Clinica stomatologica copii

Informații generale

Medicul stomatolog pediatru, denumit și medic pedodont, este specializat în diagnosticarea și tratarea problemelor dentare care apar în rândul bebelușilor și al copiilor, dar și al adolescenților. De asemenea, un medic pedodont va urmări evoluția copilului de-a lungul timpului și va monitoriza dezvoltarea dinților pe arcadă și a țesutului gingival.

De ce sunt importante vizitele la pedodont?

Sănătatea orală este importantă pentru sănătatea noastră generală, iar grija pentru ea trebuie să înceapă încă din copilărie. Cavitatea orală este un spațiu plin de bacterii – unele dăunătoare, altele nu – iar stabilirea unei rutine de curățare și îngrijire este esențială.
Medicul pedodont te poate învăța cum să ai grijă de dinții și gingiile celui mic, se va asigura că nu există probleme în dezvoltarea sa orală și te va ajuta să previi infecțiile dentare ce ar putea să apară.

Când ar trebui să înceapă vizitele la pedodont?

Cei mai mulți dintre pedodonți le recomandă părinților să înceapă să aducă copiii la cabinet începând cu vârsta de 1 an, urmând să aibă controale periodice la fiecare 6 luni. Cu toate acestea, unii copii au nevoie de controale mai dese și de îngrijiri speciale, iar medicul pedodont te va informa astfel încât să putem ține sub control orice situație poate să apară.

Ce proceduri efectuează un medic pedodont?

 • Examinarea inițială pentru diagnosticarea problemelor.
 • Curățarea dinților & tratamente de fluorizare.
 • Recomandări atunci când este cazul să fie consultat și un medic ortodont (dacă dinții nu se dezvoltă cum ar trebui, există înghesuiri dentare etc.).
 • Tratarea cariilor & a leziunilor dentare.

Recomandările Academiei Americane de Stomatologie Pediatrică:

0 – 6 luni:

 1. Curăță dinții bebelușilor după fiecare masă și înainte de culcare cu un tifon curat.
 2. Cere sfatul pedodontului în ceea ce privește suplimentele cu fluor.
 3. Ai grijă la obiceiurile de mâncare ale bebelușilor (ceaiuri îndulcite, lapte îndulcit).

6 – 12 luni:

 1. În această perioadă ar trebui să apară primii dinți ai copilului.
 2. Consultă pedodontul pentru o examinare și pentru a învăța cum să ai grijă de dinții copilului tau.
 3. Spală dinții copilului după fiecare masă si înainte de culcare cu o periuță mică, moale.
 4. De îndată ce copilul începe să mearga, ai grijă ca acesta să nu se lovească la dinți sau la față.
 5. Scade frecvența alimentației la sân sau biberon și introdu hrana solidă.

12 – 24 luni:

 1. Urmează controalele periodice la pedodont așa cum sunt indicate de acesta.
 2. În mod normal, controalele și curățarea dinților se recomandă la fiecare 6 luni atât pentru copii, cât și pentru adulți.
 3. În masura în care copilul învață să-și clătească gura, iar cei mai mulți dinți temporari „de lapte” au erupt, poți să începi să speli dinții copilului cu o cantitate foarte mică de pastă de dinți cu fluor.

Suptul degetului:

 • În general, suptul degetului până la vârsta de 2 ani este normal și lipsit de consecințe.
 • Dacă acest obicei nu este întrerupt până la vârsta de 4 ani de către copil, atunci părinții ar trebui să intervină și să descurajeze copilul.
 • Dacă acest obicei perpetuează mai târziu, pot apărea probleme în erupția și în așezarea dinților definitivi pe arcadă, dar și probleme cu mușcătura. Astfel, pedodontul va recomanda un medic ortodont pentru gestionarea acestor probleme.