Limba geografică: simptome, diagnostic și tratament
Limba geografică se mai numește și glosită migratorie benignă și se manifestă prin pete de culoare roșie pe suprafața limbii, înconjurate de o margine albă. Petele de pe limbă nu sunt statornice, ci migrează dintr-o parte în alta, de unde și caracteristica migratorie a afecțiunii. De asemenea, există perioade în care afecțiunea dispare și perioade în care aceasta se accentuează.
Cum apare limba geografică?
Limba geografică apare prin ștergerea unor papile de pe suprafața limbii, acest lucru dând aspect neted și roșu. Conturul mai albicios de la limita acestor pete roșii este dat de papilele linguale sănătoase. Când apare acest fenomen, suprafața limbii seamănă cu o hartă, de aceea și numele de limbă geografică. În anumite situații, aspectul limbii nu este atât de evident, iar persoana nici nu observă, însă, uneori, poate fi foarte vizibil.
La cine apare limba geografică?
Deși încă nu se cunosc cauzele clare ale acestui fenomen, s-a demonstrat că nu este contagioasă și nu are legătură cu o infecție sau cu vreun tip de cancer. Poate apărea la toate vârstele, inclusiv la copii și bebeluși și este estimat că aproximativ 3% din populație are limbă geografică, persoanele tinere fiind mai predispuse să dezvolte această afecțiune.
Limba geografică la copii
În studii mai vechi, putem identifica o legătură destul de clară între astmul bronșic, dermatită, teren atopic cu o predispoziție crescută la diverse alergii (la pisici, acarieni de praf, mucegai) și limba geografică. S-a descoperit că nivelul IgE (imunoglobulina E) este crescut în aceste afecțiuni și se asociază adesea cu limba geografică, fiind descrisă adeseori ca un semn specific la copiii cu alergii.
De ce apare limba geografică?
Medicii nu au găsit încă o cauză specifică pe care să o atribuie limbii geografice. În schimb, au făcut legătura dintre anumite afecțiuni și apariția mai frecventă a acestui fenomen. Spre exemplu, psoriazisul pare să predispună persoanele la a dezvolta și limbă geografică, din cauza modificărilor care se produc asupra pielii, unii cercetători considerând limba geografică a fi o manifestare a psoriazisului la nivelul mucoaselor.
S-au făcut multe conexiuni între limba geografică și alte boli, însă niciuna dintre ele nu reprezintă o cauza determinantă. Cele mai frecvente circumstanțe în care apare și limba geografică sunt:
- perioadele de dereglări hormonale;
- stres emoțional puternic;
- în diabetul zaharat;
- boli gastrointestinale asociate cu diverse tipuri de anemie;
- teren atopic (alergii multiple);
- astm bronșic.
În multe dintre acestea, oamenii de știință au găsit modificări similare care se produc în aceste afecțiuni, dar fără o relație de cauzalitate puternică.
Totodată, s-a ajuns la concluzia că, dacă mai există și alte persoane în familie care au limbă geografică, există o componentă genetică importantă care contribuie la apariția acestor modificări de la nivelul limbii.
Ce simptome apar?
În general, limba geografică este asimptomatică, nu produce disconfort și, în afară de aspectul caracteristic, nu se manifestă în vreun fel. Există însă persoane care simt o senzație de arsură în zonele în care papilele limbii sunt absente, mai ales la contactul cu mâncărurile acre, picante sau fierbinți, cu pasta de dinți sau în timpul fumatului.
Rareori, aceste pete roșiatice migratorii se pot manifesta și în alte locuri în afară de limbă, cum ar fi la nivelul gingiilor, pe interiorul obrajilor și buzelor și pe cerul gurii. În acest caz, afecțiunea este denumită stomatită migratorie, cu aceleași propriețăți ca limba geografică.
Cum se pune diagnosticul de limbă geografică?
Pe seama modificărilor prezente la nivelul limbii, dar și a simptomelor (petele se mută dintr-un loc în altul, fără disconfort sau, dimpotrivă, cu senzație de arsură), medicul dentist te poate îndruma către o secție de chirurgie buco-maxilo-facială, unde se va face un examen histopatologic, dacă medicul chirurg consideră că este cazul. Acesta constă în prelevarea unei părți mici de țesut, care se va analiza la microscop și vor fi urmăriți anumiți parametri, care vor confirma ulterior diagnosticul.
Există tratament pentru limba geografică?
Sigur că există, dar de cele mai multe ori nu este necesar. Simptomatologia apare destul de rar, iar unii oameni nici nu știu că au această afecțiune, până când nu este descoperită întâmplător de un medic (stomatolog, ORL etc.) la un control de rutină.
Atunci când apare senzația de arsură, de obicei ea trece în câteva minute. Dacă nu cedează, se pot administra:
- antiinflamatoare;
- analgezice;
- antihistaminice;
- geluri cu anestezic sau cu corticosteroizi;
- diverse suplimente alimentare, care pot diminua disconfortul (vitamina A, zinc, vitamina K).
Se recomandă, de asemenea, reducerea consumului de băuturi acidulate, alcoolice, citricelor sub orice formă (suc sau fructul ca atare), mâncărurilor condimentate, picante, acre sau fierbinți, fructelor uscate și nucilor sărate, fumatului, pastelor de dinți cu efect de albire și cu proprietăți dentifrice crescute.
Limba geografică poate da complicații?
Așa cum îi spune și numele, glosita migratorie benignă, este o afecțiune care nu afectează pacienții pe termen lung și nici nu are propriețățile necesare de a se transforma într-o formă de cancer oral.
Surse:
Geographic tongue—a manifestation of atopy. Robin Marks and Malcolm J. Simons
Paediatric Geographic Tongue: A Case Report, Review and Recent Updates. Doddabasavaiah Basavapur Nandini, Shivanand Bagalad Bhavana, Byathnal Suryakanth Deepak, Ramakrishna Ashwini.
Geographic Tongue: Clinical Characteristics of 188 Cases. A. Jainkittivong, R.P. Langlais
Geographic Tongue. The American Academy of Oral Medicine (AAOM) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21177-geographic-tongue
Geographic tongue. Mayo Clinic https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/geographic-tongue/symptoms-causes/syc-20354396
Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite