Regenerare osoasă ghidată: când este necesară și în ce constă procedura
Regenerarea osoasă ghidată este o procedură care vine în ajutorul tuturor pacienților care au trecut prin pierderea dinților, restabilind nivelul normal al osului prin augmentare osoasă și ajutând vindecarea și regenerarea osului prin aplicarea unor membrane care contribuie la multiplicarea și creșterea celulelor osoase.
De cele mai multe ori, această procedură este combinată cu inserarea implanturilor, pentru a reface funcția masticatorie a pacientului. Studiile de specialitate ne arată că un implant pus alături de o grefă osoasă, susținută de o membrană (prin tehnica regenerării osoase ghidate) are o șansă de supraviețuire de 95%.
Cum se ajunge la extracția unui dinte?
Dinții se pot pierde dintr-o mulțime de motive:
- procese carioase care nu au fost tratate la timp, distrucția fiind foarte mare, iar dintele nu mai poate fi salvat;
- boală parodontală sau parodontoza, când în gingie se acumulează bacterii care, în timp, duc la resorbție osoasă, dintele pierzându-și stabilitatea;
- traumatisme, cum ar fi accidentele sportive, de mașină, cele provocate de violență;
- fracturi ale mandibulei, linia de fractură cuprinzând și unul sau mai mulți dinți;
- chist de mari dimensiuni, aflat la rădăcina unui dinte;
- tumori ale oaselor maxilare, când dinții sunt prinși în tumoră.
Cum se produce resorbția osoasă?
Atunci când trece prea mult timp de la extracția unui dinte, osul în care s-a aflat dintele se resoarbe, adică se topește. Acest lucru se întâmplă deoarece osul nu a mai fost solicitat – este ca atunci când aveți piciorul în gips, iar mușchiul se micșorează. Fenomenul de resorbție osoasă se mai numește și atrofie, și poate avea loc atât la maxilar, cât și la mandibulă. Osul mandibular are tendința de a se resorbi mai repede decât cel maxilar, iar reabilitările de la nivelul arcadei de jos sunt mai dificil de făcut, tocmai din acest motiv.
De asemenea, în cadrul osteoporozei, care este o boală ce produce pierdere osoasă și apare la persoanele mai în vârstă, poate apărea resorbție osoasă la nivelul oaselor maxilare.
Când este nevoie de augmentare osoasă?
Vine o vreme când, din păcate, oamenii ajung să își piardă proprii dinți, iar soluțiile moderne nu mai implică purtarea unei proteze, care vine cu o serie de dezavantaje la care toți ne putem gândi: trebuie scoasă din gură pentru a fi curățată, nu este mereu estetică, iar simplul gând că trebuie să porți o proteză te îngrozește. Stomatologia modernă a lăsat în urmă toate aceste aspecte negative ale protezelor și a introdus implanturile dentare, făcute să înlocuiască dinții pierduți.
Totodată, regenerarea osoasă ghidată se poate folosi și în cazul parodontozei, când dinții încep să se miște din cauza pierderii suportului osos. Pentru a preveni pierderea lor, se poate recurge la această tehnică, astfel încât evoluția bolii parodontale să fie oprită, iar dinții să fie păstrați pe arcadă cât mai mult timp.
Tipuri de os folosit în augmentare osoasă
În urma unui Computer Tomograf (CT) recomandat de medicul chirurg, se va măsura înălțimea și lățimea osului unde trebuie pus implantul și se va aprecia gradul de resorbție al acestuia. Astfel, medicul chirurg va ști nivelul de os care trebuie înlocuit.
Grefele de os folosite pot fi de mai multe feluri:
- direct de la pacient, denumite și autogrefe sau grefe autogene – se recoltează os fie din ramul mandibulei, tuberozitatea maxilară sau chiar din creasta iliacă;
- de la alți oameni (donatori), acestea fiind alogrefele;
- de la animale, numite și xenogrefe (xeno = străin), cele mai populare fiind grefele de os bovin;
- os de origine sintetică sau aloplaste, cu particule de hidroxiapatită și fosfat tricalciu.
Grefele de os pot fi sub formă de granule sau blocuri osoase (în special cele sintetice), care vor fi apoi plasate în defect, refăcând volumul și structura osului.
Ce tipuri de membrane pot fi folosite?
Pentru a menține nivelul osului și a stimula celulele osoase să se multiplice, astfel încât implantul să aibă susținerea necesară, grefa osoasă va fi susținută de o membrană. Membranele utilizate în regenerarea osoasă regenerativă se împart în 2 mari categorii:
- nonresorbabile – deși rezultatele folosirii lor au fost foarte bune, dezavantajul lor constă în necesitatea unei alte intervenții chirurgicale pentru a fi îndepărtate. Ele pot fi făcute din polimeri sintetici și aliaje de titan.
- resorbabile – se referă la membrane realizate prin centrifugarea sângelui pacientului, celulele din sânge având un potențial extraordinar de creștere și de vindecare. Cele mai cunoscute astfel de membrane sunt PRP (plasmă îmbogățită cu trombocite) și PRF (trombocite îmbogățite cu fibrină), dar printre altele mai regăsim și colagen de tip I, acid polilactic, acid poliglicolic.
Fie că este vorba despre materiale resorbabile sau nonresorbabile, membranele trebuie să îndeplinească o serie de condiții:
- să fie biocompatibile cu pacientul;
- să se integreze în țesuturile pacientului;
- să fie utilizate cu ușurință de către medic.
În ce situații este folosită tehnică?
- După o extracție – pentru a preveni pierderea osoasă
- Pentru implanturi – dacă a trecut ceva timp de la extracție și există resorbție osoasă.
- Sinus lift – în cazul dinților de pe arcada superioară. Atunci când dinții sunt extrași, membrana sinusului maxilar are tendința de a coborî, pentru a umple spațiul rămas în urma extracției. Dacă vrem să punem un implant în acel loc, membrana trebuie ridicată, iar spațiul trebuie umplut cu os, pentru a nu perfora membrana sinusală, iar apoi implantul poate fi inserat în siguranță.
- În cazul bolii parodontale (parodontoză) cu scopul de a opri resorbția osoasă și mobilitatea dinților.
Procedura pas cu pas
- Cu o oră înaintea procedurii, va fi recoltat sângele pacientului pentru a obține membrana despre care am discutat mai sus, prin centrifugare. Procedura începe prin realizarea unei anestezii locale în zona unde se va lucra.
- După ce aceasta își face efectul, medicul chirurg va face o incizie la nivelul gingiei, care apoi va fi dată la o parte, pentru a descoperi osul maxilar sau mandibular.
- Dacă se optează pentru o autogrefă osoasă, întâi se va recolta cantitatea de os necesară (din ramul mandibular sau tuberozitatea maxilei), acesta fiind ulterior tratat și mărunțit.
- Se pregătește osul pentru a primi grefa osoasă, se dezinfectează, iar apoi se pun granulele sau blocul osos. Pentru protecție suplimentară, se pune membrana resorbabilă sau nonresorbabilă (în funcție de caz), iar ulterior locul va fi închis cu câteva fire de sutură.
- În funcție de pacient și de opțiunea medicului, acesta poate insera implantul fie în aceeași ședință cu regenerarea osoasă ghidată, fie la 4-6 luni de la intervenție, când vindecarea este încheiată complet.
Recuperarea după intervenție
Este normal ca, timp de câteva zile după intervenție să simțiți un disconfort în acea zonă, să vă umflați și să doară. Toate aceste simptome pot fi ameliorate cu ajutorul antiinflamatoarelor și analgezicelor.
Totodată, este bine să fie evitate mâncărurile dure, fierbinți sau picante în primele 48h. Se recomandă să aplicați pungi cu gheață pe obraz, menținute 30 minute, pentru a diminua umflătura. Este bine să fie evitate clătirile riguroase cu apă de gură. De asemenea, periajul dentar va începe chiar din seara respectivă, dar făcut cu blândețe în acea zonă. Nu evităm să ne spălăm pe dinți de teamă, deoarece bacteriile din cavitatea orală pot duce la infecția zonei în care a fost făcută procedura. La 7-10 zile de la intervenție, firele de sutură vor fi îndepărtate.
Surse
- 20 Years of GUIDED BONE REGENERATION in Implant Dentistry. Edited by Daniel Buser, DDS, PROF DR MED DENT Professor and Chairman. Department of Oral Surgery and Stomatology. School of Dental Medicine, University of Bern, Switzerland
- Guided bone regeneration: materials and biological mechanisms revisited. Ibrahim Elgali, Omar Omar, Christer Dahlin, and Peter Thomsen
- Guided Bone Regeneration: biological principle and therapeutic applications. M. Retzepi, N. Donos
- Bone atrophy. International Congress of Oral Implantology
- Dental Bone Graft. My Cleveland Clinic
Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite