Efectul cariogenic al alimentelor (Partea II)

in Blog, Sfaturi Pacienti august 4, 2017

Medicul nutriționist Mihaela Bilic ne explică în cartea sa, „Sănătatea are gust”, care sunt factorii care contribuie la efectele cariogenice ale alimentelor.

Interacțiunea cu alte alimente sau lichide consumate în cadrul aceleiași mese

Secvențialitatea consumului de alimente influențează direct mecanismul de producere a cariilor:

  • Banana, intens cariogenică din cauza conținutului mare de glucide și consistenței aderente la dinți, este mai puțin periculoasă dacă este mâncată cu lapte și cereale decât singură
  • Crackers cu brânză este o combinație mai sigură pentru dinți, decât mâncați ca atare, simpli
  • Laptele și brânza consumate la finalul unei mese au acțiune alcalinizantă și reduc potențialul cariogenic al celorlalte alimente.

Durata expunerii dinților la mâncare sau la băuturi

Durata de contact a unui aliment cu smalțul dinților și cu mucoasa bucală determină lungimea perioadei în care pH-ul se modifică acid, independent de conținutul de glucide de fermentație al produsului respectiv:

  • Dropsurile care se sug sunt dulci, dar au contact minim cu dinții, stimulează secreția salivară și zahărul se „spală” rapid de pe dinți
  • Un produs sărat, tip pufuleți, chiar dacă conține amidon și nu zahăr, datorită faptului că este foarte aderent va rămâne lipit mult timp pe toată suprafața dinților crescând riscul de carii.

Frecvența cu care sunt consumate produsele care conțin carbohidrați

Frecvența consumului de alimente sau băuturi cu risc cariogenic determină numărul episoadelor în care aciditatea din gură crește. De câte ori mâncăm carbohidrați apare o scădere a pH-ului care durează 20-30 de minute, în consecință:

  • Mesele frecvente și gustările cresc riscul apariției cariilor față de alimentația clasică formată din 3 mese principale
  • Dacă mâncăm mai mulți biscuiți odată și ne spălăm pe dinți suntem mai la adăpost de carii decât dacă am ronțăi câte unul, pe durata zilei; de îngrășat însă, ne vom îngrășa la fel.

Partea I

Fragment preluat din cartea „Sănătatea are gust”
Dr. Mihaela Bilic


Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite