Clinica stomatologica copii

Ce presupune stomatologia pentru copii?

Stomatologia pediatrică sau pedodonția este o ramură nouă în domeniul stomatologiei, care se ocupă cu toate procedurile dentare necesare pentru copii. Medicii pedodonți au o pregătire specială pentru a lucra cu copiii, deoarece ei învață diverse tehnici comportamentale care sunt puse în aplicare în timpul tratamentelor stomatologice.

În general, procedurile care sunt făcute pe dinții copiilor sunt asemănătoare cu cele ale adulților, structura dinților de lapte fiind similară cu cea a dinților definitivi. Desigur, există anumite particularități care fac ca dinții de lapte să fie diferiți față de cei definitivi.

Ce face un stomatolog de copii (pedodont)?

  • Stomatologul de copii este un medic dentist supererou care are calitățile necesare pentru a face copiii să vină cu drag în cabinet și să se așeze din proprie inițiativă pe fotoliul stomatologic.
  • Pedodonții se pregătesc pentru a lucra cu tot felul de personalități, având cursuri speciale de psihologie și științe comportamentale.
  • Învață despre particularitățile dinților temporari și cele mai bune metode de tratament.
  • Se specializează în tehnici de lucru cât mai puțin invazive, de durată scurtă și studiază materiale care să fie cât mai tolerate de cei mici, deoarece răbdarea copiilor este extrem de limitată.

De aceea, pedodonția necesită o atenție deosebită și, implicit, specializare.                        

Dr. Luiza Luca

Medic Pedodont

Dr. Andreea Ion (Mihai)

Medic Pedodont

Dr. Laura Neaga

Medic Pedodont

Când trebuie să mergi cu copilul la dentist?

Atunci când părinții ajută copiii să se spele pe dinți, ei trebuie să fie atenți la diverse semne care pot fi observate cu ușurință în gura copilului. Trebuie să se uite pe suprafața dinților cu care copiii mestecă, pentru a observa dacă:

  • a apărut vreo carie (frecvente în acele zone);
  • sunt demineralizări în apropierea gingiilor la dinții din față (semnul cariilor incipiente);
  • gingiile sunt inflamate, de culoare intensă, roșie;
  • există vreun abces la nivelul gingiei, în dreptul unui dinte cariat

Când este indicat primul consult stomatologic pentru copii?

Academia Americană de Pedodonție recomandă ca primul contact al copilului cu medicul pedodont să aibă loc după apariția primului dinte sau în jurul vârstei de 1 an. Acela este cel mai bun moment pentru a cere sfaturile medicului în legătură cu schimbarea rutinei de îngrijire a dinților. Poate părea foarte de devreme să îi facem o consultație la o vârstă atât de mică, însă acesta este un mod prin care copilul se familiarizează cu mediul din cabinet, dar și cu medicul pedodont.

Care sunt cele mai frecvente probleme stomatologice ale copiilor?

Printre cele mai întâlnite probleme cu care copiii vin la cabinet, se regăsesc:

  • carii profunde care creează disconfort la masticație;
  • dinții definitivi care ies în spatele celor de lapte, fără ca aceștia să fi căzut;
  • abcese la nivelul gingiilor în urma unor traumatisme ale dinților sau carii care nu au fost tratate la timp.

Cât de des sunt recomandate controalele la stomatologul pentru copii?

Cariile dinților temporari evoluează extrem de repede, așa că se recomandă câte un control la fiecare 3 luni pentru a descoperi din timp cariile incipiente (prima fază a cariilor fiind demineralizarea) și de a le trata sau a aplica măsuri preventive pentru a opri evoluția lor. Dacă un copil are o igienă corespunzătoare și o dietă optimă, riscul de a dezvolta carii este redus, iar controalele sunt recomandate la fiecare 6 luni.

Proceduri stomatologice comune la copii

Una dintre cele mai comune proceduri realizate la copii este periajul profesional. Părinții ai căror copii au pete negre pe dinți cauzate de o bacterie cromogenă se prezintă periodic pentru un periaj, deoarece este singura modalitate de a le îndepărta. Totodată, fiind una dintre cele mai simple proceduri, este cel mai ușor mod de a face cunoștință unui copil (care nu a mai fost la stomatolog) manoperele făcute în cabinet.

Din păcate, o altă procedură des întâlnită este îndepărtarea procesului carios și obturația dentară (plomba). Caria dentară este cea mai comună afecțiune la oameni și, dacă nu este tratată la timp, poate afecta nervul, fiind necesar apoi tratamentul de canal (scoaterea nervului și umplerea canalelor cu un material biocompatibil).

Extracțiile dinților de lapte

Extracțiile pot fi necesare atunci când un dinte a avut abcese repetate și nu mai poate fi salvat, deoarece păstrarea lui pe arcadă ar putea dăuna dintelui permanent din interiorul osului.

Vezi AICI ce alte particularități mai au dinții de lapte.

De asemenea, se pot face extracții atunci când dinții de lapte stau prea mult pe arcadă, iar dinții definitivi ies într-o poziție incorectă (în spatele celor de lapte). Pentru ca dinții definitivi să fie redirecționați de limbă și musculatura înconjurătoare în poziția necesară, dinții de lapte trebuie extrași. Este o procedura extrem de des întâlnită în stomatologia pediatrică și poate fi ușoară și lipsită de disconfort. Medicul ortodont poate recomanda și el ca extracțiile dinților de lapte să fie făcute într-o anumite ordine, pentru ca dinții să se alinieze cât mai bine.

Plombele de pe dinții de lapte

Înainte de a aplica plombe pe dinții de lapte, caria trebuie îndepărtată, iar țesuturile care rămân trebuie să fie curate. Acest lucru se face fie cu ajutorul instrumentelor convenționale, clasice, fie cu ajutorul laserului.

Poți afla mai multe detalii despre cum se tratează cariile prin tehnologia laserului și ce beneficii oferă chiar AICI. 

Sigilarea dentară la copii

În primul rând, sigilarea dentară este o procedură preventivă, care ajută la protecția măselelor definitive împotriva cariilor însă, dacă există un risc carios mare, se poate face și pe dinții temporari. Dinții proaspăt ieșiți nu sunt perfect mineralizați, adică smalțul este poros și vulnerabil în fața atacurilor carioase.

Totodată, molarii (măselele), pe partea pe care mestecăm, au o grămadă de șanțuri și gropițe în care rămân resturi alimentare, oricât de bine ne-am spăla pe dinți. Sigilarea are rolul de a mai reduce din adâncimea acestor denivelări, pentru ca mâncarea să poată fi îndepărtată mai ușor, iar igiena să fie păstrată corect.

Care sunt pașii?

  1. Înainte de a sigila dintele, se face un periaj profesional și se curăță bine toate suprafețele dinților.
  2. Stomatologia pediatrică modernă se bucură de o varietate de materiale cu care se poate face sigilarea, având la dispoziție un material care se aplică după ce se demineralizează suprafața dintelui, iar apoi se pune un fel de lipici pentru sigilant.
  3. Un alt material, dar care nu este la fel de durabil, este cimentul ionomer de sticlă, care are însă avantajul că se încarcă cu fluorul provenit din pasta de dinți sau din alimentație și este eliberat în timp pe suprafața dintelui, având o acțiune carioprotectoare sporită.

Click AICI dacă vrei să citești totul despre sigilările dentare.

Fluorizarea dinților

Atunci când există demineralizări sau defecte de structură ale smalțului, există riscul ca ele să evolueze în carii, afectând dintele în totalitate. Fluorizările vin în ajutorul copiilor pentru a face leziunile să stagneze și să rămână în același stadiu.

Fluorizarea este o procedură care poate fi făcută în cabinet, cu un produs care are o cantitate mai mare de fluor și este recomandat (în funcție de necesitate), de obicei, la fiecare 3 luni, timp de 1 an. Apoi, după ce demineralizările se stabilizează, fluorizările pot fi făcute o dată sau de 2 ori pe an.

De asemenea, medicul pedodont poate recomanda aplicarea unui gel cu o cantitate crescută de fluor și acasă. De obicei, vine în pliculețe individuale prevăzute cu un aplicator, pentru a le ușura părinților treaba.

Mai multe despre fluorizare, găsești AICI.

Aparat dentar pentru copii

Medicul pedodont poate observa încă de la dinții de lapte dacă vor fi ceva probleme în alinierea dinților definitivi. Deși mulți părinți cred că spațiile dintre dinții de lapte prevestesc dinți cu strungăreață, ele sunt un semn că dinții definitivi vor avea suficient loc să erupă în poziția lor naturală. Dacă, dimpotrivă, dinții de lapte sunt lipiți între ei, este un semn observat precoce, care să pună în temă părinții cu privire la posibilitatea purtării unui aparat dentar în viitor de către copil. Decizia de aplicare a unui aparat o va lua întotdeauna medicul ortodont, care va dirija dinții definitivi în poziția corectă.

Aruncă o privire AICI dacă vrei să știi mai multe despre un aparat dentar fix și aici despre aparatele dentare mobile.

Frenectomie laser

Proaspetele mămici pot întâmpina probleme de atașare a micuțului la sân, chiar dacă poziția și modul în care se face atașarea sunt corecte. Deseori, un consultant în alăptare poate îndruma părinții spre o primă vizită la medicul stomatolog, pentru a elimina și această cauză. Frenul care nu permite atașarea corectă la sân este, de obicei, cel lingual, adică ața limbii. Procedura este una foarte simplă, se realizează doar cu laserul, durează câteva minute, iar pentru recuperare vei primi din partea medicului pedodont o serie de instrucțiuni care să ajute la vindecarea corectă a frenului.
Avantajele frenectomiei cu laser sunt:

  • procedură extrem de rapidă și minim invazivă;
  • nu este nevoie de anestezie generală;
  • se poate face de la vârste extrem de mici, chiar și la câteva zile de la naștere;
  • sângerare minimă;
  • recuperare ușoară.

Mai multe detalii găsești AICI.

Preț stomatologie copii

Costurile procedurilor stomatologice variază de la un copil la altul. Un control periodic, o igienizare (periaj) la 3 luni, o carie descoperită la timp nu au un impact mare asupra bugetului. Însă, atunci când discutăm despre o carie foarte profundă, care a afectat nervul, iar dintele nu mai are suficienți pereți să susțină o plombă, costurile sunt mai ridicate, deoarece implică un tratament de canal și, în funcție de caz, o coroană pedodontică ce reface măseluța afectată.

Consultatie medic pedodont 200 lei
Consultație ortodonție 200 lei
Periaj profesional 150 lei /ședință
Detartraj tehnica GBT (copii) 250 lei
Detartraj tehnica GBT (adolescenți) 400 lei
Drenare abces 100 lei /dinte
Pansament 100 lei /dinte
Consultație fren 300 lei
Consultație și frenectomie LASER 700 lei
Inhalosedare (în funcție de durată) de la 400 lei
Obturație dentiție de lapte
*pentru obturație LASER se adaugă 200 lei
de la 250 lei /dinte
Extracție dinți temporari între 150 lei și 200 lei /dinte
Sigilare șanțuri și fosete 250 lei /dinte
Sigilare lărgită 350 lei /dinte
Aparat ortodontic mobil 1200 lei /arcadă

Despre frica de dentist la copii și cum se tratează

Stomatologia pediatrică sau pedodonția a devenit de curând o specialiatate, întocmai pentru a fi de folos în acele situații când medicii stomatologi generaliști nu puteau gestiona cazurile copiilor care nu cooperează. Frica de dentist provine de cele mai multe ori din experiențe anterioare neplăcute, astfel că pentru fiecare copil în parte există câte o poveste, o abordare diferită.

Frica dentară se tratează prin empatie, prin răbdare și joc. Se poate ca primele ședințe să nu decurgă conform așteptărilor și să nu coopereze extrem de bine, dar câștigarea încrederii copiilor nu este un lucru care se obține în 30 minute de programare, ci pe durata a mai multor ședințe, în care se încearcă desensibilizarea. Aceasta reprezintă procesul prin care copilul este expus la sitmulii care îl sperie, prin metode prietenoase, pentru a îl ajuta să își depășească fricile. Medicii pedodonți au un arsenal întreg de tehnici prin care să se împrietenească cu cei mici, potrivite pentru fiecare dintre ei, pentru ca viitorul adult să aibă o relație sănătoasă cu medicul stomatolog.

Întrebări frecvente

De ce apare frica de stomatolog?

Frica de stomatolog apare prin experiențe neplăcute avute în trecut, aceasta fiind cea mai comună cauză. Zgomotele, senzațiile ciudate, gustul substanțelor din cabinetul stomatologic, toate acestea sunt lucruri noi pentru copii, iar dacă nu sunt explicate pe înțelesul lor, ele pot avea un impact negativ asupra lor. De asemenea, puterea exemplului contează pentru cei mici, iar în cazul în care părinții se plâng de mersul la stomatolog și de cât de neplăcut este, copiii vor prelua această stare și o vor perpetua ei înșiși.

De ce se cariază dinții celor mici?

Caria dentară apare ca urmare a unui cumul de factori. O dietă dezechilibrată care conține multe dulciuri sau lichide îndulcite și/sau acidulate, o igienă inconstantă sau incorect realizată, duc la acumularea de bacterii nesănătoase în cavitatea orală a celor mici. Dinții de lapte sunt mai vulnerabili decât cei permanenți (smalțul este mai subțire), iar cariile progresează mult mai repede decât se întâmplă la adulți. De aceea este important un control la fiecare 3 luni, pentru a corecta obiceiurile de igienă (acolo unde este cazul) și pentru a descoperi din timp cariile, pentru a le trata sau opri evoluția.

Procedurile sunt dureroase pentru copil?

Dacă o carie este profundă, desigur că se poate simți un disconfort. Medicul pedodont se va asigura că îi va transmite copilului tot ce va simți, astfel încât el să nu fie luat prin surprindere. De cele mai multe ori însă, tehnicile folosite pentru copii nu sunt dureroase și întotdeauna se încearcă găsirea unei soluții cât mai prietenoase pentru copil.