Sinus lift – Ce înseamnă? Procedură, recuperare și preț

Informații generale

Dacă ai avut vreodată probleme cu pierderea dinților, extracții timpurii, nu ai avut posibilitatea să pui un implant imediat după extracție, atunci sigur medicul tău ți-a propus procedura de sinus lift. Deși poate suna complicat, deoarece implică sinusurile maxilare, este o procedură uzuală în lumea chirurgiei orale și poate îmbunătăți dramatic situația dintr-o cavitate orală cu dinți lipsă.

Ce înseamnă sinus lift?

Dinții posteriori de pe arcada de dus comunică, prin rădăcinile lor, cu sinusul maxilar, o cavitate plină cu aer care se află de-o parte și de alta a nasului nostru. Atunci când o măsea de pe arcada superioară este pierdută, se pierde automat și susținerea membranei sinusului din acea regiune. Astfel, această membrană coboară spre cavitatea orală, creând dificultăți în repararea acelei zone. Aceasta este o procedură pe care doar un chirurg dento-alveolar o poate face, fiind o zonă vulnerabilă, predispusă la complicații.

Cine are nevoie de procedura de sinus lift?

Această procedură se recomandă pacienților care au pierdut unul sau mai mulți dinți de pe arcada superioară, în special din zonele laterale (măsele). Membrana sinusului nu coboară imediat după extracție, ci în timp. Așadar, dacă a trecut o perioadă de timp de la extracții, iar în acea zona nu au fost aplicate soluții terapeutice, membrana va fi coborâtă, inserarea implanturilor putând deveni imposibilă. Practic, această procedură chirurgicală se adresează persoanelor care își doresc refacerea zonelor masticatorii prin soluții implanto-protetice.

Cum se face operația de sinus lift? Procedura pas cu pas:

Pentru a putea ști la ce să te aștepți dacă medicul tău ți-a recomandat această procedură, vom trece prin toți pașii pe care trebuie să îi parcurgi, începând de la investigațiile necesare, până la recuperarea postintervențională.

Pregătirea înainte de sinus lift

Medicul tău va lua decizia de a face un sinus lift în urma vizualizării și analizei a unor investigații imagistice, precum radiografie panoramica (OPG) sau CT maxilar, pe care poate măsura nivelul de os rămas, cât de coborâtă este membrana sinusală. Este un pas extrem de important pentru ca desfășurarea procedurii chirurgicale să fie cât mai predictibilă, cu rezultate satisfăcătoare.

În ziua intervenției, nu va trebui să faci ceva în mod special. Dacă nu este vorba despre sedare conștientă, atunci ziua ta se va derula cât mai normal, fiind esențial să mănânci înainte de procedură.

Intervenția chirurgicală propriu-zisă

Procedura chirurgicală de sinus lift presupune următoarea succesiune de pași:

  • Anestezia locală la nivelul regiunii unde va avea loc intervenția.
  • Incizia orizontală gingiei, care nu va fi doar în locul unde va fi făcută intervenția, ci mai lung, pentru a permite accesul către osul de sub aceasta și crearea accesului chirurgical către sinus; astfel va rezulta un lambou, care va fi înlăturat pe moment.
  • Se va crea o fereastră la nivelul osului, de obicei de formă ovală.
  • Cu ajutorul instrumentelor speciale, membrana sinusului va fi ridicată la nivelul optim, pentru a permite inserarea implanturilor în acea regiune.
  • Se va pune o grefă de os, ce va susține membrana sinusală în noua ei poziție. Osul poate proveni chiar de la pacient sau se pot folosi grefe din os bovin sau amestec sintetic de particule asemănătoare osului.
  • Se va plasa apoi o membrană de colagen, pentru a grăbi vindecarea.
  • Implanturile pot fi inserate în același timp, în funcție de calitatea osului sau pot fi inserate la 4-6 luni distanță.
  • Se repoziționează lamboul obținut la începutul intervenției chirurgicale și se va fixa cu ajutorul unor fire de sutură.

Recuperarea după procedură

Pentru o recuperare și o vindecare optimă, pacientul trebuie să respecte anumite indicații postoperatorii:

  • În prima noapte după intervenție pacientul va trebui să doarmă pe 2 perne, astfel încât capul să fie mai ridicat decât restul corpului.
  • Se recomandă o dietă lichidă în primele 48 ore, iar apoi semisolidă pentru următoarele 2 săptămâni.
  • Administrarea medicamentelor prescrise de medicul chirurg: antibiotic, antiinflamatoare și spray nazal.
  • Menținerea unei igiene orale adecvate, pentru a evita suprainfecția.
  • Evitarea suflării nasului pentru 2 săptămâni, băutul cu paiul și orice acțiune care ar putea pune presiune pe sinusuri.
  • Pacientul să se aștepte la umflarea și învinețirea zonei, în special sub ochi – se aplică comprese reci sau gheață pentru reducerea acestora.

Inserarea implantului

Așa cum am menționat mai sus, inserarea implanturilor se poate face în timpul intervenției de sinus lift, în cazul în care calitatea osului permite acest lucru. De cele mai multe ori însă, se preferă expectativa pentru 4-6 luni, pentru a permite zonei să se vindece și să fie pregătită pentru primirea unui implant într-o regiune cu os regenerat și puternic, gata să facă față forțelor masticatorii din regiunile laterale ale cavității orale. 

Tipurile de sinus lift:

Fiind o procedură chirurgicală, intervenția de sinus lift poate fi făcută prin mai multe tehnici mai mult sau mai puțin invazive, în funcție de unicitatea regiunii anatomice a pacientului.

Sinus lift intern

Este o procedură mai puțin populară decât sinus lift extern, fapt care se explică prin dimensiunea redusă a defectului sinusal. La majoritatea pacienților, membrana este coborâtă considerabil, de aceea soluția de elecție este sinus lift extern.

În această procedură, accesul chirurgical este limitat, fiind o tehnică prin care nu există o vizualizare directă a membranei sinusale și, de aceea, este mai sensibilă și mai deschisă către erori.

Sinus lift extern

Procedura de sinus lift extern este cea mai utilizată tehnică, prin crearea ferestrei laterale, care oferă acces direct și o vizualizare foarte bună a membranei sinusale. Această tehnică permite un control mai bun asupra câmpului operator și este mai predictibilă.

Care sunt materialele folosite pentru sinus lift?

Materialele utilizate în această procedură chirurgicală sunt extrem de variate și pot consta în:

  • materiale pentru augmentare osoasă – grefe provenite de la pacient (autogrefe), grefe care provin de la pacienți donatori (alogrefe), grefe provenite de la diverse animale (xenogrefe) și grefe din materiale sintetice asemănătoare structurii osoase (grefe aloplastice);
  • membrane de colagen bioresorbabile;
  • factori de creștere biologici – obținuți prin recoltarea sângelui pacientului, din care se face o membrană (PRF).

Contraindicații operație de sinus lift:

Ca orice procedură chirurgicală, aceasta are și contraindicații și nu este potrivită pentru orice pacient, în special pentru cei care prezintă:

  • infecție acută a sinusurilor;
  • sinuzită cronică;
  • rinită alergică severă;
  • radiații ale maxilarului în antecedente;
  • alcoolism cronic sau fumător înrăit.

Riscuri și complicații ale operației de sinus lift

Cea mai comună complicație în cadrul sinus liftului este perforarea membranei sinusale, care poate apărea în 7-35% dintre cazuri, iar acest lucru se poate întâmpla din cauza instrumentării prea abundente în timpul ridicării membranei. De asemenea, în timpul perforării, poate apărea și sângerarea, dar care poate fi oprită intraoperator.

O altă complicație în timpul operației de sinus lift care poate apărea este dislocarea implantului în cavitatea sinusului, care se întâmplă de cele mai multe ori în primele zile de la operație. Dacă se întâmplă acest lucru, se recomandă o tomografie computerizată pentru identificarea poziției implantului și îndepărtarea lui cât mai rapidă din cavitatea sinusului. De aceea, se recomandă un timp de vindecare de 4-6 luni până la plasarea implantului.

Alte complicații care pot apărea sunt pe fondul unui sinus maxilar cu probleme existente precum: rinosinuzită, sinuzită maxilară odontogenă, mucocel sau chisturi.

Ce este de făcut în cazul unui sinus lift nereușit?

Așa cum este de așteptat, orice intervenție chirurgicală poate avea o rată de eșec. În acest caz, se recomandă consultul unui medic specialist în chirurgie orală, cu experiență vastă, care va ști cum să remedieze situația și vă va oferi sfaturi utile pentru depășirea acestui impas. Poți vedea echipa noastră de medici chiar aici.

Întrebări frecvente

  1. Există reacții adverse după operația de sinus lift?

    După intervenția chirurgicală de sinus lift este posibil să te confrunți cu umflarea feței, vânătăi pe partea respectivă sau o jena locală, însă cu un tratament potrivit și o grijă postoperatorie sporită, acestea pot fi combătute cu ușurință.

  2. Operația de sinus lift este dureroasă?

    Nu, toate intervențiile chirurgicale de la nivelul cavității orale se fac sub anestezie locală în regiunea respectivă, astfel încât pacientul să nu simtă vreun disconfort. Totodată, dacă pacientul este anxios, se poate apela la sedare conștientă, care va face ca această experiență să fie una plăcută.

  3. Ce restricții există după operația de sinus lift?

    Este important ca pacientul să știe că nu trebuie să sufle nasul, să strănute cu gura deschisă, să evite fumatul și alcoolul, să evite mâncărurile fierbinți și foarte condimentate și să folosească 1-2 săptămâni un decongestionant nazal.