Proteze dentare

Proteze dentare: tipuri de proteze, indicații și prețuri

Igiena orală deficitară și boala parodontală se observă în numărul din ce în ce mai mare de pacienți care au nevoie de proteze dentare totale sau parțiale. Așadar, noi vrem să te ajutăm astfel încât să știi ce trebuie să faci în perioada de acomodare și cum îngrijești proteza dentară pentru a te bucura cât mai mult timp de ea.

Proteza dentară: ce este?

Proteza dentară este un dispozitiv medical folosit pentru restaurarea integrității arcadelor dentare și pentru înlocuirea dinților naturali pierduți. Protezele dentare pot fi complete sau parțiale, ceea ce înseamnă că pot înlocui fie toți dinții de pe linia gingivală superioară sau inferioară, fie doar pe cei care lipsesc.

Când este recomandată proteza dentară?

Există câteva situații în care medicul îți poate recomanda să iei în considerare pe viitor proteza dentară: durere de dinți severă care ascunde carii profunde și cel mai probabil dinți ce nu mai pot fi salvați, gingii sensibile care pot fi semnul unei boli parodontale ce duce la pierderea dinților dacă nu este tratată la timp, dinți slăbiți sau lipsă.

Cât rezistă protezele dentare?

Proteza dentară durează cât timp ai grijă de ea, uneori chiar și 30 de ani. Pentru o longevitate cât mai mare, este importantă verificarea constantă a protezei – odată cu trecerea anilor, gingiile se pot retrage, iar acest lucru poate duce la un disconfort la nivelul protezei dentare. Medicul stomatolog poate interveni în această situație pentru a o ajusta.

Tipuri de proteze dentare

Dacă ai nevoie de o proteză dentară, medicul tău îți va expune toate opțiunile pe care le ai la dispoziție. Vei vedea că protezele dentare pot fi diferențiate în funcție de mai multe criterii: material, mobilitate, mod de prindere sau rol. Istoricul medical, problemele cu care te confrunți, structura maxilarului, dar și bugetul pe care îl ai la dispoziție reprezintă câteva elemente de care medicul stomatolog protetician va ține cont în momentul în care îți va recomanda varianta potrivită de proteză dentară.

Clasificarea protezelor dentare în funcție de material

Materialul din care este realizată proteza dentară influențează atât costul final al lucrării, cât și durabilitatea protezei. Fiecare material are anumite proprietăți care îți vor aduce ulterior avantaje din punct de vedere al funcționalității sau al esteticii.

• Proteze dentare ceramice

Protezele dentare ceramice au un preț mai ridicat, însă avantajele pe care un astfel de material le are sunt incomparabile: rezistență la uzură, aspect estetic superior (imită perfect dinții naturali), forță de masticație eficientă. Cu toate acestea, ele nu se recomandă pacienților care se confruntă cu pierderea osoasă pentru că protezele dentare ceramice pot duce la accelerarea resorbției osoase.

• Proteze dentare acrilice

Protezele dentare acrilice reprezintă cea mai uzuală soluție pentru pacienții care și-au pierdut dinții și nu pot beneficia de implanturi. Această opțiune este recomandată în special persoanelor care suferă de bruxism pentru că compozitul preia șocurile mai bine. Protezele dentare acrilice pot fi o opțiune bună și pentru pacienții care nu au un buget foarte mare, fiind una dintre cele mai accesibile din acest punct de vedere.

• Proteze dentare metalice

Protezele metalice, după cum sugerează și numele, au o bază metalică care aduce un plus de rezistență. Ele nu reprezintă totuși cea mai bună opțiune atunci când vine vorba de aspectul estetic, însă excelează la capitolul longevitate și funcționalitate. Acest tip de proteză dentară o mai regăsim și sub denumirea populară de „proteză dentară fără cerul gurii”.

• Proteze dentare din zirconiu

În momentul de față, protezele dentare din zirconiu reprezintă cea mai bună opțiune din punct de vedere estetic pentru că acest material are aceeași transluciditate pe care o regăsim și la dinții naturali. Alte avantaje ale unei proteze dentare din zirconiu sunt: rezistența, absența coroziunii (nu mai apar retracțiile gingivale) și absența riscului alergic.

Clasificarea protezelor dentare în funcție de modul de prindere

Un alt criteriu pe care va trebui să îl iei în considerare atunci când vine vorba de proteza dentară potrivită pentru tine este sistemul de prindere. Unele dintre cele necesită mai multe intervenții și implicit, o durată mai mare a tratamentului, în timp ce altele pot fi gata în câteva zile/săptămâni.

• Proteze dentare pe implanturi

Protezele dentare pe implanturi sunt recomandate pacienților care și-au pierdut întreaga dantură, fiind înlocuitoarele protezelor dentare clasice. Această proteză se prinde în câteva implanturi și oferă o stabilitate ridicată. Singura intervenție necesară este inserarea implanturilor, iar integrarea acestora în os va dura între 4-6 luni . Asta înseamnă că te vei bucura de proteza dentară definitivă după ce locul implantului este vindecat – însă pe perioada așteptării vei avea o proteză provizorie, 

• Proteze dentare scheletate

Proteza dentară scheletată este recomandată în cazul pacienților care și-au pierdut doar o parte din dinți. Aceste proteze sunt detașabile și sunt formate dintr-o bază care imită gingia montată pe un arc de metal. Unul dintre cele mai importante avantaje ale protezelor scheletate este chiar confortul – pacientul nu simte că ar avea proteză, iar persoanele din jurul său nu vor observa acest lucru.

• Proteze dentare elastice 

Proteza dentară elastică este una dintre cele mai moderne opțiuni pe care pacientul le are la dispoziție și are următoarele avantaje: are o rezistență crescută la forțele masticatorii, oferă un confort mare, nu afectează dinții pe care se sprijină, are un risc scăzut de fracturare în cazul în care este scăpată, este rezistentă în timp și mult mai estetică decât varianta clasică.

Clasificarea protezelor dentare în funcție de mobilitate

Un aspect important pe care medicul tău îl va aduce în discuție este mobilitatea protezei dentare – îți dorești o proteză pe care o poți scoate ori de câte ori vrei sau o proteză dentară permanentă, care se comportă exact ca dinții naturali? Este adevărat faptul că a început să se vorbească despre protezele fixe doar în ultimii ani, până atunci singura opțiune valabilă fiind cele mobile.

• Proteze dentare fixe

Protezele dentare fixe au devenit din ce în ce mai populare pentru că asigură un confort superior. De cele mai multe ori, pacientului i se montează 6 implanturi dentare pe maxilarul superior și 4 implanturi pe cel inferior, iar pe aceste implanturi se fixează proteza. După cum sugerează și numele, proteza fixă nu se poate da jos și necesită o atenție deosebită din punct de vedere al igienei orale.

• Proteze dentare mobile

Proteza dentară mobilă poate fi scoasă pentru a fi curățată și igienizată corespunzător. Pentru un confort ridicat și o fixare puternică se va folosi un adeziv de proteză dentară sub formă de gel, care se aplică foarte ușor. Există însă și alte sisteme de prindere pentru protezele dentare mobile, cum ar fi: proteza dentară cu capse sau cu magneți. Un lucru important de precizat este faptul că, de obicei, această proteză dentară trebuie schimbată sau ajustată o dată la 5 ani pentru că în timp nu se mai așează la fel de bine.

• Proteze dentare mobilizabile

Protezele dentare mobilizabile sunt cele care se pot sprijini atât pe dinții naturali, cât și pe implanturile dentare. Acest tip de proteze dentare au un cost mai mic decât proteza dentară fixă pe implanturi și oferă o stabilitate mai bună decât proteza dentară tradițională. Protezele dentare mobilizabile trebuie scoase și igienizate zilnic pentru a-ți păstra cavitatea bucală sănătoasă.

Clasificarea protezelor dentare în funcție de rolul lor

Rolul principal al unei proteze dentare este de a înlocui dinții pierduți și de a restabili funcționalitatea, dar și aspectul estetic. Tot în funcție de rolul lor putem distinge între protezele dentare parțiale și cele totale.

• Proteza dentară parțială sau unidentară

Protezele dentare parțiale sunt folosite în situația în care pacientul a pierdut unul sau mai mulți dinți și, din diverse motive, nu pot fi realizate punți fixe sau implanturi dentare. Pot fi folosite ca o soluție provizorie, în cadrul unui tratament mai complex și de durată, sau ca o soluție permanentă. În cazul în care proteza înlocuiește un singur dinte, ea este numită proteză unidentară (sau coroană dentară) și poți citi mai multe despre ea aici.

• Proteza dentară totală

Proteza dentară totală înlocuiește întreaga arcadă dentară. Acest tip de proteză se regăsește în mod special în rândul persoanelor cu o vârstă înaintată sau în rândul pacienților care suferă de o boală parodontală și și-au pierdut dinții.

Cât costă o proteză dentară?

Una dintre cele mai frecvente întrebări în rândul pacienților este: cât costă o proteză dentară? În calcularea prețului unei proteze dentare se ia în considerare materialul din care este realizat, de tipul său sau de modul de prindere. Fiecare pacient are o necesitate individuală și un tratament individual, motiv pentru care te așteptăm la o consultație pentru a vedea ce anume ți se potrivește.

Găsești lista noastră de prețuri aici.  

Proteza dentară vs. implant dentar

Pacienții care își pierd doar unul sau mai mulți dinți, au două opțiuni pentru înlocuirea lor – proteză dentară parțială sau implant dentar (citește aici mai multe despre implantul dentar). Fiecare opțiune are propriile avantaje și dezavantaje.

Tratament

Proteză dentară Implant dentar
În cazul protezei dentare, pacientul se prezintă la cabinet pentru amprentare, probă și fixare. Totul se rezolvă în maximum 3 vizite la medic, într-o perioadă scurtă de timp. Inserarea unui implant dentar este o procedură ce se întinde pe o durată de minim 4-6 luni și implică inserarea propriu-zisă a implanturilor, perioada de vindecare și aplicarea coroanelor dentare.

Stabilitate

Proteză dentară Implant dentar
Proteza dentară poate fi scoasă pentru a fi curățată și igienizată în fiecare zi. După câțiva ani, s-ar putea să fie nevoie de lucrări de ajustare sau căptușire. Implantul dentar este fix și la fel de funcțional ca un dinte natural.

Rezistență

Proteză dentară Implant dentar
Dacă este întreținută corespunzător, proteza dentară are o durată mare de viață. Din când în când însă, va avea nevoie de lucrări de ajustare, pe măsură ce apare retracția structurii osoase. Implantul dentar are o durată de viață de aproximativ 30 ani. Are o rezistență mai mare decât proteza dentară, având și o rădăcină artificială care susține dintele.

Perioada de acomodare

Proteză dentară Implant dentar
În această perioadă, pacientul poate simți o ușoară senzație de disconfort, probleme de masticație sau de vorbire și senzația că nu mai are suficient spațiu pentru limbă în cavitatea bucală. După inserarea implanturilor există un mic disconfort la nivelul gingiilor, precum o inflamare, însă în câteva zile va dispărea.

Tratamentul cu proteza dentară: etape

Etapele tratamentului diferă, în funcție de tipul de proteză dentară ales. De fiecare dată însă, primul pas este reprezentat de o consultație în urma căreia medicul stomatolog va examina cavitatea bucală și sănătatea dinților. Se va încerca mai întâi salvarea dinților (dacă este cazul), iar dacă acest lucru nu este posibil, dinții afectați vor fi extrași.

Dacă se optează pentru o proteză dentară mobilă, următoarele etape vor fi:

  • luarea amprentei pentru proteză;
  • realizarea unei probe a protezei;
  • fixarea protezei dentare finale.

Dacă se optează pentru o proteză dentară fixă, pe implanturi, vor fi parcurse mai multe etape:

  • se inserează implanturile dentare și se pune o lucrare protetică provizorie;
  •  se așteaptă o perioadă de 4-6 săptămâni pentru vindecarea osului;
  • se ia amprenta pentru proteza definitivă;
  • se realizează proba pentru proteză;
  • se fixează proteza dentară finală.

Întreținerea și igiena protezei dentare

Protezele dentare trebuie să fie îngrijite exact ca dinții naturali, respectând aceleași reguli de igienă orală. Pacienții trebuie să se spele pe dinți și să folosească ață dentară pentru a preveni acumularea plăcii bacteriene. Proteza dentară mobilă se scoate, se curăță și se igienizează în fiecare zi. Se recomandă ca proteza dentară să fie lăsată peste noapte într-o soluție de igienizare. Folosirea unui fixator proteză dentară se va realiza doar la indicațiile medicului – există și tipuri de proteze dentare, cum ar fi proteza dentară cu magneți care nu necesită folosirea adezivului.

Întrebări frecvente

  1. În cât timp voi primi proteza dentară?

    Perioada de timp variază în funcție de tipul protezei dentare. Dacă vorbim despre o proteză dentară clasică, fără sisteme de prindere moderne, te vei bucura de ea în aproximativ o săptămână de la amprentare. O proteză dentară fixă, pe implanturi, necesită minimum 4-6 luni de tratament. Durata de timp va fi discutată cu medicul, pe măsură ce ajungeți la opțiunea finală de proteză dentară.

  2. Cum se realizează adaptarea mai ușoară cu noua proteză?

    Orice proteză dentară nouă le creează un anumit disconfort pacienților. Iată ce poți face pentru a te adapta mai ușor cu ea: în primele două săptămâni poartă proteza în permanență (inclusiv în timpul somnului), consumă doar alimente moi, care pot fi mestecate cu ușurință, citește cu voce tare, fă exerciții de dicție, zâmbește cât mai mult și vorbește des cu prietenii. Poartă cu tine o soluție de lipit proteza dentară tot timpul pentru a evita situațiile neplăcute în care aceasta se desprinde.

  3. Ce este recomandat să consumi dacă porți proteză?

    Proteza dentară restabilește funcționalitatea danturii, asta înseamnă că nu ai restricții la alimente. Însă, în perioada de acomodare, ar fi bine să tai alimentele în cubulețe pentru a le mesteca mai ușor și să introduci în alimentație cât mai multe alimente moi. Încearcă să nu muști alimentele cu dinții din față pentru că protezele se vor mișca și îți vor creea un disconfort.

    Pentru a evita situațiile neplăcute în care se desprinde proteza, ar fi bine să elimini din alimentație bomboanele gumate, caramelele sau guma de mestecat. Proteza dentară provizorie fixată pe implanturi nu permite consumarea alimentelor tari, iar indicațiile medicului stomatolog trebuie urmate cu strictețe. 

  4. Proteza dentară este incomodă?

    Senzația de disconfort poate să apară la început, în perioada de acomodare. Însă, dacă nici după câteva luni proteza nu este comodă, ar trebui să vorbești cu medicul tău să verifice unde este problema și să o ajusteze. După o anumită perioadă, ar trebui să nu mai simți proteza în gură – acesta este nivelul de confort pe care trebuie să ți-l aducă.

  5. Poți dormi cu proteza dentară?

    Nu se recomandă să porți proteza dentară pe timp de noapte. Ar fi bine să îți faci un obicei seara să scoți proteza, să o cureți cu grijă și să o lași peste noapte într-o soluție de igienizare. Există însă și situații în care medicul îți poate recomanda să dormi cu proteza dentară - urmează întotdeauna sfaturile sale.

  6. Poți dormi cu proteza dentară?

    Nu se recomandă să porți proteza dentară pe timp de noapte. Ar fi bine să îți faci un obicei seara să scoți proteza, să o cureți cu grijă și să o lași peste noapte într-o soluție de igienizare. Există însă și situații în care medicul îți poate recomanda să dormi cu proteza dentară - urmează întotdeauna sfaturile sale.

  7. Ce faci dacă proteza s-a rupt?

    Se poate întâmpla ca proteza să se rupă, fie accidental, fie din cauza uzurii. Dacă te afli într-o astfel de situație, ia legătura cu medicul stomatolog, iar el se va ocupa de fisura sau fractura protezei dentare.