Frenul lingual scurt (anchiloglosia) – Limba scurtă la copii & adulți

in Afectiuni, Blog, Cele mai citite, Noutati februarie 8, 2023

Frenul lingual restrictiv este o anomalie anatomică a frenului lingual și apare, de obicei, la 0,3-12% dintre nou-născuți. Chiar dacă se manifestă la bebeluși, copii sau adulți, frenul lingual scurt poate produce dificultăți în alăptare, vorbire sau chiar masticație.

Ce este frenul lingual?

Frenul lingual reprezintă o bandă de mucoasă, localizată sub limbă. Această bandă are rolul de a conecta limba cu podeaua cavității orale, pentru un control mai bun asupra masticației alimentelor.

Anchiloglosia reprezintă restricționarea limbii în diverse acte funcționale și se datorează unei lungimi neadecvate a frenului. În mod normal, frenul ar trebui să fie inserat la nivelul podelei cavității orale, să fie lung, suplu și flexibil, să urmărească limba și să permită ridicarea limbii în cerul gurii, cu ușurință. Se poate observa sub forma unei „ațe” pe mijlocul limbii, atunci când limba este ridicată.

Tipurile de fren

Cum frenurile linguale normale pot avea diverse conformații, dar care să nu modifice mobilitatea limbii, așa și frenurile care creează probleme pot fi de mai multe tipuri:

 • frenul lingual anterior: se inseră oriunde între jumătatea și vârful limbii;
 • frenul lingual scurt: se inseră asemănător frenului normal, dar este foarte scurt, limitând mobilitatea limbii; poate fi sau nu vizibil, atunci când limba este ridicată;
 • frenul lingual scurt și anterior: reprezintă o combinație între cele două menționate mai sus;
 • anchiloglosia: fren lingual extrem de scurt, atașat de vârful limbii.

Cum recunoști anchiloglosia / limba scurta?

Pentru adulți, recunoașterea limbii scurte se poate face prin câteva metode simple:

 • ridicarea limbii în cerul gurii sau în spatele incisivilor de sus;
 • cât de mult poate pacientul să scoată limba;
 • pronunția anumitor silabe, cuvinte;
 • dificultăți în a plimba bolul alimentar dintr-o parte în alta a cavității orale.

Dacă întâmpini probleme într-unul dintre exercițiile de mai sus, această problemă este rezolvabilă, chiar și la vârsta adultă.

Simptome fren lingual scurt la bebeluși & copii

La bebeluși este mai dificil să se realizeze exercițiile anterioare, însă cel mai marcant semn pe care mămicile îl observă este imposibilitatea atașării la sân, pentru alăptat. Atașarea nu se poate face corect deoarece mobilitatea limbii este redusă, limba nu mai poate lua forma de pâlnie specifică sugarilor și, totodată, nu se poate crea acea ventuză între buzele și limba copilului și sânul mamei.

De asemenea, mamele au dezvoltat răni la nivelul mameloanelor, cu un grad de severitate ridicat. Acest lucru poate fi observat nu doar de mamă, ci și de consultantul în alăptare, asistenta de la secția de neonatologie, medicul pediatru și medicul pedodont. Acest lucru este întărit și de faptul că bebelușul nu ia suficient în greutate de la ieșirea din maternitate.

La copii, din cauza unui fren lingual scurt pot apărea modificări ale formei arcadelor dentare, mușcătură incorectă și o dezvoltare incompletă, în general, a cavității orale. De asemenea, un fren lingual scurt poate fi asociat cu sindromul de apnee obstructivă în somn. Totodată, copiii cu această anomalie anatomică sunt mai predispuși la a avea dificultăți în realizarea mișcărilor funcționale precum supt, înghițit și vorbit, prin întârzieri de dezvoltare a limbajului.

Cauze fren lingual scurt

Dezvoltarea anormală a frenului lingual pornește încă din timpul embriogenezei limbii, adică de când începe formarea limbii, ca organ. Astfel, celulele frenului lingual trec printr-un fenomen de apoptoză și migrează către porțiunea de mijloc a limbii. În cazul anchiloglosiei, aceste celule migrează prea puțin sau nu migrează deloc, rezultând astfel un fren extrem de scurt.

Complicații fren lingual restrictiv – Ce dificultăți funcționale provoacă?

Frenul lingual restrictiv se poate asocia, pe lângă alăptare, cu diverse probleme funcționale, dacă este lăsat netratat. Printre problemele pe care această bandă de țesut le poate provoca sunt:

 • Malocluzie: alinierea necorespunzătoare a dinților, cu mușcătură incorectă. Acest aspect nu provoacă neplăceri legate numai de estetică, ci și de modul în care se realizează masticația. O mușcătură neadecvată poate duce la masticația incompletă a alimentelor și, de aici, la diverse probleme de ordin gastro-enterologic.
 • Diastemă (strungăreață) între cei doi incisivi centrali de pe arcada inferioară.
 • Dezvoltarea incorectă a structurilor osoase și a musculaturii oro-faciale.
 • Retracție gingivală și imposibilitatea menținerii unei igiene corecte și complete.
 • Dificultăți în pronunțarea corectă a consoanelor t, d, n și l și imposibilitatea pronunțării consoanei r.

Diagnostic fren lingual

În cazul în care consultația are loc la o vârstă foarte fragedă, bebelușul va fi consultat prin tehnica genunchi la genunchi. Mama și medicul pedodont stau față în față, cu genunchii în contact, iar copilul va fi așezat pe genunchii lor, pe spate, cu capul spre medic. Mămica va trebui să vorbească în permanență cu bebe, ținându-l de mânuțe. Medicul pedodont va folosi un instrument special cu ajutorul căruia ridică limba pentru o mai bună vizualizare. În acest fel, se va putea observa clar mobilitatea limbii și dacă frenul este factorul cauzal care împiedică alăptarea. De asemenea, atunci când bebelușul plânge, limba capătă o formă de inimă.

Dacă discutăm cu un adult, mobilitatea limbii va fi apreciată prin diferite exerciții, cum ar fi:

 • ridicarea limbii în spatele incisivilor centrali de pe arcada superioară;
 • mișcarea limbii cât mai în spate posibil;
 • scoaterea limbii;
 • mutarea limbii dintr-un colț al gurii, în celălalt;
 • pronunția anumitor cuvinte care conțin consoanele menționate mai sus.

Tratament fren lingual restrictiv

Frenul lingual restrictiv este o anomalie care se poate rezolva cu ușurință dacă a fost diagnosticat corect și la timp. Deși în trecut, singura modalitate de a corecta frenul lingual era cu ajutorul bisturiului sau unei foarfece chirurgicale, în zilele noastre, modalitatea de elecție pentru o frenectomie este tehnologia laser. Dacă discutăm despre copii sau chiar bebeluși, ești la un click distanță să afli mai multe despre ce presupune această procedură.

Frenotomie linguală

Metoda clasică pentru corectarea frenului lingual este chirurgicală, cu ajutorul bisturiului. Sunt două modalități prin care se poate corecta:

 • fie se face frenectomie, adică se îndepărtează banda de țesut care nu permite mișcarea liberă și corectă a limbii;
 • fie se apelează la frenotomie, frenul nefiind îndepărtat în totalitate, ci doar corectat chirurgical.

Abordarea depinde de tipul anomaliei și de alegerea chirurgului. De obicei, pentru frenectomie sunt necesare 2 incizii și apoi, câteva fire de sutură. După intervenția chirurgicală, medicul chirurg va recomanda antibiotice și analgezice. Procedura se face sub anestezie locală. Dezavantajele tehnicii chirurgicale:

 • vindecare de lungă durată;
 • necesitatea administrării antibioticelor postoperator;
 • metodă invazivă;
 • procedura durează mai mult;
 • este necesară anestezia prin infiltrație (injectarea substanței anestezice).

După intervenția chirurgicală, este normală umflarea țesuturilor și senzația de durere, care se vor reduce după aproximativ o săptămână. Totodată, pacienții vor fi incomodași de prezența firelor de sutură și este necesară o a doua vizită pentru îndepărtarea acestora. Vindecarea completă se obține la o lună de la operație.

Frenectomie laser

În ultimii ani frenectomia cu ajutorul tehnologiei laser a câștigat din ce în ce mai multă popularitate, fiind metoda de elecție pentru corectarea frenului lingual și poate fi folosită cu succes la bebeluși. Aici poți citi mai multe despre ce presupune frenectomia laser. Avantajele folosirii laserului sunt:

 • durata scurtă a procedurii (câteva secunde);
 • vindecare rapidă;
 • sângerare minimă sau absentă;
 • nu necesită antibiotice postintervențional;
 • durerea și umflarea postoperator sunt minime sau absente;
 • la bebeluși nu este necesară anestezia prin infiltrație (terminațiile nervoase libere nu sunt complet dezvoltate) și este suficient un gel anestezic.

Frenuloplastia

Frenuloplastia reprezintă repoziționarea frenului și corectarea acestuia, fără îndepărtarea sa completă. Ca procedură seamănă foarte mult cu frenectomia, iar în cazurile în care frenuloplastia nu reușește corectarea frenului se poate apela oricând la frenectomie. Poate fi făcută atât chirurgical, cât și cu laserul.

Operație fren lingual – Preț & indicații

Intervenția de corectare a frenului lingual este una extrem de ușoară, inclusiv pentru bebeluși. În urma frenectomiei cu laserul, rana va avea formă de romb. Recuperarea necesită 7-10 zile și, pentru a avea rezultate optime, se recomandă niște exerciții de ridicare a limbii, făcute la interval de câteva ore. Este o intervenție nu foarte costisitoare, care îmbunătățește considerabil calitatea vieții bebelușului și a mamei. Bebelușul va putea fi alăptat corespunzător, va începe să ia în greutate, iar mama nu se va mai confrunta cu răni la nivelul mameloanelor.

În cazul adulților, indicațiile postintervenționale sunt aproximativ aceleași. Pentru ei, frenectomia poate fi de ajutor în cazul în care pacientul dorește să nu mai aibă dificultăți la pronunția anumitor cuvinte sau consoane, în cazul bolii parodontale sau chiar înainte de o intervenție mai mare, precum inserarea implanturilor.


Surse:

 • Comparative Analysis of Methods for Surgical Treatment of Ankyloglossia: A Review Article. Susanna Oganya, Marina Khamidova, Albert Davtyan, Ekaterina Diachkova, Natalia Blagushina, Svetlana Repina, Svetlana Bokareva, Elena Morozova
 • Short lingual frenulum as a risk factor for sleep-disordered breathing in school-age children. Maria Pia Villa, Melania Evangelisti, Mario Barreto, Manuela Cecili, Athanasios Kaditis
 • Prevalence of Breastfeeding Difficulties in Newborns with a Lingual Frenulum: A Prospective Cohort Series. Alon Haham, Ronella Marom, Laurence Mangel, Eyal Botzer, Shaul Dollberg
 • Lingual Frenulum Protocol. Irene Marchesan Ph.D
 • What Is a Tongue Tie? Defining the Anatomy of the In-Situ Lingual Frenulum. Nikki Mills, Seth M. Pransky  Donna T. Geddes, Seyed A. Mirjalil.
 • Laser: The torch of freedom for ankyloglossia. Barot Varshal J., Vishnoi Shivlal L., Sarath Chandran, Bakutra Gaurav V
 • Lingual Frenuloplasty With Myofunctional Therapy: Exploring Safety and Efficacy in 348 Cases. Soroush Zaghi, Sanda Valcu-Pinkerton, Mia Jabara, Leyli Norouz-Knutsen, Chirag Govardhan, Joy Moeller, Valerie Sinkus, Rebecca S. Thorsen, Virginia Downing, Macario Camacho, Audrey Yoon, William M. Hang, Brian Hockel, Christian Guilleminault, Stanley Yung-Chuan Liu

Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite