Puntea dentară: Ce este, când se recomandă și cât costă

Informații generale

Extracțiile dentare sunt printre cele mai comune proceduri stomatologice care, fără să ne dăm seama, au un impact extrem de puternic nu doar asupra cavității orale, ci și asupra psihicului nostru. Puntea dentară reprezintă o soluție de tratament protetic, care vine în ajutorul pacienților cu extracții, fără a implica intervenții chirurgicale.

Ce este puntea dentară?

Puntea dentară reprezintă o variantă protetică de a înlocui dinții pierduți, îmbunătățind aspectul, fizionomia, masticația și chiar vorbirea. O punte dentară, așa cum îi zice și numele, este ca un pod, folosind dinții care mărginesc spațiul gol drept stâlpi, pentru susținerea corpului de punte, care va înlocui dinții extrași. Această piesă protetică este fabricată în laboratorul de tehnică dentară, după indicațiile medicului protetician. Protetica dentară se ocupă cu refacerea dinților afectați de carie, cu înlocuirea lor prin punți dentare, dacă dinții nu mai pot fi salvați sau cu protetica pe implanturi.

Când este recomandată puntea dentară?

Puntea dentară se recomandă atunci când unui pacient îi lipsește unul sau mai mulți dinți, iar spațiul format de absența dinților este mărginit, de-o parte și de alta, de dinți sănătoși sau tratați deja, dar care să aibă un prognostic bun pe termen lung. Medicul stomatolog va analiza întotdeauna întreaga cavitate orală și investigațiile imagistice pentru a recomanda tratamentul protetic prin punți dentare. Dacă și tu crezi că ai nevoie de o consultație la un medic protetician, te așteptăm în una dintre clinicile noastre, fie în clinica din Unirii, fie în cea din Dorobanți.

Tipuri de punți dentare

Tradițională fixă

Puntea dentară tradițională este cea mai utilizată dintre toate tipurile de punți, iar ea este alcătuită din coroanele care se fixează pe dinții stâlpi șlefuiți, iar de aceste coroane va fi sudat corpul de punte, fiind elementul care înlocuiește dintele sau dinții lipsă. În acest scop, puntea dentara nu va înlocui mai mult de 2-3 dinți, deoarece fortele masticatorii sunt extrem de puternice, putând afecta, în timp, dinții stâlpi, slăbindu-le rezistența și căzând în cele din urmă. Pentru o punte dentară tradițională este necesar ca spațiul lăsat de dinții pierduți să fie mărginit de cel puțin un dinte de-o parte și de alta a golului.

Cantilever

Puntea cantilever este o opțiune foarte limitată și puțin utilizată în stomatologia modernă. Deși foarte asemănătoare cu puntea dentară tradițională, ea folosește un singur dinte stâlp, iar corpul de punte va fi suspendat deasupra spațiului edentat (fără dinte), fiind practic o extensie a coroanei montată pe dintele stâlp (extensie mezială sau distală, adică partea din față sau cea din spate a dintelui). Lucrarea protetică de tip cantilever vine cu dezavantajul unei rezistențe scăzute în timp, din cauza sprijinului redus, dar și cu riscul de a afecta dintele stâlp, datorită forțelor masticatorii. Din acest motiv, cel mai adesea, puntea cantilever este utilizată pentru restaurarea zonelor frontale.

Maryland

Puntea Maryland este o opțiune pentru restaurarea zonelor frontale și nu implică sacrificarea dinților care delimitează golul lăsat de un dinte pierdut. Ea este alcătuită din coroana dintelui care va umple spațiul și două aripioare (metalice, de cele mai multe ori), care se cimentează pe spatele dinților de-o parte și de alta a spațiului. Ea nu rezistă forțelor masticatorii mari, are o rezistență scăzută în timp și, din punct de vedere estetic, nu reprezintă cea mai bună opțiune.

Pe implanturi

Puntea pe implanturi a devenit o soluție extrem de populară în zilele noastre, în special dacă numărul dinților absenți este mare. Puntea pe implanturi reprezintă o cale de a înlătura necesitatea unei proteze parțiale sau totale, care pot incomoda pacienții atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Pe termen lung, punțile de pe implanturi păstrează morfologia oaselor maxilare și, dacă sunt îngrijite corespunzător, au o durată de viață foarte mare. Implanturile servesc drept dinți stâlpi, iar acestea se plasează strategic, astfel încât presiunea să nu fie exercitată în mod incorect.

Totală

Puntea totală reprezintă un concept la care s-a renunțat în ultimii ani. Ea are forma unei arcade complete, adică de potcoavă, care acoperă toți dinții restanți și umple spațiile. Problema cu acest tip de lucrare protetică este dată de situațiile în care un dinte stâlp se îmbolnăvește sau necesită o reintervenție, toată lucrarea trebuie îndepărtată și, rareori, aceasta poate fi refolosită, deoarece descimentarea acesteia poate fi dificilă și poate afecta calitatea lucrării. În acest sens, se preferă ca, în cazul în care trebuie restaurată o arcadă întreagă, să se realizeze 3 lucrări protetice: două pe zonele laterale și una pentru zona frontală.

Materiale folosite în fabricarea punților dentare

Punțile dentare, oricare ar fi tipul lor, pot fi realizate din diverse materiale care să corespundă cu cerințele cazului respectiv, cu cerințele pacientului și cu posibilitățile acestuia. Materialele din care se realizează cel mai frecvent punțile dentare, sunt:

  • Punți metalo-ceramice – printre cele mai populare, sunt alcătuite dintr-un schelet metalic, care îi conferă rezistență și durabilitate lucrării protetice, peste care se pune stratul de ceramică, pentru a asigura și funcția estetică. Sunt potrivite atât în zonele laterale, cât și în cele frontale, cu mențiunea că, în timp, metalul de sub materialul ceramic poate da un aspect nenatural al dinților.
  • Punți integral ceramice – atât scheletul, cât și partea coronară, sunt realizate integral din ceramică. Oferă o estetică superioară celor metalo-ceramice, sunt rezistente și potrivite pentru restaurările tuturor zonelor.
  • Punți din acrilat – sunt realizate dintr-un material asemănător plasticului și sunt utilizate pentru protezarea provizorie a dinților, până când lucrarea finală este pregătită. Ea poate fi menținută până la câteva luni, imită foarte bine aspectul natural al dinților și are avantajul de a conforma gingia, pregătind-o pentru puntea dentară definitivă. Acrilatul este un material care se degradează în timp, este poros și se încarcă cu resturi alimentare, neavând o stabilitate coloristică în timp.
  • Punți din zirconiu – este un material relativ nou, care vine cu avantajele de a avea rezistența aliajelor metalice și estetica necesară. Este un material biocompatibil, fără riscul reacțiilor alergice prezente la aliajele metalice, iar estetica superioară face ca zirconiul să devină prima alegere în realizarea unei lucrări protetice.

Avantaje și dezavantaje ale punții dentare

Avantaje punte dentară

Avantajele punților dentare sunt reprezentate de:

  • restaurarea spațiilor edentate (dinții lipsă) și posibilitatea pronunției corecte a cuvintelor;
  • oferă suportul necesar structurilor faciale, care se sprijină pe cele dentare (obraji și buze), combătând aspectul îmbătrânit;
  • redarea funcției masticatorii și esteticii;
  • refacerea zonelor fără intervenții chirurgicale;

Dezavantaje

Dezavantajele restaurărilor prin punți dentare sunt:

  • sacrificarea dinților sănătoși care mărginesc spațiul edentat;
  • pierderea osoasă de la nivelul golurilor care, chiar dacă sunt acoperite de corpul de punte, acel os nu este stimulat și se atrofiază în timp;
  • afectarea dinților stâlpi, dacă forțele nu sunt distribuite corect;
  • igienizarea dificilă sub corpul de punte.

Cum să ai grijă de puntea dentară

Puntea dentară trebuie îngrijită exact ca dinții naturali, cu atenție deosebită sub corpul de punte, astfel:

  • periajul este necesar de două ori pe zi;
  • se recomandă utilizarea aței dentare și a dușului bucal, pentru a îndepărta resturile alimentare care se acumulează sub punte;
  • evitarea alimentelor dure, lipicioase, nuci, semințe sau popcorn;
  • igienizările profesionale sunt necesare de cel puțin două ori pe an, pentru a păstra sănătatea celorlalți dinți prezenți;
  • controlul periodic la medicul stomatolog, pentru a se asigura că totul este în regulă.

Cât costă puntea dentară? Preț:

Prețul unei punți dentare diferă în funcție de numărul de elemente necesare (pe câți dinți stâlpi se va sprijini puntea, câți dinți lipsesc), materialul din care aceasta va fi realizată și necesitatea unor tratamente de canal la nivelul dinților stâlpi. Cel mai bine, pentru a-ți face o idee cât mai clară despre costurile tratamentului, se recomandă o consultație, în urma căreia medicul va analiza cavitatea orală și radiografia și veți decide împreună soluțiile optime pentru tine. Până atunci, te invităm să arunci o privire pe lista de prețuri.

Punți dentare vs. implant dentar

Implantul dentar înlocuiește dintele absent, comportându-se exact ca rădăcina dintelui. Avantajul acestuia este că previne resorbția osoasă, prin stimularea osului și mucoaselor din jurul dintelui, păstrând zona funcțională pe termen lung. Partea mai puțin pozitivă este necesitatea intervenției chirurgicale de inserare a implantului, care poate fi însoțită de adiție osoasă sau de sinus lift, dacă este vorba despre un dinte de pe arcada superioară. Din cauza problemelor de sănătate asociate, pacientul poate avea contraindicată o astfel de intervenție, ceea ce face ca puntea dentară să fie o soluție mai potrivită pentru astfel de persoane.

Punți dentare vs. coroane dentare

Coroanele dentare sunt potrivite pentru dinții care nu pot fi restaurați doar cu ajutorul unei plombe, unde distrucția coronară este foarte mare. Coroanele dentare nu înlocuiesc dinții lipsă, ci îi repară pe cei care pot fi salvați. Ele sunt potrivite atunci când cariile au distrus o mare parte dintre pereții dintelui sau măselei, iar restaurarea acestuia se poate face doar prin „îmbrăcarea” dintelui.

Întrebări frecvente despre punțile dentare

  1. Care este durata de viață a unei punți dentare?

    Îngrijită corespunzător, cu toate metodele de igienizare disponibile, o punte dentară poate avea o durată de viață foarte mare, rezistând forțelor masticatorii și asigurând o funcționalitate optimă.

  2. Câți dinți poate înlocui o punte dentară?

    În mod normal, o punte poate înlocui 2 până la 3 dinți. Nu se fac punți mai lungi de atât deoarece presiunea pusă pe dinții stâlpi este foarte mare, în special la nivelul măselelor. O punte prea lungă poate afecta dinții susținători, ducând la pierderea precoce a acestora, așadar o punte dentară 3 dinți ar fi limita.

  3. Puntea dentară se poate pune pe implanturi?

    Puntea dentară pe implanturi este o soluție terapeutică larg acceptată, prin faptul că nu este necesar câte un implant pentru fiecare dinte pierdut. Ce trebuie reținut este faptul că o punte nu se poate sprijini mixt, atât pe implanturi, cât și pe dinții naturali. Dinții naturali au o mobilitate fiziologică de 1-2 mm, pe când implanturile sunt rigide în interiorul osului. Astfel, dinții naturali tind să cedeze sub forțele masticatorii, putând compromite inclusiv stabilitatea implanturilor.

  4. Se pot pune punți dentare pe dinții din față?

    Atunci când nu există alte soluții terapeutice, puntea dentară pe dinții frontali reprezintă o soluție optimă pentru restaurarea zâmbetului, iar rezultatele sunt promițătoare.