Aparat dentar safir

Informații generale

Aparatul dentar din safir este unul dintre cele mai utilizate tipuri de aparate dentare în cabinetele stomatologice, în special datorită faptului că este discret și foarte rezistent. Obținerea unui aspect estetic natural constituie unul dintre motivele pentru care o bună parte dintre persoanele care încep un tratament ortodontic optează pentru un aparat dentar din safir, în detrimentul unui aparat dentar metalic.

Alegerea aparatului dentar poate fi influențată de preferințele personale, dar și de problemele ortodontice specifice, astfel încât opinia medicului este întotdeauna importantă.  

Ce este aparatul dentar din safir

Aparatul dentar din safir este un dispozitiv folosit în ortodonție pentru repoziționarea corectă a dinților, cu scopul obținerii unei alinieri corecte a danturii și, implicit, a unei mușcături corecte. Aparatul dentar din safir, în ciuda denumirii sale, este confecționat din materiale ceramice transparente. Brackeţii sunt realizați din aceeași compoziție chimică cu safirul (sintetic), astfel încât să poată adera foarte bine la suprafața dintelui și să nu se spargă prea ușor. Brackeţii ortodontici din safir sunt piese de dimensiuni reduse, atașate de fiecare dinte cu adeziv și ținute în loc cu ajutorul unui arc metalic fixat cu o bandă elastică pe fiecare bracket.

Avantaje și dezavantaje ale unui aparat de safir

Avantaje:

  • este discret (comparativ cu aparatul dentar metalic, cel din safir este transparent, ceea ce îl face mult mai dificil de observat);
  • rezistență ridicată, similară cu cea a aparatului dentar metalic (prezintă șanse minime de deformare sau de spargere pe parcursul purtării);
  • poate corecta aproape orice probleme dentare și poate fi folosit indiferent de vârsta pacientului;
  • în general, își păstrează culoarea de-a lungul timpului, chiar și în cazul consumului de alimente colorate;
  • nu creează disconfort în zona gingiilor sau a obrajilor.

Dezavantaje:

  • timpul de purtare poate fi mai lung (în comparație cu aparatul dentar metalic);
  • rezistența mai mică decât cea oferită de aparatele metalice (cu toate acestea, un aparat dentar de safir este mai rezistent decât unul ceramic);
  • poate fi contraindicat persoanelor implicate în activități potențial riscante (care practică sporturi de contact sau sporturi în care există riscul de lovituri în regiunea gurii);
  • costul mai ridicat, comparativ cu cel al unui aparat cu brackeți metalici sau de ceramică;
  • dimensiunile mai mari ale brackeților de safir (în comparație cu brackeții metalici). 

Cât costă un aparat dentar safir

Există o serie de factori care pot influența prețul unui aparat dentar din safir, cei mai importanți fiind durata și complexitatea tratamentului. Cu toate acestea, în clinicile Gentle Dentist prețurile pentru tratamentele ortodontice sunt în general unele fixe (pot fi regăsite în secțiunea tarife, chiar AICI). 

Recomandări pentru întreținerea dinților pe parcursul tratamentului ortodontic

Îngrijirea adecvată a cavității bucale, după plasarea aparatului dentar, este esențială pentru a păstra integritatea sa pe întreaga perioadă a tratamentului și pentru a reduce riscul de apariție a unor probleme de sănătate orală. Pe perioada purtării aparatului dentar depunerile de placă bacteriană pot fi mai dificil de îndepărtat prin periajul dentar, astfel că se recomandă curățarea dinților de trei ori pe zi (după fiecare masă), preferabil cu o periuță de dinți cu peri moi. Alte recomandări pentru întreținerea dinților pe perioada tratamentului ortodontic includ:

  • utilizați o periuță de dinți electrică dacă tehnica de periaj dentar cu o periuță normală nu este una potrivită;
  • utilizați ața dentară cel puțin o dată de zi, preferabil la ultimul periaj dentar din zi;
  • folosiți o pastă de dinți pe bază de fluor;
  • folosiți o apă de gură cu fluor la încheierea periajului dentar și a curățării interdentare. 

Aparat dentar safir vs ceramic

Între aparatul dentar din safir și cel ceramic există anumite asemănări și deosebiri foarte importante, deoarece pot influența alegerea pe care o facem. 

În ceea ce privește materialul și rezistența, aparatul dentar ceramic este considerat ca fiind cel mai puțin durabil. Comparativ, aparatul dentar de safir este semnificativ mai rezistent. 

În funcție de durata tratamentului și caracteristicile brackeților, principalele asemănări și deosebiri între aparatul dentar din safir și aparatul dentar ceramic sunt:

  • brackeții aparatului dentar din safir nu își schimbă culoarea; în schimb, cea a brackeților unui aparat ceramic poate fi afectată de consumul anumitor alimente sau în urma fumatului;
  • ambele tipuri de aparate sunt greu de sesizat (brackeții sunt fie transparenți, în cazul celor din safir, fie de culoarea dinților, în cazul celor ceramici);
  • durata de purtare a aparatului este asemănătoare (deoarece poate varia în cazul ambelor tipuri de aparate, în funcție de particularitățile pacientului, este dificil de stabilit care dintre cele două va fi purtat mai mult). 

În ceea ce privește prețul, în general, acesta este puțin mai mare în cazul unui aparat dentar din safir, din cauza faptului că safirul este mai costisitor, dar și al multiplelor avantaje oferite (durabilitate mai mare, o mai mare discreție și faptul că nu își modifică culoarea).

Aparat dentar safir vs metalic

Similar comparației precedente, aparatul dentar din safir se aseamănă și se diferențiază de aparatul dentar metalic printr-o serie de factori, care în principal țin de durabilitatea materialelor, modul de funcționare a brackeților, durata tratamentului, aspect și preț. 

Principalele asemănări și deosebiri între cele două tipuri de aparate dentare sunt:

  • aparatele dentare metalice sunt cele mai accesibile, în ceea ce privește prețul – comparativ, aparatele dentare din safir sunt cele mai scumpe;
  • aparatele dentare metalice sunt vizibile și pot fi observate cu ușurință în timp ce vorbiți sau zâmbiți în schimb, cele din safir sunt transparente și nu pot crea disconfort;
  • aparatele dentare metalice au cea mai ridicată durabilitate – acestea nu se pot ciobi sau crăpa, astfel că pot fi purtate inclusiv de către persoanele care practică diferite sporturi, care le sporesc riscul de a suferi o lovitură în regiunea gurii;
  • aparatele dentare metalice sunt mai ușor de observat de către cei din jur;

Întrebări frecvente:

  1. Cât durează tratamentul cu un aparat dentar din safir?

    Durata tratamentului cu un aparat dentar din safir depinde de numeroși factori, precum complexitatea cazului, vârsta pacientului, calitatea materialelor utilizate, cât și de evoluția tratamentului sau experiența medicului. Etapele intermediare, precum consultațiile, dar și igiena orală a pacientului, influențează, de asemenea, durata tratamentului cu un aparat dentar din safir.  În general, durata medie a tratamentului este de 6-18 luni, cu excepția cazurilor complexe, care pot dura chiar și 24-30 de luni.

  2. Cât de des trebuie să merg la control dacă am aparat dentar din safir?

    Vizitele regulate la medicul ortodont, potrivit recomandărilor acestuia, sunt esențiale pentru succesul tratamentului. În general, va fi necesară vizitarea medicului o dată pe lună, pentru evaluarea situației și pentru activarea aparatului (procedură de scurtă durată, în timpul căreia medicul aplică o forță adecvată asupra brackeților, pentru a permite aparatului să fie eficient, fără a exista riscul unor complicații). 

  3. Brackeții aparatului își vor păstra culoarea pe parcursul tratamentului?

    Aparatele dentare din safir, comparativ cu alte tipuri de aparate dentare, au tendința de a nu își schimba culoarea. Cu toate acestea, deși brackeții din safir nu își pot modifica culoarea, o bună igienă orală rămâne esențială pe tot parcursul tratamentului. În același timp, se recomandă evitarea alimentelor care pot modifica culoarea dinților, precum cafeaua sau ciocolata, deoarece albirea dentară nu este posibilă pe parcursul purtării unui aparat dentar din safir, ci abia la finalizarea tratamentului ortodontic.