Profilaxie
Informații generale
Îngrijirea sănătății orale, prin vizite regulate la medicul stomatolog și o igienă orală corespunzătoare, reprezintă cea mai simplă modalitate de prevenire a bolilor dentare sau gingivale.
Igienizarea dentară profesională, efectuată în cabinetul medicului stomatolog, însoțită de o îngrijire adecvată a dinților la domiciliu, constituie componente esențiale ale profilaxiei dentare și ajută la prevenirea majorității afecțiunilor stomatologice.
Profilaxia dentară: ce este?
Profilaxia dentară reprezintă o ramură a medicinei dentare care vizează în principal prevenirea apariției bolilor orale sau a evoluției acestora. Profilaxia dentară este esențială pentru o bună sănătate orală și, implicit, pentru sănătatea generală. Neglijarea sănătății dentare în fazele incipiente ale apariției bolilor orale poate duce la diferite complicații severe care influențează negativ calitatea vieții pacientului.
Tartrul dentar: ce este?
Lipsa igienizărilor dentare profesionale poate duce la formarea tartrului dentar, o cauză principală a bolilor stomatologice. Tartrul dentar apare în mod natural pe fondul neglijării sănătății dentare, fiind ultima etapă de formare a plăcii bacteriene. Compus, în principal, din minerale și amestecuri de bacterii, tartrul este un mineral dur care poate fi eliminat doar prin detartraj dentar, o procedură nedureroasă și neinvazivă, efectuată în cabinetul stomatologic.
La final, igienistul dentar instruiește pacientul cum să își îngrijească dinții în fiecare zi: tehnici de periaj, utilizarea aței dentare și a altor produse auxiliare de curățare dentară. În funcție de fiecare caz în parte, pacientul va primi recomandări pentru utilizarea periuțelor, a pastelor de dinți și a apelor de gură cele mai potrivite pentru el.
Modalități de îngrijire a dinților și de prevenire a cariilor
Prevenția cariilor și a altor afecțiuni dentare nu constă doar în curățarea regulată a dinților, mulți alți factori fiind implicați în apariția unor afecțiuni orale. Astfel, pe lângă practicile adecvate de igienă orală, este importantă evitarea consumului exagerat de alimente bogate în zaharuri, care pot crește riscul de apariție a cariilor, în special în cazul persoanelor care prezintă deja carii. În plus, se impune efectuarea unui control stomatologic o dată la șase luni, pentru depistarea în stadii incipiente a unor eventuale probleme orale.
Igiena orală corespunzătoare
Profilaxia afecțiunilor dentare sau gingivale începe cu o bună igienă orală, care constă în:
- curățarea dinților de cel puțin două ori pe zi, preferabil dimineața și seara, folosind o pastă de dinți cu fluor și o periuță potrivită propriilor nevoi;
- utilizarea aței dentare în fiecare zi pentru eliminarea resturilor alimentare din spațiile interdentare;
- utilizarea apei de gură cu fluor, o dată pe zi, pentru îndepărtarea bacteriilor rămase în urma periajului dentar.
Igienizarea profesională a dinților – în ce constă?
Igienizarea profesională a dinților este o procedură efectuată în general de către un igienist dentar, ce se desfășoară în mai multe etape, în cadrul cărora se folosesc instrumente diferite, în funcție de situația clinică. Etapele igienizării profesionale sunt:
- detartraj dentar;
- airflow;
- periaj profesional;
- fluorizare profesională.
La finalul procedurii, igienistul dentar instruiește pacientul cum să își îngrijească dinții în fiecare zi și îi oferă recomandări personalizate cu privire la periuțele de dinți potrivite, paste de dinți sau alte produse auxiliare, în funcție de particularitățile pacientului.
Cât de des este recomandată igienizarea dinților?
Frecvența cu care se recomandă efectuarea unei igienizări profesionale a dinților este, în general, de șase luni, cu mici excepții. Igienistul dentar sau medicul parodontolog stabilesc, în funcție de necesitatea fiecărui caz în parte, cât de des este necesară igienizarea profesională a dinților.
În cazul pacienților care prezintă un risc crescut de gingivită, al femeilor însărcinate, dar și al pacienților care urmează un tratament dentar, igienizarea poate fi recomandată la intervale mai scurte, de trei luni. De asemenea, o igienizare dentară profesională efectuată mai devreme de șase luni poate fi indicată înaintea unui tratament de albire dentară.
Ce beneficii există în cazul unei igienizări profesionale efectuate în mod regulat?
- prevenirea cancerului oral;
- evitarea bolilor gingivale;
- protejarea dinților naturali;
- detectarea afecțiunilor dentare incipiente;
- menținerea sănătății orale;
- obținerea unui zâmbet strălucitor;
- o respirație proaspătă.
Cât durează igienizarea profesională?
În clinicile Advanced Gentle Dentist, igienizarea dentară reprezintă primul pas în orice plan de tratament, motiv pentru care îi acordăm o importanță deosebită. Pașii enumerați anterior sunt realizați în mod corect și complet de către igieniștii noștri dentari, de regulă într-o singură ședință cu durata de o oră. În cazurile severe, pot fi necesare două ședințe a câte o oră fiecare, astfel încât dinții și gingiile să rămână curate pentru mai mult timp.
Controale periodice
Controalele stomatologice efectuate la intervale de șase luni constituie un prilej ideal pentru identificarea unor anumite probleme dentare în fazele incipiente, dar și pentru realizarea igienizării profesionale a dinților.
Detartrajul și periajul profesional
Considerate etape principale ale igienizării dentare profesionale, detartrajul și periajul profesional permit eliminarea în întregime a plăcii bacteriene și a tartrului. Efectuate în general în cadrul aceleiași ședințe de igienizare dentară, cele două proceduri sunt nedureroase și nu necesită anestezie. În clinicile Advanced Gentle Dentist, se poate opta atât pentru un detartraj ultrasonic, cât și pentru unul folosind tehnica GBT.
Sigilarea și fluorizarea
Similar procedurilor de igienizare descrise anterior, sigilarea și fluorizarea dinților nu produc durere pacientului și sunt proceduri profilactice efectuate cu scopul reducerii riscului de apariție a cariilor. Sigilarea dinților presupune acoperirea acestora cu diferite compozite fluide, pentru a îi proteja de acțiunea factorilor dăunători. Fluorizarea dentară, pe de altă parte, presupune aplicarea pe suprafața dintelui sau a dinților a unui gel concentrat de fluor.
Tehnica GBT
Tehnica de igienizare GBT (sau tratamentul ghidat de îndepărtare a plăcii bacteriene) dezvoltată de către parodontologi, igieniști și medici stomatologi specializați în tratamentul și prevenția cariilor dentare, este considerată cea mai avansată tehnică de igienizare dentară din lume, dezvoltată până în prezent. Recomandată în mod special pacienților cu o sensibilitate dentară crescută, deși poate fi o soluție pentru orice persoană, indiferent de vârstă, tehnica GBT este semnificativ mai eficientă și mai confortabilă decât tehnicile clasice de igienizare dentară.
Cauzele și factorii care pot determina apariția problemelor dentare
Există numeroase potențiale comportamente nesănătoase pentru sănătatea orală, care pot duce, pe termen lung, la apariția unor probleme dentare. Principalii factori care pot crește riscul de afecțiuni dentare sau gingivale sunt:
Alimentele bogate în zahăr
Zahărul, regăsit în multe dintre alimentele procesate și în băuturile îndulcite, este extrem de dăunător pentru sănătatea întregului organism, inclusiv pentru sănătatea dinților. Interacțiunea zahărului cu bacteriile existente în cavitatea bucală facilitează formarea unor acizi care afectează smalțul dentar, consecința fiind creșterea riscului de apariție a cariilor dentare.
Tutunul
La fel ca în cazul zahărului, tutunul este dăunător atât organismului uman, cât și sănătății orale. Componentele toxice regăsite în fumul emanat în urma arderii țigărilor afectează sănătatea dinților, fiind o cauză principală a creșterii depunerilor de placă bacteriană. În plus, fumatul este un important factor de risc pentru boala parodontală și pentru cancerul oral.
Microbii și bacteriile
Cavitatea bucală găzduiește un număr crescut de bacterii și alte microorganisme, iar menținerea unui echilibru al ecosistemului microbian oral este esențială pentru prevenirea apariției problemelor orale. Atunci când bacteriile dăunătoare din cavitatea bucală se înmulțesc exagerat, pe fondul unei igiene orale neadecvate, crește semnificativ riscul de apariție a afecțiunilor dentare.
Calitatea smalțului
Smalțul dentar, stratul exterior al coroanei dentare, are rolul principal de protejare a structurilor sensibile ale dintelui împotriva acțiunii substanțelor potențial dăunătoare, precum acizii. Anumiți factori, printre care genetica, alimentația sau modul de utilizare a periuței dentare, influențează calitatea smalțului dentar. Eroziunea sau abraziunea smalțului dentar, favorizate în general de consumul alimentelor sau băuturilor acide, respectiv de periajul dentar necorespunzător, duc la demineralizarea dinților, cu consecințe importante asupra sănătății orale.