Recuperarea după implantul dentar – Cum te recuperezi cat mai rapid?

in Blog decembrie 5, 2023

Una dintre cele mai bune soluții spre o masticație sănătoasă și un aspect natural al cavității orale după pierderea dinților o reprezintă implanturile dentare. Implanturile sunt reprezentate de un dispozitiv menit să înlocuiască un dinte pierdut sau mai mulți. Ele sunt indicate atunci când pacientul refuză sacrificarea dinților vecini pentru realizarea unei punți dentare sau când sunt refuzate diferitele tipuri de proteze mobile. Confortul oferit de implanturi este superior altor soluții protetice, iar dacă ești interesat să afli mai multe despre ce presupune un implant dentar, poți da click chiar aici.

Ce presupune recuperarea după implantul dentar?

Deși poate părea înfricoșătoare recuperarea după o intervenție chirurgicală, implantul dentar presupune o intervenție minimă, care nu supune organismul la un stres mare.

Primele 24 de ore după intervenție

În primele ore după inserarea implantului nu vei simți niciun disconfort, deoarece zona va fi încă amorțită, datorită anesteziei locale administrate. Majoritatea oamenilor își pot continua activitățile după procedură, însă o zi de pauză poate fi binevenită pentru o recuperare optimă. Se recomandă consumul de alimente moi, la temperaturi moderate și, după ce trece efectul anesteziei, administrarea unor antiinflamatoare și antialgice va face tot procesul mai ușor, prin reducerea durerii și disconfortului. Nu se va evita periajul, deoarece trebuie menținută o igienă bună pentru a reduce riscul unei infecții.

Primele 1-3 zile după intervenție

În general, cea mai mare inflamație apare la 48-72h după intervenția chirurgicală, iar acesta este momentul în care pacientul poate simți un disconfort mai pronunțat. Cu ajutorul antiinflamatoarelor steroidiene sau nonsteroidine prescrise de medicul chirurg, această perioadă se poate depăși cu ușurință.

Primele 3-7 zile după intervenție

Lucrurile devin mai simple în următoarele zile, pacientul putând să își reia toate activitățile fără probleme, însă se recomandă evitarea efortului în exces. De asemenea, dieta trebuie să fie formată din alimente moi, semisolide, precum paste sau orez.

1-2 săptămâni după intervenție

După 1-2 săptămâni, pacientul va reveni la medicul chirurg pentru îndepărtarea firelor de sutură. Este o procedură deloc dureroasă, care se realizează în câteva minute. Medicul va analiza, totodată, procesul de vindecare, cum arată țesuturile și va întreba pacientul despre cum se simte. După 2 săptămâni, pacientul poate reveni la alimentația normală, deși chiar pe locul implantului este bine să fie evitate mâncărurile dure.

Ce simptome poți experimenta în timpul procesului de recuperare?

Chiar dacă este o procedură simplă, nu trebuie să uităm că este o intervenție chirurgicală. Recuperarea diferă în funcție de pacient, dar și de experiența medicului chirurg care realizează procedura. Astfel, pacientul poate experimenta:

  • Durere – este o procedură care implică inserarea unui implant în interiorul osului, astfel că acesta trece printr-o traumă și este normal să doară câteva zile de la intervenție.
  • Febra – o ușoară creștere a temperaturii este naturală, însă febra accentuată ridică semne de întrebare și, dacă apare, este bine ca pacientul să contacteze medicul.
  • Edem (umflare) – fiind o intervenție chirurgicală, este normal ca organismul să reacționeze printr-un mecanism de apărare.
  • Vânătăi – dacă intervenția chirurgicală a fost dificilă, se poate întâmpla să apară și echimoze, însă nu este un lucru îngrijorător.
  • Sângerare – în primele zile de la intervenție, sângerarea este un lucru firesc, dar după 3 zile aceasta se va opri de la sine.
  • Dificultate la deschiderea gurii – este un efect foarte des întâlnit în urma anesteziei locale, care se va diminua în câteva zile.
  • Infecție – dacă igiena nu este păstrată și nu sunt urmate indicațiile postoperatorii, poate apărea și infecție, deși șansele sunt reduse.

Când trebuie să te îngrijorezi?

Momentul în care ar trebui să te îngrijorezi și, eventual, să te prezinți la medic pentru un control, este atunci când durerea nu se ameliorează. De obicei, durerea ar trebui să cedeze pe măsură ce trece timpul, nu să persiste sau să se agraveze.

Un alt motiv pentru care ar trebui să îți faci griji este aspectul gingiilor, care poate trăda o infecție sau o inflamație. Dacă gingia din jurul implantului are o culoare închisă, spre gri, maro sau chiar negru, acesta este un semn clar de infecție și trebuie să te prezinți urgent la medic.

De asemenea, dacă la ceva timp după plasarea implantului, simți că se mișcă sau se simte slăbit, tratamentul nu a fost de succes și, cel mai probabil, implantul trebuie îndepărtat.

În cazul implanturilor rapide este diferită recuperarea?

Fast and fixed reprezintă procedura prin care sunt inserate 4 sau 6 implanturi într-o singură ședință, iar la finalul acesteia se montează o lucrare protetică fixă. Această tehnică are o mulțime de avantaje – pacientul trece printr-o singură procedură chirurgicală, prin care se rezolvă mai multe probleme: se realizează extracția dinților care nu mai pot fi salvați, se face adiția de os dacă este necesară, procedura de sinus lift dacă membrana sinusală este coborâtă (doar la arcada superioară) și se inseră implanturile. Fiind o procedură complexă, se realizează, de cele mai multe ori, cu sedare conștientă (intravenoasă), astfel că pot fi administrare o serie de medicamente care ajută foarte mult la o recuperare cât mai lină și rapidă, poate chiar mai rapidă decât în cazul unui singur implant. Poți afla mai multe despre acest tip de intervenție, dând click chiar aici.

Indicații pentru gestionarea simptomelor după implantul dentar

Deși nu sună tocmai plăcut, toate aceste simptome care pot apărea postoperator pot fi combătute dacă sunt respectate indicațiile pe care medicul chirurg le oferă fiecărui pacient după intervenția chirurgicală. Acestea sunt reprezentate de:

  • Administrarea tratamentului medicamentos pentru durere, la indicația medicului – în general, se recomandă atât antiinflamatoare și antialgice, cât și antibiotice, pentru evitarea posibilității apariției infecției.
  • Aplicarea pachetelor de gheață pe zona afectată în primele 24-48 de ore după operație – se recomandă ca pacientul să pună pungi cu gheață pentru 25-50 minute și apoi să ia o pauză de tot atâtea minute. Se repetă de câteva ori pe zi, pentru a evita edemul postoperator.
  • Evitarea scuipării sau clătirii frecvente, abundente, pentru a nu deplasa cheagurile de sânge formate, care opresc sângerarea. De asemenea, dacă s-a realizat și procedura sinus lift, se evită suflarea puternică a nasului.
  • Evitarea efortului în primele 7 zile – pentru a evita creșterea presiunii la nivelul plăgilor postoperatorii.

Care este igiena orală corectă după operația de implant dentar?

Pentru o vindecare optimă se recomandă păstrarea unei igiene extrem de riguroase. Astfel, se evită infecțiile și complicațiile adiționale după intervenția chirurgicală de inserare a implantului dentar și se recomandă:

  • Spălarea dinților, dar nu în zona în care s-a inserat implantul, cu o periuță moale, prin mișcări ușoare și blânde, de două ori pe zi, pentru a evita acumularea de placă bacteriană.
  • Abținerea de la fumat si consumul de alcool în primele 72 de ore – fumatul încetinește vindecarea și afectează vasele de sânge, afectând nutriția țesuturilor din jurul implantului.
  • Folosirea unui tifon pentru eventualele sângerări.
  • După recuperarea completă, igiena dentară a implanturilor este aceeași ca a dinților naturali.

Alimentația după operația de implant dentar. Ce să mănânci și ce să eviți?

Deși operația de inserare a unui implant este ușoară, se recomandă ca în primele zile să se evite mâncărurile consistente, dure. În schimb, sunt indicate supele clare și cremă, dar după cel puțin 3 zile, dieta poate fi îmbogățită cu paste făinoase. De asemenea, trebuie evitate alimentele și băuturile la temperaturi extreme, precum foarte fierbinți sau reci, precum și citricele sau mâncărurile picante. Lactatele sunt și ele evitate, pentru a nu interfera cu formarea cheagului de sânge.

Cât durează recuperarea după operația de implant dentar?

Intervenția chirurgicală prin care se inseră un implant necesită o recuperare de scurtă durată. Cei mai mulți pacienți nu au nevoie de mai mult de o săptămână pentru o recuperare completă, însă la unii dintre ei, în funcție de sănătatea organismului, aceasta poate dura până la 3 săptămâni. De obicei, pacienții pot reveni la normal după îndepărtarea firelor de sutură, deoarece nu mai există alți factori care să provoace disconfort.

Osteointegrarea (vindecarea osului din jurul implantului)

Osteointegrarea este definită ca un proces prin care se stabilește o conexiune funcțională ți structurală între osul viu și suprafața implantului. Este un proces critic, care asigură stabilitatea implantului pe termen lung, pentru a putea acoperi bontul protetic cu o coroană. Osteointegrarea implică remodelarea osului și depunerea de celule noi în jurul implantului, fiind un proces complex, dependent de timp, de biocompatibilitatea materialului din care este realizat implantul, design-ul acestuia, calitatea osului, tehnica chirurgicală utilizată și de respectarea timpului de vindecare. Procedeul poate dura între 4-6 luni la majoritatea pacienților și, pe lângă factorii care contribuie la osteointegrare, mai pot acționa și cei care depind de pacient, precum: stil de viață, starea de sănătate și afecțiunile asociate preexistente. În acest timp, restricțiile alimentare nu mai trebuie respectate, iar pacienții se pot întoarce la alimentația de dinainte de procedură. Este necesar însă, să se păstreze o rutină de igienă riguroasă, pentru a evita crearea de colonii bacteriene care pot afecta osteointegrarea implanturilor și vizitele periodice la medic, pentru a se asigura că totul decurge conform planului de tratament.

Ce factori influențează timpul de recuperare după implantul dentar?

Timpul de vindecare poate fi prelungit dacă intervenția de plasare a unui implant este asociată și cu alte intervenții, dar și în funcție de particularitățile fiecărui pacient, precum:

Numărul de implanturi

Cu cât numărul de implanturi este mai mare, cu atât disconfortul este mai accentuat, însă indicațiile postoperatorii legate de alimentație și igienă sunt aceleași. Timpul de vindecare nu diferă față de inserarea unui singur implant, iar osteointegrarea durează la fel.

Adiția osoasă (grefa osoasă)

Adiția osoasă este necesară pentru a completa cu os (natural sau artificial) zonele în care densitatea osoasă este redusă și nu ar putea susține optim un implant. Vindecarea poate fi mai dificilă, deoarece intervenția chirurgicală necesită mai multe operațiuni. De asemenea, atunci când lipsa de os este localizată la arcada superioară, membrana sinusului maxilar coboară, nemaifiind susținută. În acest caz se recomandă procedura de sinus lift, adică ridicarea membranei sinusale și adiția osoasă pentru susținerea corectă a acesteia. După realizarea acestor proceduri, se poate plasa implantul, chiar în aceeași ședință.

Rutina de igienă și alimentația

Lipsa unei igiene orale optime permite bacteriilor să se înmulțească și să populeze cavitatea orală. Bacteriile aderă de gingii, inclusiv de cele unde este inserat implantul, ducând astfel la detașarea gingiei și permiterea bacteriilor să pătrundă în os. Afectarea acestuia poate duce la pierderea stabilității implantului și, astfel, la eșecul lui. De asemenea, alimentația bogată în toate principiile alimentare este extrem de importantă pentru a ajuta organismul să integreze implanturile în os.

Rata de vindecare a corpului

Persoanele cu imunitatea afectată de anumite afecțiuni, cu afecțiuni ale metabolismului, precum diabetul zaharat sau cu boli cardiovasculare, pot întâmpina dificultăți în recuperarea postoperatorie. Aceasta se traduce prin predispoziție la infecții, timp prelungit de vindecare sau pierderea implanturilor. De aceea, pacienții trebuie să menționeze medicului chirurg toate afecțiunile de care suferă, pentru a alege cea mai bună opțiune pentru ei.

Cum să crești durata de viață a implanturilor dentare? Sfaturi și recomandări

Având în vedere că implanturile sunt făcute din materiale biocompatibile, riscul de respingere al implantului este foarte mic. Dar, pentru îmbunătățirea speranței de viață a acestora sunt necesare câteva reguli esențiale, precum:

  • rutină completă de igienă orală, care cuprinde periajul dinților și implanturilor de 2 ori pe zi, timp de minimum 2 minute, la care se adaugă utilizarea aței dentare și a dușului bucal, pentru îndepărtarea eficientă a tuturor bacteriilor de la nivelul gingiilor;
  • vizitele regulate la medicul stomatolog, pentru a se asigura că totul este în regulă;
  • igienizări profesionale periodice, care includ detartraj, airflow și periaj.

Toate cele enumerate, nu doar că vor avea un impact pozitiv asupra întregii cavități orale, dar vor oferi o garanție a sănătății țesuturilor din jurul implanturilor. Îndepărtarea eficientă a tartrului și a depunerilor de pe dinți, la 4-6 luni, este extrem de importantă pentru prevenția periimplantitei – echivalentul bolii parodontale, dar la nivelul implanturilor.

Întrebări frecvente despre recuperarea după implantul dentar

Câtă durere o să experimentez?

Durerea este un lucru subiectiv și depinde de suportabilitatea fiecărui pacient în parte. De obicei, durerea nu este puternică, ci este mai degrabă prezent un disconfort, care cedează la antalgice obișnuite.

Pot să fumez după inserarea implanturilor dentare?

Se recomandă evitarea fumatului, deoarece fumul de țigară și toxinele pe care le conține acesta pot îngreuna vindecarea. Motivul pentru care vindecarea este mai lentă este din cauza fluxului redus de sânge din țesuturi, care apare în urma fumatului, ceea ce înseamnă că țesuturile vor fi private de nutrienți și celule benefice responsabile în procesul de vindecare.

Când primesc coroanele permanente?

În mod normal, lucrările protetice definitive vor fi cimentate la 4-6 luni de la inserarea implanturilor, pentru ca medicul să se asigure că vindecarea și osteointegrarea au decurs conform planului.


Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite