintele, refăcându-i forma anatomică și funcționalitatea. Poți afla mai multe despre coroane, dând un click aici.
Ce este o coroană dentară din ceramică / porțelan?
O coroană ceramică reprezintă o capă dintr-un material ce imită culoarea și structura dintelui, care învelește integral dintele, restaurând forma și funcția unui dinte care a fost fracturat, spart sau cu o carie de mari dimensiuni.

De ce se folosește ceramica pentru coroane?
Porțelanul sau ceramica este un material rezistent în timp, care răspunde cerințelor medicilor stomatologi: de a asigura longevitate, stabilitatea culorii, rezistență și stabilitate dinților care au nevoie de acoperire. Este un material biocompatibil și, totodată, estetic, care se comportă exemplar pe termen lung în relație cu țesuturile din cavitatea orala: parodonțiul marginal (țesuturile de susținere ale dintelui), gingiile și mucoasele înconjurătoare.
Avantaje & dezavantaje coroane dentare din ceramică
La fel ca orice material folosit în medicina dentară, și ceramica folosită la coroanele dentare are părțile sale pozitive și negative.
Avantajele coroanelor ceramice:
- sunt biocompatibile – țesuturile înconjurătoare se adaptează perfect în jurul materialului;
- sunt estetice – imită foarte bine dinții naturali;
- restaurează perfect dinții frontali care au nevoie de refacere;
- sunt potrivite persoanelor care au alergii la diverse materiale metalice.
Dezavantajele coroanelor ceramice:
- necesită sacrificiu mai mare de țesuturi dentare, pentru a asigura grosimea coroanei pentru rezistență;
- pot abraza dinții opuși cu care vin în contact;
- se pot fractura în timp dacă nu sunt realizate corect;
- sunt mai costisitoare decât coroanele metalice sau metalo-ceramice.
Tipuri coroane dentare din ceramică
Coroanele ceramice pot fi diferite între ele, chiar dacă este același material la bază. Ele pot fi, în funcție de suportul care se așază pe dinte, coroane metalo-ceramice, pe suport de zirconiu sau integral ceramice.
Coroană metalo-ceramică
Coroana metalo-ceramică este alcătuită din 2 componente:
- una metalică, sub formă de capă, care se va așeza pe dinte;
- una ceramică – aceasta fiind reprezentată de un strat de material ceramic, care va fi așezat deasupra capei metalice.
Acest tip de coroane sunt extrem de durabile și oferă avantajele rezistenței metalului și esteticii ceramicii.
Dinți din ceramică pe suport de zirconiu
Zirconiul este cel mai dur și mai rezistent material utilizat în medicina dentară (pe lângă smalțul natural pe care îl au dinții noștri) și combate dezavantajele estetice ale coroanelor metalo-ceramice. Suportul ceramicii este reprezentat de zirconiu, care imită perfect transparența și culoarea dintelui. Totodată, se recomandă pacienților care sunt alergici la diverse metale sau aliaje metalice.
Coroane integral ceramice
Așa cum le spune și numele, coroanele integral ceramice sunt realizate doar din ceramică, fără a avea o componentă dintr-un alt material. Ele mai sunt numite, de asemenea, și coroane din porțelan. Ele au un aspect foarte natural, putând fi realizate exact în culoarea dinților naturali, pentru a nu se vedea o diferență între aceștia. Coroanele integral ceramice pot fi realizate în laborator, de către un tehnician dentar sau pot fi realizate cu ajutorul aparatului CAD/CAM, modelând un bloc de ceramică în forma dorită, după o amprentare digitală.
Punți dentare ceramice
Atunci când lipsesc unul sau mai mulți dinți, iar spațiul este mărginit pe ambele părți de câte un dinte sau o măsea, pentru a restaura zona respectivă se poate realiza o punte dentară (atunci când pacientul nu-și dorește inserarea unui implant sau nu este posibilă). Această piesă protetică este asemănătoare unui pod care traversează spațiul cu dinți lipsă, având sprijin pe dinții care mărginesc locul gol, aceștia fiind numiți dinți stâlpi. Puntea dentară este formată din coroanele care vor acoperi dinții stâlpi și corpul de punte, modelat în funcție de câți dinți sunt absenți.

Înainte și după coroanele dentare din ceramică
Dinții sunt cartea de vizită a oricărei persoane, iar impactul unei danturi nesănătoase este incredibil de mare, în special pentru o persoană care are de a face cu publicul. Te invităm să admiri câteva dintre rezultatele noastre, pentru a vedea cum pot câteva coroane să schimbe aspectul și fizionomia oamenilor cu care noi am lucrat.
Procesul de aplicare al coroanelor dentare din porțelan
Procesul care implică protetica dentară poate varia foarte mult de la un pacient la altul. La o primă consultație se examinează întreaga cavitate orală și, pentru ca medicul să aibă cât mai multe detalii despre sănătatea dinților, va fi necesară și o radiografie panoramică. Pe baza examenului clinic și a investigațiilor imagistice se va concepe un plan de tratament.
În funcție de profunzimea cariilor pe care le are pacientul, este posibil să fie nevoie și de tratamente de canal, care se vor face înaintea începerii tratamentului protetic. Totodată, în urma unor procese carioase foarte extinse, dintele poate suferi o distrucție foarte mare și, de aceea, tratamentul endodontic (de canal), va fi completat și cu un pivot, care va ajuta la reconstrucția parțială a structurii dentare.
Tratamentul protetic va începe prin șlefuirea dinților care au nevoie de coroane. Acest lucru presupune îndepărtarea unei anumite cantități de substanță dentară, pentru a face loc coroanelor care, pentru a fi rezistente, au nevoie să fie suficient de groase, ca să facă față presiunilor masticatorii.
În cazul în care coroanele sunt făcute în laboratorul de tehnică dentară, va fi necesară o amprentă sau mulaj, atât pe arcada superioară, cât și pe cea inferioară, pentru ca noile coroane să se încadreze perfect în mușcătură. Medicul dentist va alege culoarea care se potrivește cel mai bine dinților vecini și va nota codul culorii, pentru ca tehnicianul să știe nuanțele necesare. Ulterior, va fi trimisă în laborator pentru realizarea propriu-zisă a pieselor protetice. Până când vor fi pregătite, pacientul va pleca acasă cu niște coroane provizorii, pentru ca pacientul să poată mânca și zâmbi fără probleme. Acestea sunt făcute pe loc de către medicul dentist, de cele mai multe ori.
Când sunt gata, coroanele sunt trimise în cabinetul de medicină dentară și se probează în cavitatea orală a pacientului, după îndepărtarea coroanelor provizorii. Dacă totul merge bine, iar pacientul este mulțumit, acestea se cimentează definitiv pe dinții șlefuiți și apoi se adaptează în ocluzie.

Când se recomandă coroana din ceramică?
Coroanele ceramice sunt indicate în momentul în care un dinte a fost fracturat sau distrus de o carie de dimensiuni mari, iar obturațiile din compozit nu sunt suficiente pentru a reface dintele și a avea rezistență crescută în timp. Totodată, ele se recomandă atunci când cerințele estetice sunt foarte mari, ele putând fi realizate astfel încât, de cele mai multe ori, nici nu este sesizată vreo diferență între dinții naturali și coroanele ceramice.
Cât de rezistente în timp sunt coroanele dentare din ceramică?
Dacă piesa protetică din ceramică este realizată corect, iar dintele este șlefuit respectând parametrii de preparare, atunci coroanele ar trebui să reziste foarte mult timp. Fiind realizate din materiale biocompatibile, inclusiv gingiile se vor comporta bine în jurul coroanelor ceramice pe termen lung, sănătatea parodontală fiind un deziderat important.
Coroană dentară ceramică vs. coroană din zirconiu
Zirconiul este, așa cum am menționat mai sus, cel mai dur tip de material ceramic, oferă o rezistență îndelungată și face față forțelor masticatorii foarte bine. Diferența dintre alte tipuri de ceramică și zirconiu, este dată de faptul ca zirconiul este mai opac, lumina trece mai greu prin acest material, astfel că nu are un aspect atât de natural.
Coroană dentară din ceramică vs. coroana acrilică
Coroanele acrilice se folosesc pentru protezarea provizorie a dinților, astfel că ele nu pot fi luate în considerare pentru un tratament pe termen lung. Acrilatul este mult mai poros decât ceramica, fiind astfel predispus la impregnarea cu diverși coloranți din alimente sau băuturi.
Coroană dentară din ceramică vs. coroana metalică
Deși coroana metalică a fost utilizată decenii întregi pentru restaurarea măselelor cu distrucție coronară mare, în prezent nu mai este atât de populară, deoarece ea reface doar funcționalitatea dintelui, însă nu și partea estetică. Totodată, aliajele metalice pot genera diverse reacții alergice la persoanele cu teren alergic. Grosimea unei coroane din metal este mult mai mică, spre deosebire de cea din ceramică, lucru care se poate traduce în avantajul că sacrificiul de țesuturi dure dentare este mai mic, dar și cu dezavantajul că variațiile termice ale alimentelor sunt mult mai ușor resimțite de către pacient.
Sfaturi de igienă și întreținere coroane dentare din ceramică
Deși coroanele din ceramică nu rețin placa bacteriană la fel ca dinții naturali, ele tot trebuie curățate la fel ca ceilalți dinți, pentru a proteja gingiile și țesuturile înconjurătoare. Este esențial un periaj dentar de 2 ori pe zi, iar folosirea aței dentare este obligatorie pentru curățarea interdentară. Mersul la controale periodice la medicul stomatolog este, de asemenea, important, atât pentru a verifica situația din cavitatea orală, dar și pentru igienizările periodice.
Întrebări frecvente
- Ce trebuie să am în vedere după procedura de aplicare a coroanelor din ceramică?
Cel mai probabil îți vei simți gingiile din jurul coroanelor ușor sensibile, iar în acest caz, igiena nu trebuie evitată, pentru a nu întreține procesele inflamatorii. Totodată, trebuie să știi că ele trebuie verificate periodic de medicul stomatolog, pentru a se asigura că ele sunt în continuare adaptate perfect la dinții tăi.
- Cât durează procesul de instalare a unei coroane din ceramică?
În mod normal, plasarea unei coroane ceramice durează 2 ședințe, însă depinde foarte mult de problemele stomatologice ale fiecărui pacient, durata putând fi modificată de necesitatea unor tratamente preprotetice.
- Este dureroasă aplicarea coroanelor din ceramică?
Cimentarea coroanelor nu este dureroasă de cele mai multe ori. Gingia poate fi mai sensibilă, dacă s-a optat pentru preparare subgingivală, iar în acest caz se poate face anestezie locală pentru a înlătura orice disconfort.
- Se pot îngălbeni în timp coroanele din ceramică?
Acest lucru este în funcție de stilul de viață al pacientului, dieta și obiceiurile pacientului, dar și de tipul de material ceramic utilizat. Unele sunt mai rezistente la îngălbenire și își păstrează culoarea și aspectul natural pe termen lung.