Urmariti-ne

CE ESTE CONTENȚIA?

Contenția reprezintă păstrarea rezultatelor obținute cu terapia ortodontică „activă”.

Retainer gutieră – un înveliș de plastic transparent, subțire

 

Contenția trebuie să aibă o durată de cel puțin o jumătate din durata tratamentului activ. Cu alte cuvinte, o persoană care a purtat aparat ortodontic timp de 2 ani trebuie să mai poarte 1 an aparatele de contenție.

Această etapă este necesară deoarece ligamentele care fixează dinții în os sunt foarte elastice și au o „memorie” foarte bună – odata îndepărtat aparatul, elasticitatea ligamentelor tinde să readucă dinții spre poziția inițială, pierzându-se astfel aspectul ocluziei pentru care atât medicul, cât și pacientul au depus atât de mult efort.

Pentru a se asigura „fixarea” dinților în noua poziție trebuie ca ei să mai fie ținuți pe loc o perioadă suplimentară.

 

Contenția se realizează prin mai multe metode:

  • În cazul terapiei cu aparate mobile, acestea vor fi folosite ca mijloace de contenție ca atare sau cu anumite modificări. Concret, copilul va purta aparatele numai noaptea, urmând a se renunța la purtarea lor treptat, în funcție de indicațiile ortodontului. Controalele se realizează la 1 luna, la 3 luni, la 6 luni, iar apoi din 6 în 6 luni până la apariția dinților definitivi, când se reevaluează situația și, eventual, se optează pentru finisarea tratamentului cu aparate fixe.
  • În cazul terapiei cu aparate fixe, la sfărșitul tratamentului se poate opta, în funcție de anomalia pacientului, pentru aparate de contenție mobilizabile (asemănătoare cu aparatele purtate de copii), pentru „retainer” de tip gutieră (de obicei aceasta este varianta aleasă pentru dinții de sus) sau pentru un „retainer” invizibil, lipit cu un material special pe interiorul dinților (aceasta este varianta adoptată de regulă la dintți de jos, foarte rar la cei de sus).

 

Retainer mobil

 

În urma studiilor realizate la persoanele purtătoare de aparat ortodontic, specialiștii au ajuns la concluzia că aparatul de contenție trebuie purtat atâta timp cât pacientul dorește să aibă în continuare dinții drepți!

 

Mențiune specială în cazul retainerului invizibil (colat) aplicat la dinții de jos: acesta are un rol deosebit de important, deoarece, odată cu vârsta, din cauza reducerii cantității de os la nivelul mandibulei, dinții din față se pot înghesui chiar și la persoanele care au avut toată viata dinții drepți.

La persoanele care au fost tratate pentru diverse anomalii dentare, mai ales în cazul înghesuirii dentare, riscul ca acesti dinți să se înghesuie este mult mai mare. Prin urmare, este necesar ca acest retainer să fie păstrat o perioadă de timp cât mai mare, chiar și toată viața.

 

Retainer colat la arcada inferioară (dinții de jos)

 

Pentru detalii și programări, adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite.

Gentle Dentist DOROBANȚI

+40726.773.377 |  +4031.425.0520
Str. Constantin Aricescu Nr.36, Sector 1, București
*(Strada cu sens unic paralelă cu Puțul lui Zamfir și George Călinescu - Zona Dorobanți)

Gentle Dentist UNIRII

+40723.726.125 |  +40721.773.377
Bulevardul Corneliu Coposu Nr.7, Bl. 104, Sc. 2, Ap. 47, etaj 5, (interfon 047), București Sector 3 (Zona Unirii)

Contact

Brosura Ortodontie

INHALOSEDARE

Stomatologie fără durere prin Inhalosedare. Transformă anxietatea dentară într-o stare calmă și relaxantă

Mai mult

STOMATOLOGIE COPII

Stomatologie laser pentru copii fără durere și fără sângerare. Medici pedodonți și ortodonți specializați.

Mai mult

LASER STOMATOLOGIC

Tratamente laser fără freză, fără anestezie sau durere pentru copii si adulti. Elimină vibrațiile, zgomotul, mirosul și presiunea asociate turbinei stomatologice!

Mai mult

  • 1
  • 2
  • 3