Estetica dentara

Informații generale

Știai că zâmbetul este unul dintre primele detalii pe care le observă cineva la o persoană pe care tocmai a cunoscut-o? De aceea, acest detaliu poate fi unul dintre motivele pentru care ar trebui să le acordăm dinților o importanță și îngrijire atât de mari.

Estetica dentară nu se referă doar la fațete dentare, deși acesta este primul lucru la care se gândește majoritatea oamenilor, iar ele sunt utile pentru a rezolva mai multe probleme decât am crede. Estetica este despre igienizări profesionale periodice, obturații (plombe) și coroane care redau aspectul natural al dintelui, despre gingii sănătoase care se așază frumos pe dinte și despre o culoare naturală și plăcută a dinților. Hai să le luăm pe rând și să discutăm!

Igienizarea profesională periodică

Dinții curați sunt la modă mereu, iar depunerile de tartru și gingiile inflamate din cauza lui nu fac parte din ceea ce ar trebui să reprezinte estetica dentară. Igienizarea profesională se face la fiecare 6 luni și presupune:

  • îndepărtarea depozitelor de tartru prin detartrajul cu ultrasunete;
  • curățarea petelor de pe dinți provenite de la alimente și băuturi prin airflow (este un aparat care emite cu presiune o pulbere cu proprietăți de curățare);
  • periaj profesional cu o pastă de dinți abrazivă, cu rolul de a finisa.

Uneori, pacienții se răzgândesc în privința albirii după o curățare complexă a dinților, deoarece realizează că o simplă igienizare a avut rezultatele pe care și le doreau.

Albirea dentară

Chiar dacă oamenii sunt mulțumiți de aspectul dinților lor, parcă tot mai este ceva de îmbunătățit, iar aceea este, de cele mai multe ori, culoarea. Toată lumea visează la un zâmbet alb și luminos, iar albirea dentară este acum una dintre cele mai simple metode pentru a aduce un plus dinților.

Este important ca, înainte de a lua decizia de a face o albire, să cerem îndrumarea medicului stomatolog. Dacă există plombe (mai ales pe dinții din față), ele vor fi înlocuite după albire, pentru ca nuanța acestora să fie în acord cu noua culoare a dinților. La fel se va întâmpla și cu coroanele sau lucrările protetice deja existente, pentru că altfel va exista o discrepanță între ele.

Albirea dentară în sine este un proces simplu și la îndemâna pacientului. Poate fi resimțiță și o ușoară sensibilitate după procedură, dar care nu durează mai mult de 2-3 zile. Este esențial să respectăm sfaturile medicului stomatolog de după albire, pentru ca efectul să dureze cât mai mult timp, iar pacientul să se bucure de rezultate.

Obturațiile și coroanele fizionomice

Atunci când dinții sunt afectați de carii, ei trebuie curățați și, în funcție de cât de afectat a fost dintele, se va alege refacerea lui fie prin plombe, fie prin coroane. Ele trebuie să redea forma naturală a dinților și să respecte anatomia lor, astfel încât să fie și plăcute din punct de vedere estetic, dar să asigure și o bună funcționare a lor în ansamblu.

În stomatologia modernă, sunt puse la dispoziție materiale de ultimă generație care imită structurile dentare perfect. Indiferent că este vorba despre dinții din față sau din zonele din spate, ei pot fi restaurați în așa fel încât nici să nu ne dăm seama că acolo există o plombă sau o coroană. Transparența smalțului de la marginea dintelui, culoarea ușor mai închisă dinspre gingie, toate acestea pot fi imitate perfect cu ajutorul materialelor actuale.

Gingiile sănătoase, cu aspect plăcut

Suntem siguri că ați mai auzit expresia de gummy smile sau zâmbet gingival. El apare atunci când o persoană zâmbește, iar gingia de la baza dinților din față este expusă prea mult, iar dinții par prea mici.

În acest caz, putem apela la gingivectomie, adică îndepărtarea gingiei în surplus. Această procedură este acum foarte simplă și cu o recuperare foarte ușoară. Medicii din clinica noastră nu mai apelează la clasicul bisturiu, care nu doar că este invaziv, dar sângerarea este mai abundentă și recuperarea este mai dificilă și de lungă durată, ci s-au specializat în tehnologia laser, pentru a oferi pacienților confortul și rezultatele dorite.

De multe ori nici nu este necesară anestezia locală cu injecție pentru gingivectomia cu laser, uneori fiind suficientă doar anestezia sub forma de spray. Procedura durează puțin, sângerarea este controlată și minimă datorită proprietăților de cauterizare ale laserului, iar recuperarea este extrem de rapidă. Rezultatele sunt promițătoare, deoarece dinții par mai lungi, gingiile nu mai sunt atât de expuse, astfel că zâmbetul este considerabil îmbunătățit.

Fațetele dentare

Cine nu și-a dorit vreodată un zâmbet cu dinți mari, simetrici și albi? Fațetele dentare rezolvă aceste dorințe, punând în evidență cea mai frumoasă trăsătură a oamenilor: zâmbetul. Chiar dacă ne gândim că fațetele au rolul doar de a acoperi și înfrumuseța dinții naturali, ele pot rezolva chiar și unele probleme de ortodontice, precum alinieri incorecte ale dinților, dinți prea înghesuiți sau spațiați sau mușcătură incorectă pe dinții din față.

Ele pot îmbunătăți forma și culoarea dinților naturali însă, pentru acest lucru, trebuie exprimate clar dorințele și așteptările. Medicul stomatolog va face recomandările necesare, pentru ca forma, lungimea și culoarea dinților să se potrivească cu nuanța tenului, forma feței și trăsăturile pacientului. Totodată, fațetele vor rezolva și incongruențele dentare, obținând astfel zâmbetul mult visat.

Ramura stomatologiei care se ocupă cu estetica a devenit din ce în ce mai populară, tocmai datorită impactului vizual pe care îl are zâmbetul asupra oamenilor. Întotdeauna trebuie luate în calcul atât funcționalitatea dinților, aspectul lor, dar și menținerea rezultatelor pe termen lung, care vor contribui la sănătatea generală a cavității orale.