Implant dentar Fast & Fixed
Informații generale
Dinții care nu se mai pot salva cu ajutorul tratamentelor stomatologice conservative (tratament endodontic, terapia bolii parodontale, tratament protetic), în medicina dentară modernă, se înlocuiesc cu implanturi dentare. Dacă se pierd toți dinții, medicul chirurg poate apela la procedura Fast & Fixed, prin care se inseră 4-6 implanturi odată, indiferent că este vorba de mandibulă (inferior) sau maxilar (superior).
Ce este implantul dentar Fast and Fixed?
Implantul dentar Fast & Fixed este, de fapt, un protocol chirurgical, patentat de o firmă germană (Bredent), cu scopul de a elimina faze suplimentare de pe durata unui tratament implanto-protetic și de a obține, totodată, stabilitatea implanturilor pe termen lung. Această procedură poate fi realizată însă și cu alte sisteme de implanturi, precum Anthogyr, Strauman, Zimmer, Inno, Megagen etc.
Care este diferența dintre implantul dentar normal și fast & fixed?
Un implant dentar normal se inserează atunci când lipsesc puțini dinți, când spațiul edentat este de dimensiuni reduse (1-2 dinți). Poți citi despre implanturi accesând acest link. Atunci când lipsesc toți dinții sau cei existenți pe arcadă au stabilitatea compromisă, se poate apela la Fast & Fixed. Este o procedură prin care se inserează 4 sau 6 implanturi într-o singură ședință, cele din față fiind inserate precum implanturile normale, iar cele din spate sunt inserate oblic, cu o lungime mai mare decât celelalte. Nu se apelează la mai multe implanturi, deoarece cele 6 implanturi (cea mai populară opțiune) sunt plasate strategic, pentru a susține o arcadă întreagă. Același sistem propune încărcarea imediată a implanturilor cu o lucrare provizorie, pentru a permite vindecarea țesuturilor, până când va fi plasată lucrarea protetică finală.
Când este nevoie de implantul Fast & Fixed?
Sistemul Fast & Fixed se recomandă:
- Persoanelor cu boală parodontală avansată (parodontoză avansată), în care dinții își pierd stabilitatea și, în lipsa tratamentelor parodontale moderne, aceștia sunt pierduți.
- Persoanelor care nu pot purta sau nu suportă protezele mobile sau care, pur și simplu, nu își imaginează viața având o proteză la care noaptea trebuie să renunțe, să o igienizeze. De foarte mulți pacienți, proteza mobila este considerată o vulnerabilitate. De asemenea, este foarte dificilă realizarea unei proteze mobile corecte, care să respecte gingiile, să nu iasă în timpul actelor funcționale (vorbit, mâncat) și care să fie stabile în timp. Trebuie schimbate sau ajustate constant, deoarece țesuturile suferă modificări de-a lungul timpului.
- Persoanelor care au purtat proteze mobile pe o perioadă îndelungată și au atrofii osoase severe, astfel încât protezele nu mai au susținere și stabilitate, iar purtarea lor a devenit dureroasă.
- Persoanelor care nu au indicație de sinus lift extern și dinții (din zonele anterioare) compromiși.
Pentru cine e recomandat implantul fast & fixed?
Cel mai frecvent, persoanele care apelează la procedura Fast & Fixed sunt persoane extrem de ocupate, care nu dispun de mult timp pentru un tratament care se desfășoară în mai multe etape, prin plasarea a câte un implant pe ședință. Sunt persoane care își doresc ca în următoarele zile să își poată relua activitatea, cu limitările ei, evident. De asemenea, persoanele care nu locuiesc în România, dar care vor să beneficieze de serviciile stomatologice de înaltă calitate și cu prețuri decente, fac o excursie și își rezolvă toate problemele de natură dentară într-un timp foarte scurt.
Avantajele acestei tehnici sunt reprezentate de durata scurtă a procedurii, realizarea acesteia într-o singură ședință și părăsirea cabinetului cu o dantură sănătoasă, fără a lăsa se vadă că a trecut printr-o procedură chirurgicală de mare amploare.
Tipuri de implanturi Fast & Fixed
Așa cum am menționat mai sus, sistemul Fast & Fixed a fost patentat de o companie din Germania, numită Bredent. Ei propun o varietate de materiale din care sunt realizate sistemele de implanturi. Bontul protetic (suportul înșurubat pe implant, care va susține lucrările protetice) și implantul sunt realizate din titan, iar suportul lucrărilor protetice (materialul pe care va fi pusă ceramica sau materialul ales) este realizat dintr-un material de generație nouă – bioHPP – un amestec de polimeri și ceramică, care oferă o elasticitate crescută, asemănătoare dinților naturali, pentru o rezistență îndelungată. Fiecare producător are însă un tip de sistem conceput, fie că vorbim despre Anthogyr, Strauman, Zimmer, Inno, Megagen etc.
Implanturile Fast & Fixed pe 6 implanturi
Conceptul de 6 implanturi se atribuie maxilarului (arcadei superioare), în special. Se plasează 6 implanturi: 2 în zona anterioară (frontală) și câte 2 în fiecare zonă laterală a maxilarului, cu o înclinație de 30-45°. Această înclinație permite plasarea implanturilor, fără adiție osoasă, dacă defectele de la nivelul osului nu sunt majore (resorbție). Totodată, oferă o rezistență sporită și îndelungată a implanturilor.
Implanturile Fast & Fixed pe 4 implanturi
Varianta procedurii bazată pe 4 implanturi revine mandibulei (arcadei inferioare). La mandibulă, se aleg 4 implanturi, deoarece densitatea osoasă este mai mare față de cea la maxilar. Principiul este același, 2 implanturi se inserează în zona frontală și câte unul în zonele laterale. La mandibulă există câteva structuri anatomice ce trebuie evitate, iar plasarea înclinată a acestora are avantajul utilizării unor implanturi mai lungi.
Etapele de tratament:
Consultația inițială și planul de tratament
Prima etapă a oricărui tratamentul stomatologic este reprezentată de evaluarea clinică a pacientului de către echipa compusă din medic chirurg și medic protetician. Este necesară o astfel de colaborare pentru a observa terenul pacientului din ambele perspective, observând limitările fiecărei părți, în cazul în care acestea există. Vi se va spune o direcție în care se îndreaptă tratamentul, dar nu se vor lua deciziile finale până când nu vor fi făcute anumite investigații.
Analize necesare și investigații
Medicii care coordonează cazul vor dori să analizeze în detaliu structura, defectele osoase și configurația nervilor din zonele care vor fi supuse intervenției chirurgicale, iar acest lucru se va face prin evaluarea radiologică (radiografie panoramică) și efectuarea unui CT (computer tomograf).
Totodată, dacă pacientul prezintă anumite boli asociate, se va cere o confirmare de la medicul specialist care să aprobe o intervenție chirurgicală stomatologică. Acest lucru poate necesita inclusiv efectuarea unor analize de sânge, EKG, măsurarea tensiunii arteriale, în special când se ridică problema sedării intravenoase.
Amprentarea
Înainte de a începe orice procedură, medicul protetician va lua o amprentă a dinților (un mulaj), care să îi permită analiza situației inițiale, dar care contribuie, în același timp, și la realizarea mușcăturii pe noii dinți. Această manoperă este una dintre cele mai ușoare și durează puțin. Cu ajutorul unei linguri sau portamprentă (suportul în care se pune materialul de amprentă) și a unui material special care se mulează după dinții pacientului, se va înregistra amprenta. Pentru ca medicului protetician să îi fie mai ușor să observe mușcătura, va cere ajutorul tehnicianului dentar, care va realiza un model de studiu. Astfel, dinții și ocluzia pot fi studiate chiar și în absența pacientului.
Intervenția de inserare a implanturilor
Se stabilește împreună cu pacientul data intervenției și, în funcție de nivelul de anxietate, se va face sub sedare intravenoasă sau fără. În urma CT-ului, medicul chirurg va ști în ce va consta intervenția și dacă sunt necesare și proceduri de augmentare osoasă, în cazul defectelor osoase. Totodată, dacă membrana sinusului este coborâtă în urma absenței unui dinte de pe arcada superioară pentru un timp îndelungat, va decide dacă este nevoie de sinus lift. Nu orice pacient care au nevoie de Fast & Fixed este edentat total (nu mai are dinți deloc), ci mai pot fi dinți prezenți pe arcadă, dar care nu au un prognostic bun pe termen lung sau se mișcă foarte tare, în special din cauza bolii parodontale. Dacă este această situație, atunci în aceeași intervenție, medicul chirurg va extrage dinții, iar apoi va continua cu inserarea implanturilor și cu procedurile adiționale.
Refacerea arcadelor (osteointegrarea)
După ce medicul chirurg a încheiat intervenția, locul acestuia va fi luat de medicul protetician, care va monta pe implanturi lucrarea protetică provizorie și o va adapta cavității orale, astfel încât mușcătura să fie corectă, iar pacientul să își poată relua activitățile în următoarea zi. Osteointegrarea se face în decurs de câteva luni, respectând indicațiile pe care le va oferi medicul chirurg și care vor fi explicate mai jos.
Finalizarea tratamentului și montarea lucrării protetice definitive
Finalizarea tratamentului va avea loc la câteva luni de la inserarea implanturilor, după ce acestea trec prin procesul de vindecare completă și se osteointegrează (sunt integrate în osul pacientului, ca și cum ar fi structuri anatomice normale). Acest lucru nu trebuie să fie motiv de îngrijorare, deoarece lucrarea provizorie arată foarte bine și va ajuta pacientul să se obișnuiască cu noua situație din cavitatea orală.
Cât durează tot procesul?
Intervenția în sine durează aproximativ 3-4 ore, la care adăugăm aproximativ 1-2 ore cu tot cu pregătirea preoperatorie, sedarea și revenirea din sedare. Totuși, trebuie menționat că, de la consultația inițială și până la realizarea tratamentului propriu-zis, poate trece o perioadă de timp, care depinde de rapiditatea cu care se efectuează analizele și investigațiile imagistice.
Recuperarea după implantul Fast & Fixed
Vindecarea inițială și diminuarea disconfortului postoperator au loc în câteva zile, până la vizita pentru scoaterea firelor de sutură, la 10-14 zile de la intervenție. Cu ajutorul medicamentelor prescrise de medicul chirurg recuperarea este și mai rapidă, previne inflamația și durerile postoperatorii.
Implantul dentar Fast & Fixed: Avantaje și dezavantaje
Fast & Fixed are următoarele avantaje:
- este utilizat un număr mic de implanturi pentru o arcadă întreagă, adică de 4 sau 6 implanturi (fie că vorbim despre cea superioară, fie că vorbim despre cea inferioară);
- în aceeași ședință pacientul va pleca acasă cu un zâmbet nou (lucrarea protetică provizorie) și o arcadă completă;
- nu mai sunt necesare vizitele multiple la cabinet;
- pacientul are posibilitatea de a opta pentru sedare intravenoasă, asistată de un medic ATI, astfel încât să nu aibă niciun motiv de îngrijorare sau anxietate;
- se renunță la neplăcerile create de o proteză mobilă, care nu asigură mereu eficiența masticatorie, sunt dificil de purtat, creează disconfort și trebuie îndepărtate în fiecare seară pentru igienizare.
Ca orice procedură chirurgicală, plasarea implanturilor Fast&Fixed are și dezavantaje:
- este o procedură costisitoare, deoarece se face totul într-o singură ședință;
- pacientul poate avea nevoie de timp de acomodare, mai ales dacă o perioadă lungă a stat fără dinți;
- dacă nu sunt respectate recomandările de terapie medicamentoasă, pot apărea disconfort și edem postoperator.
Igiena orală după implanturile Fast & Fixed
Igiena orală trebuie începută chiar seara de după intervenției, deoarece pentru o vindecare corectă și cât mai rapidă este nevoie de o cavitate orală curată, cu o acumulare cât mai mică de bacterii. În acest mod, se va evita infecția, ajutând rănile să se vindece. Periuța cu care va fi curățată noua lucrare protetică trebuie să fie foarte moale, pentru a nu deranja firele de sutură și pentru a evita disconfortul. Clătirile sunt interzise, în special în primele zile, iar în cazul unui sinus lift, se recomandă evitarea obiceiurilor care pun presiune: suflarea nasului sau tusea forțată.
Cât costă implantul dentar Fast & Fixed?
Costul intervenției chirurgicale diferă, desigur, de la pacient la pacient. Lucrurile care trebuie luate în calcul sunt:
- numărul de implanturi necesare – 4 sau 6;
- necesitatea de augmentare osoasă, cu os propriu sau artificial;
- membranele PRP sau PRF obținute prin recoltarea sângelui propriu;
- necesitatea unui sinus lift;
- nevoia pacientului de sedare intravenoasă, în funcție de nivelul de anxietate.
Implantul dentar Fast & Fixed - Contraindicații:
Chiar și intervențiile stomatologice pot avea anumite contraindicații, în special pentru anumite categorii de pacienți:
- cu afecțiuni cardiologice, în special când acestea nu sunt ținute sub control;
- afecțiuni hematologice (de sânge), care prezintă risc mare de sângerare;
- tratament cu bifosfonați, deoarece pot induce osteonecroză;
- alte afecțiuni generale, din cauza cărora pacienții nu primesc avizul medicilor specialiști.
Întrebări frecvente
- Cât de dureroasă este procedura de montare a implantului?
Procedura este absolut nedureroasă, cel mult vei simți o ușoară înțepătură prin care se va administra anestezia locală de la nivelul cavității orale.
- Ce ai voie să mănânci după montarea implantului dentar Fast & Fixed?
Se recomandă ca în primele luni să fie evitate alimentele dure, deoarece ar pune o presiune prea mare pe implanturi și va întârzia vindecarea. De asemenea, pot fi consumate mâncăruri moi, chiar imediat după intervenție (după ce a trecut efectul anesteziei locale). Carnea, fructele și pâinea, pot fi consumate și ele, însă tăiate în bucățele mici și cu o consistență redusă.
- Este permis fumatul după tratamentul cu implant dentar într-o zi?
Se recomandă evitarea fumatului pentru măcar câteva zile sau chiar renunțarea definitivă la acest obicei. Fumul de țigară, prin toxinele sale, încetinește vindecarea, schimbă răspunsul celulelor imunitare de la nivelul cavității orale și reduce fluxul de sânge de la nivelul mucoaselor.
- Trebuie să iei tratament după montarea implantului?
Pentru a evita apariția complicațiilor, se recomandă un antibiotic cu spectru larg administrat 5-7 zile și antiimflatatoare steroidiene și nonsteroidiene. Aceste medicamente au proprietatea de a reduce edemul (umflarea) postoperator, de a diminua durerile și de a ține infecțiile la distanță.
- Există limită de vârstă pentru implantul Fast & Fixed?
Vârsta nu reprezintă un impediment, mai ales dacă pacientul primește acordul medicului curant, iar analizele sale nu indică probleme care să împiedice intervenția.
- Se folosește anestezie pentru implantul dentar Fast & Fixed?
Chiar dacă pacientul este sedat, aceasta este o sedare conștientă, iar sensibilitatea de la nivelul cavității orale tot va fi prezentă. De aceea, se va face anestezie locală acolo unde vor avea loc procedurile chirurgicale.