Urmariti-ne

CE ESTE CONTENȚIA?

Contenția reprezintă păstrarea rezultatelor obținute cu terapia ortodontică „activă”.

Retainer gutieră – un înveliș de plastic transparent, subțire

Contenția trebuie să aibă o durată de cel puțin o jumătate din durata tratamentului activ. Cu alte cuvinte, o persoană care a purtat aparat ortodontic timp de 2 ani trebuie să mai poarte 1 an aparatele de contenție.

Această etapă este necesară deoarece ligamentele care fixează dinții în os sunt foarte elastice și au o „memorie” foarte bună – odata îndepărtat aparatul, elasticitatea ligamentelor tinde să readucă dinții spre poziția inițială, pierzându-se astfel aspectul ocluziei pentru care atât medicul, cât și pacientul au depus atât de mult efort.

Pentru a se asigura „fixarea” dinților în noua poziție trebuie ca ei să mai fie ținuți pe loc o perioadă suplimentară.


Contenția se realizează prin mai multe metode:


  • În cazul terapiei cu aparate mobile, acestea vor fi folosite ca mijloace de contenție ca atare sau cu anumite modificări. Concret, copilul va purta aparatele numai noaptea, urmând a se renunța la purtarea lor treptat, în funcție de indicațiile ortodontului. Controalele se realizează la 1 luna, la 3 luni, la 6 luni, iar apoi din 6 în 6 luni până la apariția dinților definitivi, când se reevaluează situația și, eventual, se optează pentru finisarea tratamentului cu aparate fixe.

  • În cazul terapiei cu aparate fixe, la sfărșitul tratamentului se poate opta, în funcție de anomalia pacientului, pentru aparate de contenție mobilizabile (asemănătoare cu aparatele purtate de copii), pentru „retainer” de tip gutieră (de obicei aceasta este varianta aleasă pentru dinții de sus) sau pentru un „retainer” invizibil, lipit cu un material special pe interiorul dinților (aceasta este varianta adoptată de regulă la dintți de jos, foarte rar la cei de sus).În urma studiilor realizate la persoanele purtătoare de aparat ortodontic, specialiștii au ajuns la concluzia că  aparatul de contenție trebuie purtat atâta timp cât pacientul dorește să aibă în continuare dinții drepți!

Mențiune specială în cazul retainerului invizibil (colat) aplicat la dinții de jos: acesta are un rol deosebit de important, deoarece, odată cu vârsta, din cauza reducerii cantității de os la nivelul mandibulei, dinții din față se pot înghesui chiar și la persoanele care au avut toată viata dinții drepți.

La persoanele care au fost tratate pentru diverse anomalii dentare, mai ales în cazul înghesuirii dentare, riscul ca acesti dinți să se înghesuie este mult mai mare. Prin urmare, este necesar ca acest retainer să fie păstrat o perioadă de timp cât mai mare, chiar și toată viața.


Pentru detalii și programări, adresați-vă medicilor de la Advanced Gentle Dentist. 

Consultația este gratuită!


Contact


Retainer mobilRetainer colat la arcada inferioară (dinții de jos)

Brosura Ortodontie

INHALOSEDARE


Stomatologie fara Durere prin InhaloSedare!" "Transforma anxietatea dentara intr-o stare calma si relaxata"

Mai mult

STOMATOLOGIE COPII


Stomatologie laser copii fara durere, fara sangerare. Medici pedodonti si ortodonti specializati

Mai mult

LASER STOMATOLOGIC


Fara Freza! Fara Anestezie! Fara durere! Pentru copii si adulti FARA: anestezie, vibratie, zgomot, miros si presiune asociata turbinei stomatologice!

Mai mult

  • 1
  • 2
  • 3