Implant dentar

Informații generale

Probabil ai auzit de implantologie dentară – dacă te afli în ipostaza în care ai nevoie de un astfel de tratament, cu siguranță te întrebi „cât costă un implant dentar” sau „cât durează un implant dentar”. Pentru că nu este întocmai un tratament simplu de înțeles, noi vrem să îl facem să fie aducându-ți toate răspunsurile de care ai nevoie. 

Inserarea unui implant reprezintă, de fapt, un număr de proceduri realizate pentru recrearea unui dinte lipsă.

Aceasta este cea mai avansată metodă de înlocuire a unui dinte pierdut din diferite motive, cum ar fi: o carie, o boală parodontală sau un traumatism. Această procedură reprezintă, de fapt, înlocuirea rădăcinii dentare cu un material compatibil din titan pur, de cea mai bună calitate.

Este important pentru tine să știi că atunci când pierzi un dinte, chiar dacă este un molar și este posibil să nu simți neapărat nevoia să-l înlocuiești imediat, riști să pierzi osul, acesta începând să se retragă foarte rapid. Pierderea dintelui va afecta în timp și ceilalți dinți, care vor începe să se deplaseze pentru acoperirea spațiului rămas gol. Astfel, dinții migrează, spațiul se închide, iar apoi costurile și durata de tratament sunt mult mai mari. 

Cu ajutorul laserului, procedura de inserare a implantului este una ușoară, cu rezultate predictibile și un disconfort minim pentru pacient și poate fi realizată într-o singură ședință.

Ce se întâmplă atunci când pierzi un dinte?

Când pierzi un dinte, mai ales un molar, s-ar putea să nu simți nevoia să-l înlocuiești, în mare parte pentru că nu vede nimeni lipsa unui dinte din spate. Riscul este însă pierderea osoasă ce survine, de aceea și aspectul de obraz „căzut” la pacienții cu edentații și purtători de proteze dentare. Dinții creează o structură pentru față, mușchii faciali, articulațiile maxilare și chiar pielea unei persoane.

Pierderea unui dinte nu te afectează doar din considerente estetice: mâncatul, vorbitul, încrederea în sine, dar și starea generală de sănătate fiind afectate. Așa că, dacă vrei să afli cât rezista un implant dentar, care sunt costurile pentru un implant dentar, dar și ce tipuri de implant dentar există (și care e cel potrivit pentru tine), citește în continuare. 

Pierderea unui dinte afectează și ceilalți dinți!

Ce este un implant dentar?

Implanturile dentare sunt, de fapt, o serie de proceduri folosite pentru a recrea un dinte lipsă. Partea cheie a unui implant dentar este implantul de titan (rădăcina falsă a dintelui). Titanul funcționează bine împreună cu osul și formează o legătură în timp, asemenea legăturii inițiale dintre dinte și osul maxilarului. Acest lucru este esențial deoarece implantul este singurul care previne pierderea de masă osoasă ce ar avea loc în mod normal cu orice alt tip de înlocuire a dintelui.

Rata de succes a tratamentelor cu implant dentar este de peste 95%. Implantul dentar nu îți înlocuiește dintele lipsă doar estetic, ci preia toate funcțiile dintelui natural, astfel încât stilul tău de viață nu va fi afectat.

Implanturile dentare sunt acoperite de o coroană ce reproduce smalțul sau porțiunea vizibilă a unui dinte și, în majoritatea cazurilor, dintele înlocuitor va funcționa la fel de bine sau chiar mai bine decât dintele original.

Trebuie, de asemenea, să ai o foarte bună igienă orală și să îți faci programări regulat la medicul dentist, aceste două lucruri fiind critice pentru succesul pe termen lung al implanturilor dentare.

Care sunt componentele unui implant dentar?

Un implant dentar este format din rădăcina falsă a dintelui (implantul de titan); acest material funcționează impecabil cu osul, formând o legătură în timp – acest lucru e vital, fiindcă vom preveni pierderea de masă osoasă. Apoi, partea exterioară a implantului este o coroană dentară, care reproduce porțiunea vizibilă a dintelui. 

Când ai nevoie de implantul dentar?

Dacă ai pierdut unul sau mai mulți dinți și vrei să îi înlocuiești, implantul dentar este cel mai eficient și potrivit tratament. Deci, cum știi că ai nevoie de implant dentar? Ești pacientul ideal pentru acest tratament dacă:

  • ai un dinte lipsă (sau mai mulți);
  • nu vrei să șlefuiești dinții vecini, așa cum ar cere, de exemplu, puntea dentară;
  • nu vrei o proteză clasică;
  • vrei un tratament premium, eficient, care să imite nu doar estetica dintelui natural, ci și funcționalitatea sa.

Tipuri de implant dentar:

Trebuie să știi că implantul dentar poate înlocui un singur dinte, poate fi de tip fast and fixed (bazat pe 4 sau 6 implanturi) sau pot fi speciale pentru protezele dentare, în cazul în care sunt implicați mai mulți dinți. 

În funcție de nevoile și dorințele pe care le ai de la acest tratament, în cabinetele noastre găsești mai multe tipuri de implanturi dentare care să-ți soluționeze problemele: 

  • Nobel BioCare – producător suedez;
  • Straumann – produs în Elveția;
  • Bredent – producător german; 
  • Anthogyr – producător francez.  

Se poate repara pierderea osoasă?

Dintele are ca suport osul alveolar, care se poate pierde în timp dacă dintele este extras. Medicul specialist chirug poate recrea os, oferind suport implantului dentar.

Un implant dentar constă în inserarea chirurgicală a unui șurub în os. Odată inserat și vindecat osul din jurul implantului, următoarea etapă este atașarea unui „dinte înlocuitor” pe șurub.

Implanturile dentare au un cost mai ridicat decât alte metode de înlocuire a dinților, dar oferă beneficii superioare. Acestea oferă o dantură mai puternică decât cea naturală și mult mai durabilă. Sunt, de asemenea, și o opțiune mai bună decât lucrările ce includ punți, deoarece nu depind de dinții alăturați (și nu îi afectează negativ în niciun fel).

Pentru a fi posibilă inserarea implanturi trebuie să ai gingiile sănătoase și o structură osoasă adecvată pentru susținerea implantul.

Cât durează procedura?

Înlocuirea unui dinte cu un implant și o coroană nu este o procedură de o zi. De la caz la caz, implantul are nevoie de timp pentru integrare în os, proces ce va dura câteva luni. Așadar, un implant poate fi inserat într-o singură ședință, însă va fi nevoie să așteptăm câteva luni pentru a începe pregătirea coroanei dentare.

Noi folosim laserul în timpul inserării unui implant, iar avantajele sale în implantologia dentară sunt:

  • Evitarea folosirii bisturiului;
  • Sângerare minimă;
  • Dezinfecția neoalveolei în care urmează a fi inserat implantul;
  • Stimularea vindecării osului;
  • Scurtarea perioadei inflamatorii de după plasarea implantului – o vindecare mai rapidă;
  • Fără durere post-operatorie;
  • Scurtarea timpului de integrare a implantului datorită stimulării de os nou în jurul spirului (osteogeneză).

Laserul reprezintă un pas important utilizat în cadrul procedurii de inserare a unui implant.

Cui mă adresez pentru această procedură?

Medicului specialist chirurg. El va evalua cazul și îți va oferi soluțiile cele mai bune pentru tine, în funcție de nevoile tale. Veți alege împreună cel mai potrivit implant, te va informa dacă este nevoie de realizarea altor proceduri înainte și va insera apoi implantul.

Cât costă implantul dentar?

Costul implantului dentar diferă în funcție de necesitățile fiecărui pacient, dar și de soluția de tratament pentru care se optează. Este important să reții că prețul final este cel al întregului tratament, nu exclusiv al implantului propriu-zis.

Care sunt etapele tratamentului cu implant dentar

Știm că te întrebi care sunt etapele implantului dentar – am decis să îl simplificăm pentru tine, ca să ai parte de claritate în această călătorie înspre sănătatea ta orală:

Etapa de pregătire

Etapa de pregătire este cea în care te acomodezi cu tratamentul: ce înseamnă asta? Au loc investigații, consultația inițială, radiografii și CT (computer tomograf), care va măsura și insera virtual implantul, se vor face analize de laborator și medicul va analiza dosarul tău medical, precum și starea de sănătate generală.

Este posibil să ai nevoie de o serie de analize înainte de tratamentul cu implant dentar ( în funcție de anamneză). Medicul implantolog decide, în final, analizele necesare pentru fiecare pacient în parte.

Sfat: asigură-te că îl atenționezi încă de la început pe specialistul tău dacă suferi de boli vasculare, osteoporoză, diabet zaharat sau neoplazii, pentru că acestea pot afecta succesul implantului.

Etapa chirurgicală

În etapa chirurgicală are loc inserarea implantului în osul maxilar / mandibular; după această etapă, este necesar să așteptăm între 2 și 6 luni pentru ca implantul să se integreze în os: acest pas se numește, în implantologie, osteointegrare. De asemenea, sunt cazuri în care calitatea osului în care inserăm implantul ne permite să facem o coroană imediat. 

În cazul dinților incisivi (dinții din față atât la maxilar cât și la mandibulă), se folosește o tehnică specială care permite să refacem dintele/ dinții lipsa imediat astfel încât pacientul să nu sufere dpdv estetic).

Etapa protetică

Ultima etapă este cea protetică, în care se ia amprenta pentru viitoarea lucrare, cea fixă, care va fi realizată în laboratorul de tehnică dentară. Deci, în maximum patru luni vei avea dinți ficși, fixați prin cimentare sau înșurubare, care vor prelua complet atât estetica, cât și funcționalitatea dinților naturali. 

De ce să alegi implantul dentar

Implantul dentar vs. puntea dentară

Să ne raportăm, pe rând, la criteriile care contează cel mai mult în alegerea tratamentului pentru înlocuirea dinților:

  • rezistență în timp – un implant dentar rezistă peste 20 de ani și până la toată viața, în vreme ce puntea dentară rezistă între 5-10 ani.
  • conservarea osului – implantul dentar asigură sănătatea osului, în timp ce puntea dentară nu;
  • ajustări în timp – implantul dentar nu are nevoie de ajustări în timp, în vreme ce puntea dentară da;
  • pierderea dinților alăturați – implantul dentar nu influențează ceilalți dinți vecini, în vreme ce puntea dentară poate duce la pierderea dinților vecini în 7-9 ani. 

Implantul dentar vs. proteza dentară

În ceea ce privește implantul dentar și proteza dentară, cele mai mari diferențe sunt legate de stabilitate și confort: 

  • rezistența în timp – cea a implantului dentar este mult mai mare decât a protezei;
  • conservarea dinților naturali – implantul dentar asigură sănătatea dinților naturali, în timp ce proteza nu;
  • ajustări în timp – odată fixat, implantul nu are nevoie de ajustări, însă proteza da;
  • pierderea dinților alăturați – proteza contribuie la o pierdere mai rapidă a dinților alăturați, în vreme ce implantul nu îi afectează deloc;
  • întreținere – proteza trebuie îndepărtată și igienizată după fiecare masă, în vreme ce implantul nu trebuie îndepărtat. 

Recomandări după intervenția de implant dentar. Alimentație și igienă:

  • în primele două ore de la intervenție, nu mânca nimic, pentru că încă ești sub anestezie și riști să îți rănești mucoasele, să te muști accidental
  • în prima zi este firesc să sângerezi și să ai gingiile inflamate; este indicat să reiei igiena orală chiar de a doua zi, efectuând periajul cu blândețe și clătind apoi cu antiseptice; nu clăti gura energic;
  • în primele trei zile mănâncă alimente moi, ușor de mestecat, chiar lichide, fierte sau pasate; evită alimentele tari, fierbinți, dure, uscate și acide (nu consuma în prima zi de la intervenție nici lactate);
  • după 7-10 zile va avea loc scoaterea firelor și îți vei relua treptat rutina de igienă corespunzătoare, pe care trebuie să te asiguri că o efectuezi corect; de asemenea, este recomandat să diminuezi numărul de țigări întrucât asta va încetini vindecare; 
  • dacă alegi implantul laser, durerea post-operatorie și sângerarea nu vor exista (sau vor fi minime), iar timpul de recuperare mai scurt; totuși, dacă simți nevoia să iei medicamente pentru ameliorarea durerii, asigură-te că te consulți cu medicul specialist înainte. 

Riscuri și contraindicații pentru implantul dentar

Există unele situații în care implantul dentar este contraindicat, situații care țin de afecțiuni ale stării generale de sănătate. De aceea este extrem de importantă investigarea generală înainte de această intervenție, precum și cunoașterea afecțiunilor anterioare. 

Când vine vorba de contraindicații implant, avem de-a face cu două situații posibile: 

  • contraindicații absolute, adică afecțiuni severe precum: cardiopatii valvulare, infarct recent, tumori maligne active, SIDA, transplant de organe, tulburări psihiatrice severe, cardiomiopatie, tratament cu bifosfonați pentru osteoporoză;
  • contraindicații relative, care nu interzic implantul, însă au nevoie de o evaluare mult mai amănunțită de către toți specialiștii implicați: diabetul, unele tulburări psihice, unele boli autoimune, dependența de alcool sau substanțe stupefiante, graviditate. 

De asemenea, ține cont de faptul că tratamentul cu implant dentar nu poate fi efectuat în perioada de dezvoltare a oaselor maxilare; adică acest tratament poate fi realizat doar după vârsta de 17 sau 18 ani, fără a exista și o limită superioară de vârstă. 

În implantologia modernă, riscurile apar foarte rar, pentru că materialele folosite sunt 100% compatibile, iar tehnologia este una ultra-performantă.

Întrebări frecvente

  1. Cât durează procedura implantului dentar?

    Procedura de inserare a implantului dentar diferă în funcție de structura osului: dacă osul e gros și rezistent, de o suprafață generoasă, implantul dentar va fi inserat în maximum 20 de minute; dacă se efectuează o lucrare mai amplă, care implică și adiție de os, dar și inserarea mai multor implanturi, timpul de efectuare poate varia între 2-4 ore. Avantajul implantului cu laser este și scurtarea acestei durate, timpii fiind chiar înjumătățiți în anumite situații. 

  2. Exista restricții de vârstă privind implantul dentar?

    Atât la implantul laser, cât și la cel clasic, există restricții privind vârsta: trebuie să ai minimum 17 sau 18 ani, când țesutul de os este format complet. 

  3. Este dureroasă procedura implantului dentar?

    Implantul laser nu aduce niciun fel de durere sau disconfort. Mai mult decât atât, îți poți relua stilul de viață imediat după operația cu implant dentar, iar durerea nu va apărea nici la câteva zile după operație. În cazul implantului clasic, este firească o ușoară sângerare și o inflamare a gingiilor, însă tehnica laser te scutește de această grijă. 

  4. Ce tip de anestezie este utilizată pentru implantul dentar?

    Dacă intervenția este de lungă durata și condiția medicală impune se recomandă inclusiv una dintre metodele de sedare (inhalosedarea, analgosedarea) sau anestezia generală.

  5. Cat rezistă un implant dentar?

    Durabilitatea în timp a implantului dentar este dată de tipul de implant pentru care se optează; oricum, implantul este un tratament care rezistă excelent în timp: minimum 20 de ani, iar dacă se respectă îngrijirea corespunzătoare și consultul regulat la specialist, implantul poate rezista chiar pentru întreaga viață. Se recomandă să se facă radiografii de control anual și igienizare specifică la fiecare 6 luni.

  6. Cat de grea este recuperarea după inserarea implantului dentar?

    Recuperarea post-operatorie diferă de la pacient la pacient, însă atât timp cât respecți indicațiile specialistului - cu privire la alimentație, la obiceiurile pe care le ai etc - și iei doar analgezicele prescrise de el, ar trebui ca în câteva zile să te simți ca nou. E firesc să simți o umflătură (edem) sau o vânătaie (hematom), peste care poți aplica o compresă rece - inflamațiile sunt normale mai ales în cazul implantului clasic, însă în maximum o săptămână ar trebui să dispară. 

    Citește tot ce trebuie să știi despre recuperare pas cu pas chiar AICI.

  7. Ce restricții există după inserarea implantului dentar?

    După inserarea implantului dentar este vital - pentru o recuperare reușită și rapidă - să asculți indicațiile specialistului. Dacă ești fumător, respectă instructiunile implantologului - tutunul va îngreuna extrem de mult vindecarea. De asemenea, trebuie să ai grijă la alimentație: în primele zile, asigură-te că mănânci alimente moi, chiar pasate, în caz de fast&fixed. În final, nu neglija rutina de îngrijire - acesta e cel mai important aspect de care trebuie să ții cont: chiar dacă va fi poate inconfortabil să te periezi pe dinți a doua zi de la operație, trebuie să o faci: cu mai multă blândețe și răbdare, pentru a menține igienizată zona. Medicul îți va recomandă ce tip de periuță moale să folosești, pentru că există perii de dinți speciale pentru perioada postoperatorie