Ce este HPV-ul bucal – Cauzele aparitiei, simptomele, tratamentul si preventia
HPV sau Human Papilloma Virus este cel mai incriminat virus pentru cancerul de col uterin, iar în ultimii ani s-a descoperit o frecvență foarte mare a cancerelor și cu o altă localizare față de cea menționată, precum cele orofaringiene, având ca punct de plecare acest virus. Infecția cu HPV este considerată o boală cu transmitere sexuală, pe care verticală (în timpul nașterii de la mamă la făt) sau prin autoinoculare.
Ce este HPV (Human Papilloma Virus)
Human Papilloma Virus este o clasă de virusuri care au ca loc preferențial organele genitale, cavitatea orală și gât. Nu se manifestă specific și, de cele mai multe ori, nu dă simptome, astfel că există foarte mulți oameni care au acest virus, fără a fi conștienți de acest lucru, fiind un virus cu transmitere extrem de ușoară.
Care sunt tipurile de HPV?
Clasa de virus Papilloma cuprinde peste 120 de specii ale acestuia (ultimele cercetări au ajuns la impresionantul număr de 200), însă aproximativ 40 dintre ele pot da manifestări la nivelul organelor genitale, cavității orale și gâtului. Dintre acestea, o parte dintre ele, mai precis 15 genotipuri, pot afecta cu predilecție mucoasele, iar 9 dintre acestea se pot transforma în diverse tipuri de cancer. Genotipul cu cel mai mare risc de a genera cancer orofaringian este genotipul 16. Dacă îți dorești să te informezi mai bine despre cancerul de la nivel oral, poți citi articolul din acest link.
HPV Bucal – Simptome
Foarte rar, HPV bucal ajunge să se remarce prin simptome specifice la nivelul cavității orale. De cele mai multe ori, el trece neobservat și este descoperit pur întâmplător sau în urma unor investigații speciale, dacă există suspiciuni. Uneori, se poate manifesta prin afte sau ulcerații la nivelul mucoaselor cavității bucale și buzelor, dar neavând un aspect specific acestei infecții.
Este HPV-ul bucal același cu virusul HPV?
Virusul Papilloma Uman este un termen cuprinzător pentru toate subtipurile acestuia, dar diferă localizarea acestuia, în funcție de cum a fost transmis. Astfel, virusul HPV și HPV bucal sunt același lucru.
Transmiterea HPV
Așa cum am menționat mai sus, virusul Papilloma Uman este o infecție cu transmitere sexuală, astfel că el se transmite atât prin contact sexual (vaginal, anal sau chiar și oral), cât și prin contact cutanat. Spre deosebire de alte tipuri de virusuri, HPV se transmite chiar dacă persoana este complet asimptomatică, neavând o transmitere mai mică sau mai mare și nu depinde de intensitatea manifestărilor.
HPV Bucal – Cauzele apariției
Cel mai probabil, virusul HPV se dobândește în urma contactului sexual, în special dacă există o mică rană care să favorizeze pătrunderea cu ușurință a virusului, însă există și studii care arată că virusul papilloma uman se poate dobândi și prin contact fizic, de genul atingerilor.
Factorii de risc în HPV bucal
Factorii de risc principali în apariția HPV-ului sunt numeroși, fiind incriminate mai multe cauze care pot crește riscul contractării acestui virus, precum:
- sexul oral – în special la persoane cu activitate sexuală intensă, cu parteneri multipli, crește riscul cu 20% pentru a face această infecție;
- sexul persoanei – bărbații sunt mai predispuși la infecția cu HPV bucal decât femeile;
- fumatul – fumul de țigară predispune mucoasa orală la diferite răni (afte, ulcerații), cu întârzierea vindecării, transformând mucoasa orală într-un teren vulnerabil, pe care virusul papilloma se poate grefa cu ușurință;
- consumul de alcool – frecvent asociat cu fumatul, crește riscul infecției cu HPV.
Diagnosticarea virusului HPV în cavitatea bucală
Deși este un virus care, prin anumite subtipuri poate duce la dezvoltarea cancerului orofaringian, acesta nu poate fi depistat prin analize de rutină, iar atunci când se face acea analiză specifică, aceasta nu face decât să confirme prezența HPV-ului. Primul pas în monitorizarea sănătății cavității orale este mersul regulat la stomatolog care, pe lângă verificarea sănătății dinților, acesta va căuta și modificări ale mucoaselor, aspect anormal sau leziuni care nu se mai vindecă. Dacă este cazul, se va face o trimitere către specialistul în chirurgie oro-maxilo-facială, pentru mai multe investigații. Dintre tipurile de analize pentru depistarea prezenței HPV-ului, se numără:
- microscopia celulelor exfoliate;
- biopsia unei părți recoltate din mucoasă;
- detecția acizilor nucleici virali;
- detecția anticorpilor, ca răspuns la prezența HPV.
Tratamentul HPV-ului Bucal
Dacă, din întâmplare, este descoperită prezența HPV-ului bucal, cel mai probabil, organismul pacientului va lupta singur cu virusul, eliminându-l în aproximativ 2 ani de la contractarea infecției.
În cazul în care, HPV se manifestă la nivel oral, prin apariția papiloamelor, acestea se îndepărtează chirurgical, fie prin extirpare chirurgicală clasică (o procedură invazivă, de altfel), fie prin crioterapie. Crioterapia presupune înghețarea papiloamelor orale (arată ca niște negi) cu ajutorul azotului lichid și apoi îndepărtarea acestora. Vindecarea este mult mai rapidă prin această metodă și sunt țintite doar țesuturile afectate.
Cum prevenim apariția virusului HPV în cavitatea bucală
Așa cum am explicat mai sus, infecția cu HPV este o boală cu transmitere sexuală, așa că principalul mod de a preveni contractarea acestui virus este reprezentat de reducerea numărului de parteneri sexuali care pot da mai departe acest virus, fără ca aceștia să fie conștienți că sunt purtători. Alte metode care ajută la prevenția apariției HPV-ului în cavitatea orală sunt:
- utilizarea protecției în timpul actelor sexuale și evitarea sexului oral;
- controale regulate la medicul stomatolog, pentru monitorizarea sănătății cavității orale (poți consulta lista noastră de tarife aici);
- vaccinarea;
- efectuarea periodică analizelor pentru boli cu transmitere sexuală, mai ales dacă pacientul are parteneri multipli;
- deprinderea obiceiului de către pacient de a verifica în mod constant orice modificări ale mucoaselor cavității orale.
Vaccinul HPV
Având în vedere că peste 99% dintre cancerele de col uterin sunt provocate de virusul papilloma uman, vaccinarea anti HPV este esențială, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, pentru a opri răspândirea virusului. Vaccinul anti HPV ajută la prevenția contractării anumitor tipuri de HPV și la prevenția dezvoltării anumitor tipuri de cancer (indiferent de localizare). Vaccinurile disponibile în momentul de față sunt:
- Gardasil
- Gardasil 9
- Cervarix
Toate cele 3 vaccinuri se bazează pe protecția împotriva cancerului de col cervical, iar cel care acoperă cele mai multe subtipuri (tulpini) de HPV este reprezentat de Gardasil 9. În Statele Unite singurul aprobat la ora actuală este Gardasil 9, iar campania națională de vaccinare din țara noastră folosește același tip de vaccin, încă din 2020.
Cel mai puternic răspuns imun prin administrarea vaccinului anti HPV este obținut ideal înaintea începerii vieții sexuale și anume, între 11-12 ani, dar poate fi făcut și mai devreme, atât la fete, cât și la băieți. Chiar dacă pacienții și-au început deja viața sexuală, vaccinul poate fi administrat până la vârsta de 45 ani, în funcție de recomandarea medicului ginecolog, dar se evită administrarea acestuia femeilor însărcinate sau persoanelor cu fond alergic puternic. Totodată, chiar dacă testul pentru HPV este pozitiv, se recomandă vaccinarea, pentru a preveni infecția cu alte subtipuri virale.
Schema de vaccinare depinde de vârstă:
- Până la 15 ani se recomandă 2 doze deoarece răspunsul imun este extrem de eficient. Cel 2 doze se fac la o distanță de măcar 6 luni.
- Peste 15 ani se recomandă 3 doze, cea de-a doua doză fiind administrata la 1 lună după prima, iar ultima va fi administrată la 3 luni după precedenta.
Chiar dacă ținta vaccinului este reducerea incidenței apariției cancerului de col uterin, el are acțiune împotriva tuturor tipurilor de cancer pe care le pot cauza tulpinile agresive, incluzând și cancerul orofaringian.
În România, vaccinarea anti HPV este gratuită, începând din anul 2020, de când a fost lansată campania națională împotriva HPV. Părinții copiilor cu vârste între 11-14 ani pot solicita vaccinarea la medicul de familie, respectând schema de vaccinare adaptată vârstei pacienților. Persoanele care depășesc această vârstă pot cumpăra vaccinul, comandându-l din farmacii și îl pot face la recomandarea și sub îndrumarea medicului curant.
Surse:
- Human papillomavirus infections in the oral mucosa. Jaana Rautava, Stina Syrjänen
- Effect of Prophylactic Human Papillomavirus (HPV) Vaccination on Oral HPV Infections Among Young Adults in the United States. Anil K. Chaturvedi et al.
- Examining the Association between Oral Health and Oral HPV Infection . Thanh Cong Bui; Christine M. Markham; Michael Wallis Ross; Patricia Dolan Mullen
- HPV and cancer of the oral cavity. Christian U Hübbers & Baki Akgül
Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite