Tratamentul stomatologic înaintea, în timpul și după sarcină
Planificarea unei sarcini este unul dintre cele mai importante momente din viața unei femei. Pentru a ta bucura din plin de această perioadă, trebuie să te asiguri că ești în cea mai bună stare de sănătate generală, dar și dentară. Sănătatea orală nu trebuie ignorată în această perioadă dacă vrei să te asiguri că nu vei avea probleme dentare pe parcursul sarcinii.
Care sunt primii pași?
Odata ce ai aflat că ești însărcinată, trebuie să știi că organismul tău va trece prin schimbări variate, în primul rând datorită creșterii nivelului hormonal. Estrogenul, în special, poate modifica raspunsul organismului la placa bacteriană de pe suprafața dinților, favorizând astfel apariția gingivitelor și a cariilor dentare.
Gingivita cronica sau boala parodontala pot declanșa o naștere prematură, aceasta putând duce la afecțiuni cerebrale, vizuale și auditive ale copilului. Studiile arată că aproximativ 18% dintre nașterile premature pot fi declanșate de boala parodontală.
Vestea bună este că sarcina nu îți afectează dinții in mod obligatoriu, atât timp cât ai o igiena bucală corespunzatoare acasă și mergi la controale periodice la medicul dentist. Cercetările au arătat că un tratament stomatologic adecvat mamei poate reduce riscul de naștere prematură cu mai mult de 80%.
Dacă ești însărcinată este obligatoriu să îi spui acest lucru medicului tău stomatolog. Ca măsură de precauție, tratamentele dentare vor fi evitate pe cât posibil în timpul primului și celui de-al treilea trimestru. Acestea sunt cele mai importante perioade ale dezvoltării fătului și, din acest motiv, mama nu trebuie să se expună la niciun fel de procedură invazivă care ar putea interfera cu creșterea copilului.
Tratamentele de rutină trebuie să se facă în al doilea trimestru de sarcină, iar tratamentele de mare aploare trebuie amânate, ideal, până după sarcină. Acest lucru depinde, bineînțeles, de fiecare caz în parte și de urgența fiecărei proceduri, iar acest lucru îl vei discuta direct cu medicul stomatolog, care va prioritiza intervențiile.
Ce proceduri sunt permise?
Este important de știut că igienizările profesionale (detartraj, periaj și fluorizarile efectuate în cabinetul stomatologic) nu sunt contraindicate, ci sunt chiar recomandate intrucât în timpul sarcinii pot apărea afectiuni specifice, cum ar fi gingivita de sarcină. Aceasta se manifestă prin sângerări gingivale, dureri și măriri de volum gingival. Toate acestea pot fi evitate printr-un simplu periaj profesional efectuat la intervalul recomandat de medicul dentist. Netratată, gingivita de sarcină se poate agrava, favorizând apariția infecțiilor dentare și gingivale, iar în timp poate duce la pierderea dinților.
De reținut
Asadar, daca plănuiești să rămâi insarcinata, programează o vizită la medicul dentist. Acesta te va consulta și îți va recomanda un plan de tratament, astfel încât toate problemele dentare să fie rezolvate înaintea sarcinii. În felul acesta vei avea parte de o sarcină fără disconfort sau dureri dentare și te vei bucura de fiecare moment.
Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite