Tratamentele stomatologice pe parcursul sarcinii

in Blog, Sfaturi Pacienti mai 25, 2015

Venirea pe lume a unui copil, alături de perioada sarcinii reprezintă un moment important pentru viitoarea mămică, iar sănătatea orală ar trebui să fie la fel de importantă și în această perioadă.

Întrebările legate de sarcină și lucrările stomatologice sunt frecvente pentru viitoarele mămici. Igienizările dentare cu scop preventiv și examenele anuale în timpul sarcinii nu sunt doar sigure, ci sunt recomandate.

Dacă ești însărcinată este obligatoriu să îi spui acest lucru dentistului tău încă din momentul programării, pentru a se asigura că îți poate oferi cel mai bun tratament, în funcție de urgența pe care o poate reprezenta situația în care te afli. Creșterea nivelului de hormoni în timpul sarcinii poate face ca gingiile să se umfle, să sângereze și să retenționeze alimente, provocând iritații crescute ale gingiilor.

Ce nu putem face în cabinet?

Ca măsura de precauție, tratamentele dentare sunt de evitat pe cât posibil în timpul primului și celui de-al treilea trimestru de sarcină. Acestea sunt cele mai importante perioade ale dezvoltării fătului și din acest motiv mama nu trebuie să se expuna la nici un fel de procedură invazivă care ar putea interfera cu creșterea copilului.

Tratamentele de rutină trebuie să se facă în al doilea trimestru de sarcină, iar tratamentele de mare aploare ar trebui amanate până după sarcină. Reține că dacă ai o infecție dentară sau simți vreo umflare, este posibil să ai nevoie de tratament imediat, care nu trebuie să fie amânat. Consecințele netratării unei infecții în timpul sarcinii depășesc posibilele riscuri ale medicamentelor utilizate în timpul tratamentului stomatologic.

Tratamentele elective, cum ar fi albirea dinților și alte proceduri cosmetice, ar trebui amânate până după naștere. Cel mai bine este să eviți această intervenție stomatologică în timpul sarcinii și să eviți expunerea bebelușului în curs de dezvoltare la orice riscuri, chiar dacă acestea sunt minime.

De asemenea, dacă este nevoie de intervenții stomatologice care nu sunt de urgență în timpul celui de-al treilea trimestru, de obicei se amână până după naștere. Acest lucru este pentru a evita riscul travaliului prematur și a timpului prelungit întins pe spate.

Ce putem face în cabinet?

Ca o alternativă la tratamentele clasice poți opta pentru tratamentele cu laserul, caz în care, de cele mai multe ori nu este nevoie de anestezie, fire de sutură și nu există sângerări.

Important de știut este că igienizarile profesionale nu sunt contraindicate, ci sunt chiar recomandate întrucât în timpul sarcinii pot apărea afecțiuni specifice, cum ar fi gingivita de sarcină. Aceasta se manifesta prin sângerari gingivale, dureri și măriri de volum gingival. Toate acestea pot fi evitate printr-un simplu periaj profesional efectuat la intervalul recomandat de către medicul tău dentist.

Dacă este nevoie de intervenții dentare, cantitatea de anestezie administrată ar trebui să fie cât mai mică posibil, dar totuși suficientă pentru a te ajuta să te simți confortabil. Dacă ai dureri în timpul procedurii poți solicita administrarea unei cantități puțin mai mari. Când te simți confortabil, stresul asupra ta și a copilului este redus considerabil. De asemenea, cu cât ești mai confortabilă, cu atât este mai ușor să se instaleze și anestezia.

Lucrările stomatologice necesită adesea antibiotice pentru a preveni sau a trata infecțiile. Antibioticele precum penicilina, amoxicilina și clindamicina, care sunt etichetate în categoria B pentru siguranță în timpul sarcinii, pot fi prescrise după procedură, în funcție de ceea ce va decide medicul stomatolog.

Sunt sigure radiografiile dentare?

Radiografiile de rutină, efectuate de obicei în timpul examenelor anuale, pot fi de obicei amânate până după naștere. Acestea sunt necesare pentru a efectua multe proceduri stomatologice, în special în situații de urgență. Potrivit Colegiului American de Radiologie, nicio radiografie de diagnosticare nu are o doză de radiații suficient de semnificativă pentru a provoca efecte adverse la un embrion sau făt în curs de dezvoltare.

Unele femei aleg să evite orice fel de intervenții dentare în primul trimestru, știind că acesta este cel mai vulnerabil moment de dezvoltare. Cu toate acestea, nu există dovezi care să sugereze vătămarea copilului pentru cei care aleg să viziteze medicul stomatolog în acest interval de timp.

Sfaturi pentru o experință cât mai plăcută în timpul sarcinii în cabinetul stomatolog:

  • Anunță medicul stomatolog încă de la început că ești însărcinată
  • Ia cu tine o pernă sau orice te face să te simți mai confortabil pe scaunul stomatologic
  • Poți veni chiar cu căști și să asculți propria muzică în timpul intervenției
  • Menține circulația sângelui sănătoasă ținând picioarele neîncrucișate pe scaunul dentistului

Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite