Inhalosedare

Ce este N2O (protoxidul de azot)?

Protoxidul de azot este un gaz care, combinat cu oxigenul, combate anxietatea în timpul tratamentului stomatologic. Odată inhalat, protoxidul de azot induce un efect de calmare și relaxare.

Sedarea cu protoxid de azot se foloseşte din 1889 în ţări precum SUA, Marea Britanie, Asutralia şi în Peninsula Scandinavică. Este recunoscută ca fiind la fel de eficientă din punct de vedere clinic şi al costurilor precum anestezia generală, dar poate fi folosită şi de non-anestezişti, în cabinetul stomatologic.

Care sunt avantajele inhalosedării cu protoxid de azot?

  • Acționează rapid: după doar câteva minute de la administrare, stresul va fi trasformat într-o stare de relaxare.
  • Provoacă analgezie la doze subanestezice, anxioliză, euforie, creşterea sugestibilităţii şi a imaginaţiei.
  • Nivelul sedării poate fi controlat: nivelul sedării cu protoxid de azot poate fi controlat în funcție de nivelul optim al relaxării, prin dozarea protoxidului de azot în amestec.
  • Timpul de recuperare este scurt: în decursul a 3-5 minute după întreruperea administrării (cu 100% O2), efectele dispar cu desăvârșire din organism. De fapt, protoxidul de azot este singura modalitate de sedare care nu are efecte pe termen lung care să afecteze capacitatea de a conduce vehicule. Astfel, vei putea să îți continui activitățile zilnice după ce ai plecat din cabinet.
  • Protoxidul de azot nu irită căile respiratorii. Are o solubilitate mică în sânge, de 0,47, ceea ce înseamnă că acţionează rapid, în doar câteva minute de administrare.
  • Spre deosebire de anestezia generală, pacienţii care inhalează protoxid de azot sunt conştienţi tot timpul administrării gazului. De altfel, aceasta este particularitatea sedării conştiente, faptul că pe toată durata sedării, pacientul şi medicul pot menţine contactul verbal (atât cât este posibil în cadrul vizitei la dentist).
  • Nu are contraindicaţii majore și nu a existat niciun caz de mortalitate prin inhalosedare.

Este protoxidul de azot sigur?

100%! Protoxidul de azot este cea mai sigură metodă de sedare folosită în tratamentul stomatologic. Este un gaz blând, non-toxic, care se elimină singur din organism după administrare. Beneficiile protoxidului de azot sunt recomandate și pentru pacienții cu un anume istoric medical, cum ar fi hipertensiunea arterială, angina sau pentru cei care au avut atac de cord. Spre deosebire de anestezia generală, pacienții care inhalează protoxidul de azot sunt conștienți și receptivi tot timpul.

Este protoxidul de azot sigur pentru copii?

ABSOLUT! În timp ce depunem eforturi uriașe pentru a-i face pe copii să se simtă în largul lor, cei mici au nevoie de un nivel de sedare pentru a realiza cu succes tratamentul.

Protoxidul de azot este cea mai sigură și eficientă metodă de sedare care îi oferă copilului o experiență pozitivă în timpul tratamentului dentar. 

Inhalosedarea se recomandă pacienților începând cu vârsta de 3 ani.

Prin inhalosedare nu se obține și anestezia dentară, gazul ilariant producând o stare de bine și relaxare.

Care este procedura de administrare?

În primul rând, pentru a obține efectele dorite este indicat ca pacientul să aibă o alimentație mai ușoară înainte de programarea la care urmează să fie administrată inhalosedarea. În cazul în care există reflex de vomă, recomandarea este să nu mănânce cu 2-3 ore înainte (această recomandare este valabilă pentru orice procedură dentară, fie că implică inhalosedarea, fie că nu).

Tehnica de inhalosedare este foarte simplă: pacientul se așază în fotoliul dentar și i se aplică o mască nazală cu ajutorul căreia protoxidul de azot va putea fi inhalat. În cursul procedurii, pacientul ca deveni mult mai relaxat, resimțind furnicături la nivelul extremităților (mâini și picioare).

Pe tot parcursul intervenției pacientul rămâne conștient, reacționând la stimuli externi. În plus, nu este necesară asistarea unui medic ATI.