Endodontie la microscop

Informații generale

Tratamentul de canal reprezintă o procedură stomatologică ce se realizează în zilele noastre minim-invaziv, modern și fără durere. Și pentru că ne dorim să asigurăm cele mai bune condiții pentru pacienți, astfel încât să nu simtă niciun fel de anxietate, am ales să lucrăm cu cele mai performante echipamente care să ne ajute să oferim cel mai bun tratament.

Microscopul operator este folosit la scară largă încă din cele mai vechi timpuri în domenii medicale care tratează zone de dimensiuni mici ale corpului (ORL, neurochirurgie, chirurgie vasculară, oftalmologie), prima atestare a utilizării microscopului operator în medicină fiind din anul 1605. În ultimele decenii microscopul a fost introdus și în medicina dentară, folosirea acestuia devenind standard în special în endodonție, unde este necesară o magnificare importantă.

Microscopul dentar are un rol extrem de important în endodonție, fiecare detaliu în acest proces fiind esențial. Ținând cont de faptul că genul acesta de tratamente se desfășoară de cele mai multe ori în condiții lipsite de lumină naturală, precum zonele din spate, greu accesibile, este necesară asigurarea condițiilor optime de lucru pentru medicul endodont. Microscopul operator este foarte util în cazul tratamentelor endodontice, unde se lucrează într-un mediu îngust, în interiorul canalelor de grosimea unui fir de păr, acest instrument oferind o magnificare de până la 25 de ori față de ceea ce putem vedea cu ochiul liber. Totodată, oferă și o iluminare superioară a câmpului operator, ce permite vizualizarea unor detalii importante.

În plus, în prezent, datorită utilizării acestui echipament, tratamentele au o rată de succes foarte mare.

Beneficii

Putem spune fără niciun dubiu că microscopul a făcut posibilă revoluționarea endodonției, fiind aliatul cel mai de încredere al medicului specialist endodont, crescând șansele de reușită ale unul tratament de canal și având numeroase beneficii:

  • asigură o vizibilitate foarte bună în interiorul dintelui;
  • crește predictibilitatea în timp a tratamentelor endodontice;
  • previne apariția complicațiilor;
  • ajută la rezolvarea accidentelor apărute în cadrul tratamentelor clasice de canal (precum perforații, instrumente fracturate în canale, căi false, canale ratate) făcând astfel posibilă păstrarea și tratarea unor dinți care înainte de era microscopiei endodontice ar fi fost extrași;
  • ajută la un control foarte bun asupra îndepărtării țesuturilor infectate și la sterilizarea canalelor.

Microscopul este cel mai des utilizat în endodonție, însă el poate fi oricând un instrument de nădejde, inclusiv în chirurgie și protetică.

Microscopul dentar este, fără niciun dubiu, necesar în zilele noastre – specialistul endodont nu poate să rezolve majoritatea problemelor apărute în interiorul coroanei și a canalelor dentare fără o magnificație și o lumină adecvate. Dar doar împreună cu manualitatea și cu experiența medicului specialist se poate asigura un tratament endodontic de top, care să permită păstrarea dintelui pe arcadă cât mai mult timp.