Protetica

Informații generale

Protetica este o ramură a medicinei dentare care se ocupă cu realizarea de coroane și lucrari fixe (punți) sau lucrări mobile (proteze parțiale sau totale).

Protezele

Protezele dentare sunt create cu multă grijă pentru pacienții care suferă de edentații totale sau parțiale (lipsa totală sau parțială a dinților).

Scopul protezei este acela de a reface estetica pacientului edentat, de a-i reda funcționalitatea cavității orale, restabilind funcțiile masticatorie, fizionomică și fonetică ce au fost pierdute sau diminuate odată cu pierderea dinților.

De reținut este faptul că fiecare proteză este unică și creată special pentru fiecare pacient, având 2 componente: baza protezei și dinții artificiali.

  1. Proteza parțială

Proteza parțială reprezintă restaurarea dentară detașabilă. Acest tip de proteză înlocuiește câțiva dinți, suportul ei fiind dinții naturali, pregătiți de medicul stomatolog în acest scop. Indiferent de materialul din care aceasta este alcătuită, prinderea ei pe dinții naturali se face cu ajutorul unor cleme de sârmă.

  1. Proteza totală

Proteza totală constituie lucrarea care înlocuiește toți dinții – o placă mobilă pe care sunt atașați dinți artificiali.

Pacientul trebuie să cunoască faptul că rezultatul protezării se îmbunătățește treptat, pe măsura purtării protezelor, a păstrării legăturii cu medicul care te-a tratat și a îndeplinirii recomandărilor medicilor stomatologi.

Acest gen de proteză vine cu numeroase beneficii, printre care:

  • o rezistență mare la uzură în timp;
  • o calitate estetică bună;
  • îngrijită corespunzător, își va păstra aspectul plăcut de-a lungul timpului;
  • este o variantă cu un cost redus.

Dezavantajele unei astfel de proteze mobile sunt:

  • va dura ceva timp până te vei obișnui cu purtarea ei, iar la început poate părea destul de incomodă;
  • poate să impună anumite restricții alimentare (precum alimentele tari);
  • fixarea nu este una perfectă, având în vedere faptul că nu există un suport/o structură de susținere (precum în cazul implanturilor dentare);
  • accelerarea resorbției osoase odată cu trecerea timpului deoarece nu mai există dinți naturali sau implanturi care să mențină osul pe arcadă.
  1. Proteza pe implant

Acest tip de proteza este stabilizată cu ajutorul implanturilor. Implanturile dentare reprezintă mijlocul cel mai eficace de fixare a acestor lucrări, proteza atașându-se ferm de implanturi. Acest tip de proteză oferă un confort net superior pe termen lung. Implanturile inserate au un rol esențial în fixarea acestui tip de proteză, cea din urmă fiind, de fapt, rezultatul final de care tu te vei putea bucura – cu rol estetic, funcțional, dar și fonic.

Ce avantaje are proteza pe implant vs proteza mobilă?

  • acest tip de proteză nu este mobilă; astfel nu vor exista probleme din cauza mișcărilor sau instabilității precum în cazul unei proteze mobile;
  • te vei bucura de o masticație îmbunătățită;
  • estetică foarte bună (dinții arată precum cei naturali).

Coroanele

Coroanele dentare reprezintă soluția ideală de a reconstrui un dinte fracturat sau care a fost slăbit de carie. Coroana urmărește conturul rămas al dintelui, mărindu-i rezistența și reface aspectul natural. Coroanele dentare păstrează funcționalitatea dinților afectați, sănătatea cavității bucale și încrederea ta într-un zâmbet impecabil.

Imediat ce dintele a beneficiat de tratament și a fost pregătit pentru o coroană, urmează un pas important: alegerea materialului din care aceasta este confecționată.