Sigilari dentare

Informații generale

Igiena orală, fie că vorbim despre adulți, fie că vorbim despre copii, este extrem de importantă pentru a preveni apariția unor afecțiuni dentare, fiind în același timp esențială și pentru starea de sănătate generală. Însă chiar și atunci când avem grijă și ne asigurăm că cei mici își periază dinții de 2 ori pe zi este posibil ca unele particule de mâncare să se strecoare în anumite zone ale dinților, în special dacă vorbim despre molari (care se află în spatele cavității bucale). 

Ce este sigilarea dentară?

Sigilarea este o metodă de prevenire a cariei dentare, non-invazivă, adresată în primul rând copiilor, însă și adulților în foarte multe situații. Aceasta constă în aplicarea unui strat protector pe suprafața masticatorie a dinților, de obicei în zonele din spatele gurii – pe premolari și pe molari. Acesta, odată ce s-a fixat pe dinți, va forma un strat protectiv peste smalțul dintelui și îl va proteja.

Când se recomandă?

Această manoperă este indicată pe dinții permanenți neafectați de carie, motiv pentru care nu se recomandă numai copiilor, ci și adulților. Cu toate acestea, în general, au nevoie de sigilări copiii și adolescenții deoarece igienizarea corectă a dinților acasă poate fi mai dificilă în cazul lor.

Recomandam sigilările imediat ce dinții eu erupt complet pentru a evita formarea cariilor, cel mai frecvent în jurul vârstei de 6 ani, atunci când apare primul set de molari.

Care este procedura?

Primul pas înainte de aplicare este periajul minuțios al suprafeței pe care dorim să efectuăm sigilarea. Ulterior, dinții sunt uscați și sunt meținuți uscați, urmând pașii pentru aplicarea unui strat foarte subțire de sigilant dentar (care are un aspect ca de lac) în șanțurile și fosetele ce formează relieful unui dinte. Acest material face priză (se întărește) la lumina lămpii fotopolimerizabile și transformă relieful retentiv în suprafețe plane care devin mai ușor de curățat.

În urma sigilării va rămâne o foiță subțire de culoarea dintelui, ce va acționa ca o barieră împotriva agenților patogeni.

Sigilările nu sunt permanente, fiind necesar controlul periodic la medicul pedodont: verificarea acestora se realizează odată la 6 luni, astfel încât să ne asigurăm că protecția este oferită în continuare și să constatăm atunci când este cazul să fie înlocuite.

Procedura de sigilare a dinților nu este dureroasă, nu presupune folosirea frezei și nici nu necesită anestezie, ceea ce o face extrem de ușor de tolerat pentru cei mici

Există contraindicații?

Nu există nicio contraindicație pentru această procedură minim invazivă, iar singura condiție este ca dintele să nu fie încă afectat de carie.

Cât timp oferă protecție acest sigilant?

Protecția pe care o oferă sigilarea este în strânsă corelație cu igiena copilului. Cu cât igiena este mai riguroasă, cu atât protecția durează mai mult. La controalele periodice se poate observa pierderea parțială sau totală a acestor sigilări și ele se pot completa.

De reținut

Manopera nu este posibilă în spațiile interdentare, acolo existând suprafețe netede. Pentru prevenirea cariilor dentare dintre dinți se recomandă igienizarea cu ața dentară, apă de gură și fluorizări.

Sigilările previn apariția cariilor dentare cu o eficiență de până 80% în cazul molarilor daca sunt efectuate corespunzător.

Sigilarea este o metodă non-invazivă, nefiind necesară șlefuirea dintelui înainte de aplicare.

În cazul în care pe suprafața masticatorie există marmorații (colorațiile care încă rămân pe dinți în urma periajului) se poate realiza o sigilare lărgită. Aceasta constă în îndepărtarea marmorațiilor minim-invaziv cu laserul, urmată de aplicarea sigilantului.