Fractura dentara (dinte rupt / crapat) – metode de tratament, reconstructie, costuri

in Afectiuni, Blog iulie 10, 2023

Suntem siguri că ți s-a întâmplat măcar o dată, când ți-era lumea mai dragă, să ți se spargă un dinte și să nu știi ce să faci. Această întâmplare, nu foarte fericită, ce-i drept, poate fi însoțită sau nu de durere sau, dacă durerea nu apare pe loc, dintele poate deveni sensibil pe parcurs, lipsindu-i structurile de protecție.

Ce este fractura dentară?

Fractura dentară reprezintă spargerea accidentală a dintelui, afectând unul sau mai multe dintre structurile esențiale ale dintelui. Fractura poate avea loc nu numai la nivelul dinților frontali, ci și la nivelul măselelor. Dintele este alcătuit din coroană (partea care se vede în cavitatea orală) și rădăcină (partea din interiorul osului, care ține fixat dintele pe arcadă). De la exterior la interior, dintele este format din:

  • smalț
  • dentină
  • pulpa dentară – o structură alcătuită din vase de sânge și nervi, asigurând vitalitatea acestuia.

De ce se fisurează sau fracturează dinții?

Cel mai adesea, fracturile dentare apar în urma unor accidente, precum cele de mașină, cele provocate de cădere sau în urma unor acte violente. De asemenea, fracturile pot apărea și atunci când se consumă alimente de consistență dură, în mod frecvent, acestea fragilizând în timp dinții. Spre deosebire de dinții frontali, molarii (măselele) se pot fractura cel mai frecvent din cauza unor procese carioase profunde, care duc la pierderea rezistenței smalțului și a celorlalte structuri dentare.

Fisura dentară vs. fractura dentară – Care este diferența?

Așa cum îi spune și numele, fractura reprezintă procesul prin care structura dentară este distrusă și afectată, în comparație cu fisura, care nu întrerupe continuitatea dintelui. Fractura dentare poate afecta toate structurile dentare, pornind de la smalț, dentină și poate ajunge până la nervul dintelui sau chiar rădăcina acestuia, spre deosebire de fisură, care se poate localiza doar în smalț.

Când trebuie sa mergi la medicul stomatolog?

De obicei, recomandăm să faci o vizită medicului imediat ce simți o modificare sau durere. Ar fi bine să mergi la o consultație pentru a te asigura ca nu este nimic grav. Dacă este o fractură de mari dimensiuni, iar nervul a fost expus, este bine să mergi de urgență la medic, deoarece, pe lângă durerea de intensitate mare, trebuie intervenit imediat, prin tratament de canal.

Fisurile dentare

Fisurile dentare sunt frecvent întâlnite la nivelul dinților, ele reprezentând o linie ușoară de distrucție a smalțului, fără întreruperea continuității smalțului și fără ca aceasta să fie vizibilă sau să producă neplăceri. Ele apar în urma unor traumatisme minore, repetate, în suprafața dintelui, fără a implica dentina sau structurile profunde ale acestuia.

Simptome

Rareori, fisurile dentare se manifestă prin simptome specifice. De cele mai multe ori, pacientul poate resimți o ușoară sensibilitate la nivelul dinților cu fisuri, la contactul cu alimente fierbinți, reci sau dulci. Fisurile dentare sunt vizibile doar la o examinare atentă, cu ajutorul luminii, însă în viața de zi cu zi, acestea nu se observă. De asemenea, este posibil ca pacientul nici să nu simtă prezența fisurilor dentare.

Metode de tratament

Fisurile dentare nu necesită un tratament specific. O igienă riguroasă, cu ajutorul unei paste de dinți cu ingrediente active, de tipul fluorului sau hidroxiapatitei, va contribui la remineralizarea fisurilor și la combaterea sensibilității dentare. De asemenea, dacă este insuficient, se pot face fluorizări periodice în cadrul igienizărilor profesionale, în special după procedura de airflow, prin particulele căruia micile porozități de pe suprafața dintelui sunt umplute, senzația de sensibilitate și disconfort diminuându-se.

Tipuri de fracturi dentare

Fracturile dentare, spre deosebire de fisuri, se produc prin întreruperea continuității structurilor dentare, lucru care se poate întâmpla la diverse niveluri ale dintelui. Astfel, cu cât fractura este mai profundă, cu atât este mai gravă și mai complicat de gestionat.

Fractura dentară în smalț

Fractura în smalț este cel mai ușor tip de fractură, afectând învelișul exterior al dintelui. De cele mai multe ori, fractura în smalț apare la marginile dinților frontali, smalțul având o grosime foarte mică la acel nivel. Fractura în smalț apare prin traumatisme mici, repetate, din categoria cărora fac parte obiceiul de a roade unghiile (onicofagie), diverse obiecte precum pixuri, creioane, consumul frecvent de oleaginoase sau semințe și, inclusiv, bruxism.

Simptome

Smalțul dentar este o structură inertă, neavând inervație, astfel că fracturile de la acest nivel nu sunt dureroase. Atunci când marginea unui dinte se fracturează, poate crea leziuni ale mucoasei buzelor sau obrajilor. Totodată, poate afecta aspectul dinților, estetica fiind influențată prin acest tip de fracturi.

Metode de tratament

Atunci când este afectată partea estetică, pentru a reface dintele se folosește un compozit de înaltă calitate (material de plombă), special pentru dinții frontali, care imită perfect structura, culoarea și translucența smalțului. Se folosesc tehnici speciale pentru a restaura cât mai natural dintele, nefiind necesare lucrări protetice sau fațete.

Fractura dentară în smalț și dentină

Fracturile dentare în smalț și dentină apar ca urmare a unui traumatism moderat, astfel că dintele a fost „spart”, linia de fractură cuprinzând atât învelișul exterior, cât și pe cel de sub acesta. Dentina este alcătuită din diverse celule hrănitoare, substanțe organice și anorganice, dar mai poate conține și câteva terminații nervoase libere, provenite din pulpa dentară.

Simptome

Deoarece dentina este cea care acoperă pulpa dentară (cea care conține și inervația dintelui), atunci când aceasta este expusă în mediul din cavitatea orală printr-o fractură, dintele poate deveni dureros și sensibil la majoritatea stimulilor, indiferent de intensitatea acestora. La fractura coronară în smalț și dentină, aspectul dintelui este vizibil modificat, prin lipsa fragmentului dentar, care poate fi extrem de deranjant pentru pacient.

Metode de tratament

Fractura coronară în smalț și dentină se tratează simplu, prin refacerea dintelui cu ajutorul unei obturații coronare de compozit (plombă), după sigilarea dentinei expuse, pentru eliminarea sensibilității de la acest nivel. Se respectă aceleași principii descrise la tratamentul fracturii coronare în smalț, pentru a realiza o obturație cât mai fizionomică, astfel încât dintele refăcut să arate precum un dinte natural.

Fracturarea unghiului incizal (ciobirea caninilor / incisivilor)

Fractura unghiului incizal are loc la nivelul dinților frontali, categorie în care intră incisivii centrali, laterali și caninii. Din cauza anumitor obiceiuri, uzură, mușcătură incorectă sau mici traumatisme, marginea de smalț se fragilizează, iar în timp se „ciobește”. Acest lucru poate pune probleme pacienților care își doresc o estetică superioară, iar rezolvarea acestuia implică, pe lângă restaurarea lor cu compozit (material de plombă), și identificarea cauzei care a dus la fracturarea unghiului incizal. Poate fi nevoie de tratament ortodontic sau de decondiționarea obiceiurilor care au dus la fracturare.

Fracturarea cuspizilor

Molarii (măselele) sunt cei mai puternici dinți din cavitatea orală, cu mai multe rădăcini și cu o structură complexă. Pe fața pe care mestecăm, se află niște „colți”, care sunt numiți cuspizi. Ei ajută la mestecare alimentelor și la măcinarea acestora, cu scopul de a forma bolul alimentar, care ulterior va fi înghițit. Fractura cuspizilor nu este atât de des întâlnită, datorită conformației măselelor, însă, în cazul unor procese carioase de mari dimensiuni, aceștia pot fi afectați.

Simptome

Sensibilitatea este principalul simptom care apare în cazul fracturării cuspizilor, însă pacientul se poate plânge și de faptul că pe acel dinte retenționează mai multă mâncare decât pe alți dinți. De asemenea, din cauza cariei, poate apărea și un miros neplăcut în cavitatea orală, fapt care va produce disconfort pacientului.

Metode de tratament

Primul pas în tratarea fracturii, dar și a cariei, este realizarea unei radiografii, pentru a vedea întinderea procesului carios și dacă acesta a ajuns la nerv sau nu. Ca orice carie, ea trebuie îndepărtată, până la nivelul țesutului sănătos, pentru ca mai apoi, dintele să fie refăcut, prin înlocuirea țesuturilor afectate. În funcție de cât de întinsă a fost caria, restaurarea dintelui se poate face cu ajutorul unei plombe sau cu ajutorul unei coroane de acoperire.

Fractura dentară cu expunerea pulpei

Fractura dentară cu expunerea pulpei se mai numește și fractură coronară penetrantă, deoarece linia de fractură cuprinde smalțul, dentina, dar și centrul dintelui, în care se află nervul. Cel mai frecvent se întâmplă la adolescenți sau la cei mici, atunci când au accidente (rutiere sau sportive), cad sau au altercații.

Simptome

Pe moment, principalul semn că este o fractură penetrantă este dată de faptul că lipsește o parte considerabilă din dinte, iar dintele sângerează. Locul în care se află nervul cuprinde atât fibre nervoase, cât și vase de sânge care, în mod evident, în cazul unui traumatism, vor sângera. Durerea este și ea prezentă, deoarece fibrele nervoase sunt lezate și expuse mediului extern.

Metode de tratament

Nu în toate cazurile de fracturi penetrante este nevoie și de tratament de canal. Dacă pacientul se prezintă imediat la medicul stomatolog, adică în primele 2 ore de la traumatism, este posibil ca nervul să poată fi salvat, punându-se un pansament cu un material biocompatibil, lăsându-l să se vindece. De cele mai multe ori, însă, pacienții nu acordă o atenție prea mare și se prezintă prea târziu, astfel încât tratamentul de canal devine o necesitate. După ce nervul a fost scos, iar canalul a fost tratat și umplut, dintele se reface cu ajutorul unei plombe din compozit.

Fractura verticală totală a dintelui (cu expunerea pulpei)

Fractura verticală totală sau fractura corono-radiculară penetrantă a dintelui reprezintă situația în care, în urma unui traumatism foarte puternic, dintele este “despicat”, astfel încât linia de fractură ce se vede la nivelul coroanei, se continuă și la nivelul rădăcinii. Se poate întâmpla atât în cazul accidentelor la nivelul dinților frontali, dar și in cazul molarilor, dacă acesta este vulnerabil în urma unor procese carioase, obturații sau chiar coroane de mari dimensiuni.

Simptome

Dacă are loc la un incisiv care nu a mai avut obturații pe el, vor fi prezente aceleași semne si simptome ca în cazul fracturii coronare penetrante, la care se adaugă și o mobilitate mare a dintelui. În cazul unui molar, nu se va observa neapărat sângerarea, dar dintele va fi dureros și se va mișca mai mult decât ar fi normal.

Metode de tratament

De cele mai multe ori, din păcate, dintele nu mai poate fi salvat, deoarece rădăcina nu mai poate fi refăcută. În această situație, se impune extracția dintelui de către un specialist în chirurgie dento-alveolară, care va extrage fragmentele dintelui pe rând.

Fractura dentară corono-radiculară fără expunerea pulpei

Acest tip de fractură este ușor mai blând decât cea verticală totală, deoarece, neajungând la nerv, dintele este mult mai ușor de restaurat. Linia de fractură cuprinde o parte din coroana dintelui, coborând spre rădăcină.

Simptome

De cele mai multe ori, acest tip de fractură nu este dureros, apărând totuși un disconfort la nivelul gingiei, unde se află acel fragment fracturat. Poate apărea o ușoară sensibilitate, din cauza expunerii dentinei în mediul oral, dar care nu ridică un disconfort major pacientului.

Metode de tratament

În acest tip de fractură se îndepartează fragmentul fracturat și, fiindcă cel mai probabil partea de rădăcină lipsă se află subgingival, se va realiza o gingivectomie pentru a putea reface dintele. După îndepărtarea gingiei și crearea accesului, dintele se va izola cu ajutorul unei folii de cauciuc (digă), astfel încât doar el să fie expus în cavitatea orală, iar apoi se va reface cu ajutorul compozitului. Dacă lipsa de substanță este de mari dimensiuni, se va apela la o coroană de acoperire.

Fractura dentară radiculară

Fractura radiculară reprezintă o fractură ce apare la nivelul rădăcinii unui dinte, iar aceasta nu poate fi descoperită decât prin intermediul unei radiografii, deoarece rădăcinile sunt în interiorul osului. Gravitatea acestei fracturi depinde de localizarea ei. Cu cât este situată mai sus, spre coroană, cu atât dintele este mai greu de salvat. Dacă, dimpotrivă, linia de fractura se află spre vârful rădăcinii, cu atât prognosticul este mai bun și mai favorabil pentru pacient. De asemenea, linia de fractura poate fi orizontală (caz favorabil) sau verticală.

Simptome

Este posibil ca pacientul să nu sesizeze această fractură, în special dacă ea se află spre vârful rădăcinii. In celălalt caz, când linia de fractură se află spre coroană, dintele devine dureros și capătă o mobilitate anormală, cu imposibilitatea folosirii lui în timpul masticației.

Metode de tratament

Dacă este o fractura aflată la vârful rădăcinii, aceasta nu necesită vreun tratament, ci doar monitorizarea leziunii. În cazul în care linia de fractură este spre coroană sau este o fractură verticală, dintele nu mai poate fi salvat și este necesară extracția.

Fractura dentară alveolară

Fractura dentară alveolară are loc, de asemenea, în condițiile unui traumatism puternic și implică fracturarea osului alveolar care conține dintele.

Simptome

În condițiile unei astfel de fracturi, pacientul va resimți o durere puternică împrejurul dintelui, gingia va sângera și va fi dureroasă, iar dintele se va mișca împreună cu blocul osos fracturat.

Metode de tratament

Pentru tratamentul fracturii alveolare, este necesar un specialist în chirurgie dento-alveolară, care va repoziționa și imobiliza blocul osos fracturat, va sutura (coase) gingia lezată și apoi va imobiliza și dintele în cauză. Acest lucru se face cu ajutorul sârmelor care se folosesc în ortodonție pentru aparatele dentare fixe, iar dintele va sta imobilizat timp de câteva săptămâni (4-6 săptămâni). Controlul radiologic este esențial în această situație, pentru a monitoriza evoluția dintelui.

Avulsia dentară

Avulsia dentară reprezintă pierderea dintelui din alveolă (locul din os în care stă dintele), în urma unui traumatism extrem de puternic. Se poate întâmpla în cazul accidentelor rutiere, sportive sau prin cădere.

Simptome

În timpul traumatismului, pacientul va simți o durere puternică în dreptul alveolei goale, dintele nu mai este prezent pe arcadă și apare o sângerare abundentă. Sângerarea apare din cauza ruperii ligamentelor parodontale (sunt niște firicele elastice, care ajută la menținerea dinților pe arcadă) și a vaselor de sânge care înconjoară dintele.

Metode de tratament

Dacă se poate, dintele trebuie căutat în jurul locului accidentului, pentru că acesta se poate replanta (se poate pune înapoi pe arcadă). O regulă esențială în acest caz este modul în care se manevrează dintele. Acesta se apucă de coroană, adică de partea care se vede în cavitatea orală, și nu de rădăcină, pentru a nu leza ligamentele parodontale care au rămas prinse de dinte. Nu se dezinfectează, ci doar se clătește cu ser fiziologic și în niciun caz nu se șterge. Se transportă până la medicul stomatolog într-o cutie cu ser fiziologic, lapte sau chiar în gură, în propria salivă.

Medicul îl va replanta dacă pacientul se va prezenta de urgență (în primele ore de la traumatism) și îl va imobiliza timp de 2 săptămâni cu ajutorul unor sârme ortodontice. Dacă vrei să afli mai multe despre tratamentul ortodontic, poți accesa acest link. De cele mai multe ori, acest dinte replantat va avea nevoie de tratament de canal, deoarece, din cauza șocului, nervul se va necroza. Trebuie reținut că nu întotdeauna dintele replantat are șanse se supraviețuire, astfel că este bine să se ia în calcul și posibilitatea inserării unui implant, despre care poți citi mai multe aici.

Reparație dinte ciobit / fisurat – Cum se repara un dinte rupt?

Dinții ciobiți ridică întotdeauna probleme legate de estetică, în special dacă discutăm despre dinții frontali. În cazul în care fragmentul ciobit este găsit, acesta poate fi dus la medicul stomatolog, iar dintele poate fi refăcut prin lipirea propriei bucăți lipsă.

Dacă este vorba despre microtraumatisme repetate, în urma căruia dintele s-a fracturat și tocit în timp, cea mai bună soluție este refacerea marginii sau a unghiului incizal cu ajutorul materialului compozit, de o culoare asemănătoare smalțului, cu transluciditatea și nuanța potrivite. Este esențială tehnica folosită, pentru ca dintele să pară cât mai natural, iar obturația să fie, în fond, invizibilă.

În cazul în care dinții frontali au fost refăcuți în mod repetat, se poate opta și pentru fațete dentare sau coroane de acoperire.

Dinți de lapte fisurați (dinți rupți la copii) – Ce este de făcut?

Dinții temporari fisurați sau fracturați la copii este mult mai frecventă decât ai crede. Atunci când învață să meargă, când abia deslușesc tainele alergatului și al mișcărilor picioarelor, trântele sunt la ordinea zilei. Aceste evenimente mai puțin fericite atrag după ele și lovirea sau spargerea dinților de lapte. Dacă este vorba despre fracturi în smalț sau în smalț și dentină, iar copilul este prea mic, nu se va apela la vreun tratament stomatologic, ci doar se vor instrui părinții să mențină o igienă cât mai riguroasă și eventual se vor prescrie niște substanțe cu potențial remineralizant. Dacă cel mic cooperează, atunci dintele se va reface, exact ca la adulți. Poți citi mai multe despre tratamentele pedodontice chiar aici.

Sfaturi & recomandări pentru menținerea reparației dentare

Chiar dacă există sau nu obturații în cavitatea orală, igiena riguroasă a dinților și mucoaselor din cavitatea bucală este esențială. Un periaj realizat corect, de 2 ori pe zi, cu ajutorul unor paste cu ingrediente benefice, utilizarea aței dentare pentru curățarea spațiilor dintre dinți, contribuie în mod natural la menținerea aspectului fizionomic al obturațiilor. Totodată, controalele periodice la medicul stomatolog sunt esențiale, deoarece acesta va verifica integritatea plombelor și le va reface atunci când este cazul. Este bine să fie evitate alimentele și băuturile intens colorate sau cel puțin consumul moderat al acestora, deoarece materialele compozite se colorează în timp, iar obturațiile se pot îngălbeni.

Metode de prevenire a fisurilor & fracturilor dentare

Controalele la medicul stomatolog pot ajuta la identificarea timpurie a cariilor și fisurilor care pot pune în pericol integritatea dinților. Este bine să se evite sporturile de contact sau, dacă se practică, să se utilizeze gutierele dentare, pentru protecția acestora. În cazul consumului de alimente dure, tari, se recomandă să nu se muște direct cu dinții din față, ci pe dinții din spate, pentru a evita fracturarea acestora.

Întrebări frecvente

Cu ce se poate lipi un dinte rupt?

Dacă ai reușit să găsești fragmentul de dinte fracturat, prezintă-te la medic de urgență, deoarece el are cunoștințele și materialele necesare pentru a lipi înapoi acea bucată de dinte. El se lipește cu un material compozit fluid, de culoarea dintelui, pentru a nu se observa linia de fractură și locul unde a fost lipit. Acest material este apoi întărit cu ajutorul unei lămpi speciale, cu lumină albastră. Nu se recomandă lipirea fragmentului acasă, deoarece materialele care se găsesc în comerț pentru lipirea diverselor lucruri pot fi extrem de toxice.

Se poate repara un dinte rupt de la rădăcină?

Așa cum am menționat mai sus, salvarea dintelui depinde extrem de mult de localizarea și direcția liniei de fractură. Cu cât linia de fractură este mai aproape de vârful rădăcinii, cu atât șansele de păstrare ale dintelui sunt mai mari.

Ce este de făcut în cazul unui dinte rupt la bebeluș?

La fel ca la adulți, contează structurile afectate de fractură. Dacă linia de fractură cuprinde doar smalțul sau smalțul și dentina, se adoptă o atitudine de expectativă, cu o igienă riguroasă și cu ajutorul substanțelor remineralizante. Dacă fractura implică și pulpa dentară, se recomandă tratament de canal și refacerea dintelui, deoarece nervul se necrozează și, în cele din urmă, va dezvolta un abces.


Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite