Terapie parodontala

Parodontoza

Dacă medicul dentist ți-a spus că suferi de paradontoză, probabil tot ce faci acum este să cauți informații și răspunsuri: există vreun tratament pentru parodontoză? sau parodontoza se vindecă vreodată? Și îți vom răspunde la toate aceste întrebări, însă haide să le luăm pe rând: mai întâi, ce este parodontoza și apoi vom discuta și despre cum se trateaza parodontoza. Chiar dacă ai auzit despre aceasta că „nu se vindecă”, află că, dacă urmezi instrucțiunile medicului parodontolog, parodontoza este o boală care are tratament și nu va fi necesar să treci prin tragica experiență de pierdere a dinților

Ce este parodontoza?

Paradontoza este una dintre cele mai serioase afecțiuni orale – lăsată netratată, parodontoza poate conduce către pierderea dinților. Parodontoza mai este numită și parodontită marginală/boală parodontală, fiind o afecțiune care deteriorează parodonțiul – adică țesutul care susține dinții. O afecțiune de natură bacteriană, parodontoza afectează aproximativ 75% dintre pacienți și se poate manifesta sub mai multe forme.

Aceasta este o boală de natură bacteriană ce afectează gingiile și țesuturile de suport ale dintelui (sistemul de ligamente ce susține dintele în os si osul din jurul rădăcinilor).

Boala parodontală se poate prezenta sub mai multe forme. Ea începe odată cu depunerea plăcii bacteriene, o peliculă alb-galbuie, opacă, ce se întărește, în cele din urmă formând tartrul. Depozitele de tartru păstrează bacterii în concentrații din ce în ce mai ridicate odată cu trecerea timpului, bacterii ce infectează gingiile. În fazele incipiente, aceasta se numește gingivită, caracterizată prin gingii roșii, inflamate, care sângerează atunci când vă spălați pe dinți, la masticație sau chiar și spontan. Netratată, gingivita progresează în parodontită, o formă mult mai gravă a bolii, în care se formează pungile parodontale, separând dinții de gingii și de os.

Simptomele parodontozei. Cand este recomandat să mergi la medic?

Dacă parodontoza ar fi avut un debut mai evident, mai sonor, ar fi fost poate mai ușor să ne alarmeze. Însă parodontoza debutează extrem de insesizabil: nu există dureri și niciun disconfort masiv, ci doar sângerare gingivală, pe care, din nefericire, majoritatea pacienților o ignoră. 

Dar, în timp, parodontoza ne anunță că s-a instalat prin: 

  • respirație urât mirositoare;
  • sângerare gingivală spontană, la masticație sau la periajul dinților;
  • gingii umflate și roșii;
  • sensibilitate dentară;
  • mobilitate dentară;
  • retracții gingivale cu expunerea rădăcinilor dinților;
  • modificări de poziție a dinților, distanțarea, apropierea sau rotarea acestora;
  • abcese, secreții purulente la nivelul șanțului gingival în cazurile mai avansate.

Parodontoza: diagnostic

Sângerările și durerile din timpul periajului pot anunța o parodontoză debutantă: deci, nu le mai ignora. Acestea sunt semnale de alarmă pe care organismul ni le prezintă și pe care trebuie să le ascultăm, mergând la consultul de specialitate. 

Chiar dacă nu simți durere sau sensibilitate la periaj – poate nici sângerările nu s-au instalat – nu sări peste controlul din cabinet, la care ar trebui să mergi de două ori pe an. Cele mai multe afecțiuni orale pot fi diagnosticate la o simplă vizită în cabinet; ține cont că cel mai simplu și accesibil tratament este chiar prevenția

Din fericire, parodontoza este ușor de diagnosticat, în cadrul unui simplu control de rutină, în care se va folosi și o sondă parodontală. Acesta este un instrument care, odată introdus între gingie și dinte, îi spune medicului care este stadiul bolii parodontale

Cauzele bolii parodontale

Boala parodontală este declanșată de acumularea plăcii bacteriene, care apare din cauza igienei insuficiente/necorespunzătoare. Această placă bacteriană se întărește în timp, transformându-se în tartru, pe care nu îl putem îndepărta prin periaj acasă. Însă, alături de igiena orală precară, iată care sunt celelalte cauze ale parodontozei: 

  • obiceiurile vicioase, precum consumul de alcool în exces și fumatul sau mestecatul tutunului;
  • alimentația necorespunzătoare: consumul excesiv de zahăr și făinoase și lipsa nutrienților din alimente;
  • unele tratamente medicamentoase;
  • unele anticoncepționale; 
  • perioade precum sarcina sau menopauza;
  • bolile sistemice: anemia sau leucemia;
  • dereglările hormonale;
  • moștenirea genetică.

Factorii de risc pentru parodontoză

Dintre cauzele de mai sus, unele pot fi prevenite, fiind factori de risc pe care îi putem ține sub control: 

  • Bagajul genetic: dacă părinții tăi au suferit de parodontoză, nu înseamnă că și tu vei avea – asigură-te că îți îngrijești dinții corespunzător și că nu sari peste niciun control de rutină.
  • Aparatele dentare: dacă ești purtător de aparat dentar, periajul oral va fi îngreunat, ceea ce înseamnă că riști să ai mai multă placă bacteriană. Asigură-te că îți igienizezi corespunzător dantura, conform indicațiilor medicului, pentru a nu ajunge în acest punct.
  • Bruxismul: dacă scrâșnești din dinți nu ești direct supus parodontozei, însă încleștarea dinților pune o extra-presiune pe gingiile care sunt inflamate, ceea ce crește riscul de parodontoză. Asigură-te că mergi la stomatolog pentru realizarea gutierelor personalizate care să te păzească de acest obicei.
  • Dereglările hormonale și stresul: aceste situații care apar o dată la ceva timp în viețile noastre cresc riscul de parodontoză – chiar dacă sunt situații locale, temporare, e important să le ținem sub control pentru a nu ne afecta nu doar sănătatea orală, ci și pe cea generală.
  • Unele medicamente: unele tratamente medicamentoase cresc sau scad nivelul de salivă din gură, ceea ce ne face mai predispuși atât la carii, cât și la parodontoză; mai ales tratamentele pentru depresie, convulsii sau hipertensiune sunt cunoscute ca declanșând afecțiuni orale. 
  • Unele probleme de sănătate: diabetul, infectarea cu HIV, reumatismul sunt doar trei dintre afecțiunile care vin, din nefericire, și cu un risc crescut de parodontoză; de aceea, e important să controlezi nu doar afecțiunea principală, ci și să te asiguri că ții situația stomatologică sub control. 

Stadii de dezvoltare ale parodontozei

Parodontoza nu este o afecțiune care stagnează. Ea are un debut lent, nedureros, de cele mai multe ori insesizabil, după care boala avansează. Tratamentul este ales în funcție de stadiul de dezvoltare al bolii parodontale: 

Gingivita

Acesta este momentul ideal în care să mergi la stomatolog – gingivita este cea mai simplă formă de tratat a parodontozei. În acest punct, va fi suficient să elimini placa bacteriană și tartrul (prin periaj profesional și detartraj). E vital ca după aceste proceduri și după tratamentul din cabinet să continui și acasă o igienă orală corespunzătoare. În unele cazuri, specialistul recomandă antibiotice sau geluri antibacteriene pentru o curățare profundă a zonei afectate. 

Parodontita superficială și avansată (profundă)

Parodontita superficială și cea avansată cer un tratament mai complex și îndelungat, tratamentul principal fiind terapia cu laser, un tratament nedureros și non-invaziv. Dacă nu este tratată, parodontita avansată poate conduce și la pierderea dinților, fiind necesare mai apoi implanturile dentare. 

Metode de prevenire ale parodontozei

Cel mai plăcut, accesibil și confortabil tratament? Prevenția. Și, din fericire, parodontoza este o afecțiune pe care o putem preveni dacă respectăm câteva aspecte: 

  • igienă orală corespunzătoare – adică periaj dentar realizat de două ori pe zi, timp de cel puțin 2 minute, printr-o tehnică corectă de periaj (periuța se ține în unghi vertical, nu orizontal, și se spală fiecare față a dinților în parte); pentru a fi complet, periajul trebuie însoțit de ață de gură și apă dentară;
  • vizitele regulate la stomatolog: consultul de rutină trebuie efectuat o dată la șase ori, indiferent dacă nu există nicio durere sau niciun disconfort sesizabil
  • asigurarea unui stil de viață sănătos, prin consumul suficient de alimente nutritive și hidratare corespunzătoare, dar și prin eliminarea / limitarea alcoolului și tutunului. 

Tratamentul parodontozei. De ce să alegi tratamentul cu laser:

Pentru că parodontoza este o afecțiune orală complicată și complexă în același timp, schema de tratament este una extrem de flexibilă, care să răspundă nevoilor pacientului. Mai mult decât atât, se apelează la un tratament diferit în funcție de stadiul în care se află afecțiunea. 

Dacă parodontoza a fost descoperită în stadiul incipient – așa cum este de dorit – se va folosi un tratament prin care eliminăm placa bacteriană într-un mod ghidat

În cele mai multe cazuri, detartrajul profesional și periajul profesional alături de air-flow sunt operațiuni suficiente pentru a elimina placa bacteriană. 

Aceste tratamente profilactice sunt necesare nu doar în cazul pacienților diagnosticați cu parodontoză, fiind obligatorii o dată la 6 luni pentru a menține o bună stare a cavității orale.

Pașii parcurși pentru tratamentul bolilor gingivale sunt:

  • Eliminarea plăcii bacteriene și a tartrului;
  • Instruirea pentru o igienă orală printr-un tip de periaj adecvat și individualizat pentru fiecare pacient în parte, alături de mijloacele auxiliare de curățare – dușul bucal și ața dentară;
  • Parodontometrie – procesul prin care se măsoară adâncimea pungilor parodontale astfel încât să poată fi efectuat corespunzător planul de tratament;
  • Chiuretaj parodontal asistat de laserul Waterlase, alături de o decontaminare laser.

Parodontometria

Parodontometria este o manoperă necesară în cazul pacienților ce prezintă gingii inflamate ce sângerează la atingere, dar și a celor ce prezintă mobilitate dentară. Aceasta trebuie să fie efectuată după un detartraj profesional pentru o precizie cât mai mare.

De unde știu dacă este cazul să fac o parodontometrie?

Dacă în cazul unei vizite la medicul stomatolog ai fost informat de faptul că este posibil să suferi de parodontoză, imediat după ce ai efectuat o igienizare dentară este nevoie de o vizită în cabinetului unui medic parodontolog.

Medicul parodontolog este cel care a studiat domeniul parodontologiei, specializat în diagnosticarea și tratarea tuturor afecțiunilor parodontale, precum gingivita sau parodontoza. Acesta, înainte de a începe orice fel de tratament, va face o evaluare a situației actuale cu ajutorul parodontometriei.

Ce este parodontometria?

Parodontometria este intervenția prin care putem să măsurăm adâncimea pungilor parodontale, deci ne oferă cele mai concrete informații despre cât de mult os s-a pierdut din jurul rădăcinii dinților. 

Parodontometria se realizează cu ajutorul unei sonde parodontale gradate din milimetru în milimetru. Cu această sondă se intră în spațiul dintre gingie și dinte, pe toată adâncimea cât și-a pierdut atașamentul față de rădăcină, pe toată adâncimea cât osul s-a retras. Fiecare dinte este măsurat în 6 puncte predefinite și, astfel, vom avea o imagine completă a gradului de avansare a bolii parodontale.

Atunci când țesutul este unul sănătos, adâncimea de sondare ar trebui să fie de maximum 3mm (acești 3mm reprezintă adâncimea șanțului gingival din jurul unui dinte). Acolo unde se depășește această adâncime putem vorbi despre existența unei pungi parodontale. Într-o astfel de pungă nu mai există țesut sănătos, ci doar placă bacteriană, tartru și infecție. 

În procesul de parodontometrie se poate măsura și gradul de retracție gingivală unde este cazul, gradul de mobilitate a dinților și nivelul de afectare a furcațiilor rădăcinilor.

Este dureroasă parodontometria?

Nu, aceasta este o manoperă complet nedureroasă, unde nu este necesară niciun fel de anestezie și abia în urma realizării acestor măsurători se poate pune un diagnostic corect de boală parodontală. Aceste date sunt scrise în fișa parodontală pentru a stabili apoi cea mai bună metodă de tratament.

Terapia parodontală

Scopul tratamentului bolii parodontale este de a gestiona infecția existentă și de a închide pungile parodontale, de a regenera osul si de a crea condițiile prin care gingia să se atașeze înapoi pe dinți. Până în prezent, acest lucru însemna intervenții chirurgicale cu bisturiu și suturi, vindecări îndelungate și dureri postoperatorii.

Astăzi, noi îți oferim terapia parodontală laser, o procedură minim-invazivă, ce reprezintă o îmbunătățire considerabilă față de chirurgia clasică a gingiei.

Terapia parodontală laser este o descoperire uimitoare în tratamentele parodontale. Aceasta a fost aprobată în Statele Unite de FDA și s-a dovedit a avea un real succes în studiile științifice, iar ulterior în practica medicală. Literatura prezintă un număr foarte mare de articole ce susțin că folosirea laserului în tratamentele minim invazive de chiuretaj și planare radiculară va produce mari îmbunătățiri, rezultatele fiind menținute un timp mai îndelungat.

Boala parodontală este o boală ce are la bază o infecție bacteriană. Această bacteriemie este cauza inflamării cronice a țesutului parodontal, iar rolul bactericid și detoxifiant al laserului este binevenit în tratarea inflamației. Pe lânga toate acestea, s-a dovedit că laserul are un important efect bactericid asupra lui Aggregatibacter actinomycetemcomitans, acesta fiind patogenul parodontal ce dă agresivitatea bolilor parodontale. Supresia acestei bacterii prin tratamentul convențional este minimă, în schimb s-a dovedit că lumina stimulată a laserului reușește să anihileze acest patogen, reușind să pătrundă în zone precum cementul radicular sau profunzimea țesutului moale, unde tratamentul convențional nu are niciun rezultat.

De asemenea, studiile au demonstrat că efectuarea chiuretajului cu convenționalele chiurete lasă țesutul dilacerat și nu îndepărtează în totalitate țesutul de granulație (infectat), ceea ce îngreunează regenerarea țesutului și determină apariția recidivelor. În mod contrar, ședințele repetate de chiuretaj laser lasă în urmă o linie uniformă a epitelului fără resturi de țesut de granulație, reducând foarte mult timpul de vindecare.

Terapia practicată în cabinetul nostru se numește terapie parodontală asistată de laser, ceea ce implică faptul că laserul este doar o parte a tratamentului.

În principal, pașii parcurși pentru tratamentul parodontal sunt:

  • eliminarea plăcii bacteriene și a tartrului;
  • decontaminarea efectuată cu laserul diodă Epic;
  • chiuretajul efectuat cu laserul Waterlase, planare și scalare radiculară;
  • biostimularea efectuată cu laserul diodă Epic.

De ce Waterlase? Pentru că REPaiR Waterlase este primul protocol complet, creat atât pentru tratarea parodontitei superficiale, cât și a celei profunde.

El constă în trei faze: pre-tratament, tratamentul cu laser și post-tratament.

Faza 1:

În etapa pre-intervenție pacientul trebuie evaluat parodontal, ceea ce include colectare de date prin parodontometrie (măsurarea pungilor parodontale), radiografii, istoric și factori de risc. Această fază implică:

  • detartrajul supra- și subgingival, airflow, periaj profesional;
  • evaluarea igienei orale și stabilirea unui protocol în această direcție;
  • rezolvarea problemelor odontale (carii, plombe debordante, lucrări protetice prost adaptate etc.)

Faza 2:

Se continuă doar după o nouă evaluare în urma respectării protocolului de la faza 1. Tratamentul cu laser poate fi instaurat la un singur dinte, la mai mulți dinți sau la toți dinții, în funcție de poziționarea și adâncimea pungilor parodontale.

Pentru cele mai avansate afecțiuni va fi nevoie de maximum 4 ședințe, dar cel mai frecvent sunt necesare doar 2 ședințe. În timpul ședințelor se pot folosi anestezice locale (în funcție de sensibilitatea fiecărui pacient), dar nu se vor folosi bisturiul și nici nu vom pune fire de sutură. Sângerarea este minimă sau chiar inexistentă, fără durere post-tratament.

In cadrul clinicilor noastre, tratamentele parodontale se realizează cu ajutorul a două tipuri de lasere. Lungimile de undă diferite acționează complementar, pentru a realiza un tratament complex corect. 

  • Primul laser folosit este un laser diodă Epic Biolase: lungimea lui de undă face ca lumina stimulată să se absoarbă diferențiat în interiorul celulelor, distrugând celulele bacteriene în profunzimea osului și a gingiei prin efectul de decontaminare. Totodată, acest laser are și un efect de biostimulare asupra țesuturilor; accelerând metabolismul celular. Acesta grăbește procesele de refacere & vindecare post tratament, fiind de cele mai multe ori de pe o zi pe alta, fără dureri, inflamații sau sângerări.
  • Al doilea laser, Waterlase iPlus, are o lungime de undă care ne permite să curățăm toate țesuturile afectate de boala parodontală. Interiorul pungii parodontale trebuie curățat de țesutul de granulație aderent pe partea interioară a gingiei și de la nivelul osului, etapă care nu poate fi realizată în totalitate și corect prin tratamentul clasic. Cu acest laser vom îndepărta toate țesuturile infectate și toți produșii toxici bacterieni, stimulând procesul de vindecare a gingiei și remineralizarea osoasă.

Faza 3:

Faza post-tratament presupune o îngrijire specială a dinților și a gingiilor ce au fost supuse tratamentului, astfel:

  • Imediat post-intervențional: periajul delicat al dinților cu periuțe de dinți cu peri moi și utilizarea apei de gură indicate de medicul parodontolog;
  • La o săptămână după intervenție: suplimentar periajului dentar se va adăuga dușul bucal sau periajul interdentar cu periuțe interproximale îmbibate în apă de gură;
  • La 3 luni după intervenție, odată cu efectuarea igienizării profesionale (detartraj, periaj și airflow), se va folosi și laserul diodă; cu el realizăm o decontaminare a șanțurilor gingivale și o biostimulare. Ne dorim prin decontaminare să menținem concentrația bacteriilor la un nivel cât mai scăzut și prin biostimulare să menținem toate sistemele naturale de apărare ale osului și ale gingiei la cote de funcționare optime. Această etapă este complet nedureroasa și nu este necesară niciun fel de anestezie, nici măcar anestezia topică de contact cu gel sau cu spray.

Evoluția parodontozei (fie că încetinește, se opreste din evoluție sau avansează) depinde doar de modul în care îți vei îngriji dinții și gingiile din momentul în care ai fost diagnosticat cu această boală. Fără tratament, infecția se agravează și pungile parodontale se adâncesc, ducând la mobilitate dentară, abcese și, în final, la pierderea dinților.

Păstrarea igienei de-a lungul vieții este necesară și obligatorie, iar noi te vom chema în mod frecvent la consultații și igienizări pentru monitorizarea bolii.

Avantajele tratamentului laser pentru parodontoza

Prin avantajele tratamentului laser pentru parodontoză se numără:

  • este nedureros: acest tratament este non-invaziv, disconfortul este minim 
  • nu are riscul de infecție, în această terapie fiind sterilizată zona tratată 
  • rezultatele clinice obținute sunt mai bune, mai eficiente, mai rapide și precise
  • timpul de recuperare și vindecare a gingiilor este mult mai rapid
  • sângerările sunt limitate
  • este un tratament ultra-precis și modern
  • zonele neinfectate nu sunt atinse, întocmai mulțumită preciziei tratamentului

Cat costa tratamentul pentru parodontoza cu laser. Prețuri:

Tratamentul cu laser pentru parodontoza nu ar trebui văzut ca pe o cheltuială, ci mai degrabă ca pe o investiție în sănătatea ta. Prețurile diferă în funcție de complexitatea afecțiunii – te încurajăm să vii la stomatolog cât mai timpuriu. Cu cât afecțiunea este diagnosticată mai repede, cu atât tratamentul va fi mai plăcut și mai puțin costisitor. 

Igiena orală pentru pacienții cu parodontoză

Igiena orală pentru pacienții cu parodontoză nu diferă de rutina pe care ar trebui să o aibă orice: un periaj corespunzător, realizat dimineața și seara. Mișcările pe care le ai trebuie să fie blânde, cu periuța ținută în unghi de 45 grade vertical, nicidecum prin mișcări orizontale de stânga-dreapta. E important să nu periezi agresiv și, de asemenea, să alegi o periuță de dinți cu perii moi sau foarte moi, care să nu îți lezeze dinții și gingiile. 

Pentru a fi eficient realizat, periajul trebuie obligatoriu însoțit de apă de gură și ață dentară sau duș bucal, iar la stomatolog trebuie să te prezinți la fiecare trei-șase luni pentru igienizare profesională și detartraj. 

Parodontoza: complicații

Din nefericire, dacă nu este depistată și tratată la timp, parodontoza poate avea complicații precum: 

  • abcesele – pungile parodontale – extrem de dureroase, care împiedică vorbirea/mestecatul alimentelor;
  • dinții devin din ce în ce mai mobili;
  • probleme în sarcină, dacă este cazul, precum este nașterea prematură;
  • în final, există riscul pierderii dinților afectați;
  • dificultăți de masticație, înghițire, vorbire;
  • încredere scăzută în sine;
  • un gust neplăcut permanent în gură;
  • respirație neplăcută în permanență, chiar și imediat după periaj; 
  • risc crescut de diabet și infarct, întreaga sănătate generală fiind compromisă.

Întrebări frecvente

Știm că, dacă ai ajuns aici, înseamnă că ai o serie de întrebări cărora nu le găsești răspuns: care este cea mai bună apă de gură pentru parodontoză?, ce pastă de dinți pentru parodontoză să folosesc?, care sunt stadiile parodontozei?, ce igienă în parodontoză ar trebui să am? și, cu siguranță, lista nu se oprește aici. Iată care sunt răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre parodontoză: 

  1. Boala parodontală este contagioasă?

    Nu, boala parodontală nu este contagioasă - ea nu se transmite prin sărut sau prin contactul cu saliva persoanei în cauză, fiind o afecțiune care ține strict de igiena orală personală.

  2. Parodontoza este dureroasă?

    Parodontoza nu este direct dureroasă, însă va cauza disconfort odată cu avansarea: mestecatul, înghițirea, vorbirea vor deveni mult mai îngreunate, periajul dinților va genera durere, iar alimentele, reci sau calde, vor face dinții mult mai sensibili.

  3. Ce se întâmplă dacă parodontoza nu este tratată?

    Dacă parodontoza nu este tratată la timp, se ajunge, din nefericire, la pierderea completă a dinților, ceea ce implică un alt tratament: implantul dentar. Din acest motiv, mersul timpuriu la consultul stomatologic este cel mai bun cadou pe care ți-l poți faci.

  4. Există produse recomandate pentru boala parodontală?

    Există produse recomandate pentru boala parodontală, precum o pastă de dinți care ajută la gestionarea aceastei probleme, un gel pentru parodontoză, apă de gură specială, dar și diverse soluții pentru aplicarea locală. 

    Cu toate acestea, e important să te sfătuiești cu medicul înainte de a alege aceste produse; pastele de dinți pentru parodontoză trebuie să aibă un conținut ridicat de fluor, care să întărească dinții.