Coroane Dentare

Informații generale

Coroanele dentare reprezintă o opțiune de protecție a dinților împotriva afecțiunilor orale care pot să deterioreze și mai tare dintele. În plus, coroanele dentare ajută și la asigurarea unui zâmbet frumos și sănătos.

În urma unui control, medicul îți va spune dacă ai sau nu nevoie de coroane dentare și îți va recomanda cea mai bună opțiune din punct de vedere al nevoilor și al bugetului pe care îl ai.

Ce este coroana dentară?

Coroana dentară este o lucrare protetică, realizată din diverse materiale, ce are scopul de a oferi protecție împotriva deteriorării, de a restabili aspectul natural și rolul funcțional al dintelui. Coroana dentară poate fi aplicată atât pe un dinte natural, cât și pe un implant.

Ce înseamnă coroana dentară pentru pacient?

Pacienții care se confruntă cu carii dentare profunde sau alte probleme dentare ce amenință integritatea și structura dintelui se vor bucura de o lucrare rezistentă, estetică și cu o durată mare de viață. Pentru un pacient, o coroană dentară poate fi o șansă la un zâmbet frumos și sănătos.

Când este necesară coroana dentară? 

Coroana dentară este recomandată de medicul stomatolog în următoarele situații:

  • Protejarea unui dinte cu risc mare de fracturare;
  • Restaurarea unui dinte care a fost grav deteriorat;
  • Acoperirea implanturilor dentare;
  • Restaurarea dinților ce au avut de suferit în urma unor traumatisme mecanice;
  • Îmbunătățirea aspectului dinților.

Cât costă coroanele dentare?

Un subiect de mare interes printre pacienți este legat de costul aproximativ ce care îl implică montarea unei coroane. 

Cât costă o coroană dentară? De ce coroana dentară din zirconiu este mai scumpă decât cea din compozit? – acestea sunt doar câteva întrebări frecvente pe care le primim de la pacienți.

Factorii care influențează fluctuația prețului și valoarea sa finală (coroana dentară totală preț) constau în:

  • Materialul din care este realizată (cel mai important criteriu care decide prețul unei coroane);
  • Funcționalitatea – dacă este o coroană dentară provizorie sau una definitivă;
  • Tehnica folosită în realizarea coroanei – există tehnici diferite ce pot implica, prin urmare, costuri diferite.

Tipuri de coroane dentare în funcție de material

Materialul din care sunt realizate coroanele dentare vine la pachet cu anumite beneficii. Tocmai din acest motiv, diferă și prețul.

Coroana dentară zirconiu 

În momentul de față, o coroană dentară din zirconiu este cea mai bună opțiune pe care o ai din punct de vedere al aspectului estetic, dar și al rezistenței. O astfel de coroană imită perfect dintele natural – tocmai din acest motiv se folosește în mod special pentru dinții frontali.

Coroanele dentare realizate din acest material se remarcă prin fiabilitate, dar și printr-o rezistență crescută la cald/rece.

Coroana dentara ceramică (porțelan)

O coroană dentară ceramică este varianta ideală pentru persoanele alergice – materialul este unul biocompatibil, deci riscul de apariție a alergiilor și a infecțiilor este eliminat.

La fel ca în cazul coroanelor din zirconiu, cele din ceramică imită aspectul dintelui natural și sunt folosite pentru restaurarea dinților frontali. Sunt rezistente și au o durată mare de viață cu o igienă orală riguroasă.

Coroana dentară metalo-ceramică

Coroana dentară metalică cu înveliș superior din ceramică reprezintă o variantă clasică și rezistentă de restaurare. Acest tip de coroane este recomandat în mod special pentru protecția molarilor, pentru că pot susține foarte bine funcția masticatorie.

Coroana dentară metalo-ceramică mai are avantajulul prețului – dintre toate opțiunile prezentate până acum, aceasta este cea mai avantajoasă.

Coroana dentară din compozit

Coroana dentară din compozit este folosită de obicei cu scop provizoriu, până la realizarea unei lucrări definitive. Reprezintă varianta cea mai accesibilă, dar și cea mai puțin rezistentă. Dezavantajul cel mai mare, pe lângă rezistența scăzută, este aspectul estetic – o astfel de coroană din compozit poate fi deosebită foarte ușor de dintele natural.

Coroane dentare realizate cu tehonologia CAD-CAM

Coroanele dentare realizate cu CAD-CAM reprezintă cea mai bună variantă pentru persoanele care nu au mult timp la dispoziție. Pot fi gata în doar câteva ore cu ajutorul acestei tehnologii moderne care permite scanarea dintelui șlefuit și realizarea coroanei dentare în aceeași zi.

Aceste coroane dentare au avantajul de a se potrivi perfect pe dintele șlefuit, astfel că riscul unei erori este minim, precum și de a asigura un rezultat deosebit din punct de vedere estetic.

Tipuri de coroane dentare ca funcționalitate

Coroane provizorii

Coroanele dentare provizorii au rolul de a oferi protecție dintelui până când este gata coroana definitivă – vorbim de o perioadă de timp limitată, de 1-2 săptămâni. Se folosesc în mod special după un tratament de canal sau după ce a fost inserat un implant dentar.

Coroanele provizorii sunt realizate din materiale precum compozit sau ceramică hibridă, ce asigură rezistență la mestecare, însă nu pentru mult timp. Coroanele dentare provizorii nu trebuie folosite niciodată cu scop definitiv pentru că se deteriorează repede.

Coroane definitive

Coroanele dentare definitive asigură protecția dintelui pentru o perioadă lungă de timp, uneori chiar și pe durata întregii vieți, dacă sunt întreținute corespunzător.

Coroanele dentare sunt rezistente și asigură un aspect estetic deosebit. Unele materiale imită perfect aspectul dinților naturali. Aceste coroane dentare pot fi realizate din materiale precum: ceramică, zirconiu, schelet metalic și înveliș din ceramică.

Cum alegem tipul coroanei în funcție de nevoi?

Majoritatea pacienților aleg tipul coroanei dentare în funcție de bugetul pe care îl au. După o consultație, medicul îți va recomanda anumite opțiuni, în funcție de nevoile danturii tale și de problemele identificate.

Au existat cazuri de pacienți care au optat pentru o variantă mai accesibilă de coroane dentare, gândindu-se că economisesc bani, însă după câțiva ani a fost nevoie să  să o înlocuiască cu una nouă pentru că se deteriorase.

Dacă alegi corect, nu te vei confrunta cu astfel de situații și te vei bucura de coroanele dentare mulți ani de acum înainte.

Coroană dentară dinți față (frontali)

În cazul dinților frontali este extrem de important aspectul estetic. Dacă îți dorești un zâmbet sănătos și frumos sunt recomandate coroanele dentare din zirconiu sau ceramică integrală.

Acestea sunt, de asemenea, rezistente și imită aspectul natural al dinților. Nimeni nu va ști că ai coroane dentare. Totuși, dacă optezi pentru o coroană metalo-ceramică, gingia se poate retrage în timp și va lăsa expusă o linie inestetică la baza gingiei, ce provine de la scheletul metalic.

Coroane dinți laterali

Pentru dinții laterali pot fi folosite coroanele dentare din ceramică integrală și zirconiu, având rezistența necesară pentru a susține cu succes masticația, însă dacă îți dorești o opțiune mai accesibilă, poți opta pentru coroanele metalo-ceramice.

Fiind vorba de dinții laterali, poate chiar molari, aspectul estetic nu mai este chiar atât de important precum în situația dinților frontali.

Avantajele și dezavantajele coroanei dentară

Coroanele dentare au scopul de a restabili rolul funcțional și estetic al unui dintre. Coroanele dentare au multiple avantaje, printre care cele mai importante sunt:

  • Prevenirea problemelor dentare – carii profunde, fracturi ale dinților, infecții, gingivită etc.;
  • Procedura este simplă și nedureroasă – medicul va șlefui dintele, va lua amprenta și va fixa ulterior coroana, când este gata;
  • Potrivirea perfectă cu dantura – coroana dentară se realizează după mulajul danturii pacientului, ceea ce înseamnă că se va potrivi perfect, atât ca formă și dimensiune, cât și ca nuanță;
  • Au o rezistență mare – anumite coroane dentare au o durată de viață de peste 10-15 ani, iar în condiții de întreținere corespunzătoare, se păstrează intacte;
  • Accesibile ca preț față de alte variante – o coroană dentară este mult mai ieftină decât un implant dentar, așa că, dacă există șanse de salvare a dintelui, ar trebui să alegi această opțiune.

Există și câteva riscuri pe care coroanele dentare le au:

  • Decimentarea coroanei dentare (însă aceasta se poate cimenta la loc de către medicul stomatolog);
  • Ciobirea coroanei (se poate întâmpla în cazul celor din porțelan sau ceramică);
  • Sensibilitate dentară la început, până când se obișnuiește gingia;
  • Reacții alergice (în cazul coroanei cu schelet metalic);
  • Apariția liniei negre de la nivelul gingiei (vizibilă în cazul coroanei metalo-ceramice, în urma retracției gingivale).

Cum se aplică o coroană dentară: Etape

Procesul de aplicare a unei coroane dentare necesită parcurgerea următoarelor etape:

  1. Examinarea dintelui – medicul va analiza structura și integritatea dintelui, va identifica orice problemă ce necesită rezolvare imediată și, în anumite cazuri, va cere și o radiografie a dintelui pentru a examina și rădăcina;
  2. Șlefuirea dintelui – este eliminată o parte din smalțul dintelui și este luată amprenta;
  3. Este montată o coroană dentară provizorie care va proteja dintele în timpul în care coroana dentară este realizată în laborator – acest lucru poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni;
  4. Este fixată provizoriu coroana definitivă – este important ca mai întâi coroana definitivă să fie fixată provizoriu pentru o perioadă de acomodare;
  5. Este fixată definitiv coroana dentară – dacă pacientul nu semnalează niciun disconfort sau sensibilitate dentară în perioada de acomodare, coroana va fi cimentată definitiv.

În cazul coroanelor dentare realizate cu procedura CAD-CAM, toate aceste etape au loc într-o singură zi. Te prezinți dimineață la cabinetul medicului pentru examinarea dintelui și scanare 3D, iar peste câteva ore te poți întoarce cu o coroană dentară ce se potrivește perfect.

Întrebări frecvente despre coroane dentare

Mă doare coroana dentară?

Procedura de aplicare a unei coroane dentare este nedureroasă. După cimentarea definitivă a coroanei, dacă aceasta este realizată corect, nu vei simți durere sau disconfort. Dacă apare durerea, ar fi bine să mergi cât mai repede la cabinet pentru a identifica exact cauza.

La cât timp după extracție se poate pune coroana dentară?

Dacă dintele nu a mai putut fi salvat și necesită extracție, coroana dentară va fi pusă la minimum 4-6 luni de la inserarea implantului. În această perioadă, însă, poate fi montată o coroană dentară provizorie, mai ales dacă vorbim de dinții frontali.

Fațete dentare sau coroane?

Fațetele dentare sunt folosite mai mult pentru corectarea unor probleme ce țin de aspectul dinților – dinți ciobiți, îngălbeniți, spații între dinți etc., în timp ce coroanele dentare au mai mult un rol de protecție, fiind recomandate în cazul fracturilor, a cariilor profunde sau a tratamentelor de canal.

Cât rezistă o coroană dentară?

În medie, durata de viață a unei coroane dentare este de 5-15 ani, însă depinde și de materialul din care a fost realizată și de modul în care a fost îngrijită.

Cu ce este lipită coroana dentară

Coroana dentară este lipită de către medicul stomatolog cu cimenturi definitive cu o aderență foarte bună – între acești adezivi și dintele șlefuit se formează o legătură chimică ce asigură o rezistență crescută în timp.

Coroană dentară sau implant

Dacă dintele poate fi salvat prin diverse tratamente, ar fi bine să îl păstrezi și să optezi pentru o coroană definitivă ce îl va proteja împotriva afecțiunilor orale. În cazul în care dintele trebuie extras, cea mai bună soluție de înlocuire a dintelui lipsă este implantul dentar – vei avea nevoie de o coroană dentară și în acest caz.

Cum se îngrijește coroana dentară provizorie?

Coroana dentară provizorie este lipită cu un adeziv mult mai slab, iar riscul de decimentare este mare.

Îngrijirea coroanei dentare provizorii se realizează la fel ca îngrijirea dinților naturali din punct de vedere al igienei orale – periaj corect (nu este indicat periajul agresiv), folosirea aței dentare și a apei de gură. Se recomandă în această perioadă să eviți alimentele dure.

Sunt evidente coroanele dentare?

Depinde de materialul din care sunt fabricate – coroanele dentare din ceramică sau zirconiu imită perfect aspectul natural al dinților, în timp ce coroanele din compozit sau cele metalo-ceramice pot fi mai ușor de deosebit de dinții naturali.

În cât timp te obișnuiești cu coroana dentară

În cazul în care coroana dentară a fost realizată corect, te vei obișnui cu ea în scurt timp. Unele coroane dentare se adaptează atât de bine cu restul danturii că ai impresia că au fost acolo dintotdeauna.

Disconfortul, durerea sau sensibilitatea reprezintă semnale de alarmă care ar trebui să te trimită la cabinetul stomatologic.

Cum mă spăl pe dinți cu coroana dentară?

Coroanele dentare necesită aceeași îngrijire ca dinții naturali. Periajul se va face la fel, dar se va folosi o periuță cu dinți moi, iar mișcările vor fi blânde. Periajul agresiv nu este recomandat în niciun caz.

Astfel, coroanele dentare constituie o variantă de tratament stomatologic extrem de utilă în cazul pierderii funcției și/sau aspectului dinților, restaurând integritatea acestora și protejându-i împotriva deteriorării.