Laser
Informații generale
Eliminarea completă a bacteriilor din interiorul canalelor infectate rămâne cel mai important obiectiv al terapiei endodontice. Analizând din punct de vedere istoric vom afla că tratamentul endodontic s-a concentrat de-a lungul timpului pe dezinfecția canalului radicular fără eliminarea bacteriilor râmase în tubulii dentinali sau în alte zone inaccesibile ale canalelor radiculare. Știm că acești termeni nu sunt pe înțelesul unui pacient, însă este esențială menționarea lor pentru a putea explica cum a avansat tehnologia astăzi.
Există o serie de factori care, de-a lungul timpului, s-au dovedit a fi asociați în mod direct cu eșecul terapiei endodontice, însă factorul concludent care afectează rezultatul obținut pe termen lung este persistența infecțiilor în canalul radicular.
Evoluția uimitoare a aparaturii și a instrumentarului utilizat în stomatologie în general, dar și în endodonție, i-a ajutat pe medici să descopere complexitatea anatomiei interne dentare. Despre ce credeam, acum mulți ani, că ar fi un singur canal, astăzi știm că este un sistem complex de ramificații și canalicule laterale. Motiv pentru care ne folosim de toate mijloacele moderne pentru a ne adresa biofilmului bacterian endodontic, unul dintre acestea fiind și laserul.
În endodonție, laserul are două funcții esențiale:
- sterilizarea sistemului endodontic prin distrugerea chiar și a celor mai rezistente microorganisme precum E.faecalis și C albicans;
- dizolvarea detritusului dentinar rezultat în urma instrumentării mecanice a canalelor, așadar permeabilizarea canaliculelor dentinare și deschiderea acestora pentru sigilarea ulterioară cu materiale de obturație de canal.
De fapt, utilizăm două lasere cu două lungimi de undă diferite (2790nm & 940nm) astfel încât să putem obține o iradiere corespunzătoare a țesuturilor:
- laserul diodă (cu lungime de undă de 940nm) are un efect bactericid;
- laserul Er,Cr:YSGG (cu lungime de undă de 2790nm) are o absorbție mare în apă și în hidroxiapatită, având un mare potențial de distrugere a biofilmului de pe pereții dentinei.
Beneficii
Folosit corespunzător în asociere cu soluțiile de irigare de elecție, laserul, prin capacitatea sa unică de sterilizare, ajută suplimentar în protocolul de dezinfecție. Astfel, tratamentele se pot scurta ca număr de ședințe necesare pentru finalizare – de exemplu un caz de cangrenă pulpară poate fi rezolvat într-o singură ședință, scutind pacientul de o nouă vizită.