Retractia gingivala (a gingiilor) – Simptome, cauze, tratament si preventie

in Afectiuni, Blog septembrie 22, 2023

Probabil ai observat și tu momentul în care gingiile tale au început să se retragă și vrei să știi ce se întâmplă cu ele. Deși este o problemă frecventă în rândul pacienților stomatologici, nu foarte mulți dau o importanță prea mare acestui lucru și, în loc să ia măsuri, consideră ca acesta este un curs normal al dinților și o evoluție firească. Nimic mai eronat în această gândire și îți vom explica de ce.

Ce este retracția gingivală

Retracția gingivală reprezintă fenomenul prin care gingia se retrage de pe dinte, dezgolind structuri dentare care, în mod normal, ar trebui să fie acoperite de țesuturi moi. Poate avea o mulțime de cauze și, în general, este un simptom al unei afecțiuni despre care pacientul nu știe. Retragerea gingivală, așa cum mai este numită, face ca dinții să fie mai sensibili și mai vulnerabili în fața proceselor carioase, iar simplele activități precum periajul sau băutul lichidelor reci devin dureroase. Ea poate afecta unul sau mai mulți dinți și poate avea 3 grade de severitate:

  • ușor;
  • mediu;
  • sever.

Cum arată o gingie sănătoasă

O gingie sănătoasă întotdeauna va avea o culoare roz-pal, cu o suprafață cu aspect asemănător cojii de portocală, cu mici depresiuni, care se mai numește și aspect de gravură punctată. Ea trebuie să fie integră, papilele interdentare (triunghiurile de gingie dintre dinți) să fie suple, nu turtite, roșiatice sau inflamate.

Poate duce retracția gingivală la parodontoză?

Retracția gingivală poate fi un semn al bolii parodontale. Deși unul dintre primele semne este sângerarea la periaj, mulți pacienți nu acordă o atenție prea mare acestui lucru. Astfel, următorul semn pe care îl vor observa poate fi retragerea gingiei de pe dinte. Pe lângă expunerea unor suprafețe ale dintelui, retracția gingivală permite o invazie mai ușoară a bacteriilor în șanțul gingival, ducând la o progresie mai rapidă a parodontopatiilor. Mai mult decât atât, atunci când retracțiile gingivale nu sunt tratate, evoluția bolii parodontale constă în formarea pungilor parodontale, acestea fiind niște spații create între rădăcina dintelui și gingie, pline cu bacterii, care duc la pierderea stabilității dintelui, mobilitatea acestuia prin afectarea osului care susține dintele și, în final, pierderea dintelui de pe arcadă.

Retracția gingivală – Simptome

În ceea ce privește simptomele apărute în cadrul retracției gingivale, ele sunt multiple și pot fi unele pe care nici nu le-am asocia cu retragerea gingiei:

  • Aspect neplăcut, neuniform al gingiilor: la unii dinți gingia va fi mai „ridicată”, spre deosebire de alții unde nu este detașată și va părea mai coborâtă. Totodată, dinții pot părea mai alungiți, din cauza recesiei gingivale.
  • Sensibilitate dentară exagerată la contactul cu alimente dulci, acre sau la temperaturi extreme – acest fenomen apare prin dezgolirea suprafețelor rădăcinii. Rădăcina nu este acoperită de smalț, ci de cement (echivalentul smalțului la acest nivel), care este mai poros și face ca transmiterea stimulilor să fie mai ușoară. Astfel, pacientul va începe să aibă disconfort în timp ce mănâncă sau bea lichide (în special reci).
  • Sensibilitate la periaj și folosirea dușului bucal.
  • Disconfort mare în timpul igienizărilor periodice profesionale, în special în timpul detartrajului și procedurii de airflow.

Cauzele apariției retracției gingivale

Împreună cu medicul stomatolog sau parodontolog, vei discuta despre obiceiurile sau cauzele care pot duce la retracția gingiilor, aceasta putând fi reprezentate de:

  • Periaj agresiv – în timpul periajului, se poate aplica o presiune prea mare, ducând nu numai la retragerea gingiilor, dar și la afectarea smalțului de pe suprafața dinților. În mod normal, sunt afectați doar 4-5 dinți, iar cei vizați sunt cel mai frecvent caninii.
  • Depozite mari de placă bacteriană sau de tartru supra- și subgingival – care duce la iritarea gingiilor, mecanismul de apărare fiind retragerea acestora.
  • Boală parodontală netratată.
  • Traumatisme sau obiceiuri care pot leza gingiile – precum consumul frecvent de alimente dure.
  • Dinți nealiniați, mușcătură incorectă – problemele din sfera ortodontică se manifestă, pe termen lung, prin afectarea gingiilor și țesuturilor de susținere ale dinților.
  • Fumatul sau mestecatul de tutun – fumatul strânge vasele de sânge care alimentează gingiile (vasoconstricție), restricționând fluxul sangvin normal din jurul acestora

Factorii de risc

Factorii de risc care predispun gingiile să se retragă sunt:

  • fumatul – așa cum am menționat mai sus, fumatul reduce cantitatea de sânge care ar trebui să ajungă la nivelul gingiilor, prin strângerea vaselor, ducând la pierderea culorii acestora și la retragerea lor;
  • anomaliile dento-maxilare, prin înghesuirea dinților, ocluzie incorectă – deși nu este un efect care se vede în primii ani de la erupția dinților, acest lucru va avea efecte pe termen lung (dinții înghesuiți nu permit curățarea optimă interdentară în special, iar papilele gingivale devin aplatizate);
  • boala parodontală.

Când trebuie să vezi un medic specialist

Dacă în ultima perioadă ți se pare că dinții tăi arată mai lungi, cu un aspect elongat sau ai experimentat o hipersensibilitate a dinților la contactul cu diverse alimente, este momentul să iei legătura cu medicul tău stomatolog sau să te programezi la o consultație la un medic parodontolog. Medicul parodontolog va analiza atât radiografia, cât și aspectul clinic al gingiilor tale. În plus, va face o parodontogramă – o analiză făcută pe loc, în cabinet, care va determina dacă există sau nu pungi parodontale și, în cazul prezenței acestora, se vor măsura și se va nota adâncimea lor, pentru a diagnostica într-un mod corect stadiul bolii parodontale.

Retracția gingivală – tratament

Tratamentul retracției gingivale este extrem de important, pentru a preveni sau opri evoluția bolii parodontale. Mai mult decât atât, este important să conștientizăm că tratamentele naturiste sau cele făcute acasă nu vor da rezultate, iar sănătatea gingiilor tale și a țesuturilor de susținere ale dinților tăi va continua să se degradeze.

Tratamentul retracției gingivale poate fi chirurgical sau nonchirurgical, iar modul în care acesta va fi realizat va fi decis de un medic parodontolog, care va lua în calcul cauzele și factorii de risc predispozanți ai pacientului.

Tratamentul nonchirurgical se referă în primul rând la igienizarea profesională și chiuretajul subgingival dacă este cazul, la aplicarea unor substanțe reparatoare la acel nivel și chiar la tratament ortodontic, pentru a rezolva problemele de aliniere ale dinților și de mușcătură incorectă.

Tratamentul chirurgical este o idee mai complex, necesită prezența unui medic parodontolog sau chirurg, care să acopere defectele gingivale.

Detartrajul și chiuretajul subgingival

Detartrajul este una dintre cele mai populare proceduri din stomatologie. Tartrul se formează prin întărirea plăcii bacteriene de pe dinți, care se depune atât supragingival (deasupra gingiei), unde poate fi văzut cu ușurință, cât și subgingival. Igieniștii noștri se ocupă de îndepărtarea temeinică a depozitelor de tartru, îndepărtarea petelor provenite de la diverse alimente intens colorate și te va ajuta să vizualizezi zonele pe care trebuie să insiști mai mult în timpul igienizării de acasă. Detartrajul cu ultrasunete este o metodă excelentă de prevenție a bolii parodontale, nu este dureros (deși unii pacienți pot simți o anumită jenă), iar gingiile se refac foarte repede după această procedură. Dacă vrei să arunci o privire pentru a afla mai multe detalii despre detartrajul cu ultrasunete, poți da un click aici.

Chiuretajul subgingival se va realiza de către medicul parodontolog, prin curățarea pungilor parodontale și îndepărtarea cimentului afectat de bacterii, procedură care se mai numește și planare radiculară. Este o procedură care se va face sub anestezie locală, nu este dureroasă și poate dura 1-2 ore, în funcție de pacient.

Chirurgia gingivală

Tratamentul chirurgical de la nivelul gingiilor poate fi realizat de către medicul parodontolog și diferă în funcție de abordarea acestuia, dar și de progresia bolii parodontale. Se poate face chiuretaj în câmp deschis – adică se va da la o parte gingia afectată, va fi curățată toată zona, apoi vor fi îndepărtate țesuturile afectate, iar apoi se va pune la loc gingia și se va fixa cu câteva fire de sutură.

Tratamentul cu laser

Tratamentul cu laser vine, deseori, în completarea chiuretajului subgingival și are ca avantaje eliminarea bacteriilor parodontale, dezinfectarea țesuturilor de susținere și eliminarea țesuturilor deja infectate și necrozate. Laserul este mai puțin invaziv decât instrumentele clasice, ajută la o vindecare rapidă, asigură rezultate mult mai promițătoare pe termen lung și contribuie la sănătatea țesuturilor parodontale. Poți afla mai multe despre toate întrebuințările laserului, citind articolul din acest link.

Grefa gingivală

Pentru această procedură, este necesară o secțiune de țesut sănătos, care se va recolta de la nivelul palatului (cerului gurii) cel mai frecvent. Se va crea un lambou, adică se va da la o parte mucoasa afectată, iar țesutul conjunctiv (stratul de sub gingie) este îndepărtat. Apoi, țesutul sănătos recoltat în prealabil va fi pus acolo unde este necesar, pentru a ajuta la vindecarea corectă a gingiei.

Această procedură are avantajul posibilității de a repoziționa gingia, astfel încât pot fi reparate cu ușurință defectele gingivale, în cazul retracțiilor de mari dimensiuni. Daca există suficientă gingie, uneori nu este necesară recoltarea prealabilă de mucoasă din cerul gurii, astfel că intervenția va fi mai ușoară și de scurtă durată, iar vindecarea se va face mult mai ușor.

Ce se întâmplă dacă nu tratăm retracția gingivală

Chiar dacă nu pare un lucru atât de grav, retracția gingivală poate evolua către parodontoză, despre care știm cu toții că, în final, duce la pierderea volumului osos și a dinților. Instalarea bolii parodontale se poate traduce prin:

  • sângerarea gingiilor – deși este un semn de gingivită în primă fază, lasată netratată, ea progresează spre parodontoză;
  • respirație urât mirositoare – din cauza coloniilor foarte bogate de bacterii parodontale aflate în pungile formate de-a lungul rădăcinilor dinților, pacientul va avea o respirație foarte urât mirositoare, în ciuda igienei orale optime;
  • afectarea canalelor dinților cu pungi parodontale – infecția de la nivelul pungilor parodontale poate ajunge în interiorul canalelor radiculare prin intermediul unor canale mici, accesorii, care vor îmbolnăvi dintele, ducând la inflamația sau chiar necroza nervului, devenind astfel, un sindrom endo-parodontal;
  • pierderea dinților – prin progresia bolii parodontale, osul care susține dinții se resoarbe, iar ligamentele parodontale își pierd proprietățile, astfel încât toate țesuturile de susținere sunt afectate, iar dintele începe să se miște din ce în ce mai tare, până când cade. De aceea, boala parodontală se mai numește și boala dinților sănătoși.

Cum prevenim retracția gingivală

Retracția gingivală poate fi prevenită prin respectarea unor simple obiceiuri, dar care asigură sănătatea gingiilor pe termen lung:

  • mergi frecvent la medicul stomatolog, cel puțin o vizită pe an, pentru a se asigura că totul este în regulă;
  • mergi la un consult ortodontic, dacă ți se recomandă și stabilește împreună cu medicul ortodont un plan de tratament care să ți se potrivească;
  • mergi la igienizări profesionale oridecâteori ți se spune că este necesar – deși unii pacienți au nevoie de un detartraj la fiecare 6 luni, altora li se recomandă la intervale mai mici;
  • periajul dinților să se realizeze de 2 ori pe zi, cu ajutorul unei periuțe cu peri de o duritate medie;
  • utilizarea apei de gură, dacă ți-a fost recomandată;
  • curățarea spațiilor interdentare cu ajutorul aței dentare sau dușului bucal.

Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite