De ce este importantă prima vizită a copiilor la stomatolog?

in Blog, Cele mai citite, Sfaturi Pacienti iulie 6, 2015

Prima vizită la medicul dentist este esențială pentru sănătatea dințișorilor micului pacient, atât pentru cei de lapte, cât și pentru cei definitivi. Știm că acest moment poate fi unul emoționant și este posibil să nu avem parte de o atitudine pozitivă din partea celui mic, acesta fiind motivul pentru care este nevoie uneori să-l pregătim

Ce putem face?

Înainte de vizita propriu-zisă, părintele trebuie să îi povestească copilului despre ceea ce urmează să se întample o dată ajunși în cabinetul stomatologic.

Recomandîm ca prima vizita să fie una non-terapeutică, mai ales atunci când o intervenție nu este urgentă, astfel încât cel mic să aibă timp suficient să se acomodeze cu întreaga atmosferă dintr-o clinică stomatologică, cu medicul și personalul.

Este ideal să existe o relație deschisă între medic și copil. Trebuie să ii explicam rolul fiecarui aparat pe înțelesul lui, adaptându-ne la vârsta și la gradul lui de înțelegere, într-un mod care să nu îl înspaimânte. Instrumentelor li se asociaza diferite nume: turbina – albina, contra-unghiul – bondarul sau tractorașul, aspiratorul- trompa de elefant etc.

Uneori, o ședință în care părintele este pacient poate fi extreme de folositoare deoarece copilul vede în ce constă tratamentul, vede că este liniștit pe scaun și se comportă frumos cu cei din jur, iar la final nu se plânge de nicio durere sau disconfort. Acest lucru îi va da încredere și se va așeza și el pe scaunul stomatologic data viitoare.

Tot în prima ședință se pot face periaje profesionale și chiar fluorizari. Înainte de a începe, copilașul trebuie să știe că atunci când îl deranjează ceva trebuie să anunțe prin ridicarea mâinii stângi și nu prin mișcări bruște ale capului sau prin prinderea mainii medicului, pentru ca în caz contrar pot aparea accidente.

Medicul trebuie sa fie înțelegător și prietenos cu cel mic, dar ferm atunci când vine vorba despre tratamentul stomatologic și explicarea pașilor necesari. Astfel, pe perioada ședintelor de tratament el va fi cel care deține autoritatea, cu recomandarea ca părinții să nu stea lânga el pe parcursul tratamentului. Părintii pot sta în cabinet, în spatele fotoliului dentar sau în sala de așteptare, pentru a exista o comunicare eficientă între medic și cel mic.

Aceste sfaturi funcționează pentru majoritatea copiilor, însă cel mai important este să ai grijă ce fel de mesaj îi transmiți copilului legat de stomatologie în mod indirect. Dacă te va vedea, de exemplu, cu dureri de dinți și evitând vizita la medicul stomatolog, acesta va fi un mesaj greșit pentru el. Încearcă să te gândești că orice fel de interacțiune cu lumea o exterioară o va avea inițial, indirect, prin intermediul tău: asigură-te că îi dai cele mai bune informații pentru sănătatea lui.


Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite