Tratament articulație temporo-mandibulară (gutieră ATM)
Informații generale
Articulația temporo-mandibulară (ATM) este localizată la nivelul zonei dintre maxilar și mandibulă, în fața urechilor. Cuprinde o serie de ligamente, mușchi, oase și discuri articulare, responsabile de buna funcționare a mandibulei în mișcările sale. Datorită acestei articulații este posibilă masticația, alături de toate mișcările pe care le poate efectua mandibula. De aceea, ea are un rol esențial în viețile noastre, fiind unul dintre cele mai importante sisteme din organismul uman.
Orice alterare a acestui sistem poate fi asociată disfuncțiilor ATM, iar pentru a identifica în mod corect cauza problemelor este nevoie de expertiza unui medic ortodont.
Deseori pacienții pot auzi un pocnet în această zonă în momentul deschiderii sau închiderii gurii. De asemenea, aceștia pot resimți o tensiune musculară sau un blocaj în mișcări, în special dimineața. Acestea sunt primele simptome și cel mai des întâlnite, fiind de obicei și motivul pentru care pacienții se adresează unui medic.
Motivul acestor simptome este de cele mai multe ori o poziție descentrată a condililor mandibulari în articulație. Articulația temporo-mandibulară este compusă din:
- elemente craniene;
- elemente mandibulare (condilul mandibular);
- elemente comune (discul articular, capsula articulară și ligamentele).
Condilul mandibular reprezintă extremitatea superioară a procesului posterior al ramului mandibulei. Are formă de trunchi de con, cu baza mare orientată superior și acționează ca un pivot al mișcărilor mandibulare.
Cum știu că am probleme cu articulația temporo-mandibulară? Simptome:
Bruxismul este frecvent întâlnit în rândul pacienților ce suferă de afecțiuni ATM, iar medicul ortodont va observa de la prima consultație dacă dinții arată normal sau prezintă semne de uzură care provin de la scrâșnirea dinților.
Sunete în articulație care apar în diverse momente (se aud asemenea unor pocnituri), în special la o deschidere mai largă a gurii.
Dureri de cap, migrene sau alte dureri locale la nivelul oaselor maxilare și a mușchilor feței, dureri care se manifestă frecvent, de regulă inconstante și care cedează la administrarea de antiinflamatoare.
Dureri în timpul căscatului, atunci când gura este larg deschisă și se manifestă ca o tensiune musculară în zona obrajilor. Uneori se pot alătura sunete (pocnituri) regionale.
Blocajul mandibulei se manifestă, de regulă, dimineața, imediat după trezire. Pacientul acuză imposibilitatea de a deschide în mod obișnuit gura, iar această senzație poate dura câteva minute.
Un diagnostic corect și complet se poate realiza în urma unei serii de investigații (radiografii, CBCT, examen clinic).
Cauze ale afecțiunilor de articulație temporo-mandibulară
În cele mai multe dintre situații, este vorba despre aliniamentul dinților, care nu este corespunzător și necesită un tratament ortodontic, iar factorii sunt:
- stresul cronic și tensiunea musculară;
- îmbătrânirea și uzura articulației;
- leziuni la nivelul capului și gâtului;
- nevralgii trigemino-faciale;
- deformări dentare sau ale maxilarelor;
- boala articulară inflamatorie.
Traumatismele în copilărie sunt cel de-a doua cauză, însă indiferent de motivul apariției, este necesară evaluarea și stabilirea următorilor pași de terapie.
Cum se face examinarea?
În timpul unui consult ortodontic, articulația temporo-mandibulară poate fi investigată prin palpare de către medicul specialist astfel: se palpează regiunea articulației, alături de detectarea punctelor dureroase din zona mușchilor cervicali pentru a se observa eventuale modificări în poziția condililor, iar cu ajutorul radiografiei dentare sau cu un computer tomograf se poate confirma diagnosticul.
Metode de tratament ATM
Tratamentul disfuncției articulației temporo-mandibulare se realizează printr-o gutieră specială denumită splint articular, realizată de către medicul ortodont. Acesta are rolul de a readuce condilii mandibulari în poziția lor corectă prin relaxarea musculaturii din zona articulație, iar în acest fel simptomele se remit in 90% din cazuri. Întreg procesul cuprinde următorii pași:
Consultație dentală:
Primul pas este o evaluare a articulației temporo-mandibulare prin intermediul unei consultații dentare și a unui examen fizic și radiografic.
Amprenta dentară:
După evaluare, se ia o amprentă dentară pentru a realiza un splint personalizat.
Realizarea splintului (gutiera ATM):
Splintul (denumirea medicală pentru gutiera ATM) este realizat de un tehnician dentar într-un laborator, având în vedere forma maxilarelor și a articulației temporo-mandibulare.
Ajustarea gutierei ATM:
Splintul este ajustat și testat pentru a se asigura că este confortabil și că poate fi purtat cu ușurință.
Purtarea splintului:
Pacientul trebuie să poarte splintul în timpul nopții și în timpul zilei, pentru a-și proteja articulația temporo-mandibulară.
Urmărirea rezultatelor gutierei ATM:
Efectul tratamentului cu splint este urmărit prin intermediul unor consultații periodice și a unor teste fizice și radiografice.
Prevenția afecțiunilor de articulație temporo-mandibulară
În primul rând, pentru a ne asigura că nu avem niciun fel de probleme, este necesar consultul ortodontic – astfel vei afla dacă există orice tip de probleme de aliniere a dinților, a mușcăturii sau a articulației temporo-mandibulare. Există însă mai multe modalități de a preveni apariția disfuncțiilor de la nivelul articulației temporomandibulare (ATM), printre care:
- Evitarea mestecării gumei sau a obiectelor dure.
- Controlarea stresului prin tehnici de relaxare și managementul durerii.
- Adoptarea unei diete cu un conținut adecvat de alimente moi și evitarea alimentelor tari sau foarte crocante.
- Evitarea pozițiilor necorespunzătoare a capului și gâtului, cum ar fi dormitul pe burtă sau pe o parte.
- Întreținerea unei igiene orale adecvate, incluzând periajul regulat al dinților și utilizarea aței dentare.
- Evaluarea și tratarea oricăror probleme dentare sau ale maxilarelor în stadii incipiente.
- Evitarea mișcărilor exagerate de deschidere a gurii
- Evitarea consumului de alimente care necesită deschiderea exagerată a gurii (măr, burger etc.).