Molarii de minte

Măseaua de minte - Ce este și ce rol are?

Maselele de minte sunt ultimele măsele care apar la o persoană. De obicei, ele sunt în număr de patru si apar în partea din spate a gurii, în fiecare colț al gingiei.

Antropologii consideră că măselele de minte serveau strămoșilor noștri la mestecarea hranei dure, precum rădăcinile, nucile, alunele, dar și carnea tare. Deoarece strămoșii noștri nu aveau instrumentele necesare pentru prepararea hranei, o igienă orală corespunzătorare și nu mergeau regulat la stomatolog pentru controale, dantura lor era deseori afectată, dinții și măselele fiind uneori distruși. Astfel, măselele de minte reprezentau un suport suplimentar pentru masticație.

Din fericire, stilul de alimentație s-a schimbat de-a lungul timpului, iar serviciile stomatologice sunt disponibile tot timpul.

Erupție - Când iese măseaua de minte?

Măseaua de minte apare, de obicei, între 17 și 21 de ani. Există însă și excepții, când ea apare înainte de această vârstă sau mult mai târziu. Asta nu înseamnă, însă, că măseaua de minte se formează atunci. Corpul începe să formeze, de obicei, acest tip de molari cu aproximativ zece ani înainte ca ei să erupă.

Măseaua de minte este localizată în partea din spate a cavității bucale, fiind ultima măsea de pe gingie. Uneori, ea are suficient loc să iasă fără să cauzeze nicio problemă, însă de cele mai multe ori, locul disponibil pentru ea este mult prea mic. Astfel, ea rămâne prinsă în gingie sau maxilar, ceea ce poate duce la apariția infecțiilor, problemelor gingiilor sau cariilor.

Când trebuie să mergi la medic?

Deși, uneori, măseaua de minte nu provoacă nicio problemă atunci când erupe, este recomandată o vizită la medicul stomatolog. Dacă, însă, apar dureri, sângerări, disconfort la vorbire și masticație sau gingiile sunt inflamate este nevoie să mergem la medic. Acesta va evalua situația și ne va indica dacă este nevoie să scoatem măselele de minte.

Extracție măsea de minte | De ce e nevoie să extragem măselele de minte?

Extracția unei măsea de minte se poate realiza fie de medicul tău dentist în cabinet, fie atunci când necesită o abordare chirurgicală, de către un medic chirurg stomatolog.

Procedura de extracție a unei măsele de minte poate dura de la câteva minute, până la aproape o oră, în cazuri rare chiar mai mult, în funcție de dificultatea cu care este scoasă aceasta. După ce ea a fost îndepărtată, poate apărea un disconfort sau chiar umflătură, atât în interiorul, cât și la exteriorul cavității bucale.

În cazul în care măseaua de minte nu impactează ceilalți molari și erupe normal, aceasta nu are nevoie să fie extrasă. În cazul celor mai multe persoane, însă, măseaua de minte nu are suficient loc să erupă și prin urmare iese doar parțial sau nu iese deloc.

În jurul măselelor de minte afectate se pot depune resturi alimentare sau bacterii, care pot duce la formarea cariilor, infecțiilor bacteriene, apariția gingivitelor (afecțiune a gingiei), abcese dentare și mai rar la chisturi.

În unele cazuri, medicii stomatologi recomandă antibiotice care pot ajuta la tratarea acestor probleme. Însă când acestea nu sunt eficiente, se recurge la extracția măselei de minte.

Tipurile de extracție a molarului de minte

Extracția măselei de minte diferă în funcție de erupția acesteia și de metoda prin care e extrasă.

Extracția se diferențiază în cazul unui:

  • Molar erupt: măseaua de minte a ieșit la suprafața gingiei și este vizibilă. Scoaterea ei este printre cele mai simple și se desfășoară cu ușurință. Dacă însă este acoperit parțial de gingie după ce a erupt, extracția măselei de minte va fi puțin mai dificilă, fiind nevoie de desprinderea stratului gingival.
  • Molar inclus: în acest caz, măseaua de minte nu a erupt la suprafața gingiei, fiind blocată în profunzimea ei. Uneori, aceasta este crescută pe orizontală, perpendicular pe ceilalți molari. Extracția acestui tip de molar este mai dificilă, fiind necesară realizarea unei incizii la nivelul gingiei pentru a expune molarul care urmează a fi extras.

În funcție de modul de realizare, extracția poate fi:

  • Metoda tradițională, prin care molarul de minte este scos cu ajutorul cleștilor;
  • Cu laser, prezentând numeroase avantaje comparativ cu metoda tradițională de extracție a măselei de minte, precum și a altor molari și dinți. Aceasta este mult mai puțin invazivă, nefiind necesară utilizarea bisturiului sau a cleștilor.

Cum decurge extracția măselei?

Măseaua de minte este de regulă extrasă de medicul tău dentist, fiind nevoie, însă, de intervenția unui chirurg, dacă molarul este dificil de scos și presupune o abordare mai complexă. Extracția cu laserul este, însă, mult mai ușoară și mai confortabilă pentru pacient, indiferent de modul în care a crescut molarul de minte.

Procedura chirurgicală de extracție a măselei de minte presupune administrarea unui anestezic injectabil pentru a amorți zona dintelui. Uneori, în timpul extracției, e posibil să simțim o ușoară presiune.

 Pașii pe care stomatologul îi va urma, de regulă, sunt următorii:

  1. în cazul măselelor incluse, va realiza o mică incizie în gingie, pentru a ajunge la acestea și va îndepărta osul pentru a avea acces la rădăcina lor;
  2. va mișca ușor înainte și înapoi o măsea de minte eruptă, o pentru a lărgi alveola dentară (locul din mandibulă sau maxilar unde se află un dinte sau moalar);
  3. molarul va fi tăiat în mai multe bucăți, dacă nu poate fi extras întreg;
  4. se curăță locul extracției pentru a nu rămâne niciun rest de os sau de dinte;
  5. dacă este necesar, se coase locul extracției;
  6. se aplică pansamente pentru a ajuta la oprirea sângerării și la formarea cheagurilor de sânge.

 Extracția cu laser este o procedură din ce în ce mai utilizată în ultimii ani. Ea prezintă numeroase avantaje, printre care se numără:

  • Este minim-invazivă
  • Nu mai este nevoie de utilizarea bisturiului
  • Cantitatea de anstezie utilizată este mai mică
  • Procesul de vindecare este mult mai rapid
  • Atât în timpul intervenției, cât și după, sângerarea este mult mai mică
  • Laserul nu va afecta țesutul sănătos
  • Nu mai este nevoie de clește
  • Fără turbina dentară
  • Fără instrumente care fac zgomot și vibrează
  • Reduce considerabil șansa de complicații post-operatorii
  • Reduce edemul (umflătura) post-operatorie

Cât costă o extracție de măsea de minte? Prețuri:

Prețul pentru extracția unei măsele de minte depinde de tipul de molar (inclus, semiinclus, erupt), dar și de metoda prin care este realizată (chirurgical clasic sau cu laser). Verifică prețurile noastre AICI.

Ce trebuie să știi înainte de intervenție?

Înainte de extracția unei măsele de minte stomatologul va face întotdeauna o consultație amănunțită, pentru a stabili toți pașii necesari. El va avea nevoie de o radiografie cu raze X pentru a identifica poziția și forma dintelui. De asemenea, ar putea fi necesare analize de sânge pentru a ne asigura că nu există probleme de coagulare a sângelui (în cazul anumitor pacienți).

Pentru a ne pregăti înainte de extracția molarului trebuie să:

  • evităm fumatul cu 12 ore înainte de intervenție;
  • nu mâncăm sau bem lichide cu aproximativ 8 ore înainte, pentru a evita complicațiile apărute în urma administrării anestezicului (administrarea anestezicului după masă poate duce la regurgitare sau, în cazuri rare, la obstrucționarea căilor respiratorii – o complicație foarte gravă);
  • informăm medicul cu privire la toate medicamentele administrate, precum și asupra afecțiunilor pe care le avem;
  • scoatem lentilele de contact și bijuteriile în timpul procedurii;
  • în cazul femeilor se recomandă evitarea purtării rujului, balsamului de buze sau a machiajului excesiv;
  • în cazul minorilor, ei trebuie să fie însoțiți de un adult (de preferat tutorele legal) în timpul procedurii.

Îngrijirea post-operatorie

Recuperarea în urma extracției măselei de minte diferă de la o persoană la alta, precum și de la un tip de molar de minte (inclus sau erupt) la altul, în cazul aceleiași persoane. În general, recuperarea post-operatorie durează până la două săptămâni, realizându-se, treptat, astfel:

  • În primele 24 de ore: se formează cheaguri de sânge, oprindu-se astfel sângerarea și începând procesul de vindecare. În acest sens, se va ține apăsat un tampon de tifon timp de 30-45 de minute după extracție;
  • În primele 2-3 zile: vor dispărea umflăturile de la nivelul gurii și al obrajilor, dacă au existat; putem aplica un prosop cu gheață pentru a grăbi procesul;
  • După aproximativ 7 zile se pot scoate firele utilizate pentru a coase gingia;
  • După 7-10 zile dispar durerea și tensiunea sau rigiditatea resimțite la nivelul maxilarului;
  • După două săptămâni dispar vânătăile (dacă acestea au apărut în urma extracției).

Vindecarea gingiei dupa extracție

În procesul de vindecare a gingiei, formarea cheagurilor de sânge la locul extracției joacă un rol foarte important, acestea contribuind la oprirea sângerării, protejarea rănii împotriva infecției, protejarea osului expus și permiterea creșterii unui nou strat de țesut.

Din acest motiv, nu trebuie să dislocăm cheagurile formate în primele 24 de ore după extracție și e bine să evităm clătirea gurii cu apă sau alte lichide, băuturile fierbinți, consumul de alimente tari, care necesită masticație, băutul cu paiul, fumatul sau consumul de alcool.

În cazul extracției cu laser, recuperarea și vindecarea sunt mult mai simple. Datorită faptului că fasciculul laserului îndepărtează precis țesutul este evitată sângerarea excesivă. De asemenea, bacteriile sunt complet îndepărtate de laser, evitându-se astfel riscul apariției infecției.

Îngrijirea post-operatorie

Odată cu trecerea efectului anestezicului, este normală apariția durerii. Aceasta poate ține până la 3-5 zile după extracție, iar intensitatea ei variază în funcție de complexitatea extracției, atingându-și punctul maxim, de obicei, la șase ore după intervenție.

Pentru a atenua durerea, se pot administra medicamente analgezice, de tipul ibuprofen. Însă acestea trebuie luate doar sub îndrumare medicului stomatolog. De asemenea, prosoapele cu gheață pot ajuta la diminuarea durerii, dar și la evitarea apariției vânătăilor sau a umflăturilor.

La extracția cu laserul, printre principalele avantaje se numără diminuarea durerii în timpul procedurii, dar și a umflăturii de după.  

Complicații dacă măseaua de minte nu este extrasă

Deși uneori măseaua de minte nu cauzează niciun simptom, poate fi necesar ca aceasta să fie extrasă, în caz contrar putând apărea numeroase complicații, printre care se numără:

  • Cariile: ele pot apărea fie la nivelul molarului de minte, fie la cel din vecinătatea lui. Atunci când ajung să afecteze nervul, se poate forma un abces dentar, apărând astfel durerea la nivelul lui.
  • Pericoronarita sau infecția gingiei din jurul măselei de minte, care se poate agrava, apărând dureri și umflături.
  • Boala periodontală reprezintă un termen general folosit pentru infecțiile sau inflamațiile țesutului care înconjoară dintele (parodonțiul).
  • Chisturile: deși se întâmplă destul de rar, acestea reprezintă o posibilă complicație în cazul molarilor care nu au străpuns gingia.

Măseaua de minte - Când nu necesită extracție?

Deși în cele mai multe cazuri măseaua de minte trebuie să fie scoasă, sunt și cazuri în care ea nu necesită extracție.

Aceasta nu este necesară dacă:

  • nu resimțim disconfort, iar medicul ne-a confirmat că nu este nicio problemă cu ea;
  • măseaua de minte a avut suficient loc pe arcadă, astfel încât să erupă sănătos;
  • nu afectează masticația și/sau vorbirea.

Întrebări frecvente

Fiind prezente la fiecare om, măsele de minte sunt un subiect care pot naște numeroase întrebări. Le prezentăm mai jos pe cele mai întâlnite:

Ce ai voie să mănânci/bei după extracție de măsea?

Poți mânca alimente moi sau lichide, de exemplu iaurt, supe. E recomandată evitarea condimentelor și a alimentelor sau lichidelor reci sau fierbinți.

După intervenție, hidratarea este foarte importantă, însă trebuie evitate cafeaua, ceaiul, sucurile sau alcoolul.

Poți fuma după extracția de măsea?

Se recomandă evitarea fumatului timp de trei zile după extracție.

De ce se numește măsea de minte?

Deoarece iese la vârste mai înaintate comparativ cu ceilalți molari, când suntem considerați maturi.

În câte zile iese măseaua de minte?

Măseaua de minte poate avea nevoie de ani pentru a erupe la suprafața gingiilor.